Η πίεση των δανειστών σημαίνει ότι εξακολουθούν να βλέπουν την Ελλάδα ως δυνάμει «αδύναμο κρίκο» και γι' αυτό επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην επίτευξη όχι απλώς «αριστερής λιτότητας» αλλά ταπείνωσης. Αυτό σημαίνει ότι αντικειμενικά είμαστε μέσα σε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» που δεν πρέπει να κλείσει.

Αφή­νο­ντας κατά μέρος τη ρη­το­ρι­κή, είναι σαφές ότι την ίδια ώρα που η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση κα­ταγ­γέλ­λει την αδιαλ­λα­ξία των δα­νει­στών, η ίδια επι­μέ­νει στις «47 σε­λί­δες», δη­λα­δή ένα νέο μνη­μό­νιο. Ακόμη χει­ρό­τε­ρα, αυτή η γραμ­μή νο­μο­τε­λεια­κά ση­μαί­νει ότι στο τέλος ακόμη και εάν κά­νουν υπο­χω­ρή­σεις οι «Θε­σμοί» θα βρε­θού­με με κάτι που θα είναι χει­ρό­τε­ρο και από τις «47 σε­λί­δες». Και αυτό είναι το καλό εν­δε­χό­με­νο. Γιατί θα ση­μαί­νει ότι θα «έχου­με συ­να­ντη­θεί στη μέση του δρό­μου». Στο κακό εν­δε­χό­με­νο απλώς θα απο­δε­χτού­με όλες τις προ­τά­σεις των δα­νει­στών.

Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δέ­σμια του κα­τα­στρο­φι­κού σχή­μα­τος «ούτε ρήξη - ούτε υπο­τα­γή» η κυ­βέρ­νη­ση οδη­γεί­ται στην τα­πεί­νω­ση (πα­ρα­σύ­ρο­ντας στην ήττα μια ολό­κλη­ρη κοι­νω­νία) ακόμη και εάν στο με­τα­ξύ παί­ξει όλη τη χο­ρο­γρα­φία της «ρήξης» (δια­κο­πή δια­πραγ­μά­τευ­σης, προ­σφυ­γή στις κάλ­πες, νέα δια­πραγ­μά­τευ­ση), ακρι­βώς γιατί δεν έχει στρα­τη­γι­κή ρήξης.



Γι’ αυτό το λόγο και σή­με­ρα, πε­ρισ­σό­τε­ρο παρά ποτέ χρεια­ζό­μα­στε να συ­ζη­τή­σου­με ανοι­χτά και όχι με όρους «μυ­στι­κής δι­πλω­μα­τί­ας», την ανα­γκαία «τε­χνι­κή της ρήξης». Γιατί μπο­ρεί να υπάρ­ξει άλλος δρό­μος ακόμη και τώρα:

• Εφό­σον οι «θε­σμοί» δια­λέ­γουν το δρόμο της αδιαλ­λα­ξί­ας πρέ­πει να στα­μα­τή­σει η δια­πραγ­μά­τευ­ση και να στα­μα­τή­σουν να εξαρ­τώ­νται οι εσω­τε­ρι­κές πο­λι­τι­κές απο­φά­σεις από τη δια­πραγ­μά­τευ­ση. Αυτό ση­μαί­νει ότι επι­στρέ­φου­με στη θέση ενά­ντια στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις (που ση­μαί­νει καμιά ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση στα λι­μά­νια, στο Ελ­λη­νι­κό, στα αε­ρο­δρό­μια, κα­νέ­να ξε­πού­λη­μα από το ΤΑΙ­ΠΕΔ, κ.λπ.), ότι προ­χω­ρά μο­νο­με­ρώς η πλή­ρης επα­να­φο­ρά των δι­καιω­μά­των των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, ότι εγκα­τα­λεί­πε­ται η θέση για πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα και ότι δο­κι­μά­ζε­ται πραγ­μα­τι­κή φο­ρο­λο­γι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση (αντί για το φόρ­τω­μα βαρών στις πλά­τες των λαϊ­κών τά­ξε­ων μέσω του ΦΠΑ).



• Η παύση πλη­ρω­μών στο χρέος πρέ­πει να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και αυτό αφορά και τις δό­σεις του ΔΝΤ και τις δό­σεις προς την ΕΚΤ. Την ίδια στιγ­μή η έκ­δο­ση εντό­κων πρέ­πει πλέον γί­νε­ται χωρίς αί­τη­μα αδεί­ας από την ΕΚΤ. Ο λο­γι­στι­κός έλεγ­χος του χρέ­ους γί­νε­ται πραγ­μα­τι­κό όπλο και τα πο­ρί­σμα­τα για την κλί­μα­κα που μπο­ρεί να χα­ρα­κτη­ρι­στεί πα­ρά­νο­μο και επα­χθές μπο­ρούν και πρέ­πει να απο­τε­λέ­σουν βάση μιας θέσης για δια­γρα­φή του χρέ­ους.



• Ο πο­λι­τι­κός έλεγ­χος της κε­ντρι­κής τρά­πε­ζας απο­κτά ξε­χω­ρι­στή ση­μα­σία. Η απο­πο­μπή με πο­λι­τι­κή από­φα­ση του Στουρ­νά­ρα γί­νε­ται πρώτη προ­τε­ραιό­τη­τα, ώστε να μπο­ρεί να υπάρ­χει άλλος έλεγ­χος και δυ­να­τό­τη­τα χρή­σης όλων των ερ­γα­λεί­ων που μπο­ρεί να χρεια­στούν (συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και της ανα­γκαί­ας πλή­ρους άσκη­σης ου­σια­στι­κού δη­μό­σιου ελέγ­χου στις «συ­στη­μι­κές τρά­πε­ζες»).



• Ο έλεγ­χος των κι­νή­σε­ων κε­φα­λαί­ων αλλά και ο πε­ριο­ρι­σμός των ανα­λή­ψε­ων από τρά­πε­ζες οφεί­λουν να απο­τε­λέ­σουν άμεσα ανα­γκαία βή­μα­τα, σε πεί­σμα της ιδε­ο­λο­γι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας των συ­στη­μι­κών ΜΜΕ. Την ίδια στιγ­μή η δυ­να­τό­τη­τα για πα­ρο­χή ρευ­στό­τη­τας με μο­νο­με­ρή έκτα­κτη από­φα­ση της ΤτΕ (κατά το πρό­τυ­πο της Ιρ­λαν­δί­ας) επί­σης είναι ένα ανα­γκαίο βήμα.



Προ­φα­νώς όλα αυτά βά­ζουν και θέμα ευρώ. Όμως, το το βά­ζουν μέσα σε μια ακο­λου­θία πρα­κτι­κών ρήξης που το κα­θι­στούν ανα­γκαία συν­θή­κη αλλά και πεί­θουν για την ανα­γκαιό­τη­τά του, όχι με όρους ιδε­ο­λο­γι­κής το­πο­θέ­τη­σης αλλά πρα­κτι­κής ανα­γκαιό­τη­τας. Από εκεί και πέρα το ερώ­τη­μα μιας πραγ­μα­τι­κής πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης με όρους εναλ­λα­κτι­κού πα­ρα­γω­γι­κού υπο­δείγ­μα­τος απο­κτά άλλη διά­στα­ση και δεν μπο­ρεί να υπο­κα­τα­στα­θεί από την ανα­μο­νή του επό­με­νου ΕΣΠΑ (ας θυ­μη­θού­με ότι το προη­γού­με­νο ΕΣΠΑ κα­θό­λου δεν απέ­τρε­ψε την κα­τα­στρο­φι­κή ύφεση και την κοι­νω­νι­κή διά­λυ­ση).



Θα υπάρ­ξει μια τέ­τοια κα­τεύ­θυν­ση ρήξης; Δεν είμαι κα­θό­λου βέ­βαιος. Για την ακρί­βεια είμαι από­λυ­τα βέ­βαιος πώς δεν θα υπάρ­ξει όσο η αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Αρι­στε­ρά μένει απλώς στο να κα­ταγ­γέλ­λει με όρους αυ­το­δι­καί­ω­σης και όσο οι αρι­στε­ρές τά­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ επί­σης απλώς κα­ταγ­γέλ­λουν εσω­κομ­μα­τι­κά. Χρειά­ζε­ται και άλλης κλί­μα­κας κι­νη­το­ποί­η­ση του λαού και πολύ πιο συ­γκε­κρι­μέ­νη το­πο­θέ­τη­ση για το τι ση­μαί­νει ρήξη. Η κι­νη­το­ποί­η­ση στις 11 Ιούνη οφεί­λει να αγκα­λια­στεί από όλες τις δυ­νά­μεις, κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­κές που ανα­φέ­ρο­νται στην ανα­γκαιό­τη­τα της ρήξης.

Η πίεση των δα­νει­στών ση­μαί­νει ότι εξα­κο­λου­θούν να βλέ­πουν την Ελ­λά­δα ως δυ­νά­μει «αδύ­να­μο κρίκο» και γι' αυτό επι­κε­ντρώ­νουν τις δυ­νά­μεις τους στην επί­τευ­ξη όχι απλώς «αρι­στε­ρής λι­τό­τη­τας» αλλά τα­πεί­νω­σης. Αυτό ση­μαί­νει ότι αντι­κει­με­νι­κά εί­μα­στε μέσα σε ένα «πα­ρά­θυ­ρο ευ­και­ρί­ας» που δεν πρέ­πει να κλεί­σει. Το πώς θα πα­ρέμ­βου­με στη συ­γκυ­ρία που ανοί­γει το αδιέ­ξο­δο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων θα κρί­νει ση­μα­ντι­κά τις εξε­λί­ξεις.

Ετικέτες