Σε καταδικαστική απόφαση 20 ημερών φυλάκισης για τον καθένα με αναστολή για ένα χρόνο κατέληξε την Παρασκευή 2-10-15 το Μονομελές Πρωτοδικείο Σάμου σε βάρος των 4 εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Σάμου για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση του σωματείου στις 16-17/9/13 που είχε στόχο να μην σταλεί στην περιφερειακή Διεύθυνση η λίστα των δεκάδων διαθεσίμων που είχε διαμορφώσει η ΔΙΔΕ Σάμου. Μια κινητοποίηση που γινόταν στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργίας των Εκπαιδευτικών που πάλευε για την ανατροπή των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων αλλά και των νέων ταξικών μέτρων ενάντια στους μαθητές.

Η δίκη ξε­κί­νη­σε την Πέμ­πτη 1-10 με την πα­ρου­σία μέσα και έξω από το χώρο των δι­κα­στη­ρί­ων εκα­το­ντά­δων αλ­λη­λέγ­γυων ερ­γα­ζο­μέ­νων από όλους τους χώ­ρους του Δη­μό­σιου του νη­σιού , από τα εκ­παι­δευ­τι­κά σω­μα­τεία της Ικα­ρί­ας, αλλά και από ερ­γα­ζό­με­νους του ιδιω­τι­κού τομέα και φοι­τη­τές και νε­ο­λαί­ους. Όλοι αυτοί αντα­πο­κρί­θη­καν στο κά­λε­σμα της ΕΛΜΕ και μαζί με τις ανα­κοι­νώ­σεις των σω­μα­τεί­ων τους, του Ερ­γα­τι­κού Κέ­ντρου Σάμου, του Νο­μαρ­χια­κού Τμή­μα­τος της ΑΔΕΔΥ, του Δήμου Σάμου και άλλων φο­ρέ­ων συ­μπα­ρα­τά­χθη­καν με τους διω­κό­με­νους απαι­τώ­ντας να απορ­ρι­φθούν όλες οι κα­τη­γο­ρί­ες και κα­ταγ­γέλ­λο­ντας την επι­χεί­ρη­ση ποι­νι­κο­ποί­η­σης των αγώ­νων και της δρά­σης των σω­μα­τεί­ων. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι πολλά σχο­λεία του νη­σιού έμει­ναν κλει­στά την Πέμ­πτη 1/10, λόγω της συμ­με­το­χής των εκ­παι­δευ­τι­κών στις στά­σεις ερ­γα­σί­ας που είχαν κη­ρυ­χθεί από την ΕΛΜΕ, την ΟΛΜΕ και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ για να συμ­με­τέ­χουν οι ερ­γα­ζό­με­νοι στη συ­γκέ­ντρω­ση που κα­λού­σε η ΕΛΜΕ έξω από τα δι­κα­στή­ρια. Και ενώ είχε δια­μορ­φω­θεί αυτή η ασπί­δα αλ­λη­λεγ­γύ­ης, η δίκη και κα­θυ­στέ­ρη­σε να ξε­κι­νή­σει και δια­κό­πη­κε χωρίς προ­φα­νή του­λά­χι­στον λόγο, για να συ­νε­χι­στεί την επο­μέ­νη μέρα με τις απο­λο­γί­ες των 4 εκ­παι­δευ­τι­κών.

Μέσα στην αί­θου­σα του δι­κα­στη­ρί­ου βα­σι­κό και στα­θε­ρό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό και στις δύο μέρες υπήρ­ξε η πίεση που ασκή­θη­κε με πολ­λούς τρό­πους σε μάρ­τυ­ρες και κα­τη­γο­ρού­με­νους από την έδρα και την ει­σαγ­γε­λι­κή αρχή. Οι μάρ­τυ­ρες υπε­ρά­σπι­σης δια­κό­πτο­νταν ξανά και ξανά, οι νου­θε­σί­ες για τα «όρια της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης», ατε­λεί­ω­τες, ενώ δεν έλει­ψαν ακόμα και θυμοί και φωνές που επι­χει­ρού­σαν να σκε­πά­σουν ακόμα και τις απο­λο­γί­ες των κα­τη­γο­ρου­μέ­νων! Επι­πλέ­ον όσον αφορά το στενά νο­μι­κό μέρος της δια­δι­κα­σί­ας ήταν διά­χυ­τη η αί­σθη­ση ότι δεν τεκ­μη­ριώ­θη­κε ούτε καν «η δια­τά­ρα­ξη της λει­τουρ­γία της υπη­ρε­σί­ας» σε μια μέρα που το 98% των υπαλ­λή­λων της εκ­παι­δευ­τι­κών απερ­γού­σε και δεν βρέ­θη­κε ούτε ένας μάρ­τυ­ρας μέσα ή έξω από την υπη­ρε­σία που να κα­τα­θέ­σει ότι «πα­ρε­μπο­δί­στη­κε» με όποιο τρόπο από την κι­νη­το­ποί­η­ση.

Το απο­κο­ρύ­φω­μα είναι βέ­βαια η ίδια η από­φα­ση που έγινε «δεκτή» με συν­θή­μα­τα και έντο­νες απο­δο­κι­μα­σί­ες από τους 4 εκ­παι­δευ­τι­κούς και τους δε­κά­δες αλ­λη­λέγ­γυους που και τη δεύ­τε­ρη μέρα βρέ­θη­καν στη δι­κα­στι­κή αί­θου­σα. Μια από­φα­ση που:

•    Με την επι­λο­γή της «ανα­στο­λής» θέλει να βάλει σε ομη­ρία για ένα χρόνο τους 4 αγω­νι­στές.

•    Χα­ρα­κτη­ρί­στη­κε από άρ­νη­ση της έδρας να δε­χτεί το αί­τη­μα της υπε­ρά­σπι­σης των 4 να είναι εφέ­σι­μη η ποινή, άρ­νη­ση που απο­σκο­πού­σε να κα­τα­γρα­φεί οπωσ­δή­πο­τε η «κα­τα­δί­κη» των 4 εκ­παι­δευ­τι­κών.

•    Πάνω από όλα στρέ­φε­ται ενά­ντια συ­νο­λι­κά στους αγώ­νες, τα σω­μα­τεία και τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση, μια από­φα­ση που στο­χεύ­ει να ανοί­ξει το δρόμο σε μια ακόμα με­γα­λύ­τε­ρη πε­ρι­στο­λή των δι­καιω­μά­των στον αγώνα  του λαού και της νε­ο­λαί­ας.

Δεν πρό­κει­ται δη­λα­δή για μια «ει­δι­κή» ή «ατυχή» στιγ­μή και συ­γκυ­ρία σε ένα απο­μα­κρυ­σμέ­νο νησί. Αντί­θε­τα, μπο­ρεί και να θε­ω­ρή­θη­κε ότι αυτά τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά του τόπου επι­τρέ­πουν με σχε­τι­κή ασφά­λεια να υπάρ­ξει αυτή η πο­λι­τι­κή επι­λο­γή. Επι­πλέ­ον η –τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής- ανα­κοί­νω­ση του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας την 1/10, σύμ­φω­να με την οποία η πο­λι­τι­κή του ηγε­σία «είναι αντί­θε­τη με την ποι­νι­κο­ποί­η­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης», είναι του­λά­χι­στον υπο­κρι­τι­κή, καθώς η δίωξη προ­κλή­θη­κε από την Πε­ρι­φε­ρεια­κή Διεύ­θυν­ση Εκ­παί­δευ­σης Β. Αι­γαί­ου η οποία όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα δεν έκανε απο­λύ­τως τί­πο­τα για να δεί­ξει ότι δεν επι­θυ­μεί τη συ­νέ­χι­ση της δια­δι­κα­σί­ας δί­ω­ξης, αλλά και ο μο­να­δι­κός μάρ­τυ­ρας κα­τη­γο­ρί­ας (ο ΔιΔΕ Σάμου) είναι διοι­κη­τι­κός υφι­στά­με­νος του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας! Εξάλ­λου είναι η ίδια ηγε­σία που αυτές ακρι­βώς τις μέρες ενώ στην ίδια ανα­κοί­νω­ση δη­λώ­νει πως «θέλει πνεύ­μα κα­τα­νό­η­σης και συ­νερ­γα­σί­ας με τους εκ­παι­δευ­τι­κούς» συ­νε­χί­ζει ακόμα πιο εκτε­τα­μέ­να από τους προ­κα­τό­χους της την πο­λι­τι­κή των χι­λιά­δων κενών σε όλα τα σχο­λεία μαζί με τον εμπαιγ­μό και την εμπέ­δω­ση της «δου­λε­μπο­ρι­κής» χρή­σης για τους συ­να­δέλ­φους ανα­πλη­ρω­τές.

Οι άγριες συν­θή­κες που έχουν ήδη  δια­μορ­φω­θεί στην Εκ­παί­δευ­ση για εκ­παι­δευ­τι­κούς και μα­θη­τές και όλα όσα έχου­με μπρο­στά μας (ασφα­λι­στι­κό, αξιο­λό­γη­ση, νέα μι­σθο­λο­γι­κά και ερ­γα­σια­κά χτυ­πή­μα­τα και στους εκ­παι­δευ­τι­κούς…) δεν επι­τρέ­πουν καμιά αυ­τα­πά­τη ανα­ζή­τη­σης προ­στα­σί­ας των ελευ­θε­ριών και των δη­μο­κρα­τι­κών μας δι­καιω­μά­των από την κυ­βέρ­νη­ση που έχει την ευ­θύ­νη προ­ώ­θη­σης αυτής της αντι­δρα­στι­κής επί­θε­σης.

Γι αυτό η κα­τα­δι­κα­στι­κή από­φα­ση της 2/10 στη Σάμο, πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί από το κί­νη­μα ως αυτό που πράγ­μα­τι είναι: Μια βαριά αντι­δη­μο­κρα­τι­κή πρό­κλη­ση, ένα χτύ­πη­μα στις ελευ­θε­ρί­ες και στο δι­καί­ω­μα στη μα­ζι­κή πάλη. Τα εκ­παι­δευ­τι­κά σω­μα­τεία και οι Ομο­σπον­δί­ες τους οφεί­λουν να επι­διώ­ξουν με κάθε τρόπο την κα­ταγ­γε­λία και την αναί­ρε­ση της από­φα­σης αυτής. Και συ­νο­λι­κά οι εκ­παι­δευ­τι­κοί, η νε­ο­λαία και όλοι οι ερ­γα­ζό­με­νοι οφεί­λου­με να κα­τα­δι­κά­σου­με την από­φα­ση αυτή, να υπε­ρα­σπι­στού­με τα δι­καιώ­μα­τα μας ξε­δι­πλώ­νο­ντας αγώ­νες αντί­στα­σης-διεκ­δί­κη­σης και ανα­τρο­πής της επί­θε­σης που αντι­με­τω­πί­ζου­με.  



 

Ετικέτες