Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ολομέτωπη επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου πολιτικού σχεδίου που ως στόχο έχει αφενός την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο και αφετέρου την πειθάρχηση και την εντατικοποίηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι σαφές πως «οι από πάνω» θέλουν να μετατρέψουν το δημόσιο πανεπιστήμιο από χώρο γνώσης, αμφισβήτησης και πολιτικοποίησης σε ένα αποστειρωμένο ίδρυμα που θα καταρτίζει τους φοιτητές για το μελλοντικό εργασιακό σφαγείο της αγοράς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα πανεπιστήμια ξεκίνησε και η φετινή χρονιά έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως αυτά των διαγραφών των «αιώνιων» φοιτητών, των εξισώσεων των πτυχίων, των εργολαβιών στα πανεπιστήμια και της τοποθέτησης security σε πανεπιστημιακούς χώρους.
Φορτσάκης στην υπηρεσία της κυβέρνησης
Ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης, είναι γνωστός στη φοιτητική κοινότητα για τις αντιδραστικές και συντηρητικές απόψεις του για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Ο Θ. Φορτσάκης είχε δείξει ήδη κάποια δείγματα γραφής έχοντας διατελέσει πρόεδρος του τμήματος της Νομικής και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Ως πρύτανης του ΕΚΠΑ, όμως, φαίνεται πως βρήκε ένα ακόμη μεγαλύτερο παιχνίδι. Στο πρόσωπό του η κυβέρνηση βρήκε τον καλύτερο συνομιλητή για την όσο το δυνατόν ευκολότερη υλοποίηση της πιο ακροδεξιάς ατζέντας για το πανεπιστήμιο από τη μεταπολίτευση. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του δεν διστάζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του και να στήνει μέτωπα με το φοιτητικό κίνημα. Από τις πρώτες μέρες ανάληψης της πρυτανείας παρέλασε από μια σειρά αστικών ΜΜΕ εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές φοιτητών, να τοποθετηθούν εταιρείες security στο πανεπιστήμιο, να γίνεται είσοδος στο πανεπιστήμιο με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας, να προχωρήσει η διαδικασία με τους νέους οργανισμούς κ.λπ.
Ατζέντα καταστολής
Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, μια σειρά από γεγονότα επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι η κυβέρνηση με τη συμβολή διαφόρων (τύπου Φορτσάκη) επιδιώκει να επιβάλει μια νέα κανονικότητα στα πανεπιστήμια σύμφωνα με την οποία ο φοιτητής δεν επιτρέπεται να αμφισβητήσει και να σηκώσει κεφάλι και αν τυχόν το κάνει θα καταστέλλεται άμεσα. Η βδομάδα 13 με 17/10 ήταν μια βδομάδα διαρκούς τρομοκράτησης, καταστολής και μη σεβασμού των φοιτητικών συλλόγων και των αποφάσεών τους. Τη Δευτέρα 13/10, οι ΦΣ της Νομικής και της Φιλοσοφικής είχαν πάρει απόφαση για κινητοποίηση στην πρυτανεία και συμβολική κατάληψη προκειμένου να αποδοθούν εξηγήσεις από τον νέο πρύτανη για τη μη διεξαγωγή Συγκλήτου, τη στιγμή που τόσα φλέγοντα ζητήματα (διαγραφές, σίτιση, καθαριότητα, face control με την εγκατάσταση εταιρειών φύλαξης στο ΕΚΠΑ) απασχολούν το πανεπιστήμιο. Η απάντηση του Φορτσάκη ήταν πρωτοφανής και εντελώς αυταρχική. Σε πλήρη συνεννόηση με την αστυνομία, διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει την πρυτανεία ενώ μηχανές της ομάδας ΔΕΛΤΑ και κλούβες έκοβαν βόλτες στην Πανεπιστημίου και την Ακαδημίας. Τελείως αυθόρμητα οι φοιτητές έκαναν ένα άτυπο κάλεσμα στη Νομική στις 13:00 προκειμένου να μαζευτούν και να κατευθυνθούν προς την πρυτανεία, αλλά και πάλι τα ΜΑΤ έκοψαν τη δίοδο και δεν άφησαν τους φοιτητές να εισέλθουν σε ένα δημόσιο πανεπιστημιακό κτίριο. Την Τρίτη 14/10, ο ΦΣ Νομικής είχε κινητοποίηση στον ΔΣΑ για την εξίσωση των πτυχίων και τα ιδιωτικά κολέγια. Υπό τις εντολές «κάποιων» για πρώτη φορά η πόρτα του ΔΣΑ ήταν κλειστή για φοιτητές Νομικής, ενώ δύο κλούβες στην Ακαδημίας ήταν έτοιμες να επέμβουν για είκοσι φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τα αυτονόητα. Την Πέμπτη 16/10, αγανακτισμένοι φοιτητές μαζί με δύο καθηγητές έσπασαν την κατάληψη της Φιλοσοφικής που είχε αποφασιστεί από τη ΓΣ της προηγούμενης μέρας απειλώντας ότι θα φέρουν εισαγγελέα. Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του συντονιστικού της κατάληψης Φιλοσοφικής: «Καταγγέλλουμε τους καθηγητές Δ. Μπενέτο και Ν. Γεωργαντζόγλου για την απαράδεκτη στάση τους, το υβρεολόγιο που μας εξαπέλυσαν και τη σωματική (!) επίθεση εναντίον φοιτητών και φοιτητριών». Την ίδια μέρα μερίδα φοιτητών κατευθύνθηκε συντονισμένα προς την πρυτανεία όπου και πάλι ήρθε αντιμέτωπη με την καταστολή των ΜΑΤ. Την Παρασκευή 17/10 μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας. Γι’ άλλη μια φορά άντρες των ΜΑΤ βρέθηκαν απέναντί τους.
Κινηματική απάντηση
Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει ένα μαζικό ρεύμα αντίστασης από τον κόσμο στα πανεπιστήμια, παρόλο που ευτυχώς γίνονται κάποιες κινητοποιήσεις ύστερα από καιρό. Η νεολαία προς το παρόν παρατηρεί παθητικά τις εξελίξεις. Εδώ βρίσκεται, όμως, ο κομβικός ρόλος της ΑΡΕΝ και της Αριστεράς συνολικά στις σχολές, όπου πρέπει να μεταδώσει την άποψη ότι το αποστειρωμένο και αυταρχικό πανεπιστήμιο δεν είναι μονόδρομος. Δημιουργείται μια νέα γενιά φοιτητών που δεν έχει μνήμη των ελευθεριών που υπήρχαν κάποτε στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Σε αυτήν τη βάση οι ΦΣ και η Αριστερά οφείλουν να ενεργοποιηθούν, να εμπνεύσουν τους φοιτητές, να συνεργαστούν, να εφεύρουν τρόπους οι φοιτητές να ασχοληθούν με τη διεκδίκηση ενός καλύτερου πανεπιστημίου. Αν αυτό δεν γίνει, τότε οι «αγανακτισμένοι» φοιτητές και καθηγητές θα γίνονται όλο και περισσότεροι και εμείς θα μετράμε ήττες αντί για τις νίκες που οφείλουμε ως γενιά.