Μια και είναι φανερό πως η όλη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, ενόψει της εκλογικής περιόδου που ανοίγει αντικειμενικά, θα αξονιστεί γύρω από το «τέλος των Μνημονίων» και τις προοπτικές της ελληνικής «ανάπτυξης» έχει σημασία –όσο το δυνατόν … ψυχραιμότερα- να δούμε πού βρισκόμαστε.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός δεν χάνει ευ­και­ρία –συ­χνό­τε­ρα από το βήμα εκ­δη­λώ­σε­ων ερ­γο­δο­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων- να δια­κη­ρύσ­σει πόσο καλές, έως εξαι­ρε­τι­κές, είναι οι προ­ο­πτι­κές της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας και πόσο «έχουν πιά­σει τόπο οι θυ­σί­ες». Το βα­σι­κό του σχε­τι­κό «αφή­γη­μα» είναι αυτό που στη­ρί­ζε­ται στην θε­ω­ρία του πα­τη­μέ­νου ελα­τη­ρί­ου, το οποίο οσο­νού­πω θα εκτι­να­χθεί εκ­πλήσ­σο­ντας την υφή­λιο. Γι’ αυτό, άλ­λω­στε, είναι πε­πει­σμέ­νος, ήδη από το Πάσχα του 2016, πως μας πε­ρι­μέ­νουν διαρ­κώς κα­λύ­τε­ρες μέρες, έστω κι αν έκτο­τε η μόνη ου­σια­στι­κή με­τα­βο­λή για την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία ήταν η συμ­φω­νία για νέες μειώ­σεις στις συ­ντά­ξεις και στο αφο­ρο­λό­γη­το.

Λέει ψέμ­μα­τα ο πρω­θυ­πουρ­γός; Φο­βά­μαι πως όχι. Έτσι νο­μί­ζει, έτσι εύ­χε­ται, αυτά κα­τα­λα­βαί­νει, αυτές είναι οι νέες του αυ­τα­πά­τες. Έχο­ντας επι­λέ­ξει πως «δεν μας παίρ­νει για σύ­γκρου­ση, παρά μόνο για αμοι­βαία επω­φε­λή (sic) υπο­τα­γή» δεν έχει παρά να ελ­πί­ζει αο­ρί­στως  και να ονει­ρεύ­ε­ται ελευ­θέ­ρως.

Ενώ τα πράγ­μα­τα βοούν περί του αντι­θέ­του. Ας το δούμε, λοι­πόν, όσο συ­ντο­μό­τε­ρα και πε­ριε­κτι­κό­τε­ρα γί­νε­ται.

Είναι γνω­στό πως η ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία έχει υπο­στεί, στα χρό­νια της κρί­σης και των Μνη­μο­νί­ων, χτυ­πή­μα­τα πρω­το­φα­νή στη διε­θνή οι­κο­νο­μι­κή ιστο­ρία.

Θα θυ­μί­σω με­ρι­κά θε­με­λιώ­δη δε­δο­μέ­να, για να προ­σα­να­το­λι­στού­με στοι­χειω­δώς.

Η μεί­ω­ση του δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος κατά μέσο όρο υπερ­βαί­νει το 40%, ενώ η ανερ­γία προ­σεγ­γί­ζει το 30% -και για τους νέους το 60%. Το επό­με­νο διά­γραμ­μα πα­ρου­σιά­ζει τα στοι­χεία για τη νε­α­νι­κή ανερ­γία συ­ντη­ρη­τι­κά, αφού πρέ­πει να συ­νυ­πο­λο­γι­στεί και η με­τα­νά­στευ­ση εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων συ­μπο­λι­τών μας.

Σε ό,τι αφορά την απα­σχό­λη­ση, όπως φαί­νε­ται πα­ρα­κά­τω, μετά το από­λυ­το ελά­χι­στο του 2014, έχου­με μια ανά­καμ­ψη, η οποία, όμως, στο σύ­νο­λό της σχε­δόν αφορά μια ακραία επι­σφα­λή, εξαι­ρε­τι­κά «με­ρι­κή» και απο­λύ­τως προ­σω­ρι­νή εκ­δο­χή της. Είτε πραγ­μα­το­ποιεί­ται με «προ­γράμ­μα­τα» είτε  οι βα­σι­κοί «ωφε­λού­με­νοι» είναι «συ­νερ­γα­ζό­με­νοι» ερ­γο­δό­τες.  

Από την άλλη πλευ­ρά, κα­θο­ρι­στι­κό για τις «ανα­πτυ­ξια­κές προσ­δο­κί­ες», το πο­σο­στό των επεν­δύ­σε­ων στο ΑΕΠ είναι πραγ­μα­τι­κά κα­τα­δι­κα­στι­κό. Όπως φαί­νε­ται στο επό­με­νο διά­γραμ­μα, ο ακα­θά­ρι­στος σχη­μα­τι­σμός πα­γί­ου κε­φα­λαί­ου βρί­σκε­ται στα­θε­ρά πια στο 1/3 του επι­πέ­δου του 2008, ενώ ο κα­θα­ρός –οι επεν­δύ­σεις, δη­λα­δή, που δεν χρη­σι­μο­ποιού­νται για την αντι­κα­τά­στα­ση φθα­ρέ­ντων, αλλά για νέα μέσα πα­ρα­γω­γής- είναι αρ­νη­τι­κός. Που ση­μαί­νει πως το πάγιο κε­φα­λαια­κό από­θε­μα της χώρας διαρ­κώς συρ­ρι­κνώ­νε­ται.

Κι αυτό, μ’ όλο που ήδη από το 2011 κι έπει­τα, το πο­σο­στό κέρ­δους, όπως φαί­νε­ται στο τέ­ταρ­το διά­γραμ­μά μας, ανα­κάμ­πτει αργά, αλλά στα­θε­ρά, η δε ερ­γα­σια­κή ζού­γκλα έχει κάνει την Ελ­λά­δα πραγ­μα­τι­κό Ελ­ντο­ρά­ντο για τους ερ­γο­δό­τες.

Ο λόγος προ­φα­νής. Οι αρ­νη­τι­κές προσ­δο­κί­ες για το μέλ­λον κά­νουν λο­γι­κή για το κε­φά­λαιο την επι­λο­γή της βρα­χυ­χρό­νιας αρ­πα­χτής, την ίδια στιγ­μή που λόγω του τε­ρά­στιου και προ­ο­πτι­κά αυ­ξα­νό­με­νου χρέ­ους, η χρη­μα­το­δό­τη­ση και οι δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις συ­νι­στούν ανέκ­δο­το.

Αυτή είναι, με λίγες ει­κό­νες και ακόμη λι­γό­τε­ρα λόγια, η κα­τά­στα­ση της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας. Καμιά θε­τι­κή προσ­δο­κία δεν μπο­ρεί να δια­τυ­πω­θεί. Με δε­δο­μέ­νη τη συ­νέ­χι­ση της ασκού­με­νης πο­λι­τι­κής το πι­θα­νό­τε­ρο είναι να κα­τα­λή­ξου­με, εκτός των όσων ήδη κα­τα­ντή­σα­με, το case study του απο­λύ­τως απο­τυ­χη­μέ­νου κρά­τους.

Τα πράγ­μα­τα δεν πρό­κει­ται να βελ­τιω­θούν. Δε­δο­μέ­νου, μά­λι­στα, πως εί­μα­στε σε πρω­το­φα­νή βαθμό εξαρ­τη­μέ­νοι από τις διε­θνείς εξε­λί­ξεις, το πα­ρα­μι­κρό βή­ξι­μο στην πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μία για μας μπο­ρεί να απο­βεί πραγ­μα­τι­κά θα­να­τη­φό­ρο. Για να απο­δει­χτεί πως αυτοί που μας σώ­ζουν από το 2010 έως σή­με­ρα, αδια­κρί­τως, μας έχουν, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, μπλέ­ξει σε μια κα­τά­στα­ση ακραί­ας δια­κιν­δύ­νευ­σης χωρίς το πα­ρα­μι­κρό ερ­γα­λείο αντί­δρα­σης στα χέρια μας.

Όλοι –μα όλοι- ξέ­ρουν πως βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση απε­μπλο­κής από το κα­τα­δι­κα­στι­κό αδιέ­ξο­δο είναι η δια­γρα­φή με­γά­λου μέ­ρους του χρέ­ους. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή  η σχε­τι­κή έκ­θε­ση του Μαρ­τί­ου 2018 (Independent report on the Greek official debt, Policy Insight No. 92)  του εξαι­ρε­τι­κά έγκυ­ρου -και κα­θό­λου ρι­ζο­σπα­στι­κού- Centre for Economic Policy Research, που ση­μειώ­νει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά πως «για να επι­τευ­χθεί δια­τη­ρη­σι­μό­τη­τα του χρέ­ους χωρίς ονο­μα­στι­κή δια­γρα­φή … θα πρέ­πει η Ελ­λά­δα να μπο­ρεί να απο­πλη­ρώ­νει χρέη στους Ευ­ρω­παί­ους επί­ση­μους πι­στω­τές για πολύ εντός του 22ουαιώ­να». Προ­σέξ­τε! Δεν λέει του 21ου, αλλά του 22ου. 

Περί αυτού πρό­κει­ται. Εδώ βρι­σκό­μα­στε.

Θα ήταν καλό να ανα­λο­γι­στεί ο κα­θέ­νας και η κα­θε­μιά, με αυτά δε­δο­μέ­να, ποια πο­λι­τι­κή είναι ανεύ­θυ­νη και ποια είναι «ρε­α­λι­στι­κή».

Ανα­φέ­ρο­μαι, βέ­βαια, στην κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία, στην ερ­γα­τι­κή τάξη, στους άνερ­γους, τους πολ­λούς μι­σθω­τούς ευ­ρύ­τε­ρα.

Γιατί οι άλλοι, «αυτοί», που λέ­γα­με πα­λιό­τε­ρα, με­γά­λοι και «μι­κρο­με­σαί­οι» ερ­γο­δό­τες, ως επι το πλεί­στον, έχουν τον τρόπο τους και, κυ­ρί­ως, πολ­λές εκα­το­ντά­δες δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια –πολ­λα­πλά­σια του ΑΕΠ- στα … ξένα. Γι’ αυ­τούς, πράγ­μα­τι, η κα­νο­νι­κό­τη­τα επι­στρέ­φει –η νέα χα­λά­ρω­ση των capital controls τους επι­τρέ­πει να απο­σύ­ρουν από τους λο­γα­ρια­σμούς τους 5000 ευρώ μη­νιαία! Για «μας» τι εί­δους πο­ρεία στην κα­νο­νι­κό­τη­τα είναι αυτή; Μόνο η «κυ­βερ­νώ­σα αρι­στε­ρά» το ξέρει. Και η κυ­βερ­νώ­σα δεξιά, επί­σης.

ΥΓ. Τα δια­γράμ­μα­τα είναι από άρθρο του Michael Roberts (Michael Roberts Blog, Greece: the spectre of debt, 22 May 2018), που αξιο­ποιεί στοι­χεία της ΕΛ­ΣΤΑΤ και της EUROSTAT.

Ετικέτες