Στο χώρο της «κεντροαριστεράς» οι εσωκοµµατικές µάχες για την εκλογή νέας ηγεσίας, µπαίνουν στην τελική ευθεία. Παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης, απόρροια της λαϊκής δυσαρέσκειας, δεν διαφαίνεται κάποια σοβαρή ανάκαµψη των «προοδευτικών» δυνάµεων.

Με τα φαι­νό­µε­να κρί­σης και πα­ρα­κµής διαρ­κώς πα­ρό­ντα, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ αντι­µε­τω­πί­ζει υπαρ­ξια­κά διλ­λή­µα­τα. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θε­ω­ρεί­ται πια δεύ­τε­ρο κόµµα, αν και απέ­χει πολύ από το να απο­τε­λέ­σει πει­στι­κή εναλ­λα­κτι­κή απέ­να­ντι στη ΝΔ.

Η σφο­δρή αντι­πα­ρά­θε­ση µε­τα­ξύ των στε­λε­χών του κό­µµα­τος, µε κα­ταγ­γε­λί­ες, ύβρεις και εκα­τέ­ρω­θεν απει­λές, αλλά και οι­κο­νο­µι­κή ασφυ­ξία (σύ­µφω­να µε δη­µο­σιεύ­µα­τα), συν­θέ­τουν το εκρη­κτι­κό σκη­νι­κό στο κόµµα της αξιω­µα­τι­κής (;) αντι­πο­λί­τευ­σης. Το έκτα­κτο συ­νέ­δριο θα διε­ξα­χθεί από 1-3/11, για την έγκρι­ση των υπο­ψη­φιο­τή­των αλλά και του κει­µέ­νου πο­λι­τι­κής από­φα­σης. Η εκλο­γή συ­νέ­δρων θα διε­ξα­χθεί στις 19 και 20 Οκτω­βρί­ου. Οι εκλο­γές νέου προ­έ­δρου θα γί­νουν στις 24 Νο­ε­µβρί­ου και αν χρεια­στεί δεύ­τε­ρος γύρος, την 1η Δε­κέ­µβρη.

Συ­νέ­δριο «ρο­ντέο»

Ο έκ­πτω­τος πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, µέσω των βου­λευ­τών που τον στη­ρί­ζουν, δια­µη­νύ­ει ότι όλα θα κρι­θούν στο συ­νέ­δριο. Ακόµη και η από­φα­ση της κα­θαί­ρε­σής του. Στο συ­νέ­δριο οι κασ­σε­λί­στας θα δώ­σουν µάχη για να ακυ­ρω­θούν οι απο­φά­σεις των κα­θο­δη­γη­τι­κών Ορ­γά­νων. Τόσο η απαί­τη­ση για το πόθεν έσχες, όσο και η ίδια η από­φα­ση για την έκ­πτω­ση Κασ­σε­λά­κη. Είναι προ­φα­νές όµως ότι τα κο­µµα­τι­κά ερεί­σµα­τα του Κασ­σε­λά­κη, είναι σαφώς λι­γό­τε­ρα από ότι ήταν πριν ένα χρόνο ή πριν τις ευ­ρω­ε­κλο­γές.

Το «άδεια­σµα» από τον Νίκο Παππά, στην πρό­σφα­τη επει­σο­δια­κή ΚΕ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, απο­τυ­πώ­νει κυ­νι­κά τη νέα κα­τά­στα­ση. Όπως και η στε­λε­χια­κή γύ­µνια του επι­τε­λεί­ου του, όπου ση­µα­ντι­κό ρόλο δια­δρα­µα­τί­ζουν πλέον κάτι «ναυά­για» των κα­ρα­µαν­λι­κών, όπως ο Σπη­λιω­τό­που­λος και ο Αντώ­να­ρος. Πρό­σω­πα άκρως συ­µβα­τά µε τις από­ψεις του πρώην προ­έ­δρου και τη σο­σια­λµιτ­νια­κή το­ξι­κό­τη­τα, αλλά µε εξαι­ρε­τι­κά αµφί­βο­λη πο­λι­τι­κή απο­τε­λε­σµα­τι­κό­τη­τα.

Η τα­κτι­κή της κα­θυ­στε­ρη­µέ­νης ανα­κοί­νω­σης -και επί­ση­µα- της υπο­ψη­φιό­τη­τας Κασ­σε­λά­κη και η απευ­θεί­ας «πο­ρεία στο λαό», θέλει να υπερ­το­νί­σει τη µάχη του «αδιε­µα­σο­λά­βη­του» µε την κο­µµα­τι­κή νο­µεν­κλα­τού­ρα, που τον έριξε από το θρόνο. Πα­ρό­λο που στους ίδιους γρα­φειο­κρα­τι­κούς µη­χα­νι­σµούς στη­ρί­χτη­κε και ο ίδιος, για να κερ­δί­σει την περ­σι­νή εκλο­γι­κή κούρ­σα. Κα­τά­θε­ση της υπο­ψη­φιό­τη­τάς Κασ­σε­λά­κη κατά το τυ­πι­κό (όπως απο­φά­σι­σε η νέα πλειο­ψη­φία) θα σή­µαι­νε ότι απο­δέ­χε­ται την κα­θαί­ρε­σή του και δεν δι­καιού­ται να µιλά για «κου­κου­λο­φό­ρους».

Η υπο­χρέ­ω­ση κα­τά­θε­σης του πόθεν έσχες (µε τα πολλά «σκο­τει­νά» ση­µεία για την επι­χει­ρη­µα­τι­κή του δρα­στη­ριό­τη­τα στις ΗΠΑ), απο­τε­λεί ακόµα ένα σο­βα­ρό εµπό­διο για τον τέως πρό­ε­δρο. Το εν­δε­χό­µε­νο το συ­νέ­δριο να µε­τα­τρα­πεί σε «ρο­ντέο» και η νέα διά­σπα­ση να γίνει πριν ακόµα στη­θούν οι κάλ­πες, δεν πρέ­πει να απο­κλει­στεί. Διά­σπα­ση θα υπάρ­ξει και ανε­ξάρ­τη­τα από το απο­τέ­λε­σµα της κάλ­πης, αν φυ­σι­κά φτά­σουν έως εκεί, όλες οι οµα­δο­ποι­ή­σεις µαζί.

Αν τε­λι­κά κυ­λή­σουν όλα «κα­νο­νι­κά», στην υπερ-συρ­ρι­κνω­µέ­νη βάση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ο Στέ­φα­νος φαί­νε­ται να δια­θέ­τει ση­µα­ντι­κό πο­σο­στό απο­δο­χής, το οποίο κάθε άλλο παρά απο­κλεί­ει το εν­δε­χό­µε­νο να κα­τα­φέ­ρει να βρε­θεί στο δεύ­τε­ρο γύρο και γιατί όχι να επα­νε­κλε­γεί, ει­δι­κά απέ­να­ντι σε αντι­πά­λους που δεν εν­θου­σιά­ζουν. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα ολο­κλη­ρώ­σει τη µε­τάλ­λα­ξη σε ένα κόµµα κόπια των Δη­µο­κρα­τι­κών στις ΗΠΑ.

Από την πλευ­ρά των «100», την πλευ­ρά που στη­ρί­ζει και ο Αλέξη Τσί­πρας (που σε κάθε δη­µό­σια πα­ρέ­µβα­σή του ανα­φέ­ρε­ται στην ανά­γκη συ­µπό­ρευ­σης των «προ­ο­δευ­τι­κών» δυ­νά­µε­ων), προ­κρί­θη­κε ως υπο­ψή­φιος ο Σω­κρά­της Φά­µελ­λος (που είχε δια­σώ­σει τον Κασ­σε­λά­κη στο συ­νέ­δριο του Φε­βρουα­ρί­ου). Σειρά στε­λε­χών που συ­νερ­γά­στη­καν στενά στα χρό­νια Τσί­πρα, που µπο­ρεί να ήταν και στα «µα­χαί­ρια» µέχρι σή­µε­ρα, δεί­χνουν ότι στο­χεύ­ουν σε µια επα­νεκ­κί­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, µε το δί­λη­µµα πλέον της διά­σω­σης και δια­τή­ρη­σης του κό­µµα­τος να είναι η συ­γκολ­λη­τι­κή ουσία. Άλ­λω­στε, στις πε­ρισ­σό­τε­ρες δη­µο­σκο­πή­σεις ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κα­τα­λα­µβά­νει πλέον την πέ­µπτη θέση, µε την κα­τρα­κύ­λα να µην ανα­κό­πτε­ται.

Στο βί­ντεο της ανα­κοί­νω­ση της δικής του υπο­ψη­φιό­τη­τας, ο Φά­µελ­λος απευ­θύ­νει ενω­τι­κό κά­λε­σµα «για να γί­νουν ξανά πε­ρή­φα­νοι για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τα µέλη και οι ψη­φο­φό­ροι του», µε σαφή υπε­ρά­σπι­ση του κυ­βερ­νη­τι­κού ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Ή όπως θα έλε­γαν και στα κα­φε­νεία…σω­θή­κα­µε! Για την ώρα προ­έ­χει η συ­γκρό­τη­ση επι­τε­λεί­ου και η συ­σπεί­ρω­ση του πο­λυ­συλ­λε­κτι­κού µπλοκ που τον στη­ρί­ζει. Στε­λέ­χη των «100» πά­ντως δεν δεί­χνουν να είναι όλα ικα­νο­ποι­η­µέ­να από τις έως τώρα εξε­λί­ξεις, καθώς παρά την ανα­ζή­τη­ση δεν βρέ­θη­κε κά­ποια πιο ισχυ­ρή υπο­ψη­φιό­τη­τα. Ει­δι­κά όσοι/ες θέ­λουν ένα ευ­ρύ­τε­ρο πο­λι­τι­κό σχήµα του «δη­µο­κρα­τι­κού χώρου», ως αντί­βα­ρο στην πρω­το­κα­θε­δρία Μη­τσο­τά­κη.

Η επί­ση­µη κα­τά­θε­ση της υπο­ψη­φιό­τη­τας του Παύ­λου Πο­λά­κη µε το φά­κε­λο των 32 υπο­γρα­φών (Αλε­ξιά­δης, Μου­ζά­λας, Σκέρ­τσος, Βερ­ναρ­δά­κης κ.α.) και του πόθεν έσχες, επι­ση­µο­ποί­η­σε την αυ­το­νό­µη­ση του βου­λευ­τή Χα­νί­ων, που δια­θέ­τει ένα πα­νελ­λα­δι­κό δί­κτυο υπο­στη­ρι­κτών και την πιο συ­γκε­κρι­µέ­νη πο­λι­τι­κή πλατ­φό­ρµα. Οι θέ­σεις του µοιά­ζουν µε την προ­γρα­µµα­τι­κή πρό­τα­ση της Σάρα Βά­γκεν­κνε­χτ και την εκ­δο­χή µιας λαϊ­κί­στι­κης αρι­στε­ράς, που απο­στρέ­φε­ται τον «δι­καιω­µα­τι­σµό».  Τόσο από το στρα­τό­πε­δο Πο­λά­κη όσο και από την πλευ­ρά των «100» είναι κοινή εκτί­µη­ση ότι είναι αυτός που µπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει πλή­γµα στον Κασ­σε­λά­κη, καθώς µοι­ρά­ζο­νται την ίδια δε­ξα­µε­νή ψη­φο­φό­ρων στην ενα­πο­µεί­να­σα βάση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Στο τρέ­χον προ­ε­κλο­γι­κό σκη­νι­κό σε ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπήρ­ξε πα­ρέ­µβα­ση και από το Δί­κτυο Εναλ­λα­κτι­κής Κοι­νω­νι­κής Αρι­στε­ράς (Τε­µπο­νέ­ρας κ.α.), µε κεί­µε­νο που τι­τλο­φο­ρεί­ται «Πρω­το­βου­λία – Πρό­τα­ση για την υπέρ­βα­ση της κρί­σης», που µιλά για «σύ­µπτυ­ξη δη­µο­κρα­τι­κού µε­τώ­που απέ­να­ντι στον νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σµό».

ΠΑΣΟΚ

Μπο­ρεί στις δη­µο­σκο­πή­σεις το ΠΑΣΟΚ να κερ­δί­ζει κά­ποια πο­σο­στά, αλλά αυτό δεν οφεί­λε­ται στην πο­λι­τι­κή του γρα­µµή. Κυ­ρί­ως οφεί­λε­ται στις δια­λυ­τι­κές τά­σεις που επι­κρα­τούν στην Κου­µουν­δού­ρου. Το ση­µε­ρι­νό ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του Αν­δρέα Πα­παν­δρέ­ου. Δεν είναι καν το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Ση­µί­τη. Δύ­σκο­λα πεί­θει ότι µπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει µια αξιό­πι­στη-προ­ο­δευ­τι­κή απά­ντη­ση δια­κυ­βέρ­νη­σης, τόσο λόγω αµαρ­τω­λού πα­ρελ­θό­ντος, όσο και λόγω των άτο­λµων προ­τά­σε­ων που κα­τα­θέ­τουν οι υπο­φή­φιοι/ες για την ηγε­σία του. Καµία αµφι­σβή­τη­ση ότι προ­τε­ραιό­τη­τα θα έχει ο κό­σµος του επι­χει­ρείν, καµία δια­φο­ρο­ποί­η­ση από τις δε­σµεύ­εις του ελ­λη­νι­κού κρά­τους, στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν υπάρ­χει στο τρα­πέ­ζι, παρά την πλη­θώ­ρα υπο­ψη­φί­ων προ­έ­δρων.

Η εσω­κο­µµα­τι­κή προ­ε­κλο­γι­κή εκ­στρα­τεία µπο­ρεί να είναι απεί­ρως πιο πο­λι­τι­σµέ­νη από το reality του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά ανα­δύ­ει µια αί­σθη­ση «µού­χλας» και κοι­νό­τυ­που πο­λι­τι­κού λόγου, που δεν εµπνέ­ει. Από την πρό­σφα­τη τη­λε­µα­χία, κα­νέ­νας από τους ψη­φο­φό­ρους που έχουν απο­φα­σί­σει να προ­σέλ­θουν στις εσω­κο­µµα­τι­κές κάλ­πες δεν έγινε σο­φό­τε­ρος. Πέρα από τις προ­σω­πι­κές αντε­γκλή­σεις και τις αι­χµές, δεν ήταν και τόσο ευ­διά­κρι­τη η δια­φο­ρά στο πο­λι­τι­κό σχέ­διο κάθε υπο­ψη­φί­ου/ας.

Βέ­βαια αν και το καµία συ­νερ­γα­σία µε τη ΝΔ, είναι βα­σι­κό µή­νυ­µα όλων των υπο­ψη­φί­ων, υπάρ­χουν δια­βα­θµί­σεις σε αυτή την άρ­νη­ση. Με τις Α. Δια­µα­ντο­πού­λου (που τυγ­χά­νει προ­κλη­τι­κής στή­ρι­ξης από τα ΜΜΕ, όπως ο Λο­βέρ­δος το 2021) και Ν. Γιαν­να­κο­πού­λου να απο­τε­λούν τις πιο δε­ξιές φωνές και τον Μ. Κα­τρί­νη να εµφα­νί­ζε­ται ως υπε­ρα­σπι­στής του πα­παν­δρεϊ­κού ΠΑΣΟΚ.

Ο Χ. Δού­κας, επι­διώ­κει να εµφα­νι­στεί ως ο ενω­τι­κός πόλος που θα µε­τα­φέ­ρει στην κε­ντρι­κή πο­λι­τι­κή σκηνή την επι­τυ­χία των αυ­το­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών µε τα ανοί­γµα­τα προς τα αρι­στε­ρά, κό­ντρα στη λο­γι­κή του «πο­λι­τι­κά αυ­τό­νο­µου ΠΑΣΟΚ», που προ­τάσ­σει έντο­να ο Ν. Αν­δρου­λά­κης. «Προ­σω­πι­κά, δεν έστη­σα γέ­φυ­ρες, τις γκρέ­µι­σα για να εί­µα­στε πο­λι­τι­κά αυ­τό­νο­µοι και σή­µε­ρα το ΠΑΣΟΚ µπο­ρεί να φι­λο­δο­ξεί να είναι όχι µόνο αντι­πο­λί­τευ­ση, αλλά αυ­ρια­νή κυ­βέρ­νη­ση», τό­νι­σε µε νόηµα σε πρό­σφα­τη οµι­λία του ο νυν πρό­ε­δρος.

Αυτοί οι δύο, µε αου­τσάι­ντερ τον Π. Γε­ρου­λά­νο και την Α. Δια­µα­ντο­πού­λου, φαί­νε­ται πως θα ανα­µε­τρη­θούν στον δεύ­τε­ρο γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών. Πά­ντως όλοι/ες τους κι­νού­νται µε την αντί­λη­ψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα κα­τα­στεί σύ­ντο­µα ο βα­σι­κός πόλος στη «δη­µο­κρα­τι­κή πα­ρά­τα­ξη», άρα από θέση ισχύ­ος θα πάρει τις όποιες πρω­το­βου­λί­ες συ­µπό­ρευ­σης µε τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και τις υπό­λοι­πες «προ­ο­δευ­τι­κές» δυ­νά­µεις. Αρ­χι­κά σε κοι­νο­βου­λευ­τι­κό επί­πε­δο και κά­ποια θε­σµι­κά θέ­µα­τα, όπως για πα­ρά­δει­γµα κοινό υπο­ψή­φιο/α για Πρό­ε­δρο της Δη­µο­κρα­τί­ας, όπως ζή­τη­σε και ο Ν. Παπ­πάς από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Ρευ­στό­τη­τα

Είναι σί­γου­ρο ότι το όποιο απο­τέ­λε­σµα στις εσω­κο­µµα­τι­κές εκλο­γές των δύο κο­µµά­των, θα έχει αντί­κτυ­πο στις διερ­γα­σί­ες ανα­σύν­θε­σης της σο­σιαλ­δη­µο­κρα­τί­ας, οι οποί­ες όµως είναι εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο να ευο­δω­θούν σύ­ντο­µα, παρά την αντί­θε­τη επι­θυ­µία ορι­σµέ­νων µε­ρί­δων της κυ­ρί­αρ­χης τάξης. Οι εξε­λί­ξεις στον πο­λι­τι­κό χώρο της «υπεύ­θυ­νης» και «ρε­α­λι­στι­κής» δια­χεί­ρι­σης του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σµού, δεν αφή­νουν αδιά­φο­ρα αστι­κά επι­τε­λεία, επι­χει­ρη­µα­τι­κά και µι­ντια­κά συ­µφέ­ρο­ντα (ει­δι­κά εκεί­να που νιώ­θουν «ρι­γµέ­να» από τις διευ­θε­τή­σεις του Μα­ξί­µου), που  ανα­ζη­τούν το αντί­πα­λο δέος στην απο­δυ­να­µω­µέ­νη ΝΔ. Πολ­λοί από τους συ­στη­µι­κούς δη­µο­σιο­λό­γους που τώρα θρη­νούν για την «απου­σία αντι­πο­λί­τευ­σης», είναι οι ίδιοι που έπι­ναν νερό στην πα­ντο­δυ­να­µία Μη­τσο­τά­κη.

Η επό­µε­νη µέρα στο κε­ντρι­κό πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό (µε τη ρευ­στό­τη­τα της πε­ριό­δου να µην απο­κλεί­ει εκ­πλή­ξεις) θα πε­ρι­λα­µβά­νει έναν ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ως κόµµα συ­µπλή­ρω­µα και το ΠΑΣΟΚ ως ανί­σχυ­ρο δεύ­τε­ρο κόµµα. Με την αυ­το­δυ­να­µία να φα­ντά­ζει πλέον δύ­σκο­λη για τη ΝΔ και µε την ακρο­δε­ξιά να εµφα­νί­ζε­ται ως πι­θα­νός κυ­βερ­νη­τι­κός εταί­ρος, η ύπαρ­ξη ερ­γα­τι­κής-αρι­στε­ρής εναλ­λα­κτι­κής απο­τε­λεί πια επι­τα­κτι­κή ανά­γκη.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες