Η κυβέρνηση λέει «ναι σε όλα» και οι δανειστές δίνουν χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος - εν αναμονή και της ωρίμανσης της «εθνικής συνεννόησης» με τα μνημονιακά κόμματα…

Οι πρώιμες εικόνες πολιτικής αδυναμίας της κυβέρνησης να περάσει τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα από τη Βουλή και πολιτικής αστάθειας κινητοποίησαν τόσο την κυβερνητική ηγεσία όσο και τους δανειστές και εγχώριο αστικό - μνημονιακό σύστημα στην Ελλάδα. Έτσι, προέκυψε αυτό που στη νεοφιλελεύθερη αργκό ονομάζεται «πολιτικό deal», δηλαδή μια πολιτική συμφωνία, για τη συνέχιση της υλοποίησης του σκληρού προγράμματος του τρίτου μνημονίου. Η συμφωνία προβλέπει εν ολίγοις τα εξής: Η κυβέρνηση αποδέχεται όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό (όπου τα σχετικά ρεπορτάζ λένε ότι έπεσαν όλες οι κυβερνητικές «κόκκινες γραμμές»), με αντάλλαγμα ένα πιο σταδιακό και χαλαρό χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση των πιο «δύσκολων» μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτού του «πολιτικού deal» εντάσσονται και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για «εθνική συνεννόηση» στα ανοιχτά ζητήματα και ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό, αλλά αυτή η «συνεννόηση» χρειάζεται χρόνο. Όχι γιατί υπάρχουν κάποιες διαφωνίες για τις «κόκκινες γραμμές», αφού όπως είπαμε η συμφωνία έχει κλείσει, και στο έδαφος αυτό παραχωρήθηκε από τους δανειστές το «πιο άνετο» χρονοδιάγραμμα, αλλά γιατί με τη ΝΔ σε κρίση απαιτούνται «λεπτοί χειρισμοί»…    

Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αύριο Σάββατο.

Έτσι, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, έχουμε τις εξής μείζονες εξελίξεις: α) Την εμφάνιση πολύ πρώιμων εικόνων πολιτικής αστάθειας, β) την ταχεία διολίσθηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της «εθνικής συνεννόησης» για να υλοποιήσει το τρίτο μνημόνιο, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για «διεύρυνση» της κυβέρνησης και για «οικουμενική» μνημονιακή διακυβέρνηση, γ) το εκλογικό πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, με το «παράλληλο πρόγραμμα» και τα «ισοδύναμα», εξαντλείται πολύ νωρίς…

Είναι η ώρα της απάντησης που πρέπει να οργανώσουν το κίνημα αντίστασης και η αντιμνημονιακή Ριζοσπαστική - Αντικαπιταλιστική Αριστερά.

Το «πακέτο» του Δεκεμβρίου…

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, η νέα λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ περιέχει 13 μέτρα. Αναφορικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα εξεταστεί τώρα το -πολύ πιθανό- ενδεχόμενο πώλησης αυτών των δανείων στα «κοράκια» των distress funds, αλλά αργότερα κατά την πρώτη αξιολόγηση, πιθανότητα μέσα στον Ιανουάριο.

Στο πακέτο των προαπαιτούμενων περιλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, μολονότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό το θέμα δεν συζητείται πλέον με τους «θεσμούς». Το «ισοδύναμο» που προτείνει ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης (δημιουργία νέας εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν τα πάγια του ΑΔΜΗΕ και στην οποία το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% και το άλλο 49% η ΔΕΗ), «χωλαίνει» σε αρκετά σημεία και θεωρείται δύσκολο να υλοποιηθεί.

Στο ενεργειακό, υπάρχει και η απαίτηση του κουαρτρέτου  να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (στο 50% ως το 2020!), μέσω της προώθησης των λεγόμενων δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, όπου οι ιδιώτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα λιγνιτικά πεδία και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ, ώστε μετά να μεταπωλούν τη φθηνή ενέργεια στην αγορά με υψηλό περιθώριο κέρδους, χωρίς να μπουν στον κόπο να προχωρήσουν στις αναγκαίες -και κοστοβόρες- επενδύσεις που χρειάζονται για την ανάπτυξη αυτών των έργων.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται ακόμα, μεταξύ άλλων, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η «ανεξαρτητοποίηση» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τον πολιτικό έλεγχο της -εκάστοτε- κυβέρνησης.

…και το «πακέτο» του Ιανουαρίου

Για τον Ιανουάριο θα πάει εκτός από τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2019, με τα μέτρα λιτότητας για πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι και για το 2016, μολονότι η κυβέρνηση έλεγε ότι το ύψος των μέτρων λιτότητας θα είναι χαμηλότερο κατά 500 εκατ. ευρώ, αυτό ίσως δεν επιβεβαιωθεί, καθώς η ύφεση φέτος μάλλον θα είναι μεγαλύτερη από τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις, όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των νεότερων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την συρρίκνωση του ΑΕΠ το γ΄τρίμηνο (1,1% σε ετήσια βάση, έναντι 0,4% που είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Επίσης, μέσα στις αρχές του 2016 θα ανοίξει περαιτέρω το Ασφαλιστικό, το φορολογικό (αύξησης της φορολογίας των αγροτών, η κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα), το θέμα της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για την περαιτέρω απορρύθμιση των αγορών προϊόντων  και υπηρεσιών, καθώς και η έναρξη του «διαλόγου» για τις εργασιακές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Ασφαλιστικό, φαίνεται ότι η κυβερνητική γραμμή ότι «δεν γίνουν περικοπές στις συντάξεις κάτω  των 1.000 ευρώ» έχει γίνει ....Γραμμή Μαζινό και τα σενάρια κάνουν λόγο για περικοπές στη βασική σύνταξη (μέσω της καθιέρωσης της «εθνικής σύνταξης») κατά 20% περίπου και πλαφόν στα ποσοστά αναπλήρωσης στο 60%. Στις επικουρικές συντάξεις, οι περικοπές αναμένεται να διαμορφωθούν γύρω στο 6,5% περίπου, για το Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ, πλην του ΙΚΑ) αν η κατώτερη επικουρική σύνταξη διαμορφωθεί τελικώς στα 173 ευρώ, όπως προβλέπει το σχέδιο που διαθέτει το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται ότι ήδη όλοι οι συνταξιούχοι εμμέσως έχουν χάσει μέχρι και  το 3% των αποδοχών τους λόγω των νέων παρακρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν τη βασική τους σύνταξη να μειώνεται κατά 20% και να χάνουν ταυτόχρονα το ΕΚΑΣ (το οποίο θα καταργηθεί σταδιακά ως το 2019). 

Επιπλέον, αν εξαιρεθούν για παράδειγμα όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012, όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται μέχρι το 2022, ενώ όσοι βγουν νωρίτερα στη σύνταξη θα υποστούν το «πέναλτι» του 6% ετησίως συν 10%, με αποτέλεσμα να παίρνουν κυριολεκτικά συντάξεις πείνας.

 

Ως ισοδύναμο μέτρο, για να αποφευχθούν οι μεγάλες μειώσεις των συντάξεων, η κυβέρνηση προβάλει την αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κάτι, όμως, που θεωρείται πολύ δύσκολο να αποδεχθούν οι εκπρόσωποι των «θεσμών»

 

Ετικέτες