Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης πίσω από τις αναστολές εργασίας

Με την τροπολογία 1055/2021 του υπουργείου Υγείας, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με πρόσχημα τις αναστολές εργασίας των λίγων ανεμβολίαστων υγειονομικών παραχωρείται ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με την τροπολογία της κυβέρνησης οι διοικήσεις των νοσοκομείων, κατά παρέκκλιση των εθνικών διατάξεων, μπορούν να προχωρούν σε συμβάσεις με ιδιώτες και να προσλάβουν συμβασιούχους από εργολαβικές εταιρείες και outsourcing σε διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, στην καθαριότητα, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, το λογιστήριο, τη μισθοδοσία, στη φύλαξη και στην εστίαση.

Οι διοικήσεις  θα μπορούν με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού, που δημιουργείται από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, να προχωρούν σε αθρόες μετακινήσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στις υγειονομικές περιφέρειες να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν ιδιωτικά ασθενοφόρα και να πραγματοποιούνται δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια, εξετάσεις ασθενών κ.ά.) και επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να συνάπτουν συμβάσεις και με ιδιωτικά εργαστήρια.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή των ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων που έχει εξαγγείλει ο Μητσοτάκης για την αντιμεταρρύθμιση του ΕΣΥ και αυτό ακριβώς καλείται να υλοποιήσει ο ακροδεξιός υπουργός Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, η άμεση υλοποίηση των ΣΔΙΤ και η παράδοση στον ιδιωτικό τομέα πολλών λειτουργιών του ΕΣΥ, πέρα από την καθαριότητα, τη φύλαξη και την εστίαση, επεκτείνεται πλέον και στο ΕΚΑΒ και στα  εργαστήρια.

Και σαν επόμενο βήμα, σχεδιάζουν το κλείσιμο νοσοκομείων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Μητσοτάκη για νοσοκομεία  που απέχουν 20 έως 30 km  το ένα από το  άλλο, όπως ο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ,το Χατζηκώστα Ιωαννίνων και πολλά περιφερειακά νοσοκομεία...

Οι προβλεπόμενες αθρόες μετακινήσεις  γιατρών και νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού λειτουργούν ως πρόβα τζενεράλε για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και η απεργία-αποχή από την κατάθεση των δηλώσεων εμβολιασμού την υποχρέωσαν σε υποχώρηση. Συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου, λίγες μέρες πριν λήξει το τελεσίγραφο για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, παρέκαμψε την απεργία-αποχή συνδέοντας το μητρώο Εθνικού εμβολιασμού με τις διοικητικές υπηρεσίες ώστε να χρησιμοποιήσουν δεδομένα για το ποιοι είχαν εμβολιαστεί και επιπλέον δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα εμβολιαστούν δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους 14 ημέρες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, αλλά μόλις κάνουν το εμβόλιο. Η κυβέρνηση φοβάται τις αντιδράσεις για αυτό και ψήφισε τον αντι-απεργιακό/αντι-συνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.

Το υγειονομικό κίνημα, με αφετηρία τους αγώνες που ξεδιπλώνονται και τη ΔΕΘ, θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγάλες μάχες, μέσα στο φθινόπωρο, ενάντια σε αυτές τις αντιδραστικές και σοβαρές αλλαγές, που διαβρώνουν το ΕΣΥ.

Οι συνδικαλιστές της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς, για να παρέμβουν αποτελεσματικά, φρενάροντας τα σχέδια της κυβέρνησης και όσων συναινούν, δεν έχουν παρά να προτείνουν στις ομοσπονδίες και τους χώρους δουλειάς, ένα απεργιακό σχέδιο κλιμάκωσης εν όψει και του προϋπολογισμού, διεκδικώντας γενναία χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του ΕΚΑΒ και των νοσοκομείων, την ανατροπή των ιδιωτικοποιήσεων, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την επιστροφή στη δουλειά όλων των υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή.

Η αντιμεταρρύθμιση στην υγεία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το καθήκον της αντίστασης και της ανατροπής δεν μπορούν να το φέρουν σε πέρας μόνοι τους οι υγειονομικοί. Επιπλέον, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, αφορά κι επηρεάζει τον εργατικό και λαϊκό πληθυσμό.

Οι αγώνες των υγειονομικών είναι υποχρεωτικό να απλωθούν στον κόσμο της δουλειάς, σε κάθε γειτονιά και σωματείο.

Γι’ αυτό χρειάζεται να θυμηθούμε και να υλοποιήσουμε ξανά την παράδοση των αγώνων στην εποχή των μνημονίων, όταν οι υγειονομικοί δρούσαν μαζί με αγωνιστικές πρωτοβουλίες που συγκροτούνταν στις γειτονιές και στις τοπικές κοινωνίες για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Οι τοπικές συσκέψεις σωματείων για την υπεράσπιση των νοσοκομείων, οι επιτροπές κατοίκων σε κάθε γειτονιά, για να οργανωθούν δράσεις συμπαράστασης στους αγώνες των υγειονομικών και να μην επιτραπεί η καταστροφική είσοδος περισσότερων ιδιωτών στη Δημόσια Υγεία, αποτελούν αναντικατάστατους τρόπους κοινής πάλης απέναντι σε μια βάρβαρη κι εγκληματική κυβέρνηση.

*Γιατρός, μέλος του Ενωτικού κινήματος για την ανατροπή σε ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ

Ετικέτες