Η ψηφισθείσα από το Κογκρέσο απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μειώσει δραστικά τους φόρους των επιχειρήσεων, καθώς και τους φόρους περιουσίας και εισοδήματος των πλουσίων Αμερικανών, δεν έχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία, ακόμα και συγκρινόμενη με την δραστική μείωση των φόρων από τον Ρόναλντ Ρέηγκαν.

Και ανα­πό­φευ­κτα, δε­δο­μέ­νου του ρόλου που παί­ζει διε­θνώς η οι­κο­νο­μία των ΗΠΑ, θα έχει πολύ με­γά­λες και σο­βα­ρές οι­κο­νο­μι­κές, κοι­νω­νι­κές, πο­λι­τι­κές, εν­δε­χο­μέ­νως και γε­ω­πο­λι­τι­κές συ­νέ­πειες, πα­ρο­ξύ­νο­ντας, του­λά­χι­στο αρ­χι­κά, τον διε­θνή οι­κο­νο­μι­κό αντα­γω­νι­σμό και δια­κιν­δυ­νεύ­ο­ντας, σε έναν ορί­ζο­ντα με­ρι­κών ετών, να ανοί­ξει ένα νέο, ακόμα πιο σο­βα­ρό κε­φά­λαιο της πα­γκό­σμιας οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης που ξε­κί­νη­σε το 2008 (της τρί­της τόσο βα­θειάς στην ιστο­ρία του κα­πι­τα­λι­σμού, μετά τις κρί­σεις του 1860-70 και του 1929, που θε­ω­ρή­θη­καν υπεύ­θυ­νες για τους δύο πα­γκο­σμί­ους πο­λέ­μους, τις επα­να­στά­σεις στη Ρωσία και την Κίνα και τον γερ­μα­νι­κό Να­ζι­σμό).

Είναι τέ­τοιες οι πιέ­σεις που ασκεί η Ουά­σιγ­κτων με τη ρη­ξι­κέ­λευ­θη πο­λι­τι­κή της στην οι­κο­νο­μία (όπως και στη Μέση και Άπω Ανα­το­λή), που τη νοιώ­θουν έντο­να ακόμα και οι πιο φι­λο­α­με­ρι­κα­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις, όπως αυτή της Μέι στο Λον­δί­νο, που προ­σα­να­το­λί­ζε­ται τώρα σε μια γε­ω­πο­λι­τι­κά ανορ­θό­δο­ξη προ­σέγ­γι­ση με την Κίνα και το φι­λό­δο­ξο σχέ­διό της για την Ευ­ρα­σία "One Belt, One Road". Οι δια­φο­ρές Λον­δί­νου-Ουά­σιγ­κτων εμ­φα­νί­ζο­νται όλο και πιο τα­κτι­κά, όπως με την πρό­σφα­τη υπο­στή­ρι­ξη από τον Τραμπ της βρε­τα­νι­κής άκρας δε­ξιάς, που, σε συν­δυα­σμό με τον φόβο με­γά­λων δια­δη­λώ­σε­ων ενα­ντί­ον του, οδή­γη­σε στην επ' αό­ρι­στον ανα­βο­λή της επί­σκε­ψης του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου στη Βρε­τα­νία.

Ποτέ μετά το «Πα­λαιό Κα­θε­στώς» (Ancien Regime, αυτό δη­λα­δή που ανέ­τρε­ψε η Γαλ­λι­κή Επα­νά­στα­ση το 1789), δεν υπήρ­ξαν μέτρα που να απαλ­λά­ξουν ου­σια­στι­κά τους πλού­σιους από την υπο­χρέ­ω­ση φόρου, όπως κάνει ο Τραμπ στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες και προ­τεί­νει ο Μα­κρόν στη Γαλ­λία, υπο­γράμ­μι­σε στη γαλ­λι­κή Monde ο διά­ση­μος Γάλ­λος οι­κο­νο­μο­λό­γος Τομά Πι­κε­τί.

Τα μέτρα Τραμπ ελή­φθη­σαν εξάλ­λου παρά την έντο­νη προει­δο­ποί­η­ση των υπουρ­γών Οι­κο­νο­μι­κών των πέντε ισχυ­ρό­τε­ρων χωρών της ΕΕ (Γερ­μα­νία, Βρε­τα­νία, Γαλ­λία, Ιτα­λία, Ισπα­νία) που, με επι­στο­λή τους προς τον Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, στις αρχές Δε­κεμ­βρί­ου, του επε­σή­μα­ναν τους κιν­δύ­νους «εμπο­ρι­κού πο­λέ­μου» και πε­ραι­τέ­ρω επι­δεί­νω­σης των σχέ­σε­ων της Ουά­σιγ­κτων με τους Ευ­ρω­παί­ους συμ­μά­χους της, ήδη δια­τα­ραγ­μέ­νων σο­βα­ρά εξαι­τί­ας της πο­λι­τι­κής του στη Μέση Ανα­το­λή, των κιν­δύ­νων στην Άπω Ανα­το­λή και του θέ­μα­τος της κλι­μα­τι­κής με­τα­βο­λής.

Τα μέτρα Τραμπ πε­ρι­λαμ­βά­νουν, με­τα­ξύ άλλων, τη μεί­ω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων πε­ρισ­σό­τε­ρο από ένα τρίτο, από 36,5% σή­με­ρα σε 22,7%. Εκτός από αυτή τη μεί­ω­ση θα δοθεί σχε­δόν από­λυ­τη αμνη­στία για τα επα­να­πα­τρι­ζό­με­να κέρδη των πο­λυ­ε­θνι­κών, θα μειω­θεί σε 25% ο φόρος των ιδιο­κτη­τών των επι­χει­ρή­σε­ων επί των κερ­δών τους (όταν ο φόρος επί των υψη­λό­τε­ρων μι­σθών φτά­νει το 40%) και θα μειω­θεί δρα­στι­κά, αν δεν εξα­φα­νι­σθεί πρα­κτι­κά, ο φόρος κλη­ρο­νο­μί­ας για τους πλου­σιώ­τε­ρους Αμε­ρι­κα­νούς! Ταυ­τό­χρο­να, αλ­λά­ζει ο τρό­πος φο­ρο­λό­γη­σης των αμε­ρι­κα­νι­κών πο­λυ­ε­θνι­κών, που θα φο­ρο­λο­γού­νται πλέον μόνον επί των κερ­δών που πραγ­μα­το­ποιούν στις ΗΠΑ.

Τι πε­τυ­χαί­νει με αυτά ο Τραμπ

Με την «φο­ρο­λο­γι­κή (αντι)με­ταρ­ρύθ­μι­σή» του, ο Τραμπ κάνει δύο κυ­ρί­ως πράγ­μα­τα.

Πρώ­τον, κάνει ένα τε­ρά­στιο δώρο προς την τάξη των αμε­ρι­κα­νών κε­φα­λαιού­χων και αυ­ξά­νει την υπο­στή­ρι­ξή της προς τον ίδιο, που τη χρειά­ζε­ται βέ­βαια πάρα πολύ λόγω των εντει­νό­με­νων επι­θέ­σε­ων ενα­ντί­ον του.

Μια τέ­τοια υπο­στή­ρι­ξη του είναι ακόμα πιο απα­ραί­τη­τη, αν θε­λή­σει να πάει σε πό­λε­μο και πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τις απει­λη­τι­κές προ­θέ­σεις που κατά και­ρούς ποι­κι­λό­τρο­πα εκ­δη­λώ­νει, ένα­ντι της Βο­ρεί­ου Κο­ρέ­ας, του Ιράν και της Βε­νε­ζου­έ­λας.

Δεύ­τε­ρον, βελ­τιώ­νει τη σχε­τι­κή θέση των ΗΠΑ στο σύ­στη­μα της πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης, προ­σελ­κύ­ο­ντας κε­φά­λαια στην Αμε­ρι­κή με φο­ρο­λο­γι­κό dumping, δε­δο­μέ­νου ότι οι πε­ρισ­σό­τε­ρες άλλες με­γά­λες οι­κο­νο­μί­ες του πλα­νή­τη έχουν με­γα­λύ­τε­ρους φο­ρο­λο­γι­κούς συ­ντε­λε­στές.

Ταυ­τό­χρο­να βέ­βαια, πιέ­ζει και τις υπό­λοι­πες οι­κο­νο­μί­ες του πλα­νή­τη να τον ακο­λου­θή­σουν στη μεί­ω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας και αντι­κει­με­νι­κά, αλλά και πα­ρέ­χο­ντας ένα ισχυ­ρό επι­χεί­ρη­μα στις δυ­νά­μεις που ούτως ή άλλως επι­θυ­μού­σαν μια τέ­τοια πο­λι­τι­κή.

Δε­δο­μέ­νου άλ­λω­στε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρ­χουν ισχυ­ρές δυ­νά­μεις, φι­λι­κές προς το Κε­φά­λαιο, που επι­διώ­κουν ούτως ή άλλως τη μεί­ω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας, τους πα­ρέ­χει και ένα εξαι­ρε­τι­κά ισχυ­ρό επι­χεί­ρη­μα να προ­ω­θή­σουν την ατζέ­ντα τους.

Είναι ζη­τού­με­νο το αν μια τέ­τοια πο­λι­τι­κή θα ωφε­λή­σει οι­κο­νο­μι­κά τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες, όπως ζη­τού­με­νο είναι πως θα αντι­δρά­σουν και οι υπό­λοι­πες οι­κο­νο­μι­κές δυ­νά­μεις.

Δεν μπο­ρεί να απο­κλει­σθεί βέ­βαια μια προ­σω­ρι­νή επι­τά­χυν­ση της ανά­πτυ­ξης καθώς θα υπάρ­ξει μια αύ­ξη­ση των επεν­δύ­σε­ων στο εσω­τε­ρι­κό των ΗΠΑ. Μόνο που αυτά θα επι­τευ­χθούν δα­πά­ναις των λοι­πών λι­γό­τε­ρο ή πε­ρισ­σό­τε­ρο "συμ­μα­χι­κών" χωρών (όπως π.χ. της Βρε­τα­νί­ας, Γαλ­λί­ας, Ιτα­λί­ας, Γερ­μα­νί­ας), αλλά φυ­σι­κά και των υπο­λοί­πων ση­μα­ντι­κών οι­κο­νο­μιών (Κίνα, Ρωσία κά). Το βέ­βαιο είναι ότι οι πε­ρι­κο­πές δα­πα­νών θα οδη­γή­σουν σε σχε­δόν άμεσα σε πολύ με­γά­λη έντα­ση επί μιας κοι­νω­νι­κής υπο­δο­μής που, σε με­ρι­κές πε­ρι­πτώ­σεις, αρ­χί­ζει και θυ­μί­ζει τρι­το­κο­σμι­κή χώρα και θα αυ­ξή­σουν τις ήδη εκρη­κτι­κές κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες στο εσω­τε­ρι­κό των ΗΠΑ. Μια πο­λι­τι­κή έμ­με­σης του­λά­χι­στο συρ­ρί­κνω­σης των ήδη συρ­ρι­κνού­με­νων ει­σο­δη­μά­των θα αυ­ξή­σει μάλ­λον το σχε­τι­κό πο­σο­στό της ζή­τη­σης που πάει για ...κι­νε­ζι­κά και άλλα τρι­το­κο­σμι­κά προ­ϊ­ό­ντα. Δεν είναι βέ­βαιο, στις συν­θή­κες αυτές, ότι τα τε­ρά­στια «δώρα» στους πλού­σιους Αμε­ρι­κα­νούς θα γί­νουν επεν­δύ­σεις και όχι υπερ­συσ­σώ­ρευ­ση στα Καϊ­μάν ή υπερ­πο­λυ­τε­λής κα­τα­νά­λω­ση.

Διε­θνώς, τα μέτρα Τραμπ απει­λούν συ­νο­λι­κά να ενι­σχύ­σουν το κα­θε­στώς της «πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης», στην προ­σπά­θεια να αμ­βλύ­νουν τις επι­πτώ­σεις του στις ίδιες τις ΗΠΑ. Δη­λα­δή να αυ­ξή­σουν την ισχύ και τον ρόλο του χρη­μα­τι­στι­κού κε­φα­λαί­ου που είναι σή­με­ρα, τρό­πον τινά, η «κυ­βέρ­νη­ση της πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης». Βρα­χυ­πρό­θε­σμα, αν έχου­με αξιο­ση­μεί­ω­τη αύ­ξη­ση των επεν­δύ­σε­ων, μπο­ρεί σε κά­ποιο βαθμό να απα­λύ­νουν τις εσω­τε­ρι­κές αντι­θέ­σεις στις ΗΠΑ (που άλ­λω­στε ήταν υπεύ­θυ­νες σε με­γά­λο βαθμό για την επι­κρά­τη­ση Τραμπ), ιδίως όμως βρα­χυ­πρό­θε­σμα πριν αρ­χί­σουν να φαί­νο­νται οι οδυ­νη­ρές με­σο­μα­κρο­χρό­νιες συ­νέ­πειες.

Ταυ­τό­χρο­να, όμως θα αυ­ξή­σουν ανα­πό­φευ­κτα, όπως θα δεί­ξου­με στη συ­νέ­χεια ότι έχει αρ­χί­σει να γί­νε­ται, τις οι­κο­νο­μι­κές εντά­σεις στο πα­γκό­σμιο σύ­στη­μα και θα ενι­σχύ­σουν εμ­μέ­σως τις πολύ σο­βα­ρές γε­ω­πο­λι­τι­κές εντά­σεις (Μέση και Άπω Ανα­το­λή, Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή).

Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος είχε αφή­σει να εν­νοη­θεί προ­ε­κλο­γι­κά ότι είναι αντί­πα­λος της «ολι­γαρ­χί­ας», τρα­πε­ζών όπως η Goldman Sachs, μετά όμως την εκλο­γή του έδωσε στην ηγε­σία αυτής της τρά­πε­ζας, στους κ.κ. Μνιού­χιν και Κον (γνω­στό από την εμπλο­κή του στο Ελ­λη­νι­κό) την πρα­κτι­κή οι­κο­νο­μι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση των ΗΠΑ. Ταυ­τό­χρο­να ξε­κί­νη­σε έναν «πό­λε­μο κατά των φτω­χών», ιδιαί­τε­ρα των ούτως ή άλλως πολύ πε­ριο­ρι­σμέ­νων δι­καιω­μά­των στη πε­ρί­θαλ­ψη των Αμε­ρι­κα­νών που είχε θε­σπί­σει ο Ομπά­μα.

Ένα βα­σι­κό απο­τέ­λε­σμα της δρα­στι­κής μεί­ω­σης της φο­ρο­λο­γί­ας (και των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών που εξ αυτής χρη­μα­το­δο­τού­νται) θα είναι ανα­πό­φευ­κτα η αύ­ξη­ση των ήδη εκρη­κτι­κών ανι­σο­τή­των στο εσω­τε­ρι­κό των δυ­τι­κών κοι­νω­νιών. Πο­λι­τι­κά, αυτό συ­νε­πά­γε­ται την πε­ραι­τέ­ρω συρ­ρί­κνω­ση του όποιου «δη­μο­κρα­τι­κού» πε­ριε­χο­μέ­νου έχει ακόμα το κα­θε­στώς της τυ­πι­κά «κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας». Κοι­νω­νι­κά, συ­νε­πά­γε­ται εκρη­κτι­κά προ­βλή­μα­τα. Οι­κο­νο­μι­κά ση­μαί­νει τη διο­χέ­τευ­ση ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρων πόρων προς ένα τε­λεί­ως ελά­χι­στο τμήμα της πα­γκό­σμιας ελίτ, που είτε απο­θη­σαυ­ρί­ζει στους «φο­ρο­λο­γι­κούς πα­ρα­δεί­σους», είτε κα­τα­να­λώ­νει προ­ϊ­ό­ντα πο­λυ­τε­λεί­ας χωρίς ιδιαί­τε­ρες ευ­νοϊ­κές συ­νέ­πειες για την οι­κο­νο­μία. Δεν είναι κα­θό­λου βέ­βαιο, στις συν­θή­κες αυτές, ότι τα τε­ρά­στια «δώρα» στους πλού­σιους Αμε­ρι­κα­νούς θα γί­νουν επεν­δύ­σεις και όχι υπερ­συσ­σώ­ρευ­ση στα Καϊ­μάν ή υπερ­πο­λυ­τε­λής κα­τα­νά­λω­ση καθώς είναι σαφές ότι η πα­γκό­σμια ζή­τη­ση μάλ­λον θα πε­ριο­ρι­στεί παρά επε­κτα­θεί ως συ­νέ­πεια τους.

Για τα κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα που πα­ρα­σύρ­θη­καν από την προ­ε­κλο­γι­κή δη­μα­γω­γία του Ντό­ναλντ Τραμπ, σε συν­θή­κες πολύ με­γά­λης ζή­τη­σης στις ΗΠΑ για «αρι­στε­ρά», αλλά ελά­χι­στης προ­σφο­ράς, τα επό­με­να έτη θα οδη­γή­σουν σε με­γά­λες δια­ψεύ­σεις των προσ­δο­κιών τους.

Οι διε­θνείς συ­νέ­πειες των «με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων»

Όλα αυτά τα μέτρα πιέ­ζουν ιδιαί­τε­ρα τη Γερ­μα­νία, όπως υπο­γραμ­μί­ζουν σε πρό­σφα­τη με­λέ­τη τους, το Κέ­ντρο Ευ­ρω­παϊ­κής Οι­κο­νο­μι­κής Έρευ­νας και το Πα­νε­πι­στή­μιο του Μαν­χάιμ. Η Γερ­μα­νία ήδη πιέ­ζε­ται από τους εταί­ρους της στην ΕΕ, αφού η φο­ρο­λο­γία των επι­χει­ρή­σε­ων είναι 20% κατά μέσο όρο ενώ στη Γερ­μα­νία 28% με 30%, αλλά βέ­βαια η τόσο δρα­στι­κή μεί­ω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας στις ΗΠΑ συ­νι­στά μια πολύ με­γα­λύ­τε­ρη απει­λή για τη «φο­ρο­λο­γι­κή αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα» των γερ­μα­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων. Το Βε­ρο­λί­νο θα πιε­σθεί να απα­ντή­σει σύ­ντο­μα στην πρό­κλη­ση. Στη Βρε­τα­νία στο με­τα­ξύ, η πρω­θυ­πουρ­γός της εξε­τά­ζει το εν­δε­χό­με­νο να μειώ­σει τη φο­ρο­λο­γία των επι­χει­ρή­σε­ων από 20% σε 15%, δη­λα­δή να με­τα­τρέ­ψει ου­σια­στι­κά τη χώρα της σε έναν ακόμα φο­ρο­λο­γι­κό πα­ρά­δει­σο!

Αντί να κα­ταρ­γη­θούν οι φο­ρο­λο­γι­κοί πα­ρά­δει­σοι, γε­νι­κεύ­ο­νται!

Μια πρό­κλη­ση που έρ­χε­ται εξάλ­λου να υπο­γραμ­μί­σει την κραυ­γα­λέα αντί­φα­ση επί της οποί­ας συ­νε­χί­ζει να κι­νεί­ται η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο η Ευ­ρω­ζώ­νη, λόγω της με­θό­δου της «επι­λε­κτι­κής ευ­ρω­παϊ­κής οι­κο­δό­μη­σης» που έχει ακο­λου­θή­σει. Είναι αδύ­να­το, με την πα­ρού­σα δομή της, να αντι­με­τω­πί­σει τις πιέ­σεις της «πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης» και του εντει­νό­με­νου οι­κο­νο­μι­κού αντα­γω­νι­σμού, ακόμα κι αν το θέλει.

Στη Ρωσία, ο Πρό­ε­δρος Πού­τιν έσπευ­σε από την πλευ­ρά του να προ­τεί­νει δη­μο­σί­ως την κα­τάρ­γη­ση του φόρου 13% επί των επα­να­πα­τρι­ζο­μέ­νων κε­φα­λαί­ων. Αλλά και η κι­νε­ζι­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα έχει ετοι­μά­σει, σύμ­φω­να με τη Wall Street Journal, το δικό της σχέ­διο για να αντι­με­τω­πί­σει τον φο­ρο­λο­γι­κό αντα­γω­νι­σμό, σχέ­διο που προ­βλέ­πει ένα συν­δυα­σμό ερ­γα­λεί­ων: με­γα­λύ­τε­ρα επι­τό­κια, αυ­στη­ρό­τε­ρους ελέγ­χους κε­φα­λαί­ων και συ­χνό­τε­ρες νο­μι­σμα­τι­κές επεμ­βά­σεις. Ένας Κι­νέ­ζος επί­ση­μος χα­ρα­κτή­ρι­σε το σχέ­διο Τραμπ «γκρί­ζο ρι­νό­κε­ρο», προ­φα­νή κίν­δυ­νο για την κι­νε­ζι­κή οι­κο­νο­μία και εκτί­μη­σε ότι θα δο­θούν με­ρι­κές «σκλη­ρές μάχες» το πρώτο τρί­μη­νο του 2018.

Η South China Morning Post εκ­φρά­ζει την εκτί­μη­ση ότι η φο­ρο­λο­γι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση του Τραμπ μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει έναν πα­γκό­σμιο αντα­γω­νι­σμό πε­ρι­κο­πών φο­ρο­λο­γί­ας για να προ­σελ­κυ­σθεί κε­φά­λαιο, κάτι που θα επη­ρε­ά­σει ιδιαί­τε­ρα την Κίνα, όπου η φο­ρο­λο­γία αντι­προ­σω­πεύ­ει το 80% του ει­σο­δή­μα­τος. Ο πρω­θυ­πουρ­γός κα­τέ­στη­σε ήδη τη φο­ρο­λο­γι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση τμήμα της πο­λι­τι­κής του ατζέ­ντας, προ­βλέ­πο­ντας την πε­ρι­κο­πή ενός τρι­σεκ. γουάν από τους φό­ρους των επι­χει­ρή­σε­ων. Ήδη ορι­σμέ­νες κι­νε­ζι­κές εται­ρεί­ες έχουν με­τα­κι­νη­θεί στις ΗΠΑ, εν μέρει για να απο­φύ­γουν την ισχυ­ρή υψηλή φο­ρο­λο­γία.

Το πρό­βλη­μα είναι γε­νι­κό. Όπως υπο­γραμ­μί­ζουν οι New York Times, χώρες όπως η Αυ­στρα­λία, η Γαλ­λία, η Γερ­μα­νία και η Ια­πω­νία, που έχουν όλες φόρο στις επι­χει­ρή­σεις του­λά­χι­στο 30% θα πιε­σθούν να τον πε­ριο­ρί­σουν. Σύμ­φω­να με τον Jack Mintz, επι­κε­φα­λής του Public-Policy School στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Κάλ­γκα­ρι, η κα­να­δι­κή δα­σι­κή βιο­μη­χα­νία, η πα­ρα­γω­γή ενέρ­γειας, οι με­τα­φο­ρές και άλλοι το­μείς της κα­να­δι­κής οι­κο­νο­μί­ας θα βρε­θούν σε πολύ δυ­σκο­λό­τε­ρη θέση εξαι­τί­ας των φο­ρο­λο­γι­κών μέ­τρων του Τραμπ, που απει­λούν την κα­τεύ­θυν­ση της οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής του Τρυ­ντώ. Ο Αυ­στρα­λός υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών προει­δο­ποί­η­σε ότι αν η χώρα του δεν αλ­λά­ξει τη φο­ρο­λο­γι­κή της πο­λι­τι­κή μπο­ρεί να της κο­στί­σει το 1,5% του ΑΕΠ.

Το τε­λι­κό απο­τέ­λε­σμα των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων Τραμπ, θα είναι ένας πλα­νή­της εξαι­ρε­τι­κά πιο άνι­σος, με πολύ μι­κρό­τε­ρες πα­ρο­χές προς τα φτω­χό­τε­ρα στρώ­μα­τα, με μειω­μέ­να κοι­νω­νι­κά και οι­κο­λο­γι­κά στά­νταρντ, με αυ­ξη­μέ­νους οι­κο­νο­μι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, με σαφή κίν­δυ­νο με­τα­τρο­πής τους σε οι­κο­νο­μι­κούς και πι­θα­νώς και κα­νο­νι­κούς πο­λέ­μους. Δυ­στυ­χώς ίσως μόλις τώρα η αν­θρω­πό­τη­τα θα αρ­χί­ζει να αντι­λαμ­βά­νε­ται τις συ­νέ­πειες της κρί­σης του 2007-9, καθώς οι διά­φο­ρες επι­νοη­θεί­σες πο­λι­τι­κές για την απο­φυ­γή τους (πο­σο­τι­κή χα­λά­ρω­ση, δια­τή­ρη­ση πρα­κτι­κά μη­δε­νι­κών επι­το­κί­ων επί μια πε­ρί­που δε­κα­ε­τία, υπερ­χρέ­ω­ση δη­μο­σί­ων οι­κο­νο­μι­κών κτλ.), αδυ­να­τούν να επα­να­φέ­ρουν την πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μία σε μια έστω και σχε­τι­κά μικρή, αλλά όμως υπαρ­κτή, οι­κο­νο­μι­κή πρό­ο­δο, ενώ πα­ράλ­λη­λα απου­σιά­ζουν σκαν­δα­λω­δώς από την διε­θνή ατζέ­ντα πο­λι­τι­κές με κοι­νω­νι­κό πε­ριε­χό­με­νο.

Διε­ρω­τά­ται κα­νείς μήπως ο Πι­κε­τί, στον πα­ραλ­λη­λι­σμό του με το «Παληό Κα­θε­στώς» δια­πί­στω­σε απλού­στα­τα ότι ει­σερ­χό­με­θα από τον κα­πι­τα­λι­σμό που γνω­ρί­σα­με, στα­δια­κά, σε ένα κα­θε­στώς με­τα­μο­ντέρ­νας, τε­χνο-νε­ο­φε­ου­δαρ­χί­ας. Εκεί άλ­λω­στε κα­τα­τεί­νει όχι μόνο η «φο­ρο­λο­γι­κή αντε­πα­νά­στα­ση» του Τραμπ, αλλά και πολλά άλλα μέτρα, όπως η στα­δια­κή κα­τάρ­γη­ση του θε­σμού της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας και η αντι­κα­τά­στα­σή της με πρό­σκαι­ρες μορ­φές, η δρα­στι­κή μεί­ω­ση των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών, που ήταν το θε­μέ­λιο της αν­θρώ­πι­νης αξιο­πρέ­πειας μετά το 1945 και η με­τα­τρο­πή του «αστι­κού κοι­νο­βου­λευ­τι­κού κα­θε­στώ­τος» σε μια κα­θα­ρά τυ­πι­κή και ελεγ­χό­με­νη δια­δι­κα­σία.

Μόνο που τέ­τοιες με­τα­βο­λές στην ιστο­ρία προ­κά­λε­σαν και πολύ με­γά­λες ανα­στα­τώ­σεις, όπως πό­λε­μοι και επα­να­στά­σεις.

Ετικέτες