Και μετά από ένα μήνα… habemus αποτελέσματα!

Η σατυρική διάθεση δεν θα συνεχιστεί πέραν της εισαγωγικής παραγράφου, αλλά είναι η μόνη που αντιστοιχεί στη φάρσα της τέταρτης κάλπης, που υποτίθεται θα έφερνε την άμεση δημοκρατία στα κοινοτικά διαμερίσματα της Αθήνας.  Το συγκεκριμένο παραμύθι δεν άντεξε ούτε μια μέρα, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν ενδιαφέρθηκε να αναθέσει πουθενά τη συγκέντρωση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κάλπης των κοινωτικών διαμερισμάτων. Έτσι χρειάστηκαν 4 βδομάδες για να βγουν τα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο.  

Με πλήρη πλέον αποτελέσματα (617 ψήφους και 1,67% ως ποσοστό στην 7η Δ.Κ.), η Ανυπότακτη Αθήνα καταγράφει ποσοστό της τάξης του 1,43% στις τέσσερις διαμερισματικές κοινότητες που κατέβασε ψηφοδέλτιο (1η , 5η, 6η και 7η). Αν και προφανώς δεν πρόκειται για κάποιο «εντυπωσιακό» ποσοστό, το τελικό αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπέστατο και, υπό την έννοια των ιδιαιτεροτήτων μας,  επιτυχημένο. Στην ουσία, η Ανυπότακτη Αθήνα έτρεξε μόλις ένα μήνα την προεκλογική της καμπάνια, η οποία –σημειωτέον– ήταν πρωτόγνωρη, καθώς δεν είχε ξαναϋπάρξει αντίστοιχο κατέβασμα μόνο στις κοινότητες. Εκτιμάμε πως πετύχαμε μια θετική καταγραφή της νεανικής, ζωντανής, δυναμικής και ευφάνταστης προσπάθειάς μας. Επίσης, προκύπτει σαφώς πως, αν είχε υπάρξει γενικότερα αντίστοιχη διάθεση, νοοτροπία και στήριξη του εγχειρήματος θα μπορούσε να είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος...

Από κει και έπειτα, το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει στη συνέχεια ουσιαστική γείωση στις γειτονιές της Αθήνας, όπως και συνάντηση/συνδιαμόρφωση πλαισίου και παρεμβάσεων με άλλες αντίστοιχες δημοτικές κινήσεις. Με αυτό το σκεπτικό, πήραμε ως Ανυπότακτη Αθήνα την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουμε –για πρώτη φορά εντός του αντιρατσιστικού φεστιβάλ– μαζί με τις δημοτικές κινήσεις «Φυσάει κόντρα» (Αγία Παρασκευή), «Ασυμβίβαστο Ίλιον» και «Κόντρα στο Ρεύμα» (Νίκαια-Ρέντης), ένα σχετικό εργαστήρι ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.

Στους τρεις θεματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν (Δημοκρατία και Αυτοδιαχείριση - Θεμελιακές ανάγκες/ Κατοικία και κοινωνική μέριμνα - Αυτοδιοικητικά σχήματα/ Ρόλος, Δράση, Δικτύωση), τοποθετήθηκαν ή παρακολούθησαν εκπρόσωποι από 13 αυτοδιοικητικά σχήματα, εστιάζοντας σε μια σειρά από θέματα και εμπειρίες.

Σταχυολογώντας, στον πρώτο κύκλο ξεχώρισε η εισηγητική παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Πάνος Κουτσιανάς από το «Ασυμβίβαστο Ίλιον», σχετικά με τη δομική υποκρισία των κοινοτικών δημοψηφισμάτων. Αυτά υποτίθεται πως θα δώσουν τον λόγο στις κοινότητες, ώστε αυτές να διαμορφώσουν προτάσεις. Οι προϋποθέσεις όμως είναι αυστηρότατες έως απαγορευτικές, αφήνουν πλήθος ουσιαστικών ζητημάτων εκτός ατζέντας και ακόμα και όσα «επιτρέπονται», μπορούν να αλλοιωθούν από τα συμβούλια, εφόσον το περιεχόμενό τους είναι «δυσάρεστο». Πέραν αυτών, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις πραγματικές δυσκολίες συγκρότησης κοινοτήτων και ζωντανων κυττάρων εντός αυτών.

Στον δεύτερο κύκλο, το βάρος έπεσε στα ζητήματα του Airbnb και της απειλής στο δικαίωμα στην κατοικία, όπως και στα ζητήματα των ΑμεΑ. Όσον αφορά το πρώτο, αναδείχτηκε  το εύρος του προβλήματος (πλειστηριασμοί, εξώσεις, ανύπαρκτες φοιτητικές κατοικίες), όπως και το ζήτημα της πλημμελούς καταγραφής των ανθρώπων που ψάχνουν, αλλά δεν μπορούν να βρουν στέγη, καθως δεν υπάρχει σχετική πλατφόρμα. Στα ζητήματα των ΑμεΑ, η συζήτηση έπιασε τόσο τα θέματα προσβασιμότητας στο δημόσιο χώρο –η οποία αναδείχτηκε χαρακτηριστικά με την τοποθέτηση ΑμεΑ δημοτικού συμβούλου από τη  Νίκαια, ο οποίος ενημέρωσε πως «τώρα που εκλέχθηκε ΑμεΑ, φτιάχνουν τον χώρο, αλλιώς δεν...»– καθώς και συνολικότερα ζητήματα, όπως δυνατότητα εύρεσης εργασίας, κοινωνική πολιτική κλπ.

Στον τρίτο κύκλο, τα προηγούμενα και αρκετά άλλα συμπυκνώθηκαν σε προτάσεις για συνέχεια αυτής της προσπάθειας συντονισμού. Αυτές είναι κυρίως: μια κοινή κινητοποίηση την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη για το Airbnb, μια επόμενη συνάντηση –πιθανότατα για το ζήτημα των απορριμμάτων– όπως και αρκετές ιδέες για τρόπους επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας και εδραίωση της δημοκρατίας στη βάση. Αυτά προέκυψαν μέσα σε ένα γενικό πνεύμα ικανοποίησης από την πρωτοβουλία και καλής διάθεσης για τη συνέχεια.

 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες