Το εργατικό κίνημα στην Ευρώπη κάνει σημαντικά βήματα ανασύνταξης. Ο «κοιμώμενος γίγαντας» της ιταλικής εργατικής τάξης δείχνει να ξυπνάει, στη Γαλλία η πολιτική και κοινωνική Αριστερά επιχειρεί να προβάλει κοινή απάντηση στη λιτότητα του Ολάντ, ενώ στην «καρδιά του κτήνους», τις Βρυξέλλες, μια εντυπωσιακή εργατική λαοθάλασσα ήταν μόνο η αρχή μιας παρατεταμένης μάχης που ξεκινούν τα βελγικά συνδικάτα. Τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς εμφανίζονται στο προσκήνιο οι μόνες πραγματικές «διεθνείς συμμαχίες» στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε. Είναι επίσης χρήσιμα, καθώς έχουμε να διδαχτούμε αρκετά από το πώς επιχειρούν οι εργατικές οργανώσεις διεθνώς να απαντήσουν στις υπαρκτές δυσκολίες οργάνωσης της αντίστασης.

Ερ­γα­τι­κή λα­ο­θά­λασ­σα στο Βέλ­γιο

Στις 6 Νο­έμ­βρη, στην καρ­διά της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, τις Βρυ­ξέλ­λες, οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες για την προ­α­ναγ­γελ­θεί­σα δια­δή­λω­ση έφε­ραν με­γα­λειώ­δη απο­τε­λέ­σμα­τα.
Συ­γκε­ντρώ­θη­καν 120.000 άν­θρω­ποι για να στα­μα­τή­σουν τα σχέ­δια της φρέ­σκιας κυ­βέρ­νη­σής τους (ευ­ρεία δεξιά συ­γκυ­βέρ­νη­ση), που επι­χει­ρεί να κα­ταρ­γή­σει την αυ­τό­μα­τη ανα­προ­σαρ­μο­γή των μι­σθών και των κοι­νω­νι­κών επι­δο­μά­των στο κό­στος ζωής και να αυ­ξή­σει το όριο συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης από τα 65 στα 67 χρό­νια.  
Κα­τέ­φθα­σαν 60.000 δια­δη­λω­τές με τα τρένα από άλλες πε­ριο­χές του Βελ­γί­ου. Οι διορ­γα­νω­τές είχαν συ­νεν­νοη­θεί με τα σω­μα­τεία στις συ­γκοι­νω­νί­ες να μην απερ­γή­σουν εκεί­νη τη μέρα για να με­τα­φέ­ρουν τον κόσμο κι επι­πλέ­ον εξα­σφά­λι­σαν μειω­μέ­νη τιμή ει­σι­τη­ρί­ου για τους δια­δη­λω­τές. Οι εντυ­πω­σια­κές ει­κό­νες μας ξάφ­νια­σαν ευ­χά­ρι­στα από μια πρω­τεύ­ου­σα απ’ όπου μας ανα­κοι­νώ­νουν συ­νέ­χεια μέτρα κα­τα­στρο­φής για τη δου­λειά και τη ζωή εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων στην Ευ­ρώ­πη.
Από την Αμ­βέρ­σα συμ­με­τεί­χαν 20.000 άν­θρω­ποι, από την ανα­το­λι­κή Φλάν­δρα 9.000 δια­δη­λω­τές και πολύς κό­σμος έμει­νε έξω από τα τρένα, παρά τα έξτρα δρο­μο­λό­για που είχαν κα­νο­νι­στεί.
Οι νέοι στις Βρυ­ξέλ­λες κα­τέ­λα­βαν την έδρα του συν­δέ­σμου βιο­μη­χά­νων, επει­δή προ­ω­θεί τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρή­σε­ων σε βάρος της δη­μο­κρα­τί­ας.
Χι­λιά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι, ντυ­μέ­νοι με τα χρώ­μα­τα των συν­δι­κά­των τους, έκα­ναν τις Βρυ­ξέλ­λες αγνώ­ρι­στες, προ­βάλ­λο­ντας την άλλη ζωή που κυ­ρί­ως υπάρ­χει στη χώρα και δεν είναι αυτή των γρα­βα­τω­μέ­νων στε­λε­χών των πο­λυ­ε­θνι­κών, που εκ­προ­σω­πού­νται κα­λυμ­μέ­να στην ΕΕ.
 Τρία με­γά­λα συν­δι­κά­τα της χώρας (FGTB, CSC, CGSLB) και οι αντί­στοι­χοι το­μείς νε­ο­λαί­ας τους, φοι­τη­τι­κές ενώ­σεις, μα­θη­τές, φε­μι­νι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις, σο­σια­λι­στι­κά και οι­κο­λο­γι­κά κόμ­μα­τα, ορ­γα­νώ­σεις της εξω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Αρι­στε­ράς δη­μιούρ­γη­σαν ένα κοινό μέ­τω­πο και κά­λε­σαν σ’ αυτή τη μα­ζι­κή και ζω­ντα­νή δια­δή­λω­ση.
 Η εξαι­ρε­τι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση δεν προ­ήλ­θε από το… που­θε­νά και δεν πάει στο… άγνω­στο.
Το κά­λε­σμα δεν ήταν «ξερό» και διεκ­πε­ραιω­τι­κό. Συ­νο­δεύ­τη­κε από μια τε­ρά­στια εκ­στρα­τεία ενη­μέ­ρω­σης κι ευαι­σθη­το­ποί­η­σης των ερ­γα­ζο­μέ­νων στις επι­χει­ρή­σεις και των πο­λι­τών, όπως το ίδιο το συν­δι­κά­το FGTB ανα­φέ­ρει στην ιστο­σε­λί­δα του. Από τον Οκτώ­βρη είχαν ανα­κοι­νώ­σει συ­γκε­κρι­μέ­νες ημε­ρο­μη­νί­ες και πραγ­μα­το­ποί­η­σαν συ­νε­λεύ­σεις σε διά­φο­ρα μέρη. Και ο δια­κη­ρυγ­μέ­νος στό­χος δεν ήταν μόνο η απλή ενη­μέ­ρω­ση και η πα­ρά­θε­ση των συμ­φο­ρών που μας επι­βάλ­λουν οι κυ­βερ­νή­σεις και οι με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις, αλλά το πέ­ρα­σμα στη δράση. Τα συ­γκε­κρι­μέ­να δρο­μο­λό­για των τρέ­νων, που θα με­τέ­φε­ραν τους δια­δη­λω­τές, είχαν ανα­κοι­νω­θεί και ο κό­σμος μπο­ρού­σε να απευ­θύ­νε­ται στα συν­δι­κά­τα για να κλεί­νει θέση.
Έτσι, η δια­δή­λω­ση της 6ης Νο­έμ­βρη συ­γκέ­ντρω­σε όχι μόνο όσους είχαν προ­ε­τοι­μα­στεί, αλλά, επει­δή καλ­λιερ­γή­θη­κε μια δυ­να­μι­κή γύρω τους, έφερε πολ­λα­πλά­σιο κόσμο.
Ο άλλος πολύ ση­μα­ντι­κός λόγος που λει­τούρ­γη­σε στη μα­ζι­κο­ποί­η­ση και μα­χη­τι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση της 6ης Νο­έμ­βρη είναι το πλάνο συ­νέ­χειας και κλι­μά­κω­σης αυτού που ξε­κί­νη­σε.   
Σε μια πα­ρά­γρα­φο μέσα στο site του συν­δι­κά­του FGTB, αφού ανα­φέ­ρε­ται η προ­ε­τοι­μα­σία, υπάρ­χει και ο σχε­δια­σμός των επό­με­νων δρά­σε­ων, με την αξιο­ση­μεί­ω­τη κα­τά­λη­ξη της γε­νι­κής απερ­γί­ας στις 15 Δε­κέμ­βρη. Εν­διά­με­σοι σταθ­μοί είναι οι ημε­ρο­μη­νί­ες 24 Νο­έμ­βρη, 1 και 8 Δε­κέμ­βρη, οπότε θα γί­νουν κυ­λιό­με­νες απερ­γί­ες σε διά­φο­ρες επαρ­χί­ες του Βελ­γί­ου.

Ενω­τι­κά στη Γαλ­λία

«Συλ­λο­γι­κό­τη­τα 3Α» (Alterna-tive Αl’ Austérité) λέ­γε­ται το κοινό μέ­τω­πο που συ­γκρο­τή­θη­κε στη Γαλ­λία και κά­λε­σε στη με­γά­λη δια­δή­λω­ση των 100.000 αν­θρώ­πων στις 15 Νο­έμ­βρη, με 30.000 στο Πα­ρί­σι, 5.000 στην Του­λού­ζη, 1.500 στη Ναντ και πολ­λοί σε άλλες πό­λεις (Μπορ­ντώ, Στρα­σβούρ­γο, Αβι­νιόν  κλπ). Πρό­κει­ται για συ­νέ­χεια της πρω­το­βου­λί­ας ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 12 Απρί­λη.
Το κά­λε­σμα στη δια­μαρ­τυ­ρία υπέ­γρα­ψαν κόμ­μα­τα της Αρι­στε­ράς όπως το NPA (Νέο Αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κό Κόμμα), το Κόμμα της Αρι­στε­ράς, το Κο­μου­νι­στι­κό Κόμμα Γαλ­λί­ας, το ΜΑΖΙ, συν­δι­κά­τα όπως η CGT, τα SOLIDAIRES, το FO, η FSU, αλλά και συλ­λο­γι­κό­τη­τες ενά­ντια στην ανερ­γία, για την κα­τοι­κία, φε­μι­νι­στι­κές, οι­κο­λο­γι­κές, φοι­τη­τι­κές. Πάνω από 250 προ­σω­πι­κό­τη­τες και 70 συλ­λο­γι­κό­τη­τες κα­λού­σαν για τις 15 Νο­έμ­βρη σε όλη τη Γαλ­λία.
Το αί­τη­μα ήταν ενά­ντια στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της λι­τό­τη­τας, συ­μπυ­κνώ­νο­ντας την πο­λι­τι­κή που ασκεί­ται τόσον καιρό, με εξορ­γι­στι­κές πα­ρο­χές στους βιο­μή­χα­νους και τρο­με­ρές πε­ρι­κο­πές στον κόσμο της δου­λειάς. Η διά­λυ­ση του δη­μο­σί­ου και η χρη­μα­το­δό­τη­ση του ιδιω­τι­κού τομέα έχουν θυ­μώ­σει και το γαλ­λι­κό λαό. Ψή­φι­σαν τον Ολάντ για να ασκή­σει άλλη πο­λι­τι­κή και η διά­ψευ­ση ήρθε αμέ­σως. Η συ­νερ­γα­σία του με το σύν­δε­σμο βιο­μη­χά­νων είναι άμεση.
Τα κε­ντρι­κά συν­θή­μα­τα στα πανό της δια­δή­λω­σης ήταν «Φτά­νει πια» και «Να επι­βάλ­λου­με μια ανα­δια­νο­μή του πλού­του». Απερ­γί­ες με διάρ­κεια και δυ­να­μι­κή γί­νο­νται το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, όπως στην Air France, και κρα­τά­νε το αγω­νι­στι­κό φρό­νη­μα σε επί­πε­δο ικανό να επι­φέ­ρει αντι­στρο­φή του συ­νο­λι­κού κλί­μα­τος. Και στην πε­ρί­πτω­ση της Γαλ­λί­ας γί­νε­ται λόγος για ξε­κί­νη­μα των αγω­νι­στι­κών κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων. 
Απερ­γί­ες και κι­νη­το­ποι­ή­σεις έχουν εξαγ­γελ­θεί από τους σι­δη­ρο­δρο­μι­κούς, το μετρό, για τις 25 Νο­έμ­βρη, οι εξει­δι­κευ­μέ­νοι για­τροί συ­ζη­τά­νε να ακο­λου­θή­σουν την απερ­γία των γε­νι­κών για­τρών τα Χρι­στού­γεν­να, στα πα­νε­πι­στή­μια ψη­φί­ζο­νται κι­νη­το­ποι­ή­σεις. 

Ανα­σύ­ντα­ξη του κι­νή­μα­τος στην Ιτα­λία

Ο ερ­γα­τι­κός ανα­βρα­σμός συ­νε­χί­ζε­ται στην Ιτα­λία. Το συλ­λα­λη­τή­ριο στις 25 Οκτώ­βρη (όταν πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο ερ­γα­ζό­με­νοι αντα­πο­κρί­θη­καν στο κά­λε­σμα της συ­νο­μο­σπον­δί­ας CGIL) φά­νη­κε πως δεν ήταν «πυ­ρο­τέ­χνη­μα», αλλά δείγ­μα των δια­θέ­σε­ων σο­βα­ρών τμη­μά­των της ερ­γα­τι­κής τάξης στην Ιτα­λία.
Ο Ρέν­τσι δί­καια συ­γκρί­νε­ται με τη Θά­τσερ από Ιτα­λούς συν­δι­κα­λι­στές, καθώς με το νόμο για τα ερ­γα­σια­κά (Jobs Act) επι­χει­ρεί να ξε­δο­ντιά­σει πλή­ρως το «Κα­τα­στα­τι­κό των Ερ­γα­ζο­μέ­νων» (την ερ­γα­τι­κή νο­μο­θε­σία που κα­το­χύ­ρω­σε τα δι­καιώ­μα­τα που κα­τα­κτή­θη­καν...). Απέ­να­ντι σε αυτήν τη θα­νά­σι­μη για τα δι­καιώ­μα­τα αλλά και την ίδια την ύπαρ­ξη του συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος απει­λή, δεί­χνει να ανα­συ­γκρο­τεί­ται η αντί­στα­ση και να βγαί­νει από το λή­θαρ­γο των τε­λευ­ταί­ων ετών ο «κοι­μώ­με­νος γί­γα­ντας». 
Στους χώ­ρους δου­λειάς έχουν υπάρ­ξει αρ­κε­τές αυ­θόρ­μη­τες στά­σεις ερ­γα­σί­ας ενά­ντια στο Jobs Act, ενώ σε όποιο ερ­γο­στά­σιο το FIOM (συν­δι­κά­το με­ταλ­λερ­γα­τών) παίρ­νει κά­ποια πρω­το­βου­λία, αυτή έχει μα­ζι­κή συμ­με­το­χή. Ξε­χω­ρί­ζει η πε­τυ­χη­μέ­νη απερ­γία της 16ης Οκτώ­βρη από τα μα­χη­τι­κά συν­δι­κά­τα βάσης στον εφο­δια­στι­κό κλάδο (απο­θή­κευ­ση, με­τα­φο­ρά κ.λπ.), όπου πολ­λοί με­τα­νά­στες ερ­γά­τες αγω­νί­ζο­νται για σύμ­βα­ση και αξιο­πρε­πείς μι­σθούς.  
Πα­ράλ­λη­λα σκλη­ραί­νουν οι αμυ­ντι­κοί αγώ­νες ενά­ντια στις απο­λύ­σεις. Δύο ει­κό­νες από αυ­τούς τους αγώ­νες συ­μπυ­κνώ­νουν το κλίμα: 
Η μία είναι η αναί­τια σκλη­ρή επί­θε­ση των ΜΑΤ στους χα­λυ­βουρ­γούς του Terni που δια­δή­λω­ναν στη Ρώμη. 
Η άλλη είναι η επί­θε­ση των ερ­γα­τών της Alcatel με αυγά και κραυ­γές «buffone!» προς την αυ­το­κι­νη­το­πο­μπή του Ρέν­τσι. 
Αυτό είναι το πλαί­σιο που πίεσε την CGIL να ανα­λά­βει (επι­τέ­λους!) δράση και να βάλει τέλος στην τα­κτι­κή «κοι­νω­νι­κής ει­ρή­νης» με την οποία είχε επι­λέ­ξει να κι­νεί­ται εν μέσω κρί­σης. Η συ­νο­μο­σπον­δία, αφού κα­θυ­στέ­ρη­σε πε­ρί­που 2 βδο­μά­δες μετά το συλ­λα­λη­τή­ριο-σει­σμό, πε­ρι­μέ­νο­ντας να δει τι θα κά­νουν οι «με­τριο­πα­θείς» (και τα τε­λευ­ταία χρό­νια προ­δο­τι­κές) CISL και UIL, τε­λι­κά απο­φά­σι­σε να κα­λέ­σει σε γε­νι­κή απερ­γία στις 5 Δε­κέμ­βρη. Είχε προη­γη­θεί δια­δή­λω­ση δε­κά­δων χι­λιά­δων δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων στη Ρώμη το Σάβ­βα­το 8 Νο­έμ­βρη, που απαι­τού­σαν νέα σύμ­βα­ση που θα βάζει τέλος στο πο­λυ­ε­τές «πά­γω­μα» μι­σθών. 
Για τους αγω­νι­στές τα μάτια ήταν στραμ­μέ­να στις 14 Νο­έμ­βρη, ημέρα «κοι­νω­νι­κής απερ­γί­ας», που είχε προ­κη­ρυ­χθεί από δυ­νά­μεις που επε­δί­ω­καν να κρα­τη­θεί η αγω­νι­στι­κή συ­νέ­χεια μέχρι την ημέρα της γε­νι­κής απερ­γί­ας. Ήταν μια επι­τυ­χη­μέ­νη μέρα μα­ζι­κών δρά­σε­ων, απερ­γιών και δια­δη­λώ­σε­ων σε 25 πό­λεις της Ιτα­λί­ας, που ορ­γα­νώ­θη­κε από τα συν­δι­κά­τα βάσης, διά­φο­ρες ορ­γα­νώ­σεις και δί­κτυα επι­σφα­λώς ερ­γα­ζο­μέ­νων, φοι­τη­τι­κές και μα­θη­τι­κές ενώ­σεις αλλά και τμή­μα­τα της CGIL: Δε­κά­δες συν­δι­κα­λι­στές είχαν υπο­γρά­ψει το κά­λε­σμα της αντι­πο­λι­τευ­τι­κής μειο­ψη­φί­ας «Il sindacato è un altra cosa» για ορ­γά­νω­ση και συμ­με­το­χή στην κι­νη­το­ποί­η­ση της 14ης Νο­έμ­βρη. Η «κοι­νω­νι­κή απερ­γία» συ­νέ­πε­σε με την απερ­γία της FIOM στα ερ­γο­στά­σια του Βορρά, που προ­σέ­θε­σε ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρα «κιλά» στην απερ­γία. Στις 21 Νο­έμ­βρη η FIOM ορ­γα­νώ­νει απερ­γία στα ερ­γο­στά­σια του Νότου. 
Η επι­τυ­χία αυτών των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων, ει­δι­κά της 14ης Νο­έμ­βρη, και η συ­στη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια για ορ­γά­νω­ση του αγώνα ενό­ψει της 5ης  Δε­κέμ­βρη μπο­ρεί να κά­νουν τη γε­νι­κή απερ­γία ένα πραγ­μα­τι­κό γε­γο­νός στην Ιτα­λία, την αρχή μιας σο­βα­ρής ανα­σύ­ντα­ξης.