H τοποθέτηση project manager στον ΕΦΚΑ και η επίθεση στα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου του, ήταν απλώς το ορεκτικό στο γεύμα που ετοιμάζει ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης.

Το κυρίως πιάτο αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον καταιγισμό δηλώσεων του στα ΜΜΕ και τοποθετήσεων του στη Βουλή. Αυτό που ετοιμάζεται να σερβίρει ο «Υπουργός των ιδιωτικοποιήσεων» είναι φυσικά μια ακόμη σπεσιαλιτέ του. Η ιδιωτικοποίηση της απονομής συντάξεων!

Ούτε στις πιο ακραίες ονειρώξεις των πλέον φανατικών γκουρού του νεοφιλελευθερισμού δεν θα υπήρχε ως πιθανότητα αυτό που σχεδιάζει η Κυβέρνηση δια μέσου του κ. Χατζηδάκη. Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα διαχειρίζονται έναντι αμοιβής τις αιτήσεις των ασφαλισμένων και …θα εκδίδουν αποφάσεις συνταξιοδότησης! Η κοινωνική ασφάλιση από κρατική μέριμνα, όπως επιτάσσει το αρ.21 του Συντάγματος, μετατρέπεται σε …εμπόρευμα. 

Προφανώς, το συγκεκριμένο «πιάτο» αλλά και τα συνοδευτικά του (απασχόληση 100 συνταξιούχων του ΕΦΚΑ και αποσπασμένων δημοσιών υπαλλήλων, αμειβόμενων με το κομμάτι, θέσπιση της προκαταβολής σύνταξης 384€ (!) κ.α.) παρουσιάζονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ως …μοναδική λύση στην συνεχιζόμενη απαξίωση του ΕΦΚΑ και των υπαλλήλων του αλλά και στην απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια, περιμένοντας στην ουρά επί μήνες και χρόνια για να λάβουν την σύνταξή που δικαιούνται. Τα επικοινωνιακά κόλπα της πολιτικής ηγεσίας περιλαμβάνουν φωτογράφηση του Υπουργού εν μέσω κιτρινισμένων φακέλων στα υπόγεια του ΕΦΚΑ, ανέβασμα του χιλιοπαιγμένου έργου «ο καλός Υπουργός προσπαθεί, οι κακοί υπάλληλοι εμποδίζουν» και άλλα θεάματα, που θα ήταν άκρως διασκεδαστικά, αν δεν ήταν η ίδια η δημόσια κοινωνική ασφάλιση αυτή που κινδυνεύει.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο ως περιεχόμενο (πόροι, λαϊκή αποταμίευση), όσο και ως διαδικασία (διαχείριση-οργάνωση του συστήματος) είναι βασική επιδίωξη της. Στην εμπέδωση της λογικής της ιδιωτικοποίησης, συνέβαλαν κατά το δυνατόν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με κορυφαία στιγμή τον ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), που αφενός επισημοποίησε και αναβάθμισε την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην κοινωνική ασφάλιση, καταφέροντας καίριο πλήγμα στην έννοια της αλληλεγγύης των γενεών, και αφετέρου ενοποίησε άναρχα τα ασφαλιστικά ταμεία, προκαλώντας το αναμενόμενο οργανωτικό χάος που βιώνουν υπάλληλοι, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι και από το οποίο …θα μας σώσει ο κ. Χατζηδάκης με τον project manager και τους πιστοποιημένους λογιστές!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, προχωρά αβίαστα σε αφαίρεση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που πλασάρεται ως μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και …αύξηση του καθαρού μισθού. Φυσικά, ούτε λόγος για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. 

Και ως επιδόρπιο στο λουκούλειο γεύμα των ιδιωτών, αναμένεται το νομοσχέδιο Τσακλόγλου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή την «αξιοποίηση» των οικονομιών των ασφαλισμένων στον τζόγο των κεφαλαιαγορών, με δόλωμα το γνωστό τσιτάτο του «ατομικού κουμπαρά» και εν τέλει την μετατροπή του δικαιώματος της σύνταξης σε …ατομική ευθύνη.

Απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τους μαζικούς αγώνες του εργατικού κινήματος. Το αίτημα για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, με αλληλεγγύη μεταξύ γενεών, με αξιοπρεπείς παροχές, μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό αίτημα στους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος. Είναι στο χέρι όλων μας, όσων με την δουλειά τους και τις οικονομίες μας στηρίξαμε και στηρίζουμε την κοινωνική ασφάλιση, των ίδιων των ασφαλισμένων, εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων να χαλάσουμε το γεύμα του κ.Χατζηδάκη και των …ιδιωτών συνδαιτυμόνων του. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες