Ξεσηκωμός για να αποτρέψουμε τα λουκέτα και τις απολύσεις στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας

H μαύρη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με την τοποθέτηση του πιο αδίστακτου υποστηρικτή των μνημονίων και των αντεργατικών μέτρων Άδωνη Γεωργιάδη  στο υπουργείο υγείας, θα επιδιώξει να προχωρήσει τάχιστα στην λεγόμενη εξυγίανση των δημόσιων οργανισμών όπως φάνηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ με λουκέτα νοσοκομείων και μονάδων υγείας και πρόληψης και με σαρωτικές  μετακινήσεις και απολύσεις εργαζομένων.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με την τρόικα, δρομολογούνται καταργήσεις νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε κέντρα υγείας, αλλά και η περαιτέρω μείωση των κλινικών και των οργανικών θέσεων μέχρι το τέλος του Ιούνη.

Ο κατάλογος των νοσοκομείων που ετοιμάζονται για το δεύτερο κύμα  λουκέτων μετά τα νοσοκομεία του ΙΚΑ προκαλεί σοκ και δέος:  Γ.Ν Πατησίων, Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη», Γ.Ν  «Αγία Βαρβάρα» στο Αιγάλεω, Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, Γ. Ν Καρύστου στην Κύμη, Γ.Ν Κρεστένων, Ληξουρίου, Μολάων, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας, Γ.Ν Νεάπολης Κρήτης, στον Άγιο Νικόλαο και την Πολυκλινική στην Ομόνοια.

Το κλείσιμο νοσοκομείων και κλινικών σημαίνει δύσκολη έως αδύνατη πρόσβαση για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους των περιοχών αυτών, και προφανώς επιβάρυνση στα νοσοκομεία που παραμένουν ανοιχτά. Ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες έχει πολλαπλασιαστεί. Η Αθήνα έχει το θλιβερό προνόμιο να υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς που περιμένουν κρεββάτι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το προσωπικό των καταργημένων Νοσοκομείων κινδυνεύει να μείνει χωρίς  κάλυψη οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα να  τίθεται σε διαδικασία  κινητικότητας ή απόλυσης. Ταυτόχρονα οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων  «μαγειρεύονται» μεγάλο χρονικό διάστημα με προφανή μεθόδευση την περαιτέρω μείωση τμημάτων,

κλινών, κλινικών και Οργανικών θέσεων.

Τα τελευταία τρία χρόνια των μνημονίων  με τις συγχωνεύσεις και τις περικοπές στον χώρο της υγείας, έχει  μειωθεί ο αριθμός των εν λειτουργία νοσοκομείων, τα οποία από 136 έχουν μειωθεί στα 82, αλλά και των κλινών από 4500 στις 3300.

Την ίδια ώρα, που η ύφεση και η ανεργία, όπως επίσης και οι επιπτώσεις των ανθυγιεινών πολιτικών έχουν αυξήσει την προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία κατά 40%, παράλληλα έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στη δημόσια υγεία τουλάχιστον 1,3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.

Με την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης η κυβέρνηση με εντολές της ΔΝΤ και της ΕΕ  απαξίωσαν τις δομές υγείας αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και ιατρικά μηχανήματα και οδήγησαν σε γενικότερη υπολειτουργία τον τομέα της δημόσιας υγείας, θέλοντας να δικαιολογήσουν τους επικείμενους σχεδιασμούς, που μεθοδεύουν καταργήσεις νοσοκομείων ως μη ικανά και αποδοτικά, άρα και χωρίς λόγο ύπαρξης.

Επιπλέον, κυβέρνηση και  τρόικα με πρόσχημα την μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που δημιούργησαν οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές- πάνω από 1,5 δις ευρώ-  σχεδιάζουν  ακόμα πιο  δραματικές περικοπές  στις παροχές του ΕΟΠΠΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλεια και φάρμακα  και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ  ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Οι «επιτυχίες» του Σαμαρά είναι κόλαση για την κοινωνία. Άμεση ανάγκη είναι η ανατροπή του και ο φραγμός στην καταστροφή της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι μια κυβέρνηση ακόμα πιο αδύναμη από τον τρικομματικό θίασο. Ο αγώνας με την κατάληψη, την γενική απεργία και την  συμπαράσταση των εργαζομένων που ξεκίνησε με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ δείχνουν το δρόμο.

Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων που απειλούνται με λουκέτο καλούν σε τοπικές  συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια μαζί με τους κατοίκους . Προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι υγειονομικοί χρειάζεται να ενεργοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα συντονιστικά ομοσπονδιών, δημοσίου, πρωτοβάθμιων σωματείων, φορέων και οργανισμών μαζί με τις επιτροπές αγώνα σε όσες περιοχές υπάρχουν. Ο μόνος τρόπος για να βάλουμε φρένο στα μνημόνια και την  κυβέρνηση της καταστροφής είναι να οργανώσουμε την ανατροπή της και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για να σπάσουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει σε κάθε  κινητοποίηση, ώστε να διασπάσει τους εργαζόμενους, χρειάζεται να παλέψουμε όλοι μαζί συντονίζοντας τους αγώνες μας.

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας