Η εμφάνιση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της, ήρθαν να αλλάξουν συθέμελα όλο το φάσμα της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας.

Τους τελευταίους μήνες χύθηκε πολύ μελάνι γύρω από το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης,  των αιτίων γέννησής της και πολύ περισσότερο των επιπτώσεων της και των τρόπων αντιμετώπισης της.

Μια βασική πλευρά αποτέλεσε η ανάδειξη της περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω της άναρχης παραγωγικής ανάπτυξης του σύγχρονου καπιταλισμού και ο βιασμός της φύσης, σε σχέση με την εμφάνιση μιας πρωτοφανών διαστάσεων υγειονομικής κρίσης. Με αυτά τα δεδομένα ένα βασικό συμπέρασμα θα ήταν μια άλλη περιβαλλοντική πολιτική στη βάση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης.  Την ίδια στιγμή βέβαια στην Ελλάδα η ατζέντα δείχνει ένα άρτι ψηφισμένο νομοσχέδιο που είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και μια βαθιά αντιπεριβαλλοντική πολιτική από την κυβέρνηση της ΝΔ. Για το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο η υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων αποτελεί καθοριστικό ζήτημα, γι’ αυτό και η όποια κινηματική αντίδραση και αντίσταση, πνίγεται στην καταστολή, όπως συνέβη στον Βόλο. 

Στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα τις τελευταίες μέρες οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.  Μια δυσάρεστη οσμή σε όλη την περιοχή και λιποθυμίες μαθητών σε σχολεία που βρίσκονται κοντά στις ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το πόρισμα του Αστεροσκοπείου και του Δημόκριτου έδειξαν,  αυξημένη συγκέντρωση βενζολίου και λοιπών επικίνδυνων χημικών ενώσεων στον αέρα της περιοχής με άγνωστες επιπτώσεις για υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των βιομηχανικών αυτών εγκαταστάσεων.

Ως αποτέλεσμα πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται. Στην ίδια κατεύθυνση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας ενέκρινε την πρόταση βουλευτών της Α’ και Β’ Πειραιώς για τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο που θα επιβάλει την μετεγκατάσταση της oil one, της Lafarge και την μετεγκατάσταση των δεξαμενών των ΕΛΠΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

Η συνολική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δείχνει ότι θυσιάζει τα πάντα μπροστά στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματιών συμφερόντων, όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επικυρώνοντας και προωθώντας τις ίδιες κατευθύνσεις.  Το ίδιο συμβαίνει και ελάχιστα χιλιόμετρα νοτιότερα με τα σχέδια της COSCO  και του ΟΛΠ για τη δημιουργία προβλήτας στην Πειραϊκή.  Αντίστοιχα και στο Πέραμα με την προσπάθεια δημιουργίας XYTA. 

Το στοίχημα για τη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής του Πειραιά σε πίσω αυλή της Αττικής,  παίζεται τώρα. Γι΄ αυτό οι δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος, οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς της περιοχής είναι ανάγκη να απαντήσουν τώρα για να μην περάσουν οι πολιτικές αυτές κατευθύνσεις. Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, χρειάζεται ούτως ή άλλως να αποτελέσει ένα από τα βασικά μέτωπα πάλης στις σύγχρονες συνθήκες. Ένας αγώνας που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων, η ενωτική κοινή δράση και η βαθιά πίστη ότι μπορούμε να νικήσουμε, επανακτώντας τις ζωές και την αυτοπεποίθησή μας. 

 

Ετικέτες