Για Τρίτη φορά ο Βασίλης Δημάκης χρησιμοποιεί το έσχατο μέσο της απεργίας πείνας και δίψας διεκδικώντας το αυτονόητο. Το να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα της σχολής του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κρατικές αρχές φέρονται εκδικητικά και παράλογα απέναντι σε κρατούμενους. Ο Βασίλης Δημάκης ενόχλησε όταν διεκδίκησε μαζί με τους συγκρατούμενούς του καλύτερες συνθήκες στις φυλακές λόγω της πανδημίας. Τώρα πληρώνει βάναυσα την επιλογή του να υπερασπιστεί τη ζωή πίσω από τα κάγκελα κινδυνεύοντας να χάσει τη δική του ζωή. Μάλλον γιατί κάποιοι έχουν ξεχάσει ή μάλλον συνειδητά δε θυμούνται ότι «η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ίδια, δεν διαφοροποιείται εκ της ιδιότητας που έκαστος φέρει» όπως λέει και ο ίδιος ο Δημάκης στην ανακοίνωσή του.

Αφού λοιπόν μεταφέρθηκε εκδικητικά από τον Κορυδαλλό στις φυλακές των Γρεβενών και αφού επέστρεψε μετά από διαμαρτυρίες συμφοιτητών του, καθηγητών του, ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλληλέγγυων συλλογικοτήτων και καλλιτεχνών, οι υπεύθυνοι συνεχίζουν να τον εμπαίζουν καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Του κράτους που ευαγγελίζονται οι πάσης φύσεως λειτουργοί του συστήματος. Αντί να τον επιστρέψουν στο κελί του, με το πρόσχημα του κορωνοϊού τον ρίχνουν στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού σε καραντίνα για 14 ημέρες. Μόνο που το χρονικό όριο πέρασε και ο Δημάκης είναι ακόμη εκεί.

Είναι πραγματικά προκλητική η αναλγησία του κράτους απέναντι σε έναν άνθρωπο που ζητάει τα αυτονόητα μέσα σε ένα υποτίθεται σωφρονιστικό ίδρυμα. Το δικαίωμά του δηλαδή να είναι υγιής και να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση. Υπεύθυνη για όλα τα παραπάνω είναι η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου που χωρίς κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στα δικαιώματα των κρατουμένων συνεχίζει να μην ικανοποιεί τα αιτήματα του Βασίλη Δημάκη οδηγώντας τον στη φυσική και βιολογική εξόντωση καθώς προβαίνει σε απεργία πείνας για τρίτη φορά σε ένα μήνα.

Ο δικηγόρος του Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης έχει απευθύνει κάθε έκκληση προσπαθώντας να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Την ίδια στιγμή, φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες αλληλεγγύης διαμαρτύρονται για την εκδικητική αντιμετώπιση που δέχεται ο Δημάκης από τις αρχές. Το υπουργείο του Χρυσοχοΐδη έχει άλλωστε παράδοση σε τέτοιου τύπου σχέσεις με μη αρεστούς κρατούμενους. Γιατί μάλλον ακόμη και στη φυλακή υπάρχει η ταξικότητα, η διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την ιστορία, τις ιδέες και τις πράξεις που κουβαλάει ο καθένας στην πλάτη του.

Η κατάσταση του Βασίλη Δημάκη είναι οριακή. Χρέος όλων μας είναι να αντιδράσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Όλοι/ες τη Δευτέρα 25/5 στις 17:30 στο μετρό Κατεχάκη προκειμένου να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το έγκλημα της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής να μην περάσει.