Ένα μαζικό κίνημα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ έχει φέρει την άρχουσα τάξη της Κίνας απέναντι στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση μετά την εξέγερση στην Τιεν Αν Μεν το 1989 και τη σφαγή της. Ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές (Δευτέρα, 6 Οκτώβρη), όλα τα σενάρια ήταν ανοιχτά, καθώς αναμενόταν η στάση των διαδηλωτών απέναντι στο τελεσίγραφο της αστυνομίας να αδειάσουν τους δρόμους. (*μέχρι σήμερα που δημοσιεύεται εδώ το άρθρο, οι κατασκηνώσεις παραμένουν στη θέση τους, αν και με μειωμένη συμμετοχή και χωρίς να εμποδίζουν πλήρως την κυκλοφορία, ενώ συζητιέται η έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων).

Το Χονγκ Κονγκ ήταν βρε­τα­νι­κή αποι­κία και έχει τη δική του ιστο­ρία με­γά­λων απερ­γιών και εξε­γέρ­σε­ων ενά­ντια στο Λον­δί­νο. Οι βρε­τα­νι­κές Αρχές είχαν πα­ρα­χω­ρή­σει κά­ποιες ελευ­θε­ρί­ες (δι­καί­ω­μα στη δια­δή­λω­ση, ελευ­θε­ρία του Τύπου), ενώ δια­τη­ρού­σαν ένα βαθιά αντι­δη­μο­κρα­τι­κό εκλο­γι­κό μο­ντέ­λο: για την επι­λο­γή του κυ­βερ­νή­τη, δι­καί­ω­μα λόγου είχαν νο­μο­θέ­τες και εκλέ­κτο­ρες από «επι­λεγ­μέ­νους κοι­νω­νι­κούς το­μείς», που στην πράξη σή­μαι­νε τους κα­πι­τα­λι­στές και τους δι­κούς τους αν­θρώ­πους. 

Στην Κοινή Δια­κή­ρυ­ξη Βρε­τα­νί­ας-Κί­νας που πα­ρέ­δι­δε το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997 κα­το­χυ­ρώ­θη­κε η φόρ­μου­λα «μία χώρα - δύο συ­στή­μα­τα». Η πόλη του Χονγκ Κονγκ θα δια­τη­ρού­σε και το φι­λε­λεύ­θε­ρο οι­κο­νο­μι­κό της σύ­στη­μα (κα­θη­συ­χά­ζο­ντας τους κα­πι­τα­λι­στές) και τις πο­λι­τι­κές της ελευ­θε­ρί­ες (κα­θη­συ­χά­ζο­ντας τον ντό­πιο πλη­θυ­σμό). Για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι αγω­νι­στές ενά­ντια στην αποι­κιο­κρα­τία, το Πε­κί­νο υπο­σχέ­θη­κε και πλήρη δη­μο­κρα­τία και απο­α­ποι­κιο­ποί­η­ση στο μέλ­λον. 

Η με­τά­βα­ση
Μετά το ’97, η Κίνα δια­τή­ρη­σε το ίδιο εκλο­γι­κό μο­ντέ­λο με το βρε­τα­νι­κό. Ο κυ­βερ­νή­της επι­λέ­γε­ται από μια εκλο­γι­κή επι­τρο­πή 1.200 μελών (κυ­ρί­ως επι­χει­ρη­μα­τί­ες), η οποία εκλέ­γε­ται μόνον από 240.000 αν­θρώ­πους. Πριν ανα­λά­βει κα­θή­κο­ντα, πρέ­πει να εγκρι­θεί από το Κι­νε­ζι­κό Κο­μου­νι­στι­κό Κόμμα.

Αυτή η ιστο­ρία «με­τά­βα­σης» δη­μιούρ­γη­σε μια δυ­να­μι­κή. Με τα λόγια της Chaohua Wang, που ήταν στους 21 «πιο κα­τα­ζη­τού­με­νους» φοι­τη­τές μετά τη σφαγή της Τιεν Αν Μεν: 
«Η απο­χώ­ρη­ση του αποι­κιο­κρά­τη υπο­τί­θε­ται πως αντι­προ­σω­πεύ­ει την απε­λευ­θέ­ρω­ση του αποι­κιο­κρα­τού­με­νου. Αυτό δεν συ­νέ­βη στο Χονγκ Κονγκ. Η απο­χώ­ρη­ση της Βρε­τα­νί­ας μπο­ρεί να απο­κα­τέ­στη­σε την εθνι­κή τα­πεί­νω­ση της Κίνας... αλλά δεν κι­νη­το­ποί­η­σε κα­θό­λου τις μάζες... οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους 7 εκα­τομ­μύ­ρια κα­τοί­κους του Χονγκ Κονγκ έμει­ναν να ανα­ρω­τιού­νται τι ακρι­βώς σή­μαι­νε το ότι δεν είναι πια αποι­κιο­κρα­τού­με­νοι. Και η ιδέα της κα­θο­λι­κής ψη­φο­φο­ρί­ας είναι αυτή που έδωσε νόημα στην ταυ­τό­τη­τά τους ως πο­λι­τών που απαλ­λά­χθη­καν από την αποι­κιο­κρα­τία. Το διαρ­κές και εν­θου­σιώ­δες δη­μο­κρα­τι­κό τους κί­νη­μα τα τε­λευ­ταία 30 χρό­νια προ­κύ­πτει από αυτήν την ευαι­σθη­σία...».

Αυτή η ισχυ­ρή πα­ρά­δο­ση εκ­φρά­ζε­ται και από την (απα­γο­ρευ­μέ­νη στην υπό­λοι­πη Κίνα) επέ­τειο της σφα­γής της Τιεν Αν Μεν, με εκα­το­ντά­δες χι­λιά­δες να συ­γκε­ντρώ­νο­νται κάθε χρόνο για να τι­μή­σουν τους δο­λο­φο­νη­μέ­νους φοι­τη­τές και ερ­γά­τες, αλλά και να υπεν­θυ­μί­σουν στους εαυ­τούς τους (και στο Πε­κί­νο) ότι αυτή είναι μια πόλη στην οποία μπο­ρούν ακόμα να κά­νουν κάτι τέ­τοιο. 

Αυτή η πα­ρά­δο­ση έχει προ­κα­λέ­σει κι άλλες συ­γκρού­σεις με τις κι­νε­ζι­κές Αρχές, που επι­χει­ρούν τα τε­λευ­ταία χρό­νια (απο­τυ­χη­μέ­να) να κα­ταρ­γή­σουν τις πο­λι­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες που ακόμα έχει το Χονγκ Κονγκ. 

Πα­ράλ­λη­λα με τις δη­μο­κρα­τι­κές διεκ­δι­κή­σεις, υπάρ­χει το κοι­νω­νι­κό ζή­τη­μα. Η κοι­νω­νι­κή ανι­σό­τη­τα στο «χλι­δά­το» Χονγκ Κονγκ είναι από τις με­γα­λύ­τε­ρες στον ανε­πτυγ­μέ­νο κόσμο. Τα τε­λευ­ταία χρό­νια ο ετή­σιος μέσος όρος δια­δη­λώ­σε­ων είναι οι 7.000 (20 κι­νη­το­ποι­ή­σεις κάθε μέρα).

Σε αυτό το υπό­βα­θρο, στις 31 Αυ­γού­στου το Πε­κί­νο μα­ταί­ω­σε τις ελ­πί­δες που είχε προ­κα­λέ­σει η υπό­σχε­ση εκλο­γι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης: ανα­κοί­νω­σε πως ο κυ­βερ­νή­της θα εκλέ­γε­ται με κα­θο­λι­κή ψη­φο­φο­ρία, αλλά οι υπο­ψή­φιοι θα συ­νε­χί­σουν να επι­λέ­γο­νται από την επι­τρο­πή των 1.200 «εκλε­κτών» και να εγκρί­νο­νται από το Πε­κί­νο. 

Τότε, η ηγε­σία του Occupy Central, ενός δι­κτύ­ου δη­μο­κρα­τών με­σο­α­στών δια­νο­ου­μέ­νων που σχε­δί­α­ζε κα­τά­λη­ψη της κε­ντρι­κής πλα­τεί­ας την 1η Οκτώ­βρη (εθνι­κή εορτή της Κίνας), δή­λω­νε πως «το δη­μο­κρα­τι­κό κί­νη­μα δεν έχει μέλ­λον». 

Αντί­θε­τα, η Φοι­τη­τι­κή Ομο­σπον­δία κά­λε­σε σε αποχή από τα μα­θή­μα­τα από τις 22 Σε­πτέμ­βρη, που γρή­γο­ρα αγκα­λιά­στη­κε και από τους μα­θη­τές λυ­κεί­ου, ενώ και οι εκ­παι­δευ­τι­κοί στή­ρι­ξαν τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις. Οι νε­α­ροί δια­δη­λω­τές κα­τέ­λα­βαν τη λε­γό­με­νη «Πλα­τεία των Πο­λι­τών», έναν δη­μό­σιο χώρο στο κέ­ντρο της πόλης που είχε απο­κλει­στεί από την αστυ­νο­μία επ’ άπει­ρον. Το Occupy Central υπο­χρε­ώ­θη­κε από τη δράση των φοι­τη­τών να κα­λέ­σει άμεσα σε «πρό­ω­ρη» έναρ­ξη της κα­τά­λη­ψης που ορ­γά­νω­νε για την 1η Οκτώ­βρη.

Οι νε­α­ροί δια­δη­λω­τές δέ­χτη­καν κα­τα­σταλ­τι­κή επί­θε­ση με τό­νους χη­μι­κών. Ήταν η πρώτη φορά που έπε­φταν χη­μι­κά στο Χονγκ Κονγκ από το 1967 (επί βρε­τα­νι­κής αποι­κιο­κρα­τί­ας) με εξαί­ρε­ση το 2005, όταν όμως οι δια­δη­λω­τές ήταν κυ­ρί­ως «διε­θνείς» (ενά­ντια στον Πα­γκό­σμιο Ορ­γα­νι­σμό Εμπο­ρί­ου). Η βία κατά των φοι­τη­τών και μα­θη­τών (που βά­δι­ζαν προς τους αστυ­νο­μι­κούς με ψηλά τα χέρια, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας την «ει­κό­να» του Φέρ­γκιου­σον) εξόρ­γι­σε το λαό και την επό­με­νη μέρα 120.000 δια­δη­λω­τές βρέ­θη­καν στους δρό­μους. Η Συ­νο­μο­σπον­δία Συν­δι­κά­των του Χονγκ Κονγκ (ανε­ξάρ­τη­τη, σε αντί­θε­ση με τη βα­σι­κή συ­νο­μο­σπον­δία που είναι όρ­γα­νο του κι­νε­ζι­κού κρά­τους) κά­λε­σε σε απερ­γία: «Οι ερ­γά­τες και οι φοι­τη­τές πρέ­πει να ενω­θούν για να υπο­χρε­ώ­σουν την απο­λυ­ταρ­χι­κή κυ­βέρ­νη­ση να πα­ρα­δώ­σει την εξου­σία στο λαό... Για να υπε­ρα­σπι­στού­με τη δη­μο­κρα­τία και τη δι­καιο­σύ­νη, δεν πρέ­πει να αφή­σου­με τους φοι­τη­τές να πο­λε­μή­σουν μόνοι τους την κα­τα­στο­λή». Πέρα από κά­ποιες απερ­γί­ες που έγι­ναν, γε­νι­κό­τε­ρα και οι αγω­νι­στές, και οι αυ­τό­πτες μάρ­τυ­ρες, και οι ανα­λυ­τές συμ­φω­νούν πως δεν είναι πλέον ένα φοι­τη­τι­κό κί­νη­μα, αλλά ένα λαϊκό κί­νη­μα που πυ­ρο­δο­τή­θη­κε από τους φοι­τη­τές.

Τις επό­με­νες μέρες η αστυ­νο­μία απο­σύρ­θη­κε από τους δρό­μους και έκτο­τε 4 ση­μεία του Χονγκ Κονγκ βρί­σκο­νται κα­τει­λημ­μέ­να, στα οποία εμ­φα­νί­στη­καν όλες οι μορ­φές αυ­το­ορ­γά­νω­σης (συ­νε­λεύ­σεις, εθε­λο­ντι­κές ομά­δες κ.λπ.) που συ­νό­δευ­σαν και την Τα­χρίρ, την Ντελ Σολ, το Σύ­νταγ­μα.

Τη νύχτα της 1ης Οκτώ­βρη, λίγα λεπτά πριν λήξει το τε­λε­σί­γρα­φο των φοι­τη­τών (πα­ραί­τη­ση του κυ­βερ­νή­τη ή κλι­μά­κω­ση με απο­κλει­σμό κυ­βερ­νη­τι­κών κτι­ρί­ων), η κυ­βέρ­νη­ση πρό­τει­νε διά­λο­γο με την ηγε­σία του κι­νή­μα­τος. Αλλά στις 3 Οκτώ­βρη, «αγα­να­κτι­σμέ­νοι πο­λί­τες» (με πρω­τα­γω­νι­στές τις «Τριά­δες», τη κι­νε­ζι­κή μαφία) επι­τέ­θη­καν στις κα­τα­λή­ψεις και οι φοι­τη­τές ακύ­ρω­σαν τη συμ­με­το­χή τους στο διά­λο­γο. Η επί­θε­ση είχε προ­βλε­φθεί νω­ρί­τε­ρα από τον Vincent Kolo, της ορ­γά­νω­σης «Σο­σια­λι­στι­κή Δράση»: «Η τα­κτι­κή της κυ­βέρ­νη­σης θα είναι να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει πλη­ρω­μέ­νους γκάν­γκ­στερ και “εθε­λο­ντι­κές ομά­δες” οπα­δών του ΚΚΚ για να προ­κα­λέ­σουν συ­γκρού­σεις, που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για να δυ­σφη­μή­σουν το κί­νη­μα και να δώ­σουν κά­λυ­ψη σε μια νέα αστυ­νο­μι­κή επί­θε­ση». Πράγ­μα­τι, η αστυ­νο­μία έδωσε τε­λε­σί­γρα­φο να ανοί­ξουν οι δρό­μοι τη Δευ­τέ­ρα 6 Οκτώ­βρη. Την πα­ρα­μο­νή του τε­λε­σι­γρά­φου, δε­κά­δες χι­λιά­δες κα­τέ­βη­καν και πάλι στους δρό­μους.

Ισορ­ρο­πία τρό­μου 
Επι­κρα­τεί μια ισορ­ρο­πία τρό­μου. Για το Πε­κί­νο είναι εξαι­ρε­τι­κά με­γά­λο ρίσκο να κι­νη­το­ποι­ή­σει το στρα­τό, αλλά αν υπο­χω­ρή­σει μπο­ρεί να ανοί­ξει τον ασκό του Αιό­λου. Οι δια­δη­λω­τές δη­λώ­νουν και οι ίδιοι πως είναι απί­θα­νο να νι­κή­σουν μόνοι τους την ηγε­σία του ΚΚΚ, αλλά ταυ­τό­χρο­να δεν έχουν πρό­θε­ση να υπο­χω­ρή­σουν. 

Οι μι­κρές δυ­νά­μεις της Αρι­στε­ράς επι­χει­ρούν να παί­ξουν ρόλο στα γε­γο­νό­τα. Από το δί­κτυο Left21, που έχει χτί­σει ένα συ­να­σπι­σμό συλ­λο­γι­κο­τή­των βάσης και σω­μα­τεί­ων που στη­ρί­ζει το κί­νη­μα, μέχρι τη Σο­σια­λι­στι­κή Δράση, που είναι ιδιαί­τε­ρα δρα­στή­ρια στο μα­θη­τι­κό κί­νη­μα. Αυτές οι δυ­νά­μεις επι­χει­ρούν να συν­δέ­σουν και το «κοι­νω­νι­κό ζή­τη­μα» με το αί­τη­μα για δη­μο­κρα­τία. Οι ερ­γα­τι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις, έστω πε­ριο­ρι­σμέ­νες, είναι ση­μα­ντι­κό βήμα σε αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση. Αλλά ακόμα και ο αγώ­νας για «κα­θο­λι­κή ψη­φο­φο­ρία» είναι ση­μα­ντι­κός ενά­ντια σε ένα σύ­στη­μα κα­πι­τα­λι­στι­κής ολι­γαρ­χί­ας όπου, όπως λέει η Sophia Chan από το Left21, «συ­γκε­κρι­μέ­νοι οι­κο­νο­μι­κοί το­μείς (όπως ο χρη­μα­το­πι­στω­τι­κός) στο Χονγκ Κονγκ έχουν εγ­γυ­η­μέ­νες θέ­σεις στο Κοι­νο­βού­λιο».

Οι προ­κλή­σεις για την κι­νε­ζι­κή ηγε­σία 

Το ΚΚΚ μπρο­στά στη λαϊκή δυ­σφο­ρία έχει προ­κρί­νει την κα­τα­στο­λή ως μο­νό­δρο­μο. Όπως λέει ο Vicent Kolo «μοιά­ζει με μια μη­χα­νή που έχει μόνο μία τα­χύ­τη­τα: την κα­τα­στο­λή» και έχει επι­λέ­ξει «να κα­ταρ­γή­σει αντί να εγκα­θι­δρύ­σει νέες “βαλ­βί­δες εκτό­νω­σης” με τη μορφή των πο­λι­τι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων όπως ζη­τούν οι φι­λε­λεύ­θε­ροι αστοί». Αυτό εξη­γεί τα γε­γο­νό­τα στο Χονγκ Κονγκ, αλλά μπο­ρεί να βρει αντί­στοι­χες εκ­φρά­σεις και αλλού. 

Σε μια πε­ρί­ο­δο που το ΚΚΚ επι­χει­ρεί να «ανοί­ξει» γε­ω­γρα­φι­κά τη σφαί­ρα άμε­σης ή έμ­με­σης επιρ­ρο­ής του, αντι­με­τω­πί­ζει προ­κλή­σεις στο εσω­τε­ρι­κό και στην «αυλή» της Κίνας. Στην επαρ­χία Xinjiang έχουν δο­λο­φο­νη­θεί εκα­το­ντά­δες μου­σουλ­μά­νοι τον τε­λευ­ταίο χρόνο, ενώ ακόμα και οι με­τριο­πα­θείς μου­σουλ­μά­νοι ηγέ­τες στο­χο­ποιού­νται ως «αυ­το­νο­μι­στές». Πέ­ρυ­σι την άνοι­ξη η Ταϊ­βάν έζησε ένα δικό της κί­νη­μα ενά­ντια σε μια νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη Συμ­φω­νία Εμπο­ρί­ου που θα ωφε­λού­σε το Πε­κί­νο. Έγρα­ψε ο Jeffrey Wasserstrom, με­λε­τη­τής των κι­νη­μά­των στην Κίνα: «Αν το Πε­κί­νο σή­με­ρα αντι­με­τω­πί­ζε­ται ως κάτι αντί­στοι­χο με το Λον­δί­νο όταν το Χονγκ Κονγκ ήταν αποι­κία, αυτό είναι πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα για το κα­θε­στώς».

Η άρ­χου­σα τάξη έχει επί­σης να φο­βά­ται ένα διε­θνές πα­ρά­δειγ­μα –στην Αί­γυ­πτο, στις ΗΠΑ, στην Ισπα­νία– κα­τά­λη­ψης δη­μό­σιων χώρων από με­γά­λα πλήθη που απαι­τούν «πραγ­μα­τι­κή δη­μο­κρα­τία». 

Αν όλα αυτά συ­να­ντη­θούν με το εύ­φλε­κτο υλικό στη βάση της κι­νε­ζι­κής κοι­νω­νί­ας (τα λε­γό­με­να «μα­ζι­κά πε­ρι­στα­τι­κά», δη­λα­δή απερ­γί­ες και δια­δη­λώ­σεις, αυ­ξά­νο­νται με γε­ω­με­τρι­κή πρό­ο­δο τα τε­λευ­ταία χρό­νια, μέχρι που οι Αρχές στα­μά­τη­σαν να δη­μο­σιο­ποιούν νού­με­ρα), το οι­κο­δό­μη­μα της ακραί­ας εκ­με­τάλ­λευ­σης και του ακραί­ου αυ­ταρ­χι­σμού μπο­ρεί να τα­ρα­κου­νη­θεί σο­βα­ρά. Η με­γα­λύ­τε­ρη έγνοια για το Πε­κί­νο είναι να μην απο­φα­σί­σουν οι Κι­νέ­ζοι ερ­γά­τες, που τα τε­λευ­ταία χρό­νια ορ­γα­νώ­νο­νται και αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια στις άθλιες συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας, να μι­μη­θούν τους φοι­τη­τές του Χονγκ Κονγκ. Διό­λου τυ­χαία, οι Αρχές «έρι­ξαν» το Instagram (που χρη­σι­μο­ποιού­νταν για να δια­κι­νη­θούν στην Κίνα φω­το­γρα­φί­ες από τις δια­δη­λώ­σεις στο Χονγκ Κονγκ) ή μπλό­κα­ραν την ανα­ζή­τη­ση στο Ίντερ­νετ για λέ­ξεις όπως «δα­κρυ­γό­να» και «κα­τά­λη­ψη». Στα κυ­βερ­νη­τι­κά ΜΜΕ, το Χονγκ Κονγκ αντι­με­τω­πί­ζει «ακραία, βαν­δα­λι­στι­κά στοι­χεία», ενώ κατά τα άλλα «γιορ­τά­ζει λα­μπρά τη με­γά­λη εθνι­κή επέ­τειο». 

Ετικέτες