Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο (3ο μνημόνιο), που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση 2013-2016, προβλέπεται η απόλυση όσων υπαλλήλων προσελήφθησαν χωρίς ΑΣΕΠ – 2000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012 και 15000 μέχρι το τέλος του 2013 – σε όλο το δημόσιο τομέα. Ήδη δρομολογείται εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που ζητά σε διάστημα τριών ημερών να συγκεντρωθούν τα στοιχεία των υπαλλήλων και σε διάστημα δέκα ημερών προσδιορίζεται η απόλυση (αρχικά με κατηγορίες Δ.Ε. και Υ.Ε.).

Στους ΟΤΑ, όπου αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, οι στοχοποιούμενοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ, είναι στην πράξη σε εργαζόμενοι με πολυετή προϋπηρεσία που προσλήφθηκαν πριν …αρχίσει καν η ίδια η λειτουργία του ΑΣΕΠ.

Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη χαριστική βολή για τη λειτουργία των Δήμων με δημόσιο χαρακτήρα, οι οποίοι οδηγούνται άμεσα σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, καθώς και την αρχή επέκτασης του μέτρου των απολύσεων σε όλο το δημόσιο τομέα.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ξεκίνησε από την Δευτέρα 12 Νοέμβρη κινητοποιήσεις με αναστολή της λειτουργίας των Γραφείων Προσωπικού στους δήμους προκειμένου να μην αποσταλούν καταστάσεις και στοιχεία που αφορούν τη σύνθεση του προσωπικού.

Στόχος να μην επιτευχθεί η υπαγωγή σε διαθεσιμότητα-μετάθεση ή απόλυση υπαλλήλων, από φέτος και μέχρι το 2016.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σχεδιάζει, με παρεμβάσεις των συλλόγων της σε όλους τους δήμους, να οργανωθεί η μη αποστολή οποιουδήποτε στοιχείου στο υπουργείο.Στόχο που συμμερίζονται και οι δήμαρχοι, όπως διαπιστώθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την Κυριακή.

Την Πέμπτη 15 Νοέμβρη, κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης των εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 3η ελληνογερμανική συνέλευση των δημάρχων σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και γερμανών συνέδρων καθώς κει με τις αστυνομικές δυνάμεις τα οποία πυροδότησε η δήλωση του γερμανού επιτρόπου Φούχτελ, πως για την δουλιά που κάνουν στην Ελλάδα 3000 δημοτικοί υπάλληλοι στην Γερμανία αρκούν 1000 δικαιολογώντας τις απολύσεις. 

Οι κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ κλιμακώνονται με καταλήψεις δήμων και περιφερειών καθώς στους περισσότερους δήμους και περιφέρειες συμπαρατάσσονται με τα σωματεία των εργαζομένων οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Καταλήψεις έχουν ήδη ξεκινήσει στον Δήμο Νέας Ιωνίας, στην Πάτρα, στα Χανιά, στην Ξάνθη, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και στις Κυκλάδες, στην περιφέρεια Μακεδονίας, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων και αλλού, ενώ αποφάσεις κινητοποιήσεων έχουν ήδη πάρει σε πλήθος άλλων δήμων σε  όλη την χώρα.    

Ετικέτες