Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ιεραρχείται πολύ ψηλά από τους/τις Μαθητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα (ΜΕΣ).

Μετά την πρώτη τους επίσκεψη στο Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο, ετοιμάζουν τη δεύτερη την Τετάρτη 24/4, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, χτίστηκε μια σχέση πολύ δυνατή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και οι ίδιοι οι Κούρδοι πρόσφυγες εκφράσαν την επιθυμμία να ξαναϋπάρξει επαφή.

Σχέση εμπιστοσύνης

Η προηγούμενη επίσκεψη ήταν πολύ εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές. Παιδιά και έφηβοι διαφορετικών εθνικοτήτων, αλλά με την ίδια θέληση να παλέψουν από κοινού για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις, συναντήθηκαν μέσα σε ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον. Παρότι οι Κούρδοι πρόσφυγες του Λαυρίου είναι τελείως εγκαταλειμμένοι από τις τοπικές αρχές και το κράτος, καταφέρνουν να στέκονται στα πόδια τους χάρη στην πίστη τους στη συλλογικότητα και στη δύναμη της αλληλεγγύης. Τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της «Επιτροπής Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου» μας ενημέρωσαν για την αδιαφορία του κράτους για ένα από τα παλιότερα κέντρα υποδοχής προσφύγων πανευρωπαϊκά. Οι Κούρδοι πρόσφυγες συντηρούν μόνοι τους τη δομή, λειτουργώντας με βάση τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και τη σταδιακή εναλλαγή προσώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.

Οι ΜΕΣ συνομίλησαν μαζί τους, άκουσαν τα προβλήματά τους, τους έδωσαν τρόφιμα, είδη ανάγκης και πάνω απ’ όλα ανέπτυξαν όμορφες δραστηριότητες με τα μικρά προσφυγάκια από το Κουρδιστάν. Ο Σταύρος, μαθητής της Α΄ Λυκείου, μιλώντας μας για την εμπειρία της προηγούμενης επίσκεψης, δήλωσε: «Στην επίσκεψη αυτή καταλάβαμε πολλά για τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και ακούσαμε ιστορίες από αυτούς για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη ζωή τους. Εμένα προσωπικά η επίσκεψη αυτή με άγγιξε, καθώς γνώρισα και μίλησα με ανθρώπους οι οποίοι, παρά τις κακουχίες και τα βάσανα που περνάνε, συνεχίζουν να χαμογελούν και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Χάρη σ’ αυτή την επίσκεψη πιστεύω πως όλοι μας γίναμε καλύτεροι άνθρωποι και από εδώ και πέρα εκτιμάμε, έστω και λίγο, περισσότερο αυτά που έχουμε».

Συνέχιση της αλληλεγγύης

Η Ελένη Βαφειάδη, μέλος της Επιτροπής Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου, θεωρεί ότι η αλληλεγγύη των ΜΕΣ στους πρόσφυγες στο Λαύριο τους έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Όπως μας δήλωσε: «η προηγούμενη επίσκεψη των ΜΕΣ αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά! Ειδικά οι έφηβοι και τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με νέους ανθρώπους έξω από το Κέντρο, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εκείνους». Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη πόρων και η περιθωριοποίηση οδηγεί τους πρόσφυγες σε μια άτυπη απομόνωση στα camps ή στο Κέντρο που βρίσκεται μέσα στο Λαύριο. Από αυτή την άποψη πρωτοβουλίες που στέκονται αλληλέγγυες στα προβλήματά τους λειτουργούν με θετικό τρόπο ποικιλοτρόπως. Η Ελένη δήλωσε ξεκάθαρα: «τέτοιες δράσεις πρέπει να συνεχιστούν, καθώς για τους εφήβους και τα παιδιά λειτουργεί πολύ θετικά στην ψυχολογία τους. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη σίτιση, αλλά να επεκταθεί και σε τέτοιου είδους δράσεις».

Είναι δεδομένο ότι οι πρόσφυγες εκτός από την υλική στήριξη έχουν ανάγκη και τη συμπαράσταση του κόσμου της αλληλεγγύης σε ψυχολογικό επίπεδο. Ειδικά τώρα που, αφού το κράτος δεν κατάφερε να τους λυγίσει, το επιχειρούν τρίτοι με παρακρατικό τρόπο. Πριν μερικές ημέρες ένα αυτοκίνητο, προσπαθώντας να περάσει μέσα από μια πορεία διαμαρτυρίας των Κούρδων, παρέσυρε και τραυμάτισε δύο νέους 18 και 19 ετών. Στην άμεση ενημέρωση που έκανε την επόμενη ημέρα η Επιτροπή, ανέφερε: «Το συμβάν συνέβη χθες γύρω στις 6:30. Η πορεία έγινε προς συμπαράσταση και στήριξη των απεργών πείνας για τον Οτσαλάν. Την ακολουθούσε η αστυνομία με όχημα. Ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα, προσπαθούσε ενοχλημένος και βρίζοντας τους πρόσφυγες να περάσει μέσα από την πορεία. Ως αποτέλεσμα, 3 νεαροί, που μπήκαν μπροστά να προστατέψουν τους υπόλοιπους, τραυματίστηκαν ελαφρά, ένας εκ των οποίων έσπασε το χέρι του. Μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας με σπασμένο χέρι και με ασθενοφόρο τον μετέφεραν από εκεί στο ΚΑΤ, όπου του δόθηκε περίθαλψη και του τοποθέτησαν γύψο. Οι πρόσφυγες έκαναν καταγγελία στην αστυνομία. Από αυτόπτες μάρτυρες φαίνεται ότι ο οδηγός όντως έτρεχε. Αναμένεται το πόρισμα της αστυνομίας».

Νέα επίσκεψη

Οι ΜΕΣ αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και σχεδιάζοντας εδώ και καιρό να ξανασυναντήσουν τους πρόσφυγες στο Λαύριο, τελικά το οριστικοποίησαν για την Τετάρτη 24/4. Ήδη σε σχολεία που παρεμβαίνουν, έχει γίνει συλλογή τροφίμων με την ανταπόκριση των συμμαθητών τους να είναι πολύ θετική. Μάλιστα στη νέα επίσκεψη προβλέπεται να βρίσκονται ακόμη περισσότεροι ΜΕΣ απ’ ό,τι την προηγούμενη φορά. Έχει ενδιαφέρον ότι μετά από πρόταση των ίδιων των προσφύγων εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί και ένας αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ΜΕΣ και προσφύγων από το Κέντρο του Λαυρίου. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη ιδέα με πολλούς συμβολισμούς.

Όπως δήλωσε ο Σταύρος: «η αλληλεγγύη στις μέρες μας, τόσο σε αυτούς τους ανθρώπους όσο και σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Ειδικά στις μέρες μας, που το φαινόμενο του ρατσισμού παρατηρείται έντονα, όλοι μας πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη σ’ εκείνους που το χρειάζονται». Έτσι, λοιπόν, η νέα συνάντηση των ΜΕΣ με τους πρόσφυγες στο Λαύριο δεν είναι μια τυπική υπόθεση, αλλά μια ξεκάθαρη πρωτοβουλία αλληλεγγύης. Μία από τις πολλές που πρέπει σίγουρα να συνεχιστούν.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες