Γενική κατάρρευση των αυταπατών για «διαπραγμάτευση» και «χαλάρωση» λόγω προσφυγικού.
Το «μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις» δεν ισχύει πάντα. Όταν όμως ισχύει, είναι τόσο εύγλωττο. Στην προκείμενη περίπτωση, η φωτογραφία των ηγετών της Ε.Ε. ύστερα από την πρόσφατη «μίνι Σύνοδο» για το ζήτημα των προσφύγων, με τον Αλέξη Τσίπρα τελευταίο και παραγκωνισμένο στο αριστερό άκρο της «παράταξης» των ηγετών, ήταν πράγματι θλιβερή μέσα στην ευγλωττία της: ένας πρωθυπουργός ανίσχυρος, που δεν τον παίρνει υπόψη του κανένας… Οι δημόσιες δηλώσεις ύστερα από τις συζητήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, που επισκέφθηκε το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και τα γραφεία κορυφαίων υπουργών, διέλυσαν κάθε αυταπάτη περί «διαπραγματεύσεων» και «χαλάρωσης» του προγράμματος. Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο ο νόμος του ισχυρού, και η μοίρα όλων όσοι παραδίδονται ελπίζοντας ότι θα ανακτήσουν τη δύναμή τους «αργότερα»: οι μοίρα της υποταγής και της ταπείνωσης.
Πράγματι, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα με την απερίφραστη γλώσσα του ισχυρού:
1. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος όπως έχει συμφωνηθεί, είπε ο Ντομπρόφσκις, ούτε δυνατότητα κάποιας «χαλάρωσης» του προγράμματος λόγω του μαζικού προσφυγικού ρεύματος που υποδέχεται η Ελλάδα. Κυρίως όμως, απέκλεισε ρητά οποιαδήποτε δυνατότητα να απεξαρτηθεί (χρονικά και ουσιαστικά) η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Οι αυταπάτες που «σκηνοθετήθηκαν» με τη φιέστα για τον Ολάντ διαλύθηκαν πολύ γρήγορα και ολοσχερώς.
2. Ύστερα, ο «ισχυρός άνδρας» της Κομισιόν… περιέλαβε τα ψελλίσματα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «έντιμου συμβιβασμού» στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», δηλώνοντας ευθέως: «Έχουμε διαφορά ως προς το εύρος της προστασίας. Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για ‘‘έντιμο συμβιβασμό’’. Έχουμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και σε άλλες χώρες και η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη, για τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Πώς ερμηνεύει η Κομισιόν τη φράση «στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη»; Ότι το πλαφόν για την προστατευόμενη αξία θα πρέπει να είναι 100 - 120.000 ευρώ, αντί 300.000 ευρώ που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και ότι το πλαφόν του εισοδήματος για να ισχύσει μια τέτοια προστασία για τετραμελή οικογένεια θα πρέπει να είναι κάτω από το μισό όσων πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση! (Αντί 35.000 ευρώ, 15.000 ευρώ) Ο ξέπνοος τόνος στις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου για «έντιμο συμβιβασμό» δεν αφήνει καμία δυνατότητα παρερμηνείας για το ποιος θα επιβάλει τους όρους του συμβιβασμού»…
3. Τέλος, ο κ. Ντομπρόφσκις ξεκαθάρισε και το ζήτημα με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δηλώνοντας: «Είχαμε πει στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί». Μεταφράζοντας… από τα αγγλικά, αυτό σημαίνει ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ σε τρεις βαθμίδες, απλώς απορρίπτεται. Και ότι θα πρέπει να προταθούν «πραγματικά ισοδύναμα», δηλαδή τέτοια ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομική απώλεια. Και σε απλά ελληνικά: Μπορείτε να διαλέξετε ποιο δάχτυλο θα κόψετε, αλλά όχι να σώσετε όλα τα δάχτυλα…
Ο εκβιασμός με τις τράπεζες και οι «εκκλήσεις» Παπαδημούλη
Το «κουαρτέτο» των δανειστών, λοιπόν, διαμηνύει διά του κυρίου Ντομπρόβσκις ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα συμπεφωνημένα και υπογεγραμμένα. Και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί «το αργότερο» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαίωση των τραπεζών με διαδικασίες fast track - αλλιώς, από 1/1/2016 ενεργοποιείται το bail-in, δηλαδή η «εξυγίανση», που θα την πληρώσουν κατά σειρά οι μέτοχοι, οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων και στο τέλος οι καταθέτες. Ο εκβιασμός είναι ωμός και πιάνει τόπο, καθώς οι τραπεζίτες θα πάθουν μεγάλες ζημιές με το bail-in για μετόχους και ομολογιούχους, ενώ η κυβέρνηση ξέρει ότι θα κινδυνεύσει ακόμη και την πτώση της έστω και αν μόνο απειληθεί «κούρεμα» καταθέσεων. Για να συντηρήσει και να δώσει υλική βάση στον εκβιασμό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποτιμήσει πολύ ψηλά τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών (για την ακρίβεια, δεν θα δεχτεί για μία ακόμη φορά να τις αποτιμήσει χαμηλά) ακριβώς για να διατηρείται η απειλή προς όλους: και μετόχους και ομολογιούχους και καταθέτες…
Μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί κλίμα «εμπλοκής», η κυβέρνηση, που δεν πιέζεται μόνο από το «κουαρτέτο» αλλά και από τους τραπεζίτες, επιλέγει να πει ξανά «Ναι σε όλα». Για να μη γίνει, ωστόσο, κατά λάθος κάποιο «ατύχημα», ο φύλακας της μνημονιακής ηθικής κ. Παπαδημούλης άρχισε τις γνωστές του εκκλήσεις να γίνουν όλα όπως πρέπει και γρήγορα…
Υπ’ αυτούς τους όρους, το μόνο που ελπίζει η κυβέρνηση, είναι να αυξηθεί κάπως το πλαφόν για το προστατευόμενο ύψος της αξίας των ακινήτων και αντίστοιχα το ύψος του εισοδήματος κάτω από το οποίο θα υπάρχει μια τέτοια προστασία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στο «σφυρί», η πλειονότητα των οποίων θα αφορά πρώτη κατοικία…
Ασφαλιστικό και αγρότες
Το ζήτημα των νέων ρυθμίσεων για τους αγρότες είναι εκτός κάθε συζήτησης, καθώς το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ρητά τα νέα μέτρα. Όσο για τις συντάξεις, τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, ώστε η κυβέρνηση -σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ- προσπαθεί να βρει ισοδύναμα ώστε να αποφύγει τη δραστική μείωση των συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ… Ωστόσο, οι ετήσιες μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη που έχουν συμφωνηθεί στο τρίτο μνημόνιο (1% του ΑΕΠ) δεν επιτρέπουν τέτοιες «πολυτέλειες».
Και, εν ολίγοις, τώρα η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τι υπέγραψε, πόσο «δεμένη χειροπόδαρα» είναι και πόσο μάταιη είναι η υπόθεση των «ισοδυνάμων». Αν και υποψιαζόμαστε ότι πολλοί το είχαν αντιληφθεί από την αρχή, απλώς κατά τη συνήθη τους πρακτική αφήνουν να αποδειχτεί σιγά-σιγά, ώστε να το αντιμετωπίσουν με νέες δραματοποιήσεις: «πρέπει να πάρουμε και αυτά τα μέτρα, γιατί αλλιώς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», «πρέπει να πάρουμε τα μέτρα ώστε να γίνει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, για να έρθει η σειρά της ελάφρυνσης του χρέους»…
Όμως, η αποκάλυψη τέτοιων απατών έχει πλέον γίνει κτήμα της «συλλογικής ευφυΐας» - μπορείς να εξαπατήσεις κάποιον μία, δύο ή τρεις φορές, αλλά όχι για πάντα…