Η συνδιάσκεψη των νέων ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη εποχή. Μόλις λίγους μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την επίθεση στον κόσμο μας να γίνεται όλο και μεγαλύτερη, σε αναμονή νέων μνημονίων, αλλά και με το αίτημα να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής από ένα μεγάλο μέρος του κινήματος.
Η συνδιάσκεψη της νεολαίας πρώτα απ’ όλα οφείλει να προχωρήσει την πολιτική συζήτηση, αλλά και να αποφύγει αντιδημοκρατικές πρακτικές ή «ρεαλιστικές» θέσεις σαν αυτές που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες του και ιδιαίτερα στο συνέδριο. Κυρίως όμως οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να ξεπεράσουν τα οργανωτικά μοντέλα μιας νεολαίας που για χρόνια ήταν ξεκομμένη από την κοινωνία, τις γειτονιές, τους εργασιακούς χώρους, μια νεολαία φοιτητοκεντρική που αναλωνόταν σε συμβολικές ενέργειες και με τη συγγραφή αναλύσεων και πολιτικών πλαισίων.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε τόσα στοιχήματα σε δύο μήνες. Τα πρώτα βήματα όμως, που θα επιλέξουμε να κάνουμε, θα είναι καθοριστικά για το πού τελικά θα πάμε.
«Αυτόνομη» νεολαία;
Παρόλο που συνήθως το πολιτικό πλαίσιο είναι πάντα πιο σημαντικό από τις οργανωτικές επιλογές, στην περίπτωση των νέων το οργανωτικό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο, αφού δεν υφίσταται ακόμα νεολαία, ούτε πραγματικές τοπικές οργανώσεις, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ανένταχτος κόσμος ο οποίος στριμώχνεται για να γραφτεί στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Επομένως η διαδικασία ξεκινάει από μια αυτονόητη αφετηρία : Τα κόμματα, έχουν νεολαίες. Ας συγκροτήσουμε μία. Για να τη συγκροτήσουμε όμως, θα πρέπει να απαντήσουμε σε μια σειρά ερωτήματα.
Γιατί η νεολαία δεν βρίσκεται στο δρόμο συγκροτημένα τα τελευταία χρόνια; Γιατί η νεολαία δεν οργανώνεται στην Αριστερά; Γιατί δεν πέτυχε το μοντέλο οργάνωσης της νεολαίας ΣΥΝ τα προηγούμενα χρόνια; Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να βασανίσουν όλους μας, πριν βιαστούμε να φτιάξουμε καινούρια κουτάκια στα οποία θα στριμώξουμε τις οργανωμένες μας δυνάμεις.
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φτιαχτεί κατ’ εικόνα και ομοίωση της νεολαίας ΣΥΝ. Αυτό που λείπει από τη νεολαία δεν είναι η ξεχωριστή δομή και στρατηγική. Είναι ακριβώς το ανάποδο. Είναι ότι η νεολαία της Αριστεράς δεν μπλέκεται αρκετά με την κοινωνία, με τον κόσμο των γειτονιών, δεν μπλέκεται αρκετά στα σωματεία, δεν επιχειρεί να φτιάξει γέφυρες με τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Επομένως, χωρίς να αρνούμαστε ότι χρειάζονται ξεχωριστές διαδικασίες, «ειδικές συζητήσεις», «ειδικές επεξεργασίες», θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο η νεολαία να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας.
Η νεολαία ήταν και μπορεί να ξαναγίνει πυροδότης ευρύτερων λαϊκών κινημάτων. Αυτό δεν είναι απλά μια τυπική φράση. Για χρόνια ολόκληρα το θέμα αυτό γεννούσε αντιπαραθέσεις στα φοιτητικά αμφιθέατρα με τις δυνάμεις της ΕΑΑΚ και τη νεολαία ΣΥΝ που υποστήριζαν την αυτονομία των κινημάτων, που οργάνωναν ξεχωριστές φοιτητικές πορείες, που πάλευαν κόντρα στο «καθηγητικό κατεστημένο». Η άποψη για αυτόνομη νεολαία είναι συνέχεια αυτής της λογικής.
Η σχέση με το κόμμα
Εξελίσσεται μια κόντρα στους κόλπους της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που κατά τη γνώμη μας χάνει την ουσία. Η μια άποψη υποστηρίζει ότι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι κομμάτι του κόμματος και να δρα ως η νεολαία του (ό,τι και αν σημαίνει αυτό), ενώ η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η νεολαία πρέπει να είναι μια εντελώς αυτόνομη οργάνωση η οποία θα μπορούσε να έχει ακόμα και διαφορετικό όνομα από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και οι δύο απόψεις, αντιλαμβανόμενες την πραγματική πίεση για μια ενεργή συμμετοχή της νεολαίας στο κόμμα, προτείνουν διαδικαστικούς τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος,όπως μια ευρεία θεσμική εκπροσώπηση της νεολαίας στα όργανα του κόμματος, καθώς και τη δυνατότητα των νέων να ψηφίζουν σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ (αυτοδιοικητικές εκλογές, βουλευτικές κλπ).
Το ζήτημα όμως δεν είναι ούτε θεσμικό, ούτε τυπικό. Οι δυνάμεις του Κόκκινου Δικτύου προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την πραγματική συμμετοχή των νέων στις τοπικές οργανώσεις και στη ζωή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που μαζεύεται ο κόσμος της γειτονιάς και συζητάει πολιτικά, εκεί που παίρνονται όλες οι αποφάσεις, χωρίς να ιεραρχούμε ως πιο σημαντικές αυτές των εκλογών.
Η νεολαία σε πολλές περιπτώσεις έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της δράσης των τοπικών. Η απόσυρσή της και η εγγραφή της μόνο στα μητρώα της νεολαίας, θα αποδυναμώσει της τοπικές οργανώσεις και θα απομακρύνει τους νέους από τον πλούτο της συζήτησης που γίνεται σε μια τοπική. Θα αρχίσει να επικρατεί σιγά σιγά η αντίληψη ότι η νεολαία έχει να συζητήσει τα δικά της θέματα τα οποία δεν αφορούν τους υπόλοιπους.
Ως λύση προτείνουμε να υπάρχει η δυνατότητα διπλής ένταξης της νεολαίας και στις τοπικές οργανώσεις της νεολαίας και σε αυτές του κόμματος, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα όσων νέων θέλουν να ψηφίζουν και στις δύο οργανώσεις, αλλά φυσικά να εκλέγονται μόνο στη μία.
Εάν δεν μπορέσει να υπάρξει μια ρύθμιση που να δίνει αυτή τη δυνατότητα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η πλειοψηφία της νεολαίας δεν αφήνει τα περιθώρια σε όλες τις δυνάμεις να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτή τη διαδικασία. Αναρωτιόμαστε αν θα μπορέσει να προχωρήσει ουσιαστικά ένα εγχείρημα που δεν θα περιλαμβάνει και δεν θα αγκαλιάζει όλες τις δυνάμεις.
Πολιτικό πλαίσιο-καμπάνιες
Παράλληλα με τη συζήτηση για το οργανωτικό έχει ξεκινήσει και η διαμόρφωση της διακήρυξης που θα συζητηθεί, θα τροποποιηθεί και θα ψηφιστεί στη συνδιάσκεψη. Οι δυνάμεις του Κόκκινου Δικτύου και της Αριστερής Πλατφόρμας, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση αυτής της κοινής διακήρυξης, αλλά και με τις δικές μας συμβολές, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε κάποια βασικά πολιτικά προτάγματα που πρέπει να έχει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα γενικά πολιτικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη διαγραφή του χρέους, τον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, τη ρήξη με την ΕΕ, την ανατροπή της κυβέρνησης και τη διεκδίκηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και ιδιαίτερα των νέων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον αντιφασιστικό αγώνα και στην κατεύθυνση δημιουργίας αντιφασιστικών επιτροπών, καθώς και στη δυναμική παρέμβαση στον κόσμο των νέων εργαζόμενων, στη δημιουργία σωματείων.
Ήδη αυτές τις μέρες, ενόψει της απεργίας της 6ης Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις έξω από πολυκαταστήματα, ακτίφ για το πώς οργανώνεται η δράση μας, ετοιμάστηκαν αφίσες και υλικό που απευθύνονται σε νέους εργαζόμενους.
Το σύνθημα με το οποίο οι νέοι και οι νέες θα δημοσιοποιήσουν την πανελλαδική συνδιάσκεψη, ξεκινώντας να καλούν τον νέο κόσμο να οργανωθεί στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι: «Οργανωνόμαστε-Ανατρέπουμε-Νικάμε. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς».