Ο καπιταλισμός βυθίζει, σήμερα, την ανθρωπότητα στην οικολογική κρίση απειλώντας το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών. Μια από τις παραμέτρους των επιπτώσεων της οικολογικής κρίσης και ειδικότερα της κλιματικής αλλαγής είναι το, όχι ιδιαίτερα προβεβλημένο, θέμα των «περιβαλλοντικών προσφύγων».

Έκτα­ση και δια­στά­σεις του φαι­νο­μέ­νου. Πριν ανα­φερ­θού­με σε οτι­δή­πο­τε άλλο είναι σκό­πι­μο να σκια­γρα­φή­σου­με την έκτα­ση του φαι­νο­μέ­νου και τις δια­στά­σεις του. Παρ’ ότι η δια­κύ­μαν­ση και η αμ­φι­σβή­τη­ση των προ­βλέ­ψε­ων είναι με­γά­λη, μια δια­δε­δο­μέ­νη πρό­βλε­ψη η οποία συχνά υιο­θε­τεί­ται τόσο από τον Διε­θνή Ορ­γα­νι­σμό Με­τα­νά­στευ­σης (IOM) και τη Δια­κυ­βερ­νη­τι­κή Επι­τρο­πή των Ηνω­μέ­νων Εθνών για την Κλι­μα­τι­κή Αλ­λα­γή (IPCC), όσο και από έρευ­νες της Ύπα­της Αρ­μο­στεί­ας του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες (UNHCR), εκτι­μά ότι ο αριθ­μός των «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών προ­σφύ­γων» θα ανέλ­θει στα 200 εκα­τομ­μύ­ρια μέχρι το 2050, με τις ση­με­ρι­νές τά­σεις εξέ­λι­ξης της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής. Αυτό ση­μαί­νει ότι ένας στους 45 αν­θρώ­πους, πα­γκο­σμί­ως, θα αντι­με­τω­πί­σει βίαιο εκτο­πι­σμό σχε­τι­ζό­με­νο με την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή[1].

Ο όρος «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί πρό­σφυ­γες» (και οι συ­να­φείς, «κλι­μα­τι­κοί πρό­σφυ­γες» ή «οι­κο­λο­γι­κοί πρό­σφυ­γες») έγινε ευ­ρύ­τε­ρα γνω­στός το 1985 μέσω έκ­θε­σης του Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κού Προ­γράμ­μα­τος των Ηνω­μέ­νων Εθνών (UNEP), προσ­διο­ρί­ζο­ντας τους «αν­θρώ­πους που ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν την κα­τοι­κία τους, προ­σω­ρι­νά ή μό­νι­μα, εξαι­τί­ας μιας αξιο­ση­μεί­ω­της πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής δια­τα­ρα­χής (φυ­σι­κής ή πυ­ρο­δο­τού­με­νης από τον άν­θρω­πο) που θέτει σε κίν­δυ­νο της ύπαρ­ξή τους ή/και έχει σο­βα­ρές συ­νέ­πειες στην ποιό­τη­τα ζωής τους»[ 2]. Είναι σκό­πι­μο να ση­μειώ­σου­με ότι έκτο­τε δό­θη­καν διά­φο­ροι ορι­σμοί, ενώ αμ­φι­σβη­τή­θη­κε και ο ίδιος ο όρος με την εμ­φά­νι­ση μιας ποι­κι­λί­ας άλλων, όπως «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί με­τα­νά­στες», ή «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά εκτο­πι­σθέ­ντα άτομα» κ.α. Οι δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις αυτές ανά­γο­νται πρω­τί­στως στις δια­κρί­σεις του αστι­κού δι­καί­ου και των αντί­στοι­χων πο­λι­τι­κών που επι­χει­ρούν να δια­κρί­νουν κυ­ρί­ως: α) για το εάν η με­τα­νά­στευ­ση ήταν απο­λύ­τως ανα­γκα­στι­κή ή όχι, β) για τον αν είναι προ­σω­ρι­νή ή μό­νι­μη και γ) για το γε­γο­νός ότι εν­δε­χο­μέ­νως εμπλέ­κο­νται και άλλοι πα­ρά­γο­ντες πο­λι­τι­κοί, κοι­νω­νι­κοί, οι­κο­νο­μι­κοί κ.α. που προ­κά­λε­σαν τον εκτο­πι­σμό, προ­κει­μέ­νου να δια­χω­ρι­στούν οι πο­λι­τι­κές προ­στα­σί­ας που πρέ­πει να απο­δί­δο­νται. Στο παρόν κεί­με­νο δεν θα ασχο­λη­θού­με με αυτό το θέμα και θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με το όρο «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί πρό­σφυ­γες» όπως έχει κα­θιε­ρω­θεί στο οι­κο­σο­σια­λι­στι­κό κί­νη­μα.

Η κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή έχει συ­γκε­κρι­μέ­νη αιτία: κα­πι­τα­λι­στι­κός τρό­πος πα­ρα­γω­γής. Η πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή υπο­βάθ­μι­ση με­μο­νω­μέ­νων οι­κο­συ­στη­μά­των, λόγω της αν­θρώ­πι­νης δρα­στη­ριό­τη­τας, αλλά και η με­τα­νά­στευ­ση των αν­θρώ­πων για πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κούς λό­γους είναι ένα ιστο­ρι­κό φαι­νό­με­νο που πα­ρα­τη­ρού­νταν σε κάθε ιστο­ρι­κό τρόπο πα­ρα­γω­γής.

Η οι­κο­λο­γι­κή κρίση, όμως, με κο­ρυ­φαία της πα­ρά­με­τρο την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή και κατά συ­νέ­πεια το φαι­νό­με­νο των «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών προ­σφύ­γων», με τη συ­γκε­κρι­μέ­νη έντα­ση και έκτα­ση, χα­ρα­κτη­ρί­ζει απο­κλει­στι­κά τον σύγ­χρο­νο κα­πι­τα­λι­σμό.

Σχη­μα­τι­κά, η κα­πι­τα­λι­στι­κή πα­ρα­γω­γή διε­νερ­γεί­ται με κι­νη­τή­ριο σκοπό την πα­ρα­γω­γή κέρ­δους και τη διαρ­κή συσ­σώ­ρευ­ση και πραγ­μα­το­ποιεί­ται μέσω της τα­ξι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης (από­σπα­ση υπε­ρα­ξί­ας) κατά την πα­ρα­γω­γή. Λαμ­βά­νει τον υπο­χρε­ω­τι­κό μο­νο­διά­στα­το-πο­σο­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα της διαρ­κούς οι­κο­νο­μι­κής με­γέ­θυν­σης (σε όρους ΑΕΠ), μέσω της επα­νά­λη­ψης της πα­ρα­γω­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας σε διευ­ρυ­μέ­νη κλί­μα­κα (κα­πι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη), στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού και της συσ­σώ­ρευ­σης. Η δια­δι­κα­σία αυτή, της διαρ­κούς με­γέ­θυν­σης, προ­φα­νώς απαι­τεί τη λη­στρι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση των φυ­σι­κών δια­θε­σί­μων, σε ολο­έ­να αυ­ξα­νό­με­νη κλί­μα­κα με τη με­τα­τρο­πή τους σε ρύ­παν­ση και κάθε εί­δους από­βλη­τα, γε­γο­νός που απο­τε­λεί τη γε­νε­σιουρ­γό αιτία της οι­κο­λο­γι­κής κρί­σης.

Απο­τέ­λε­σμα της κα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, είναι αυτό που δρα­μα­τι­κά βιώ­νε­ται σή­με­ρα, δη­λα­δή κρίση υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης στον έναν πόλο, εξα­θλί­ω­ση των εκ­με­ταλ­λευό­με­νων τά­ξε­ων και την οι­κο­λο­γι­κή κρίση στον άλλο. Επο­μέ­νως, τόσο η τα­ξι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση όσο και η οι­κο­λο­γι­κή κρίση οφεί­λο­νται στη συ­στη­μα­τι­κή και ενιαία δια­δι­κα­σία κα­πι­τα­λι­στι­κής ορ­γά­νω­σης της κοι­νω­νι­κής πα­ρα­γω­γής, όχι για την κά­λυ­ψη των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών, αλλά για τη με­γι­στο­ποί­η­ση του κέρ­δους, σε μια δια­δι­κα­σία διαρ­κούς οι­κο­νο­μι­κής με­γέ­θυν­σης και συσ­σώ­ρευ­σης.

Έτσι, στον σύγ­χρο­νο κα­πι­τα­λι­σμό ο ρυθ­μός και η έκτα­ση με­τα­σχη­μα­τι­σμού του βιο­φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος αντα­γω­νί­ζε­ται ευ­θέ­ως τις βα­σι­κές λει­τουρ­γί­ες του πλα­νη­τι­κού οι­κο­συ­στή­μα­τος, με­τα­βάλ­λο­ντας τις ισορ­ρο­πί­ες εκεί­νες που επέ­τρε­ψαν την εξέ­λι­ξη του αν­θρώ­που, απει­λώ­ντας ευ­θέ­ως, όχι γε­νι­κά τη φύση, αλλά τις ζω­τι­κές συν­θή­κες δια­βί­ω­σης του πα­ρό­ντος και του μέλ­λο­ντος των κοι­νω­νιών.

Η πα­ρα­πά­νω συ­νέ­πεια του κα­πι­τα­λι­στι­κού τρό­που πα­ρα­γω­γής είχε προσ­διο­ρι­στεί από τον ίδιο τον Μαρξ πε­ρι­γρά­φο­ντας την οι­κο­λο­γι­κή αντί­φα­ση με­τα­ξύ φύσης και κα­πι­τα­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας ως ένα ανε­πα­νόρ­θω­το ρήγμα στην δια­δι­κα­σία του κοι­νω­νι­κού με­τα­βο­λι­σμού, δη­λα­δή στην κοι­νω­νι­κά ορ­γα­νω­μέ­νη ανταλ­λα­γή ύλης και ενέρ­γειας με­τα­ξύ κοι­νω­νιών-φύ­σης. Η θε­ω­ρη­τι­κή αυτή προ­σέγ­γι­ση, του «με­τα­βο­λι­κού ρήγ­μα­τος», ανα­πτύσ­σε­ται από τον μαρ­ξι­στή και οι­κο­λό­γο J.B. Foster[3]. Εν­δει­κτι­κά της πα­ρα­πά­νω προ­σέγ­γι­σης : «Η κε­φα­λαιο­κρα­τι­κή πα­ρα­γω­γή μαζί με τη διαρ­κώς αυ­ξα­νό­με­νη υπε­ρο­χή του αστι­κού πλη­θυ­σμού, που τον συ­γκε­ντρώ­νει σε με­γά­λα κέ­ντρα από τη μια μεριά συσ­σω­ρεύ­ει την ιστο­ρι­κή κι­νη­τή­ρια δύ­να­μη της κοι­νω­νί­ας, ενώ από την άλλη δια­τα­ράσ­σει την ανταλ­λα­γή της ύλης ανά­με­σα στον άν­θρω­πο και τη γη […] η κε­φα­λαιο­κρα­τι­κή πα­ρα­γω­γή ανα­πτύσ­σει μόνο την τε­χνι­κή και το συν­δυα­σμό του κοι­νω­νι­κού προ­τσές πα­ρα­γω­γής υπο­σκά­φτο­ντας ταυ­τό­χρο­να τις πηγές απ’ όπου ανα­βρύ­ζει κάθε πλού­τος: τη γη και τον ερ­γά­τη»[4], ενώ επί­σης: «Από τη σκο­πιά ενός ανώ­τε­ρου οι­κο­νο­μι­κού κοι­νω­νι­κού σχη­μα­τι­σμού η ατο­μι­κή ιδιο­κτη­σία ξε­χω­ρι­στών ατό­μων στη γήινη σφαί­ρα θα εμ­φα­νί­ζε­ται τόσο πέρα για πέρα ανού­σια, όσο και η ατο­μι­κή ιδιο­κτη­σία ενός αν­θρώ­που πάνω σε έναν άλλο άν­θρω­πο. Ακόμα και μια ολό­κλη­ρη κοι­νω­νία, ένα έθνος, μά­λι­στα όλες οι σύγ­χρο­νες κοι­νω­νί­ες μαζί παρ­μέ­νες, δεν είναι ιδιο­κτή­τες της γης. Είναι απλώς κά­το­χοί της, οι επι­καρ­πω­τές της, και οφεί­λουν σαν boni patres familias (σ.σ. άξιοι επι­κε­φα­λής) να την κλη­ρο­δο­τή­σουν βελ­τιω­μέ­νη στις επό­με­νες γε­νε­ές» [5].

Η τα­ξι­κή διά­στα­ση των συ­νε­πειών την κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής και οι «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί πρό­σφυ­γες». Οι συ­νέ­πειες τις κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής πλήτ­τουν με με­γα­λύ­τε­ρη έντα­ση τα δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια των φτω­χών του πα­γκό­σμιου Νότου που ευ­θύ­νο­νται συ­ντρι­πτι­κά λι­γό­τε­ρο για την πρό­κλη­ση της, καθώς επί­σης και τους ερ­γα­ζό­με­νους και τα φτωχά λαϊκά στρώ­μα­τα των χωρών του Βορρά λόγω των λι­γό­τε­ρων μέσων που δια­θέ­τουν για να τις αντι­με­τω­πί­σουν. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: α) το πε­νι­χρό ει­σό­δη­μα, β) η έλ­λει­ψη πρό­σβα­σης σε υπο­δο­μές, υπη­ρε­σί­ες και δη­μό­σια αγαθά όπως η ύδρευ­ση, τα μέσα δια­τρο­φής, οι υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας, η ενέρ­γεια κ.α., γ) η σύν­δε­ση με πα­ρα­γω­γι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες όπως η γε­ωρ­γία, ή αλιεία και δ) η δια­βί­ω­ση σε βιο­μη­χα­νι­κές πε­ριο­χές, σε αστι­κές και γε­ωρ­γι­κές πε­ριο­χές όπου το πε­ρι­βάλ­λον υπο­βαθ­μί­ζε­ται διαρ­κώς, παί­ζουν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο. Ο συν­δυα­σμός των πα­ρα­πά­νω με τις συ­νέ­πειες τις κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής είναι που οδη­γεί σε βίαιο εκτο­πι­σμό τους «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κούς πρό­σφυ­γες». Επο­μέ­νως, εξ αντι­κει­μέ­νου το ζή­τη­μα των «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών προ­σφύ­γων» έχει πέραν της πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής-κλι­μα­τι­κής διά­στα­σης και κοι­νω­νι­κή, πο­λι­τι­κή και οι­κο­νο­μι­κή διά­στα­ση και μά­λι­στα ισχυ­ρό­τα­τη.

Στην κα­τα­γρα­φή των στοι­χεί­ων, η κα­θαυ­τό τα­ξι­κή διά­στα­ση στο εσω­τε­ρι­κό των κρα­τών δεν απο­τυ­πώ­νε­ται, καθώς οι πλη­θυ­σμοί κα­τα­γρά­φο­νται ορι­ζό­ντια ως «πο­λί­τες». Αυτό όμως που απο­τυ­πώ­νε­ται είναι το χάσμα στις συ­νέ­πειες με­τα­ξύ των κα­πι­τα­λι­στι­κά «ανα­πτυγ­μέ­νων» χωρών του Βορρά, που ευ­θύ­νο­νται για το 75% της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής και των πλη­θυ­σμών του φτω­χού πα­γκό­σμιου Νότου.

Η αύ­ξη­ση της συ­χνό­τη­τας και της έντα­σης των ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων (κλι­μα­τι­κών κα­τα­στρο­φών), που απο­τε­λεί ένα τυ­πι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής, έχει πολύ σο­βα­ρές συ­νέ­πειες για τη ζωή εκα­τομ­μυ­ρί­ων αν­θρώ­πων. Με­τα­ξύ 2000 και 2004 κα­τα­γρά­φτη­καν (ετη­σί­ως) 326 γε­γο­νό­τα κλι­μα­τι­κών κα­τα­στρο­φών, τα οποία έπλη­ξαν σε ετή­σια βάση 262 εκατ. αν­θρώ­πων, επί­πε­δα υπερ­δι­πλά­σια από τη δε­κα­ε­τία του ’80. Πάνω από το 98% αυτών ανή­κουν στις λε­γό­με­νες «ανα­πτυσ­σό­με­νες» και φτω­χές χώρες, όπου ένας/μια στους/στις 19 κα­τοί­κους βίωσε τις επι­πτώ­σεις κλι­μα­τι­κών κα­τα­στρο­φών, σε αντί­θε­ση με τις χώρες του ΟΟΣΑ που η ανα­λο­γία είναι ένας/μια προς 1500. Συ­γκε­κρι­μέ­να, οι πλημ­μύ­ρες μόνο, έπλη­ξαν 68 εκατ. στην ανα­το­λι­κή και 40 εκατ. στη νότια Ασία. Επί­σης, οι συ­νέ­πειες της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής έχουν ση­μα­ντι­κά αρ­νη­τι­κές επι­πτώ­σεις στη γε­ωρ­γι­κή πα­ρα­γω­γή και ιδιαί­τε­ρα στην Αφρι­κή, στη νότια Ασία και στην Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή εκτι­νάσ­σο­ντας τη φτώ­χεια στις αγρο­τι­κές πε­ριο­χές (25% του πα­γκό­σμιου πλη­θυ­σμού είναι σή­με­ρα αγρό­τες, με με­γά­λα πο­σο­στά στις φτω­χές χώρες), με άμεση συ­νέ­πεια την εκτί­μη­ση ότι επι­πρό­σθε­τα 600 εκατ. θα αντι­με­τω­πί­σουν το φάσμα του υπο­σι­τι­σμού και 1,8 δις της λει­ψυ­δρί­ας μέχρι το 2080[6].

Ορι­σμέ­να στοι­χεία για τους «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κούς πρό­σφυ­γες». Σύμ­φω­να με τις επι­στη­μο­νι­κές προ­βλέ­ψεις οι κυ­ρί­αρ­χες εκτι­μή­σεις για τον αριθ­μό των «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών προ­σφύ­γων» έως το 2050 πα­ρου­σιά­ζουν με­γά­λη δια­κύ­μαν­ση και συ­γκε­κρι­μέ­να με­τα­ξύ 50 και 350 εκα­τομ­μυ­ρί­ων. Η δια­κύ­μαν­ση αυτή προ­έρ­χε­ται με­τα­ξύ άλλων και από τον δια­φο­ρε­τι­κό ορι­σμό και τις κα­τη­γο­ρί­ες με­τα­νά­στευ­σης πλη­θυ­σμών που εντάσ­σο­νται στους «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κούς πρό­σφυ­γες».

Επο­μέ­νως, πριν προ­χω­ρή­σου­με στην πα­ρά­θε­ση στοι­χεί­ων είναι χρή­σι­μο να ανα­φέ­ρου­με ορι­σμέ­νες συ­νη­θι­σμέ­νες κα­τη­γο­ριο­ποι­ή­σεις. Σύμ­φω­να με την IPCC τρεις είναι οι πιο επι­κίν­δυ­νες συ­νέ­πειες της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής που οδη­γούν στον εκτο­πι­σμό και τη με­τα­νά­στευ­ση πλη­θυ­σμών από τον συ­νή­θη τόπο κα­τοι­κί­ας τους: α) οι τυ­φώ­νες, η αύ­ξη­ση της συ­χνό­τη­τας και της έντα­σης των κα­ταρ­ρα­κτω­δών βρο­χο­πτώ­σε­ων και οι συν­δε­ό­με­νες πλημ­μύ­ρες (κάθε εί­δους), β) η ξη­ρα­σία και η ερη­μο­ποί­η­ση των εδα­φών, που συν­δέ­ο­νται και με τη λει­ψυ­δρία και γ) ή άνο­δος της στάθ­μης των υδά­των που άφορα κυ­ρί­ως τις πα­ρά­κτιες πε­ριο­χές. Μια επι­πρό­σθε­τη διά­κρι­ση αφορά τις κλι­μα­τι­κές κα­τα­στρο­φές, δη­λα­δή τα ακραία κλι­μα­τι­κά γε­γο­νό­τα (π.χ. τυ­φώ­νες και πλημ­μύ­ρες) και τις μα­κρο­χρό­νιες κλι­μα­τι­κές διερ­γα­σί­ες με­τα­βο­λής του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος (π.χ. η ξη­ρα­σία, η ερη­μο­ποί­η­ση, η κα­τα­βύ­θι­ση πε­ριο­χών, η υφαλ­μύ­ρω­ση αρ­δευό­με­νων εκτά­σε­ων, η απο­δά­σω­ση κ.α). Οι συν­δυα­σμοί των πα­ρα­πά­νω φαι­νο­μέ­νων πα­ρά­γουν και την ποι­κι­λία των χα­ρα­κτη­ρι­στι­κών του εκτο­πι­σμού των «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών προ­σφύ­γων» από τον τόπο δια­βί­ω­σης τους: α) βαθ­μιαί­ος ή ξαφ­νι­κός, β) προ­σω­ρι­νός ή μό­νι­μος και γ) εν­δο­συ­νο­ρια­κός ή δια­συ­νο­ρια­κός.

Η IPCC προσ­διο­ρί­ζει τις πε­ριο­χές που αντι­με­τω­πί­ζουν τον με­γα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο ως εξής: α) τα μικρά νησιά χα­μη­λού υψο­μέ­τρου και ιδιαί­τε­ρα τις κο­ραλ­λιο­γε­νείς ατό­λες, β) τα δέλτα των πο­τα­μών και ιδιαί­τε­ρα τα εφτά με­γα-δέλ­τα της Ασίας με συ­νο­λι­κό πλη­θυ­σμό άνω των 200 εκατ., γ) τις πα­ρά­κτιες αστι­κές πε­ριο­χές χα­μη­λού υψο­μέ­τρου[7], δ) την Αφρι­κή συ­νο­λι­κά και ε) τις πε­ριο­χές γύρω από του πό­λους.

Το 2001 για πρώτη φορά εκτι­μή­θη­κε ότι ο αριθ­μός των «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών προ­σφύ­γων» ξε­πέ­ρα­σε τον αριθ­μό των αν­θρώ­πων που εκτο­πί­στη­καν λόγω πο­λέ­μου, ενώ η Ύπατη Αρ­μο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες δή­λω­σε ότι 36 εκατ. εκτο­πί­στη­καν το 2009 λόγω φυ­σι­κών κα­τα­στρο­φών, με τα 20 εξ’ αυτών να συν­δέ­ο­νται με την κλι­μα­τι­κή αλ­λα­γή. Επί­σης, σύμ­φω­να με το Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό Πρό­γραμ­μα των Ηνω­μέ­νων Εθνών (UNEP) 50 εκατ. «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί πρό­σφυ­γες» εν­δέ­χε­ται να προ­έρ­χο­νται μόνο από την Αφρι­κή έως το 2060[8].

Οι ζώνες χα­μη­λού υψο­μέ­τρου (με υψό­με­τρο κάτω των 10 μ.) οι οποί­ες βρί­σκο­νται σε άμεσο κίν­δυ­νο όχι μόνο από την άνοδο της στάθ­μης της θά­λασ­σας, αλλά και από τυ­φώ­νες, πλημ­μύ­ρες, υφαλ­μύ­ρω­ση των υδά­των κ.λ.π., παρ’ ότι απο­τε­λούν μόλις το 2,2 % της ξηράς, είναι τόπος δια­μο­νής του 10,5% του πα­γκό­σμιου πλη­θυ­σμού, 602 εκατ., εκ των οποί­ων τα 438 στην Ασία και συ­νο­λι­κά 246 στις πιο φτω­χές χώρες του κό­σμου[9].

Μια άνο­δος της μέσης θερ­μο­κρα­σί­ας του πλα­νή­τη από 3-4ο C, μπο­ρεί να έχει κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πειες λόγω της ανό­δου της στάθ­μης των υδά­των και των ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων έχο­ντας ως απο­τέ­λε­σμα των εκτο­πι­σμό 330 εκατ. Εκτι­μά­ται ότι πάνω από 70 εκατ. θα πλη­γούν μόνο στο Μπα­γκλα­ντές, ενώ αυ­ξη­μέ­νο κίν­δυ­νο αντι­με­τω­πί­ζει το 1 δις αν­θρώ­πων που ζουν σε πα­ρα­γκου­πό­λεις, σε λο­φο­πλα­γιές και σε όχθες πο­τα­μών που συχνά υπερ­χει­λί­ζουν[10].

«Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί πρό­σφυ­γες» όμως προ­έρ­χο­νται και από πε­ρι­πτώ­σεις ευ­θεί­ας πα­ρέμ­βα­σης στο το­πι­κό πε­ρι­βάλ­λον από τη δρα­στη­ριό­τη­τα με­γά­λων επι­χει­ρή­σε­ων και ομί­λων και όχι μόνο, για πα­ρά­δειγ­μα: α) πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά ατυ­χή­μα­τα, β) κα­τα­σκευή με­γά­λων έργων όπως με­γά­λα φράγ­μα­τα και εξο­ρυ­κτι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, γ) απο­δά­σω­ση και αρ­πα­γή γης και δ) ένο­πλες συ­γκρού­σεις για τον έλεγ­χο κρί­σι­μων φυ­σι­κών δια­θε­σί­μων (π.χ. ορυ­κτοί πόροι, έλεγ­χος υδά­των).

Σε αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις πολύ συχνά ανα­πτύσ­σο­νται κι­νή­μα­τα με ταυ­τό­χρο­να τα­ξι­κό και οι­κο­λο­γι­κό χα­ρα­κτή­ρα, που δί­νουν σκλη­ρό­τα­τες μάχες και αγώ­νες ενά­ντια σε με­γά­λα συμ­φέ­ρο­ντα, ακόμα και σε κυ­βερ­νή­σεις. Εν­δει­κτι­κή πε­ρί­πτω­ση των πο­λύ­μορ­φων και πο­λυ­ποί­κι­λων κι­νη­μά­των που σχε­τί­ζο­νται με την οι­κο­λο­γι­κή κρίση και το πε­ρι­βάλ­λον και ταυ­τό­χρο­να συν­δέ­ο­νται με εκτο­πι­σμούς πλη­θυ­σμών είναι το κί­νη­μα της Συμ­μα­χί­ας των Αν­θρώ­πων του Δά­σους που ανα­πτύ­χθη­κε στη Βρα­ζι­λία από τη δε­κα­ε­τία του ’80 με επι­κε­φα­λής τον Chico Mendes που συ­νέ­νω­σε αγρό­τες, ερ­γα­ζό­με­νους και ιθα­γε­νείς φυλές του Αμα­ζο­νί­ου ενά­ντια σε με­γά­λους γαιο­κτή­μο­νες που απο­ψί­λω­ναν μα­ζι­κά τα δάση προ­κει­μέ­νου να τα εκ­με­ταλ­λευ­τούν, εκτο­πί­ζο­ντας τους κα­τοί­κους τους. Ο Chico Mendes δο­λο­φο­νή­θη­κε από πλη­ρω­μέ­νους δο­λο­φό­νους το 1988. Οι σκλη­ροί αγώ­νες όμως για την υπε­ρά­σπι­ση της γης στο Αμα­ζό­νιο συ­νε­χί­ζο­νται, παρά το κύμα δο­λο­φο­νιών το οποίο έχουν εξα­πο­λύ­σει οι γαιο­κτή­μο­νες. Εν­δει­κτι­κά, μόνο στην πο­λι­τεία Para 231 άν­θρω­ποι δο­λο­φο­νή­θη­καν από το 1996 έως το 2010.

Η συ­γκέ­ντρω­ση και αρ­πα­γή γης δεν αφορά όμως μόνο τον πα­γκό­σμιο Νότο, αλλά και την Ευ­ρώ­πη τόσο στον αγρο­τι­κό τομέα, στο real estate, στις εξο­ρύ­ξεις και στα με­γά­λα έργα όσο και στην προ­ώ­θη­ση της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης με με­γά­λης κλί­μα­κας ιδιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις βιο­μη­χα­νι­κών Α.Π.Ε. Και εδώ όμως τα κι­νή­μα­τα απα­ντούν, με εν­δει­κτι­κές τις πε­ρι­πτώ­σεις της Σαρ­δη­νί­ας, με κι­νή­μα­τα ενά­ντια στην με­τα­τρο­πή της γε­ωρ­γι­κής γης σε φω­το­βολ­ταϊ­κά πάρκα, την κα­τά­λη­ψη γης στην Αν­δα­λου­σία από ακτή­μο­νες αγρό­τες με συλ­λο­γι­κή καλ­λιέρ­γεια, αλλά και τις κι­νη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια σε εξο­ρυ­κτι­κά έργα, με χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή την δική μας πε­ρί­πτω­ση των Σκου­ριών στη Χαλ­κι­δι­κή[11].

Το μέλ­λον μας δεν είναι ο κα­πι­τα­λι­σμός… Από τα πα­ρα­πά­νω είναι σαφές ότι οι «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί πρό­σφυ­γες» απο­τε­λούν θύ­μα­τα της κα­πι­τα­λι­στι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης που σχε­τί­ζε­ται με τη στέ­ρη­ση των ζω­τι­κών συν­θη­κών δια­βί­ω­σης που συν­δέ­ο­νται με το πε­ρι­βάλ­λον στο οποίο ζουν οι άν­θρω­ποι αλλά και με τη φτώ­χεια, την ανι­σό­τη­τα και την πο­λύ­πλευ­ρη τα­ξι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση. Σε πολ­λές μά­λι­στα πε­ρι­πτώ­σεις δεν είναι εύ­κο­λο να ξε­χω­ρί­σου­με εάν ο κυ­ρί­αρ­χος λόγος είναι πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κός-κλι­μα­τι­κός ή η ανέ­χεια.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση οι «πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κοί πρό­σφυ­γες» είναι κομ­μά­τι από εμάς. Είναι αδια­χώ­ρι­στα δικοί μας όπως όσοι/ες με­τα­να­στεύ­ουν, διώ­κο­νται και εκτο­πί­ζο­νται για οι­κο­νο­μι­κούς, πο­λι­τι­κούς, φυ­λε­τι­κούς ή οποί­ους άλ­λους λό­γους. Η διε­θνι­στι­κή τα­ξι­κή αλ­λη­λεγ­γύη είναι το κρι­τή­ριο της πρά­ξης μας και των αγώ­νων υπε­ρά­σπι­σής τους.

Σή­με­ρα, στην εποχή της διε­θνούς συν­δυα­σμέ­νης οι­κο­νο­μι­κής-οι­κο­λο­γι­κής κρί­σης, ο αγώ­νας για έναν οι­κο-σο­σια­λι­στι­κό με­τα­σχη­μα­τι­σμό είναι πιο επί­και­ρος παρά ποτέ.

Το 2010 στην Πα­γκό­σμια Διά­σκε­ψη των Λαών για την Κλι­μα­τι­κή Αλ­λα­γή στην Κο­τσα­μπά­μπα της Βο­λι­βί­ας, όπου συμ­με­τεί­χαν πάνω από 35.000 ακτι­βι­στές, εκ­φρά­στη­κε η πε­ρι­γρα­φή της πρό­κλη­σης: «Το κα­πι­τα­λι­στι­κό σύ­στη­μα μας έχει επι­βάλ­λει τη λο­γι­κή του αντα­γω­νι­σμού, της προ­ό­δου και της χωρίς όρια με­γέ­θυν­σης. Το κα­θε­στώς της πα­ρα­γω­γής και της κα­τα­νά­λω­σης επι­διώ­κει το κέρ­δος χωρίς κα­νέ­να όριο […] με­τα­τρέ­πο­ντας τα πάντα σε εμπο­ρεύ­μα­τα».

«Η αν­θρω­πό­τη­τα αντι­με­τω­πί­ζει ένα με­γά­λο δίλ­λη­μα: να συ­νε­χί­σει στο δρόμο του κα­πι­τα­λι­σμού, της λε­η­λα­σί­ας του θα­νά­του, ή να επι­λέ­ξει το δρόμο της αρ­μο­νί­ας με τη φύση και του σε­βα­σμού για τη ζωή».

«Είναι επι­τα­κτι­κή η ανά­γκη να σφυ­ρη­λα­τή­σου­με ένα νέο σύ­στη­μα που απο­κα­θι­στά την αρ­μο­νία με τη φύση αλλά και ανά­με­σα στους αν­θρώ­πους. Και για να υπάρ­ξει ισορ­ρο­πία με τη φύση, απαι­τεί­ται προη­γου­μέ­νως η ισό­τη­τα ανά­με­σα στους αν­θρώ­πους» [12].

Ση­μειώ­σεις - Ανα­φο­ρές

1. Brown O., (2008), Migration and Climate Change, IOM, Migration Research Series No. 31, p. 11, http://​pub​lica​tion​s.​iom.​int/​bookstore/​free/​MRS-​31_​EN.​pdf και Warner K., (2011), Climate Change Induced Displacement: Adaptation Policy in the Context of the UNFCCC Climate Negotiations, UNHCR, Legal and Protection Policy Research Series, p. 2.

2. El-Hinnawi, E. (1985), Environmental Refugees, United Nations Environment Program (UNEP), New York.

3. Foster J. B., (2009), the Ecological Revolution, Monthly Review Press, New York, pp.175-180

4. Μαρξ Κ. (2002), Το Κε­φά­λαιο, Κρι­τι­κή της Πο­λι­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας, τόμος πρώ­τος, Αθήνα: Σύγ­χρο­νη Εποχή, σσ. 522,523

5. Μαρξ Κ. (1978), Το Κε­φά­λαιο, Κρι­τι­κή της Πο­λι­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας», τόμος τρί­τος, Αθήνα: Σύγ­χρο­νη Εποχή, σ. 954

6. UNDP (2007), Human Development Report 2007/2008, Fighting climate change, pp., 75-77, 9

7. Το 60% των 39 μη­τρο­πό­λε­ων πα­γκο­σμί­ως με πλη­θυ­σμό άνω των 5 εκατ. βρί­σκο­νται εντός μιας ζώνης 100 χλμ. από την ακτή, σε αυτές συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται 12 από τις 16 πό­λεις με πλη­θυ­σμό άνω των 10 εκατ.

8. Ďurková P. et al., (2012), Climate refugees in the 21st century, Regional Academy on the United Nations, pp., 7,8 http://​acuns.​org/​wp-​content/​uploads/​2013/​01/​Climate-​Refugees-​1.​pdf

9. Piquet E., (2008), Climate Change and forced migration, Research Paper No 153, UNHCR, p.7

10. UNDP (2007), Human Development Report 2007/2008, Fighting climate change, p., 9

11. Ση­μειώ­νου­με ότι μια εκτε­νής πα­ρου­σί­α­ση των τα­ξι­κών-οι­κο­λο­γι­κών/πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών κι­νη­μά­των ξε­περ­νά τα όρια, αλλά και το πε­ριε­χό­με­νο του πα­ρό­ντος άρ­θρου.

12. http://​pwccc.​wordpress.​com/​support/

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από το τ. 14 του πε­ριο­δι­κού της Κί­νη­σης Απε­λά­στε το Ρα­τσι­σμό