Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση του Rproject στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: "Η ώρα της αλήθειας για το ΣΥΡΙΖΑ - Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές", με ομιλητές τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Λάσκο, Γιάννη Μηλιό, Μαρία Μπόλαρη και παρεμβάσεις από τους Θόδωρο Αζούδη-μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και Πάνο Δημητρούδη-αρθρογράφο της εφημερίδας "Εποχή".
Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και η μεγάλη αίθουσα της ΕΔΟΘ δε χώρεσε το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οργανώσεων της εκτός του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς. Παρούσες ήταν και οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαϊτάνη και Δ. Χαραλαμπίδου ενώ παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Νίκος Σαμανίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Θεοδωρόπουλος και Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Πρώτος μίλησε ο Χρήστος Λάσκος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην κρίση του καπιταλισμού για την οποία είπε ότι υπάρχει αδυναμία να ξεπεραστεί. Τα μνημόνια σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήταν αποτυχημένα αλλά πέτυχαν το στόχο τους, που ήταν η εφαρμογή της λιτότητας ως σχέδιο του κεφαλαίου για αντιμετώπιση της κρίσης. Η διαπραγμάτευση όμως έγινε με τη λογική ότι θα πείσουμε τους δανειστές ότι έχουμε δίκαιο απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική. Αυτό τακτικά μπορεί να το εφαρμόσει κανείς αλλά αν το πιστέψει είναι εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε. Μιλώντας για τη συμφωνία της 20/2 είπε ότι έχει γίνει ένα είδος αυτοκριτικής από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μίλησε για τα προβλήματα σε επίπεδο στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού και ότι μέχρι σήμερα το κράτος δεν αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο ριζικού μετασχηματισμού αλλά αντικείμενο χρήσης. Περιέγραψε τους άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα σχέδιο εμπλοκής του κόσμου στην κατεύθυνση εργατικού και κοινωνικού ελέγχου. Τέλος συμφώνησε με την άποψη στελέχους της Ανταρσύα ότι «παραμένουμε σε ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας η οποία αν χαθεί και παλινορθωθεί μια επιθετική αστική διαχείριση θα είμαστε όλοι και όλες αντιμέτωποι με την ήττα».
Ακολούθησε η ομιλία του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος περιέγραψε τη συμφωνία της 20/2 λέγοντας ότι μπήκαμε σε ολισθηρό δρόμο. Είπε ότι πρέπει να δούμε ότι εχθρός δεν είναι μόνο οι δανειστές αλλά όλες οι νεοφιλελεύθερες πτέρυγες μέσα στη χώρα. Ανέφερε ότι δεν είναι προϋπόθεση ευημερίας των λαϊκών τάξεων η αύξηση των κερδών του κεφαλαίου αλλά σκοπός καθαυτός της Αριστεράς πρέπει να είναι η προάσπιση του βιοτικού επιπέδου τους. Είπε ακόμα ότι μπήκαμε σε ολισθηρό δρόμο επειδή απ’ τη μια είπαμε ότι είναι συμφέρον για τις λαϊκές τάξεις να σταματήσει η λιτότητα και απ’ την άλλη μπήκαμε σε μια συζήτηση ανάπτυξης και μη ανάπτυξης με περίεργα σχήματα. «Αμέσως μετά τις εκλογές δηλώσαμε ότι αποδεχόμαστε το 70% των μνημονίων και ότι σήμερα δεν υπάρχει αντίθεση κεφαλαίου εργασίας αλλά προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Αν είχαμε τη λογική του 70% στις εκλογές θα είμαστε τρίτο κόμμα τώρα. Το ζήτημα δεν είναι να έχεις μια κυβέρνηση καλύτερη από τις προηγούμενες αλλά αυτή να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης ανάμεσα σε κεφάλαιο και εργασία», τόνισε. Στηλίτευσε ακόμα την περιθωριοποίηση των αποφάσεων του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε σε καθυστέρηση πληρωμών και να μην υπάρξει συμβιβασμός που θα αφήνει τα πράγματα ως έχουν.
Στην ομιλία της η Μαρία Μπόλαρη, ξεκίνησε τονίζοντας τη σημασία τέτοιων συζητήσεων για τον αναπροσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθύμισε την ριζοσπαστική πολιτική με την οποία κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση έχοντας ως άξονες την ανατροπή της λιτότητας, την κατάργηση των μνημονίων και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Μίλησε για την αντίφαση να επιδιωχτεί η υλοποίηση του προγράμματός του με την συναίνεση των δανειστών, αλλά και για τη σημασία των πρώτων μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση υπέρ του κόσμου της εργασίας. Έκανε κριτική στην συμφωνία της 20/2 που «ήταν αποδοχή της 5ης αξιολόγησης», όπως είπε και υπογράμμισε την καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας αλλά και στην υλοποίηση μέτρων ενάντια στο κεφάλαιο. Ανέφερε επίσης ότι είναι λάθος η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ότι η συμφωνία, αν υπάρξει, θα είναι επώδυνος συμβιβασμός που θα χαλαρώνει και δε θα ανατρέπει τη λιτότητα. Τέλος μίλησε για το ποια πολιτική συνιστά ρήξη με τους δανειστές.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό και η εκδήλωση έκλεισε με σύντομες παρεμβάσεις των ομιλητών.
Δείτε εδώ τα βίντεο των ομιλητών-τριών και το "κλείσιμο" της συζήτησης: