Σε αγωνιστική αναμονή οι εργαζόμενοι.

Οι τοπικές κινητοποιήσεις σε πολλούς δήμους για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) συνεχίζονται. Τελευταίο παράδειγμα ο πολυήμερος αγώνας στο Δήμο Ζωγράφου. Εκεί η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) αρνείται τα τελευταία χρόνια να χορηγήσει στους εργαζόμενους τα ΜΑΠ και το γάλα που δικαιούνται.

Στους ΟΤΑ αυτοί που δικαιούνται ΜΑΠ δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι. Είναι όσοι δουλεύουν στις χωματερές και στην καθαριότητα, οι εργαζόμενοι σε νεκροταφεία, ύδρευση, αποχέτευση, αφοδευτήρια, άρδευση, μηχανολογικό, οδοποιία, ηλεκτροφωτισμό, συνεργεία συντήρησης και στάθμευσης των απορριμματοφόρων, κήπους, παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς κ.α. Όχι προφανώς οι διοικητικοί υπάλληλοι. Τα ΜΑΠ είναι είδη ένδυσης όπως πουλόβερ μάλλινα για το κρύο, γάντια, μποτάκια, παπούτσια, αντανακλαστικά γιλέκα, κράνη κ.ά. και επίσης είδη υγιεινής όπως το σαπούνι και ένα λίτρο γάλα την ημέρα. Τέλος, σημαντικές είναι και οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και τα εμβόλια.

Μιλώντας με εργαζόμενο στο δήμο μάς δήλωσε: «Ακόμη και τα γάντια δόθηκαν μόνο ύστερα από ατύχημα που είχε συνάδελφος συμβασιούχος στην καθαριότητα. Και με αυτό πίστεψε ότι οι υποχρεώσεις της είχαν τελειώσει. Αγνόησε δηλαδή όλες τις ανάγκες του προσωπικού αλλά και το γεγονός ότι δουλεύουμε κάθε μέρα με μηχανολογικό εξοπλισμό παλιάς τεχνολογίας και σπάνια συντηρημένο. Συνθήκες δηλαδή που δεν μας παρείχαν ασφάλεια και η ζωή μας ήταν καθημερινά σε κίνδυνο.

Ο ξεκάθαρος στόχος της δημοτικής αρχής, ακολουθώντας τις προσταγές των μνημονίων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ήταν και είναι να “ξεφορτωθεί” ολόκληρες υπηρεσίες, που μέσα από την απαξίωσ, δεν θα μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες. Αποτέλεσμα όλοι να δεχθούν εύκολα το πέρασμα αυτών των υπηρεσιών στους ιδιώτες, χωρίς αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζωγράφου αρνηθήκαμε αρχικά να παρέχουμε εργασία όσο δεν μας χορηγούσε ο δήμος τα ΜΑΠ. Η αποχή αυτή κράτησε 7 μέρες, ως και την Πέμπτη 2 Φλεβάρη, όταν και η δημοτική αρχή πιεσμένη από τον αγώνα μας αποφάσισε να δεχθεί τα αιτήματά μας. Βέβαια η άμεση ικανοποίηση αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, που την Παρασκευή 3 Φλεβάρη ξεκίνησαν την αποκομιδή των σκουπιδιών. Για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει η δέσμευση ότι τα ΜΑΠ θα χορηγηθούν την Τρίτη 7 Φλεβάρη.

Ο αγώνας μας έδειξε ότι όταν οι εργαζόμενοι το αποφασίσουμε κανένας δεν μπορεί να παίξει με τη ζωή μας και τις ανάγκες μας. Μπορούμε να βάζουμε σε κίνηση τα σωματεία ακόμη και όταν οι συσχετισμοί στα ΔΣ είναι αρνητικοί. Στο Δήμο Ζωγράφου η πλειοψηφία του ΔΣ είναι προσκείμενη σε δημοτική αρχή και κυβέρνηση.

Αν η δήμαρχος δεν δώσει τελικά τα ΜΑΠ σε όλους όσους τα δικαιούνται, χρειάζεται άμεση συνέχιση των κινητοποιήσεων και είναι βέβαιο ότι μπορούμε αν αντιμετωπίσουμε τους εργοδότες μας συλλογικά και μαχητικά, μπορούμε να κερδίζουμε, μπορούμε να ανατρέπουμε τα δεδομένα».

Το πρόβλημα με τη χορήγηση των ΜΑΠ υπάρχει και σε άλλους δήμους. Ό,τι κατάφεραν οι εργαζόμενοι στου Ζωγράφου χρειάζεται να μεταδοθεί και να γίνει αγώνας και στους υπόλοιπους.

Ετικέτες