Το ΛΟΑΤ κίνημα διεκδικεί Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για την απόφαση του ελληνικού κράτους να μην συμπεριλάβει στο Σύμφωνο Συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια, η κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Τα πρόστιμα από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακρίσεις σε βάρος πολιτών, που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, πέφτουν βροχή.

Κάτω από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε πρόταση νόμου για επέκταση του σύμφωνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και την εμμονή του ΠΑΣΟΚ να συμπεριληφθεί σχετική τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που αυτές τις μέρες συζητείται στη βουλή, υπήρξαν διαρροές στον Τύπο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δεχόταν τη σχετική ρύθμιση.

Όμως, οι γνωστοί αντιδραστικοί κύκλοι, συνεπικουρούμενοι από βουλευτές της ΝΔ και μπροστάρη τον μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ –που δήλωσε ότι θα αφορήσει όποιον-α τολμήσει να ψηφίσει υπερ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων– άρχισαν να πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην πρώτη διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνσης Αθανασίου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και επιφυλάχθηκε.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, σε ένα θέμα που δεν άπτεται της κεντρικής πολιτικής σκηνής, δείχνει πόσο ευάλωτη είναι. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεράσει τόσο τις απόψεις των συντηρητικών της βουλευτών, όσο και εκείνες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται ακόμα ένα πεδίο που εντείνει τον αναβρασμό στο εσωτερικό της.

Την ίδια ώρα, η ΛΟΑΤ κοινότητα και ιδιαίτερα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών διεκδικούν ώστε στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν και οι όροι «σεξουαλικός προσανατολισμός» και «ταυτότητα φύλου», σε σχέση με τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο. Ένα αγκάθι ακόμα για τον υπουργό Δικαιοσύνης, που προσπαθεί μέσα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να σφυγομετρήσει τις αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που του δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα είναι το ίδιο το κίνημα. Ένα κίνημα που τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι όχι μόνο αντέχει, αλλά και ότι αναπτύσσεται με μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Pride κλπ.) και με τη δημιουργία αρκετών νέων ΛΟΑΤ οργανώσεων, τα αιτήματα των οποίων κερδίζουν όλο και περισσότερο κόσμο.

Στην κατεύθυνση αυτή το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η επιμονή του να στηρίζει μια από τις πιο καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες είναι παράγοντες ιδιαίτερα βοηθητικοί. Η νίκη θα είναι αποτέλεσμα ενός ΛΟΑΤ κινήματος, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα παλέψει τα ζητήματα αυτά στην κοινωνία, ώστε να προστατευτούν νομικά τα ΛΟΑΤ άτομα, αλλά και να κυκλοφορούν ανάμεσά μας πλήρως αποδεκτοί.

*Η Γιάννα Γαϊτάννη είναι βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης

Δείτε σε βίντεο την τοποθέτηση της Γιάννας Γαϊτάννη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο (3/12/2013) σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.

Ετικέτες