Αυτό βιώνουν σήμερα οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 2016 με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των χορευτών/τριών από τα 48 χρόνια εκτοξεύτηκε στα 67 !!! Αυτό τον απάνθρωπο νόμο για τους χορευτές/τριες προσπαθεί να υλοποιήσει σήμερα η Διοίκηση της ΕΛΣ.
Οι αναγκαίες πολύχρονες και πολύ απαιτητικές για το σώμα σπουδές ενός χορευτή/τριας, αλλά και η μεγάλη καταπόνηση που προκαλείται στο σώμα από την ίδια τη φύση της εργασίας, αντικειμενικά περιορίζει τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός χορευτή/τριας. Γι’ αυτό άλλωστε είχε προβλεφθεί παλαιότερα η συνταξιοδότησή τους πριν από την ηλικία των 50 χρονών.
Αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες, η Διοίκηση της ΕΛΣ ως εντολοδόχος των κρατικών επιλογών, τις βλέπει σαν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν γρήγορα. Παρουσιάζει σαν «καπρίτσια κάποιων κακομαθημένων» την προσπάθεια των παλαιότερων χορευτών για υπεράσπιση των κεκτημένων τους. Αντί να πιέσει την Κυβέρνηση να μειώσει προς τα κάτω την ηλικία συνταξιοδότησης των χορευτών/τριών, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε με παράδοση στο χορό, επιδιώκει να εξοντώσει όσους διεκδικούν.
Έφτασε στο σημείο να οργανώσει Gala χορού με τη συμμετοχή μόνο τιτλούχων χορευτών, σε πολύ απαιτητικές χορογραφίες, που αποφεύγονται σε μεγαλύτερες ηλικίες στα περισσότερα θέατρα του κόσμου. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν σοβαρά 4 χορευτές/τριες. Αυτό το ζοφερό μέλλον ετοιμάζει η Διοίκηση της Λυρικής για τους Πρώτους Χορευτές και Σολίστ του μπαλέτου, που τις προηγούμενες δεκαετίες υπηρετούσαν την τέχνη του χορού και κρατούσαν το μπαλέτο της ΕΛΣ πάνω τους, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού.
Αντίστοιχα, για τους νεότερους χορευτές, η Διοίκηση της ΕΛΣ επιφυλάσσει για το σύνολο του χορευτικού τους εργασιακού βίου συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έτσι, ώστε όταν κι αυτοί θα ξεπεράσουν την «παραγωγική εργασιακή ηλικία» να τους διώχνει χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν από το επάγγελμα που ασκούσαν επί σειρά ετών.
Διεκδικούμε:
· Άμεση επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης των χορευτών/τριών στα 48 χρόνια, όπως ισχύει σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, ανεξάρτητα αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι.
· Μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
· Να συμπεριληφθεί το τμήμα του μπαλέτου με τις παλιές θεσμικές συμφωνίες στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΕΛΣ, χωρίς να αφαιρεθούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των χορευτών/τριών.
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Λ.Σ.