Με πολλές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις τιμήθηκε η φετινή Πρωτομαγιά. Αν και οι φετινές κινητοποιήσεις έγιναν με φόντο τις επερχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού, τη δολοφονική επίθεση στους μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα και με τα ποσοστά ανεργίας να καλπάζουν, οι διαδηλώσεις έληξαν σε υποτονικό κλίμα.

Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αν και ήταν μαζική, δεν ήταν ανάλογη του μεγέθους της επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας, παρόλο που φέτος η Πρωτομαγιά συνέπεσε με τη Μεγάλη Τετάρτη. Το βασικό αρνητικό στοιχείο ήταν ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς πραγματοποίησαν η κάθε μια ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ για την επιτυχία της απεργίας δεν υπήρξε η απαιτούμενη προετοιμασία. Ακόμα και έτσι όμως χιλιάδες εργαζόμενοι, σωματεία, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς βρέθηκαν στους δρόμους όλης της Ελλάδας, τιμώντας τους αγώνες των εργατών του Σικάγο, διαδηλώνοντας ενάντια στις πολιτικές και την κυβέρνηση της εξαθλίωσης.  

Αθήνα

Στις 11 το πρωί ξεκίνησε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη βουλή. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία και μετά από μικρή στάση στην Κλαυθμώνος, δια μέσου της Πανεπιστημίου, κατέλεξαν επίσης στη βουλή. Από τη δικιά του μεριά το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο Μουσείο και πορεύτηκαν ξεχωριστά. Συνολικά ο κόσμος που συμμετείχε και στις τρεις συγκεντρώσεις υπολογίζεται περίπου σε δέκα χιλιάδες.

Στην 24ωρη απεργία που καλούσε η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς  με στάσεις εργασίας, ενώ οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι στον  ΟΣΕ και  Προαστιακό προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. Στις κινητοποιήσεις καλούσαν και διάφορα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, όπως η ΟΛΜΕ που προσανατολίζεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.  

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη το ΕΚΘ πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Το ΠΑΜΕ καλούσε στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Καμάρα.

Πειραιάς

Στον Πειραιά το Εργατικό Κέντρο κάλεσε σε απεργιακή συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι για την Πρωτομαγιά, μετά από εννέα χρόνια. Το ΠΑΜΕ αρνήθηκε να λάβει μέρος στη συγκέντρωση του Ε.Κ. και προχώρησε σε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η συμμετοχή και στις δύο συγκεντρώσεις άγγιξε τις μερικές εκατοντάδες.

Πάτρα

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, διοργάνωσε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από τα γραφεία του στην πλατεία Όλγας. Ενώ το ΠΑΜΕ κάλεσε σε ξεχωριστή συγκέντρωση στη πλατεία Γεωργίου.

Σκουριές

Με κεντρικό σύνθημα «ξεχερσώνουν τον Κάκαβο, καταστρέφουν τις ζωές μας, καταπατούν τα δικαιώματα μας. Φτάνει πια», κάτοικοι από την Ιερισσό και από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής θέλησαν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για τη λειτουργία των μεταλλείων της «Ελληνικός Χρυσός». Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ομαδική ανάβαση στο όρος Κάκαβος με έντονη παρουσία των ΜΑΤ που έκαναν και χρήση χημικών.

Τέλος, στη Σύρο εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές αλλά και μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους του νησιού προκειμένου να στηρίξουν το Νεώριο και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα, θα παραμείνουν κλειστές όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του νησιού.



φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στην Αθήνα:








Ετικέτες