Συγκέντρωση κατοίκων και φορέων της Ικαρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί (11/12) στο υπουργείο Υγείας. Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, η εικόνα κατάρρευσης των μονάδων και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί, παραμένει.

Με προσυγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας και πορεία που κατέληξε στην Αριστοτέλους, κάτοικοι από τα νησιά Ικαρία-Φούρνοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας. Όπως και πανελλαδικά, έτσι και σε αυτά τα απομονωμένα νησιά, οι μνημονιακές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες έχουν οδηγήσει σε δραματικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτκού προσωπικού, σε ελείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού και σε περιφερειακές μονάδες (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) που υπολειτουργούν. Η απειλή για την υγεία και την ίδια τη ζωή κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, είναι προφανής. 

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, μαζί με το Δήμο και εκατοντάδες κατοίκους βρέθηκαν σήμερα στην Αθήνα, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την πλήρη αυτονμομία του νοσοκομείου του νησιού από αυτό της Σάμου, την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού του, την ουσιαστική στήριξη των περιφεριακών μονάδων υγείας, καθώς και τις αναγκαίες προσλήψεις μόμιμου προσωπικού. Πέρα από τα "τοπικά" αιτήματα, οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν δωρεάν υγεία με καθολική πρόσβαση του πληθυσμού (ασφαλισμένοι, άνεργοι, μετανάστες), χωρίς προϋποθέσεις και χαράτσια. 

Συνομιλώντας με τον Σωτήρη Δρούλια, από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας και την "Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους", μας εξήγησε ότι "είναι η πέμπτη φορά τα τελευταία 3 χρονια που διοργανώνεται ανάλογη κινητοποίηση στην Αθήνα από τους Ικαριώτες. Δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας: η αυτονόμηση του νοσοκομείου, η πρόσληψη αναισθησιολόγου, που εδώ και έξι μήνες δεν υπάρχει με αποτέλσμα πρόσφατα να χάσουμε συμπατριώτη μας, η κάλυψη των κενών σε προσωπικό και εξοπλισμό, η επέκταση του ΕΚΑΒ με ακόμα ένα ασθενοφόρο. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση εφαρμόζει 3ο μνημόνιο κατ' εντολή των ΕΕ-ΔΝΤ. Δεν θα μας χαριστεί τίποτα, αν εμείς δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ενδεικτικό είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, όσο νοσοκομεία σώθηκαν, αυτό έγινε μέσα από αγώνες. Αυτόν τον δρόμο επιλέγουμε και εμείς και θα επιμείνουμε". 

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, συνδικαλιστές από τα νοσοκομεία Θριάσιο και Α. Φλέμιγκ, οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου, μέλη της Λαϊκής Ενότητας, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Ετικέτες