Σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ από τη μάχη ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης μέχρι και σήμερα, για να μπορέσουν να κλιμακώσουν τους αγώνες τους οι φοιτητές συζητάνε με καθηγητές και εργαζόμενους και προχωράνε σε συντονισμό και με άλλους χώρους εκπαίδευσης και σωματεία.

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο Αθηνά συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα.

Στην Ιεράπετρα στήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα φοιτητών, μαθητών και πολιτών από το ΤΕΙ μέχρι και το νοσοκομείο ενάντια στο ξεπούλημα παιδείας και υγείας, δείχνοντας ότι η επίθεση είναι συνολική.

Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στη μετακίνηση των τμημάτων ΤΕΙ. Φοιτητές από τα ΤΕΙ Καστοριάς, Αιγίου, Χαλκίδας κατέβηκαν στην Αθήνα και διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας ενάντια στις συγχωνεύσεις και μετακινήσεις.

Στην Άμφισσα οι σπουδαστές των ΤΕΙ διοργάνωσαν συναυλία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές περικύκλωσαν το Λευκό Πύργο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο σχέδιο Αθηνά.

Το υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθεια του να ανοίξει την «πόρτα» για το ξεπούλημα και τη διάλυση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκάλεσε αντιδράσεις πανελλαδικά σε κάθε σχολή. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών συνεχίζονται, αν και όχι με την ίδια ένταση.

Σαφώς δημιουργείται ένα νέο κλίμα το οποίο ταράζει τα νερά των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, οι οποίες παίζουν πλέον ξεκάθαρα το ρόλο του «πυροσβέστη» των αντιστάσεων. Σε πολλές σχολές (βλ. Κοζάνη, Λαμία κ.α.) οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, ελέγχοντας τα ΔΣ, προσπαθούν να βάλουν φρένο στο να γίνονται συνελεύσεις, δράσεις, καταλήψεις και να μην υπάρχει κλιμάκωση.

Οι κυβερνητικές παρατάξεις της ΔΑΠ-ΠΑΣΠ προσπαθούν να μειώσουν αυτές τις δράσεις, κατεβάζοντας συντηρητικά πλαίσια ή αποτρέποντας φοιτητές να συμμετέχουν, θέλοντας να πείσουν την κοινωνία ότι «όλα πάνε καλά». Αυτές οι ενέργειες εξυπηρετούν ξεκάθαρα τα συμφέροντα της κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν εξορμήσεις για μοίρασμα κειμένου ή συλλογή υπογραφών, για ενημέρωση του κόσμου και σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Σύλλογοι από διάφορες σχολές προσπαθούν να οργανώσουν το συντονισμό μεταξύ των σχολών (βλ. τμήματα ξένων γλωσσών ΑΠΘ με ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), ενώ τελευταία πραγματοποιούνται κοινές συνελεύσεις φοιτητών με διοικητικό προσωπικό και καθηγητές.

Σε πολλά ΑΕΙ και ΤΕΙ από τη μάχη ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης μέχρι και σήμερα, για να μπορέσουν να κλιμακώσουν τους αγώνες τους οι φοιτητές συζητάνε με καθηγητές και εργαζόμενους και προχωράνε σε συντονισμό και με άλλους χώρους εκπαίδευσης και σωματεία.

Το συλλαλητήριο που έγινε στη Αθήνα στις 2/3, συγκέντρωσε καθηγητές σχολείων, φοιτητές και δασκάλους, δείχνοντας ότι οι φοιτητές καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα της παιδείας είναι κομμάτι της επίθεσης των μνημονίων και συνδέεται με άλλα καθημερινά προβλήματα.

Οι πορείες των φοιτητών για τον θάνατο-δολοφονία των τριών φοιτητών, που έβαλαν μαγκάλι για να ζεσταθούν, δείχνουν ότι τα προβλήματα φοιτητών και εργαζομένων έχουν κοινή λύση... Τους ενωμένους αγώνες.

Οι τροποποιήσεις που ανακοινωθήκαν σε εφημερίδες, δείχνουν την ύστατη προσπάθεια του Αρβανιτόπουλου να ηρεμήσει τα «πνεύματα». Οι αλλαγές είναι στην κατεύθυνση να αυξηθούν οι συγχωνεύσεις των τμημάτων σε κάθε πόλη και να μειωθούν οι μετακινήσεις, ενώ προτείνεται τα μεγάλα τμήματα (Οικονομικό Αθηνών, Πάντειο, Γεωπονικό, Πειραιώς και Χαροκόπειο) να γίνουν κοινοπραξία με το κάθε τμήμα να έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Οι τροποποιήσεις που περιμένουμε να οριστικοποιηθούν, δεν μπορούν να σταματήσουν το κλίμα αντίστασης που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όλοι οι φοιτητές-τριες ξέρουν πολύ καλά ότι το σχέδιο θα συνεχιστεί και μετά τις πανελλήνιες και θα υπάρχουν και άλλες φάσεις περικοπών, συγχωνεύσεων, μετακινήσεων. Κανένας δεν εμπιστεύεται τις υποσχέσεις των θεσμικών παραγόντων, των πρυτάνεων και της κυβέρνησης.

Άρχισε ήδη η πρώτη λειτουργία του Συμβούλιου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών, που με δικιά του «πρωτοβουλία» προτείνει τη συγχώνευση της Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας με αυτές του Αγρινίου, με διαφορετικό προσανατολισμό.
Είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν την Εκπαίδευση. Και γι’ αυτό οι κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο Αθηνά συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα με συλλαλητήρια ανά τόπους (Πάτρα, Τετάρτη 18:00, πλατεία Γεωργίου) και πιθανόν την Πέμπτη 14/3 πανελλαδική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Ετικέτες