Μετά την περσινή επιτυχημένη έκθεση γελοιογραφίας «Μετέωρο Βήμα», που παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στον ίδιο χώρο με μια νέα έκθεση. Θέμα της η Ευρώπη των λαών και τίτλος της «Sweet Europe - Γλυκειά Ευρώπη».

 Οι επισκέπτες, εκτός από τα έργα 29 Ελλήνων γελοιογράφων, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και τις γελοιογραφίες 28 σημαντικών Βρετανών σκιτσογράφων, που δημοσιεύουν στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έκθεση έχει τη στήριξη (επικοινωνιακή και οικονομική) της

Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της ΣΤΑΣΥ ΑΕ και του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Το ίδιο το περιεχόμενο της έκθεσης και η ριζοσπαστική στάση πολλών από τους γελοιογράφους που συμμετέχουν, αλλά και το γεγονός ότι το μήνυμα του έργου τους παίρνει πολλές φορές το χαρακτήρα αντικυβερνητικής καταγγελίας, είναι η καλύτερη εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ούτε η Περιφέρεια Αττικής, ούτε ο πρόεδρος της Βουλής, και εκφραστής μιας μνημονιακής πολιτικής, που θα παραστεί στα εγκαίνια θα μπορούσαν ποτέ να αποτελέσουν σύμβολα μιας πολιτικής που θέτει τις ανάγκες των λαών της Ευρώπης σε πρώτο πλάνο.

Το μήνυμα της έκθεσης και ο ειρωνικός της τίτλος «Γλυκειά Ευρώπη» είναι τόσο δυνατά, που κατά μία έννοια αποτελούν την καλύτερη απάντηση στους ίδιους αυτούς φορείς που την στηρίζουν και που είναι υπεύθυνοι για τις άθλιες συνθήκες ζωής των προσφύγουν, αλλά και για την καταπάτηση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών που ζουν στην Ελλάδα. Εξάλλου τα χρήματα με τα οποία μπόρεσε να γίνει εφικτή αυτή η διοργάνωση δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά στους ανθρώπους που ζουν σε αυτή τη χώρα.

Ε.Α: Είναι γλυκιά η Ευρώπη;

Πέτρος Ζερβός: Καθόλου. Ο τίτλος της έκθεσης είναι ειρωνικός και εξαιρετικά εύγλωττος. Μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε τη βαρβαρότητα που μας περιβάλλει. Η Ευρώπη δεν είναι κάτι αφηρημένο. Είναι οι θεσμοί της, οι γραφειοκρατικοί και οικονομικοί μηχανισμοί που την ελέγχουν, οι πολιτικές που εκπορεύονται από κει και μας επηρεάζουν, η ανεργία, η ανισότητα, ο ρατσισμός και ο φασισμός, αλλά Ευρώπη είναι και οι λαοί της, οι αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία, τα κινήματα αλληλεγγύης, το παρελθόν και οι αξίες του διαφωτισμού που σήμερα φαλκιδεύονται, το κοινωνικό κράτος που αργά, αλλά σταθερά, ξηλώνεται. Διανύουμε μια εποχή όπου τα σημαντικά διλλήματα που μπαίνουν για το μέλλον της, διακυβεύουν την ύπαρξή της. Ο τίτλος λοιπόν αυτός έχει μια κριτική διάσταση. Η γλυκιά Ευρώπη κρύβει μέσα της μια φρίκη.

Ε.Α: Ποιοι συμμετέχουν στην έκθεση;

Έλληνες και Άγγλοι γελοιογράφοι. Ζητήσαμε από άγγλους συναδέλφους να συμμετάσχουν λόγω του Brexit και όλης αυτής της συζήτησης που έγινε με αφορμή το σχετικό δημοψήφισμα. Η άποψή τους δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση που φέρνουμε στην ελληνική κοινωνία μέσα από τα σκίτσα μας. Το σκεπτικό μας είναι κάθε χρόνο να καλούμε μια χώρα που θα μοιράζεται μαζί μας τον προβληματισμό μας.  Είμαστε όμως και πάρα πολλοί οι έλληνες γελοιογράφοι που συμμετέχουμε. Γελοιογράφοι με στάση και άποψη που έχουν αγαπηθεί πολύ από το ελληνικό κοινό. Είναι οι Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Ε.Α : Ποιο είναι το κυρίαρχο μήνυμα της έκθεσης;

Πέτρος Ζερβός: Θα έλεγα ότι είναι μια καταγγελία για την Ευρώπη και τις πολιτικές της. Είναι μια δήλωση παρουσίας μας στα δρώμενα. Είμαστε ένας φορέας συλλογικός που πρέπει να πάρει θέση απέναντι στις εκδοχές αυτής της πραγματικότητας, που επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Πέρσι μιλήσαμε για το προσφυγικό, φέτος μιλάμε για την κρίση. Καθώς οι άνθρωποι εισέρχονται στο σταθμό του μετρό, θα θέλαμε να κοντοσταθούν και να σκεφτούν γύρω από τις εικόνες που ούτως ή άλλως βιώνουν καθημερινά.

Ετικέτες