Tις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, που φέρνουν όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, επιδιώκει να κρύψει ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με τις νέες συντάξεις (αποφεύγοντας να εντάξει τη 15ετία) και μάλιστα συγκρίνοντας τες με τις τωρινές, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιον νόμο αναφέρεται.

Οσες συντάξεις έχουν απονεμηθεί βασίστηκαν στον νόμο Ρέππα (που έδινε ποσοστά αναπλήρωσης 70%-80%) και άρα δεν μπορεί να συγκρίθηκαν με το νέο καθεστώς.

Προφανώς ο κ. Κατρούγκαλος συνέκρινε με τον νόμο Κουτρουμάνη (3863/2010), ο οποίος πάντως δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία σύνταξη που καταβάλλεται!

Οπως προκύπτει από τη συμφωνία για τα ποσοστά αναπλήρωσης η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου επιδίωξε να πιει αίμα συνταξιούχων και το πέτυχε.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύουμε αποτυπώνεται πλήρως η ανταποδοτικότητα που θα «απολαύσουν» μελλοντικοί συνταξιούχοι που -ακριβώς επειδή εργαζόταν με καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας- θα συμπληρώσουν μόλις 15 χρόνια ασφαλιστικού βίου.

Αν λοιπόν αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν συντάξιμες αποδοχές της τάξης των 700 ευρώ στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου θα πάρουν ως ανταπόδοση όσων εισέφεραν στο σύστημα το ποσόν των 80,45 ευρώ μηνιαίως.

Βέβαια σ’ αυτό το ποσόν θα πρέπει να προστεθεί το ποσόν των 346 ευρώ (που θα είναι η εθνική σύνταξη για όποιον έχει 15 χρόνια ασφάλιση).

Στην ίδια πάνω-κάτω μοίρα βρίσκονται και όσοι έχουν συντάξιμες αποδοχές στην 15ετία της τάξης των 1.000 ευρώ καθόσον το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξής τους θα είναι 115,1 ευρώ!

Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για «σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοιχτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό».

Σύμφωνα με τον υπουργό διασφαλίστηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας «απολύτως ψευδή» την είδηση ότι η προσωπική διαφορά προστατεύεται μέχρι το τέλος 2017.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, «η προστασία των κυρίων συντάξεων είναι πλήρης. Οχι απλώς καμιά τους δεν θα μειωθεί, αλλά μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν και να αυξάνονται, όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις».

Για τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης «εξασφαλίστηκαν ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης, που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία».

Οπως υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, «εξασφαλίστηκε εθνική σύνταξη 384 ευρώ ενώ καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί».

Ανακριβείς χαρακτήρισε και τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία».

Για τον κ. Κατρούγκαλο, η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποτελεί σημαντική θεσμική τομή κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως είπε ο υπουργός:

◼ Για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες συνταξιοδότησης για όλους.

◼ Παρέχεται προστασία του 80% του πληθυσμού με αναδιανομή από τους πλουσιότερους στους πιο φτωχούς και αδύναμους και κεντρικό εργαλείο τον θεσμό της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.

5 χαρακτηριστικά παραδείγματα

▶ Παράδειγμα 1

Δημόσιος υπάλληλος με συμπληρωμένο το 58ο έτος της ηλικίας του και 35 έτη ασφάλισης εντός του 2015 μπορεί να αποχωρήσει άμεσα.

Οι συντάξιμες αποδοχές του είναι 1.500 € με βάση τον βασικό μισθό που έπαιρνε τον Οκτώβριο του 2011.

Με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού θα έπαιρνε κύρια σύνταξη 1.131,40 € (μεικτά). Με το νέο τρόπο υπολογισμού θα λάβει 890,70 € (μεικτά).

▶ Παράδειγμα 2

Μητέρα ανήλικου τέκνου ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είχε θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 με 5.500 ημέρες ασφάλισης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, καθώς τη 19η Αυγούστου είχε συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της.

Οι συντάξιμες αποδοχές της είναι 1.200 € και έχει συνολικά 30 έτη ασφάλισης.

Με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού θα λάβει κύρια σύνταξη 847,15 € (μεικτά). Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα λάβει 700,08 € (μεικτά).

▶ Παράδειγμα 3

Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) σε μεσαίες κατηγορίες συμπλήρωσε το 2012 με εξαγορά πλασματικών ετών την απαραίτητη 35ετία και κατοχύρωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ώστε να μπορεί να αποχωρήσει στην ηλικία των 60 ετών.

Με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού θα έπαιρνε κύρια σύνταξη 980,5 € (μεικτά).

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα λάβει 789,36 € (μεικτά).

▶ Παράδειγμα 4

Υπάλληλος ΔΕΚΟ, μητέρα 3 παιδιών, είχε κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 ώστε να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας.

Σήμερα 55 ετών, με συμπληρωμένα 25 έτη ασφάλισης, οι συντάξιμες αποδοχές της είναι 2.000 €.

Με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού θα λάβει κύρια σύνταξη 1.136 € (μεικτά). Με τον νέο τρόπο υπολογισμού το ποσό της σύνταξής της θα διαμορφωθεί στα 910 € μεικτά.

▶ Παράδειγμα 5

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ συμπλήρωσε με εξαγορά πλασματικών ετών το 2011 τις απαραίτητες 10.500 ημέρες ασφάλισης.

Συμπληρώνει εντός του 2016 το 59ο έτος της ηλικίας του, έχει σήμερα συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης και μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί.

Οι συντάξιμες αποδοχές του είναι 3.000 € με βάση την καλύτερη 5ετία την τελευταία 10ετία. Με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού θα λάβει κύρια σύνταξη 1.780 € (μεικτά).

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού το ποσό της σύνταξής του θα διαμορφωθεί στα 1.305 μεικτά.

Ετικέτες