Αφετηρία σκληρού, παρασκηνιακού παζαριού με την παλιά και τη νέα διαπλοκή.

Κατατέθηκε η περιβόητη τροπολογία με την οποία υποτίθεται ότι ξεκλειδώνει η διαδικασία καθορισμού, δημοπράτησης και χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Και όπως κάθε υποψιασμένος πολίτης μπορούσε να καταλάβει εδώ και καιρό, ο υπουργός Επικρατείας και πάσης επένδυσης, Νίκος Παππάς, με πρόσχημα το γεγονός ότι δεν συγκροτήθηκε ΕΣΡ -το οποίο κατά τα άλλα ο ίδιος διέλυσε... - και με όπλο την πολύπλευρα αμφισβητούμενη γνωμοδότηση του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, παίρνει όλο το παιχνίδι πάνω του : Ο υπουργός καθορίζει τον αριθμό των αδειών (με την ίδια τροπολογία), ο υπουργός διενεργεί τον διαγωνισμό, ο υπουργός συλλέγει τις προσφορές, ο υπουργός – μαζί με τον υπουργό Οικονομικών- προσδιορίζει τιμές εκκίνησης, ο υπουργός ανακηρύσσει υπερθεματιστές και τελικούς αναδόχους και αποδέκτες των αδειών. Ο συγκεντρωτισμός, ο αμοραλισμός, η νοοτροπία λουδοβίκειας αντιμετώπισης των κοινών στα καλύτερα τους!

 

Πάμε να δούμε εν τάχει τα κύρια σημεία της τροπολογίας :

 

1. Οι άδειες προσδιορίζονται σε τέσσερις (4) πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου. Σύμφωνα με διαρροές στον ηλεκτρονικό Τύπο, την ώρα της κατάθεσης της τροπολογίας, ο Παππάς διαβεβαίωνε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τέσσερις θα είναι όλες οι πανελλαδικής εμβέλειας άδειες και δεν πρόκειται να χορηγηθεί καμιά πανελλαδική, θεματική άδεια επιπλέον πχ αμιγώς ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Η παραπάνω θέση του υπουργού συνιστά παραβίαση του δικού του νόμου 4339/2015, στον οποίο προβλεπόταν ρητά ότι ενδεχόμενες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα μπορούσαν να έχουν και εξειδικευμένο, θεματικό χαρακτήρα και μάλιστα ως ξεχωριστό σύνολο σε σχέση με τις γενικού περιεχομένου. Σημειωτέον ότι η διατύπωση αυτή δεν καταργείται, καθώς η δυνατότητα αναβάλλεται για την επόμενη εξέταση των αδειών, σύμφωνα με τις προσδοκίες Παππά και τις προβλέψεις του ν.4339/2015, μετά από δέκα χρόνια.

 

2. Η όλη διαδικασία, όπως ήδη έγραψα, ξεκινά από τον υπουργό, περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο του και τερματίζεται πάλι από και στον υπουργό. Είναι φανερό ότι από την έναρξη του δήθεν «πολέμου με τη διαπλοκή» αυτός ήταν ο στόχος του Νίκου Παππά και γι' αυτό κατάργησε και μέσα σε μια νύχτα, το ΕΣΡ τον περασμένο Οκτώβρη, προσδοκώντας βάσιμα ότι η αντιπολίτευση δεν θα συναινούσε σε διαδικασία επανασυγκρότησης του οργάνου, εγκλωβισμένη στις δικές της δουλείες, ανεπάρκειες και εκδουλεύσεις. Εξόχως αποκαλυπτικό είναι επίσης το γεγονός ότι με την τροπολογία ο υπουργός μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στην οποία προϊστάμενος είναι ο έμπιστος συνεργάτης του, Λευτέρης Κρέτσος. Με απλά λόγια, ο διαγωνισμός και η χορήγηση αδειών γίνεται υπόθεση δύο προσώπων, του Παππά και του Κρέτσου, και μάλιστα χωρίς τους όρους διαφάνειας και διαβούλευσης που προέβλεπε ο ν.4339/2015, με τη συμμετοχή του ΕΣΡ.

 

3. Το τίμημα εκκίνησης στη διαγωνιστική διαδικασία θα προσδιοριστεί με κοινή απόφαση των υπουργών Επικρατείας (Παππάς) και Οικονομικών (Τσακαλώτος). Σύμφωνα με νυχτερινά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ), ο αχαρακτήριστος, αμετροεπής και απίθανος Παππάς έκανε λόγο για τιμή εκκίνησης κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ προχωρώντας όμως (... άθελά του!;) σε μια ακόμη πιο απίστευτη δήλωση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ προσδιόρισε ως ικανοποιητικό τίμημα για τη συγκυβέρνηση τα 8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διέδωσε ως την αρχικώς προσδοκώμενη και σχεδιασμένη τιμή εκκίνησης. Με απλά λόγια, ο υπουργός Επικρατείας και πάσης επένδυσης (... άθελά του!;) καθορίζει προτού καν ξεκινήσει ο διαγωνισμός και διά της πλαγίας οδού, την ευκταία ανώτατη τιμή! Για να έχουμε μια τάξη μεγεθών στο μυαλό μας, υπενθυμίζεται ότι : α) Η ίδια η κακιά, επάρατη και άθλια τρόικα των δανειστών προσδιόριζε ως συνολικό τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του 2011. Τώρα ο Παππάς θεωρεί ικανοποιητικό ένα τίμημα στα 8 εκατομμύρια ανά άδεια, δηλαδή συνολικά, μόλις 32 εκατομμύρια! β) Τριάντα δύο εκατομμύρια ευρώ για τηλεοπτικές άδειες, την ώρα που ο άλλος απίθανος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωνε ότι τα κανάλια χρωστούν 34 εκατομμύρια σε πρόστιμα και φόρους, ενώ μόνο η φορολογία επί των διαφημίσεων στην τηλεόραση μπορεί να αποφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ! Κοψοχρονιά χαρίζονται οι τηλεοπτικές άδειες και εξευτελιστικά τα τιμήματα που αφήνει ο Παππάς να διαρρεύσουν σαν «ικανοποιητικά»!

 

Με την τροπολογία κλείνει ένας πρώτος, θεσμικός, αν θέλετε, κύκλος ενδομνημονιακής αντιπαράθεσης για το παρόν και το μέλλον του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και ανοίγει ένας δεύτερος, παρασκηνιακός κύκλος σκληρού και ανταγωνιστικού παζαριού με τον Παππά απόλυτο πρωταγωνιστή του και τους υποψήφιους, νέους και παλιούς, καναλάρχες να στήνουν ένα γαϊτανάκι διαπλοκής γύρω από τον υπουργό και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όπως έγραφε και ο Τζουζέπε Τομάζι ντε Λαμπεντούζα, στον εξαιρετικό «Γατόπαρδο», «Όλα πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου να μείνουν τα ίδια».

Ετικέτες