Το πρόσφατο μυθιστόρημα του Κώστα Λύχνου www.Dialogos.gr από τις εκδόσεις Κέφαλος, αφουγκράζεται την εποχή της απόλυτης απαξίωσης των συλλογικών αξιών και οραμάτων με τα φαινόμενα του κοινωνικού αυτοματισμού στο ζενίθ της κοινωνικής ζωής.

Με την ελ­πί­δα του κό­σμου για μια άλλη πο­ρεία να κα­τα­βα­ρα­θρώ­νε­ται, στην δρα­μα­τι­κή καμπή του Ιου­λί­ου Αύ­γου­στου το 2015, ενι­σχύ­ο­ντας φαι­νό­με­να απο­μο­νω­τι­σμού και δυ­σκο­λί­ας στην επι­κοι­νω­νία των αν­θρώ­πων με­τα­ξύ τους, ο Κώ­στας Λύ­χνος κα­τα­φέρ­νει να διεισ­δύ­σει με αρι­στο­τε­χνι­κό τρόπο στην σύγ­χρο­νη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, περ­νώ­ντας τα δικά του μη­νύ­μα­τα ότι μπο­ρού­με κι αλ­λιώς. Ότι υπάρ­χει και άλλος δρό­μος. Μέσα από έναν σπα­ρα­χτι­κό διά­λο­γο πέντε φίλων, ο συγ­γρα­φέ­ας συ­νο­μι­λεί με τον ίδιο του  τον εαυτό όχι απο­στα­σιο­ποι­η­μέ­νος αλλά από­λυ­τα συν­δε­δε­μέ­νος με την πραγ­μα­τι­κή ζωή, όχι θε­ω­ρη­τι­κο­λο­γώ­ντας αλλά επι­χει­ρώ­ντας να συν­δέ­σει με την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των απλών αν­θρώ­πων, προ­βλη­μα­τι­σμούς πο­λι­τι­κούς κοι­νω­νι­κούς πο­λι­τι­στι­κούς. Κοι­νω­νι­κός ακτι­βι­στής και πο­λι­τι­κά δρών υπο­κεί­με­νο, αλ­λη­λε­πι­δρά με την κοι­νω­νι­κή εμπει­ρία εμπνε­ό­με­νος από το στενό συγ­γε­νι­κό αλλά και το ευ­ρύ­τε­ρο πε­ρι­βάλ­λον, απο­στα­σιο­ποιεί­ται από κα­τε­στη­μέ­νες λο­γι­κές και αντι­λή­ψεις που κα­θη­λώ­νουν σε στα­σι­μό­τη­τα, επι­στρέ­φο­ντας όμως σε αυτές με σκοπό να ανυ­ψώ­σει τον άν­θρω­πο, ανα­σύ­ρο­ντάς τον από τον κοι­νω­νι­κό βούρ­κο της απά­θειας της αδια­φο­ρί­ας και της ιδιώ­τευ­σης.

Μέσα από το μυ­θι­στό­ρη­μα “www.​Dialogos.​gr”, πα­ρου­σιά­ζει την προ­σπά­θεια των αν­θρώ­πων να επι­κοι­νω­νή­σουν με­τα­ξύ τους μέσω του δια­δι­κτύ­ου ώσπου απο­φα­σί­ζουν, κά­ποια στιγ­μή, να γνω­ρι­στούν και να συ­νο­μι­λή­σουν δια ζώσης. Εκεί ανα­κα­λύ­πτουν ότι η πραγ­μα­τι­κή ει­κό­να είναι δια­φο­ρε­τι­κή από αυτή που έχουν σχη­μα­τί­σει ο ένας για τον άλλον μέσω του δια­δι­κτύ­ου και με αφορ­μή αυτό, ο συγ­γρα­φέ­ας θέτει ερω­τή­μα­τα, με­τα­ξύ άλλων, για το ου­σια­στι­κό ή όχι της επι­κοι­νω­νί­ας με­τα­ξύ των αν­θρώ­πων και εάν αυτή μπο­ρεί να στη­ρι­χθεί μόνο ή κυ­ρί­ως στις δυ­να­τό­τη­τες της νέας τε­χνο­λο­γί­ας μέσω του δια­δι­κτύ­ου. Αντί λοι­πόν το δια­δί­κτυο να απο­τε­λέ­σει την λύση στο πρό­βλη­μα της επι­κοι­νω­νί­ας, ου­σια­στι­κά οδη­γεί σε απο­κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση και ακόμη με­γα­λύ­τε­ρη απο­μό­νω­ση, δια­πί­στω­ση που θίγει ο Κώ­στας μέσα από ένα ζω­ντα­νό διά­λο­γο, με φι­λο­σο­φι­κές προ­ε­κτά­σεις.

Ανα­δει­κνύ­ει την τέχνη ως το ερ­γα­λείο εκεί­νο που απο­κα­θι­στά την επι­κοι­νω­νία με­τα­ξύ των αν­θρώ­πων, σε μια εποχή μιας ζο­φε­ρής πο­λι­τι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, όπου οι σχέ­σεις κα­νι­βαλ­λο­ποιού­νται όλο και πιο πολύ. Θέτει όμως και ένα πολύ πιο ση­μα­ντι­κό κατά τη γνώμη μου ζή­τη­μα πολύ ανα­τρε­πτι­κό στο βι­βλίο του. Κατά πόσο ο διά­λο­γος από μια ομάδα ομοϊ­δε­α­τών, κλει­στή και κάπως απο­στα­σιο­ποι­η­μέ­νη από τα πράγ­μα­τα, μπο­ρεί να είναι ου­σια­στι­κός εάν δεν ανα­με­τρη­θεί με τις αγω­νί­ες και την εμπει­ρία των απλών αν­θρώ­πων στην πραγ­μα­τι­κή Ζωή. Ένα ζή­τη­μα με τε­ρά­στιες πο­λι­τι­κές προ­ε­κτά­σεις σε ότι αφορά την ικα­νό­τη­τα του πο­λι­τι­κού υπο­κει­μέ­νου να χα­ρά­ζει πο­λι­τι­κή, όχι απο­στα­σιο­ποι­η­μέ­να αλλά αφου­γκρα­ζό­με­νο  το σφυγ­μό, τις ανά­γκες και τις αγω­νί­ες των κα­τα­πιε­σμέ­νων, με όλες τις προ­κα­τα­λή­ψεις τις ανα­σφά­λειες και τις φο­βί­ες που κου­βα­λάν μαζί τους

Ετικέτες