Το απαλλακτικό βούλευμα του συμβουλίου εφετών Αθηνών για τον πρώην δήμαρχο Ζωγράφου Γιάννη Καζάκο έχει γίνει όπως ήταν αναμενόμενο εξώφυλλο σε όλες τις συντηρητικές εφημερίδες της πόλης μας και φυσικά σημαία από τον ίδιο τον πρώην δήμαρχο.

Διαβάσαμε και ξαναδιαβάσαμε το βούλευμα, κάναμε το ρεπορτάζ μας, διαβουλευτήκαμε και παρουσιάζουμε τα κύρια σημεία που μας γέννησαν εύλογα ερωτηματικά.

Αυτό που είναι φανερό είναι πως οι δικαστές υιοθέτησαν τα επιχειρήματα της οικογένειας Ζωγράφου και του πρώην δημάρχου. Αλλιώς δεν θα τον αθώωναν.

Όπως όμως θα δούμε παρακάτω στο απαλλακτικό τους βούλευμα δεν έχουν αναφορά σε κανένα πρωτότυπο έγγραφο της υπόθεσης.

Με λίγα λόγια δέχονται πως αφού το κράτος δεν ζημιώθηκε από την συναλλαγή, η οποία δεν έγινε κατά παράβαση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του 2007 πολλώ μάλλον που το δημοτικό συμβούλιο προσφατα (2013) αποδέχθηκε και την «δωρεά» του υπολοίπου 50% του κτήματος, δεν υπάρχει θέμα.

Τρία είναι τα βασικά σημεία που μπάζουν νερά. Πάμε στο πρώτο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών η δωρεά του υπολοίπου 50% του κτήματος Ζωγράφου έχει ολοκληρωθεί. Αρκούνται στα στοιχεία που τους προσκομίζει ο Καζάκος δηλαδή την απόφαση του ΔΣ του Δήμου περί αποδοχής της δωρεάς και εξουσιοδότησης του Δημάρχου περί υπογραφής του συμβολαίου και ένα δελτίο τύπου του Καλλίρη ο οποίος πανηγύριζε τον Ιούλιο του 2013 –εκτιμώντας την υπογραφή του συμβολαίου ως τυπική διαδικασία – για μία δωρεά που όμως… ποτέ δεν έγινε.

Όπως είναι γνωστό η ψευτοδωρεά του υπολοίπου 50% του κτήματος δεν έχει ολοκληρωθεί, η οικογένεια υπαναχώρησε ελπίζοντας σε καλύτερους συσχετισμούς στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ίσως σε κάποιες άγνωστες σε εμάς εξελίξεις.

Οι δικαστές απαλλάσσουν όμως τον Καζάκο δεχόμενοι ότι αυτή η δωρεά έχει γίνει. Αντί όμως να επικαλεστεί και να προσκομίσει ο Καζάκος συμβόλαιο της δωρεάς και με αυτό να πεσθούν οι δικαστές (γιατί η δωρεά με συμβόλαιο αποδεικνύεται και καταρτίζεται) επικαλείται την απόφαση του ΔΣ περί αποδοχής της δωρεάς και της παροχής εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο να υπογράψει το συμβόλαιο της δωρεάς και το δελτίο τύπου που πρόωρα – όπως αποδείχτηκε – ανακοίνωνε τη λύση του θέματος. Κι αυτό γιατί μέχρι τώρα συμβόλαιο της δωρεάς απλά…δεν υπάρχει!

Στο δεύτερο σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι μία “λεπτομέρεια”. Γράφουν οι δικαστές στο σκεπτικό τους πως η συμφωνία για εμπορικό κέντρο δεν επρόκειτο για ένα «ανεφάρμοστο σχέδιο» αλλά υπήρχε απαγόρευση εφαρμογής του υφ’ όρων. Όχι Γιάννης, γιαννάκης.

Και πως εν πάσει περιπτώσει αφού οι Ζωγραφαίοι δεν μπορούν να κτίσουν το εμπορικό τους κέντρο τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς αφού ο Δήμαρχος λίγο πολύ… τους την έφερε! Τόσο αφελής δηλαδή η οικογένεια που δε ξέρει να προασπίσει τα συμφέροντα της με τους νομικούς και οικονομικούς της συμβούλους. Και τόσο γενναιόδωρη που ουδέποτε στράφηκε κατά του Δημάρχου ή του Δήμου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Ο πρώην δήμαρχος έδωσε 20 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει την ταράτσα ενός εμπορικού κέντρου, που δεν μπορούσε να χτιστεί αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για το Δήμο. Μόνο για τους πωλητές!

Στην τέχνη της νομικής μπορεί ο καθένας να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο. Ερχόμαστε έτσι στο τρίτο σημείο.

Ένας εισαγγελέας και το νομικό συμβούλιο του κράτους, κατηγορούν έναν δήμαρχο ότι με τις πράξεις του, καθ’ υπέρβαση εντολής του δημοτικού συμβουλίου, έβλαψε τα συμφέροντα του δημοσίου. Ένα δικαστικό συμβούλιο εξετάζει το βάσιμο των κατηγοριών. Δηλαδή το κράτος, μέσω της δικαιοσύνης εξετάζει, αν ένας λειτουργός του έβλαψε τα συμφέροντά του.

Και αποφαίνεται ότι αφού οι πολίτες που καταθέτουν ως μάρτυρες δε μπορούν να αποδείξουν αν υπάρχει η βλάβη του δημοσίου και πόση είναι αυτή, τότε βλάβη δεν υφίσταται! Δηλ δεν εξετάζει το ίδιο το κράτος αν βλάφτηκαν τα συμφέροντά του, αλλά περιμένει από απλούς πολίτες να την αποδείξουν (πως άραγε;). Και αφού αυτοί δεν τα καταφέρνουν τότε δεν υπάρχει βλάβη. Αυτή στη νομική τέχνη, στέκει. Στην κοινή λογική όμως;

Και είναι εδώ ακριβώς που φαίνονται οι όποιες ευθύνες της διοίκησης Καλλίρη και η στενομυαλιά της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης που δεν ζήτησαν και δεν έκαναν ποτέ έλεγχο για το αν αυτή η «δωρεά» συμφέρει το δήμο, για το αν υπήρχε υπερκοστολόγηση κοκ όπως επίμονα ζητούσε η επιτροπή κατοίκων.

Εν κατακλείδι

Ο Καζάκος λογικά ενεργώντας παρουσίασε το απαλλακτικό βούλευμα αφότου είχε παρέλθει η ημερομηνία αναιρεσής του. Με την απαλλαγή από αυτές τις κατηγορίες ανείγει πιθανά ο δρόμος για την παύση οριστικά οποιαδήποτε μελλοντικής δίωξής του για τη Βίλα Ζωγράφου. Τον ύπνο τους όμως δε πρόκειται να χάσουν ούτε όσοι υπέγραψαν ή / και δεν αντέδρασαν στα όσα έκανε.

Το βούλευμα όμως είναι αποσυνδεδεμένο από τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από την οποία εξακολουθεί να δεσμεύεται ο Δήμος στις μετέπειτα ενέργειές του.

Ένα είναι το σίγουρο. Το σίριαλ θα κρατήσει κάποια χρόνια ακόμα.

Ετικέτες