Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη το τελικό υπόμνημα για την αναδιοργάνωση της μέσης εκπαίδευσης και την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Δια­βά­ζο­ντάς το θα έλεγε κα­νείς ότι στο πε­ριε­χό­με­νο των προ­τά­σε­ων του υπο­μνή­μα­τος κρύ­βε­ται όντως η προ­σπά­θεια απε­μπλο­κής από το υπάρ­χον εκ­παι­δευ­τι­κό μο­ντέ­λο. Τί­πο­τα όμως από αυτές τις προ­τά­σεις δεν δια­σφα­λί­ζει ότι θα εξα­λει­φθούν τα ου­σια­στι­κά προ­βλή­μα­τα του πα­ρό­ντος εκ­παι­δευ­τι­κού μο­ντέ­λου. Η εντα­τι­κο­ποί­η­ση, η πει­θάρ­χη­ση, η βαθ­μο­θη­ρία και η απου­σία ελεύ­θε­ρου χρό­νου βρί­σκο­νται σε κάθε λέξη του υπο­μνή­μα­τος.

Η αντι­με­τώ­πι­ση των μα­θη­τών από το σύ­στη­μα

Δεν υπάρ­χει αμ­φι­βο­λία ότι η μα­θη­τι­κή ζωή χρόνο με το χρόνο γί­νε­ται όλο και πιο αφό­ρη­τη, κου­ρα­στι­κή και εξει­δι­κευ­μέ­νη. Σχο­λείο, φρο­ντι­στή­ριο, ξένες γλώσ­σες, ιδιαί­τε­ρα μα­θή­μα­τα και αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες συν­θέ­τουν ένα γε­μά­το πρό­γραμ­μα που κο­ρυ­φώ­νε­ται στις τε­λευ­ταί­ες τά­ξεις του Λυ­κεί­ου. Το προ­βλη­μα­τι­κό είναι ότι το συ­γκε­κρι­μέ­νο εκ­παι­δευ­τι­κό μο­ντέ­λο στε­ρεί από τους νέους αν­θρώ­πους τη δυ­να­τό­τη­τα να ανα­με­τρη­θούν με τους εαυ­τούς τους σε κάτι που επι­λέ­γουν οι ίδιοι και οι ίδιες, βά­ζο­ντάς τους σε έναν αγώνα δρό­μου για κάτι που επι­λέ­γει το σύ­στη­μα γι’ αυ­τούς/ές. Σε άπει­ρες πε­ρι­πτώ­σεις έχου­με δει σε πα­ρά­θυ­ρα τη­λε­ο­πτι­κών ει­δή­σε­ων δη­μο­σιο­γρά­φους, πο­λι­τι­κούς και πάσης φύ­σε­ως δη­μο­σιο­λό­γους να νου­θε­τούν νε­α­ρούς κα­τα­λη­ψί­ες επει­δή δια­μαρ­τύ­ρο­νται «για την τρί­γω­νη τυ­ρό­πι­τα» ή «γιατί δεν πήγαν εκ­δρο­μή». Επί­σης σε άπει­ρες πε­ρι­πτώ­σεις αυτοί οι «αυ­θά­δεις νε­α­ροί» πα­ρου­σιά­ζο­νται ως «μαλ­λιά­δες, τε­μπέ­λη­δες, βρο­μιά­ρη­δες και υπο­κι­νού­με­νοι μα­θη­τές του τε­λευ­ταί­ου θρα­νί­ου». Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πολύ πιο σύν­θε­τη από δυο κλισέ συ­ντη­ρη­τι­κές ατά­κες και βρί­σκε­ται στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των ίδιων των μα­θη­τών και των μα­θη­τριών στα σχο­λεία τους.

Ο αγώ­νας τους πριν από δύο χρό­νια

Πριν από δύο χρό­νια, οι μα­θη­τές βγή­καν δυ­να­μι­κά στους δρό­μους δια­τρα­νώ­νο­ντας την αντί­θε­σή τους στο Νέο Λύ­κειο και στην Τρά­πε­ζα Θε­μά­των. Φώ­να­ζαν με κάθε τρόπο ότι η τότε κυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ τους έβαζε να δια­λέ­ξουν τι θα κά­νουν στη ζωή τους ήδη από την πρώτη Λυ­κεί­ου, ενώ πα­ράλ­λη­λα εντα­τι­κο­ποιού­σε το πρό­γραμ­μα στο σχο­λείο μέσα από την ει­σα­γω­γή της τρά­πε­ζας θε­μά­των στις εξε­τά­σεις τους σε συν­δυα­σμό με την πλέον πα­γιω­μέ­νη έλ­λει­ψη του κα­θη­γη­τι­κού προ­σω­πι­κού. Κα­τα­λή­ψεις σχο­λεί­ων, ακτι­βι­σμοί, δια­δη­λώ­σεις, κοι­νές επι­τρο­πές αγώνα μαζί με τους κα­θη­γη­τές τους, συ­γκρού­σεις με την αστυ­νο­μία και ευ­φυ­ής αξιο­ποί­η­ση των δυ­να­το­τή­των των μέσων κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης ήταν κά­ποια από τα όπλα τους απέ­να­ντι στους νό­μους, τις εγκυ­κλί­ους, την κα­τα­στο­λή και την πα­ντε­λή έλ­λει­ψη δια­λό­γου εκ μέ­ρους του υπουρ­γεί­ου. «Ιω­άν­να, πες μας γι’ αυτό το κί­νη­μα του Facebook» είχε πει χα­ρι­το­λο­γώ­ντας ο Γιάν­νης Πρε­τε­ντέ­ρης σε κα­λε­σμέ­νη μα­θή­τρια στην εκ­πο­μπή του εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο για να λάβει την απά­ντη­ση: «Δεν εί­μα­στε η γενιά του Facebook. Οι συμ­μα­θη­τές μας θέ­λουν να εκ­φρά­σουν τη δυ­σα­ρέ­σκειά τους απέ­να­ντι στο Λύ­κειο της πα­ρα­παι­δεί­ας, στο Λύ­κειο των πε­ριο­ρι­σμέ­νων επι­λο­γών και της βαθ­μο­θη­ρί­ας και να δεί­ξουν ότι έχουν φτά­σει σε ένα ση­μείο που κα­νείς δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει».

Σή­με­ρα, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ μά­ταια προ­σπα­θεί να απο­δεί­ξει ότι υπάρ­χει φι­λο­λαϊ­κό­τε­ρη πο­λι­τι­κή μέσα στο πλαί­σιο του τρί­του μνη­μο­νί­ου. Μια σειρά από κε­ντρι­κές επι­λο­γές της το έχει απο­δεί­ξει πε­ρί­τρα­να και μένει να φανεί το ίδιο και στο κομ­μά­τι της μέσης εκ­παί­δευ­σης. Η κυ­βέρ­νη­ση ταυ­τί­ζε­ται απο­λύ­τως με τις στο­χεύ­σεις της ΕΕ όσον αφορά στην εκ­παι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία και αυτός είναι και ο λόγος που παρά τις επερ­χό­με­νες φαι­νο­με­νι­κά δο­μι­κές αλ­λα­γές στο Γυ­μνά­σιο και το Λύ­κειο, ου­σια­στι­κές αλ­λα­γές δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξουν προς την κα­τεύ­θυν­ση ενί­σχυ­σης του δη­μό­σιου σχο­λεί­ου και με γνώ­μο­να τις ανά­γκες των μα­θη­τών/ριών. Τα σχο­λεία θα συ­νε­χί­ζουν να υπο­λει­τουρ­γούν ελ­λεί­ψει επαρ­κούς χρη­μα­το­δό­τη­σης, το πρό­γραμ­μα μα­θη­μά­των θα συ­νε­χί­σει να είναι εντα­τι­κο­ποι­η­μέ­νο και τα φρο­ντι­στή­ρια θα συ­νε­χί­σουν να κερ­δο­φο­ρούν προ­σαρ­μο­ζό­με­να στη νέα κα­τά­στα­ση.

Το υπό­μνη­μα Λιά­κου

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, το υπό­μνη­μα Λιά­κου ανα­φέ­ρει σε πρώτο στά­διο τη δη­μιουρ­γία τε­τρα­ε­τούς Γυ­μνα­σί­ου και διε­τούς Λυ­κεί­ου. Η χρο­νι­κά πο­σο­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση του Γυ­μνα­σί­ου όμως δεν συν­δέ­ε­ται απα­ραί­τη­τα και με την ποιο­τι­κή του ανα­βάθ­μι­ση. Το προ­φα­νές είναι ότι θα μι­λά­με για ένα Γυ­μνά­σιο που δεν θα πα­ρέ­χει ένα κα­θο­λι­κό πεδίο γνώ­σε­ων ικανό να ανα­δεί­ξει τις κλί­σεις και τα εν­δια­φέ­ρο­ντα του μα­θη­τή, αλλά ένα Γυ­μνά­σιο-ερ­γα­στή­ριο που θα προ­ε­τοι­μά­ζει σε έντο­νους ρυθ­μούς τη με­τά­βα­ση στο Λύ­κειο. Ένα Λύ­κειο στο οποίο οι εξε­τά­σεις θα γί­νο­νται εν μέρει με το θεσμό της τρά­πε­ζας θε­μά­των που παρά τις έντο­νες αντι­δρά­σεις πριν από δύο χρό­νια, επι­στρέ­φει. Οι εντα­τι­κο­ποι­η­μέ­νοι ρυθ­μοί μά­θη­σης και η επι­μο­νή στο μο­ντέ­λο βαθ­μο­θη­ρί­ας ήδη από το Γυ­μνά­σιο είναι εύ­κο­λα δια­γνώ­σι­μοι αν ανα­λο­γι­στεί κα­νείς ότι ενώ οι μα­θη­τές προ­ά­γο­νταν στο Γυ­μνά­σιο από τάξη σε τάξη με γε­νι­κό μέσο όρο το 12, με τρο­πο­ποι­η­τι­κή εγκύ­κλιο που εκ­δό­θη­κε από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας ο βαθ­μός αυτός ανε­βαί­νει κατά μία μο­νά­δα του­λά­χι­στον στο 13.

Από κει και πέρα, στο ίδιο υπό­μνη­μα ανα­φέ­ρε­ται ότι οι μα­θη­τές θα ολο­κλη­ρώ­νουν τη μα­θη­τι­κή τους στα­διο­δρο­μία παίρ­νο­ντας το Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο. Προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την από­κτη­ση αυτού του απο­λυ­τη­ρί­ου από το μα­θη­τή είναι: «Να έχει ολο­κλη­ρώ­σει επι­τυ­χώς και τα 6 μα­θή­μα­τα που έχει επι­λέ­ξει, να έχει συγ­γρά­ψει δι­πλω­μα­τι­κή ερ­γα­σία και να έχει ολο­κλη­ρώ­σει το Πρό­γραμ­μα ∆ημιουρ­γι­κό­τη­τας, Εθε­λο­ντι­σμού και Κοι­νω­νι­κής Προ­σφο­ράς». Αν ένας μα­θη­τής απο­τύ­χει σε κάτι από αυτά, τότε θα παίρ­νει ένα Πι­στο­ποι­η­τι­κό Σπου­δών. Εκτός του ότι από τα πα­ρα­πά­νω δια­φαί­νε­ται ότι δη­μιουρ­γού­νται νέα πεδία εντα­τι­κών ρυθ­μών μα­θη­τι­κής ζωής και εκτός του ότι ανα­δύ­ε­ται ένα νέο πεδίο κερ­δο­φο­ρί­ας για τα φρο­ντι­στή­ρια στο κομ­μά­τι των δι­πλω­μα­τι­κών ερ­γα­σιών, το πιο ση­μα­ντι­κό είναι άλλο. Στη σε­λί­δα 6 του υπο­μνή­μα­τος ανα­φέ­ρε­ται ότι τόσο το Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο όσο και το Πι­στο­ποι­η­τι­κό Σπου­δών «θα αντι­στοι­χεί σε συ­γκε­κρι­μέ­νο αριθ­μό Εκ­παι­δευ­τι­κών Ακα­δη­μαϊ­κών Μο­νά­δων στο ευ­ρω­παϊ­κό σύ­στη­μα πι­στο­ποί­η­σης προ­σό­ντων». Γί­νε­ται, λοι­πόν, σαφές ότι η ει­σα­γω­γή στην τρι­το­βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση θα γί­νε­ται όχι με βάση την αξιο­λό­γη­ση των κλί­σε­ων και των δυ­να­το­τή­των του μα­θη­τή ή της μα­θή­τριας, αλλά με βάση τα κρι­τή­ρια που θα θέτει κάθε φορά η ΕΕ. Ανά­λο­γα, λοι­πόν, με το τι ανά­γκες έχει κάθε φορά το εκά­στο­τε κρά­τος-μέ­λος της ΕΕ σε επι­στη­μο­νι­κό και ερ­γα­τι­κό προ­σω­πι­κό, θα γί­νε­ται και η δια­κύ­μαν­ση των μο­νά­δων για την ει­σα­γω­γή στο εκά­στο­τε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι μα­θη­τές/ριες δη­λα­δή θα μπαί­νουν σε μια νέα κούρ­σα προ­κει­μέ­νου να κα­τα­φέ­ρουν να απο­κτή­σουν ένα Εθνι­κό Απο­λυ­τή­ριο ικανό να αντα­πο­κρί­νε­ται στις πι­στω­τι­κές μο­νά­δες που θα έχει θέσει το πα­νε­πι­στη­μια­κό τμήμα στο οποίο θα θέ­λουν να ει­σα­χθούν, με βάση τις κα­τευ­θύν­σεις της ΕΕ. Δη­λα­δή οι μα­θη­τές/ριες θα πρέ­πει να «εκ­παι­δευ­τούν» στον αντα­γω­νι­σμό και τον κοι­νω­νι­κό κα­νι­βα­λι­σμό από ακόμα μι­κρό­τε­ρη ηλι­κία, σε πλήρη αντι­στοι­χία με την εξα­το­μί­κευ­ση των πα­νε­πι­στη­μια­κών σπου­δών.

Η απά­ντη­σή μας

Το υπό­μνη­μα Λιά­κου, το οποίο ανα­μέ­νε­ται να υιο­θε­τη­θεί από τον Ν. Φίλη, ενώ φαι­νο­με­νι­κά απαλ­λάσ­σει τους μα­θη­τές από το βαθμό πρό­σβα­σης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και δεί­χνει πιο αν­θρώ­πι­νο, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα θε­σμο­θε­τεί μια νέα σκλη­ρή κα­νο­νι­κό­τη­τα η οποία θα κα­θο­ρί­ζε­ται από τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη εκ­παι­δευ­τι­κή πο­λι­τι­κή της ΕΕ. Η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ δεί­χνει ότι ξέρει να ελίσ­σε­ται προ­κει­μέ­νου να μας κάνει να πι­στέ­ψου­με ότι το μαύρο είναι άσπρο. Το ζή­τη­μα είναι το πώς όλοι μαζί, ερ­γα­ζό­με­νοι-μα­θη­τές-φοι­τη­τές, θα απα­ντή­σου­με δυ­να­μι­κά και ανα­τρε­πτι­κά στα σχέ­διά της. Οι μα­θη­τές/ριες μαζί με τη στή­ρι­ξη αρ­κε­τών κα­θη­γη­τών τους μας έδει­ξαν το δρόμο πριν από δύο χρό­νια. Αυτόν το δρόμο πρέ­πει να ξα­να­βρού­με και σή­με­ρα, πα­λεύ­ο­ντας μαζί με τους μα­θη­τές και τους κα­θη­γη­τές τους για ένα σχο­λείο που δεν θα πα­ρά­γει ρο­μπο­το­ποι­η­μέ­νους αν­θρώ­πους ικα­νούς να αντε­πε­ξέλ­θουν στις ανά­γκες της αγο­ράς, αλλά συ­νει­δη­το­ποι­η­μέ­νους αγω­νι­στές ικα­νούς να αντε­πε­ξέλ­θουν στις ανά­γκες της συλ­λο­γι­κής πάλης.

(δη­μο­σιεύ­τη­κε στο φύλλο Νο 369 της "Ερ­γα­τι­κής Αρι­στε­ράς", 12 Οκτώ­βρη 2016)

Ετικέτες