«Βιογραφία», είναι ο τίτλος της Έκθεσης Ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Πρόκειται για 13 πρόσωπα, τα οποία σημάδεψαν τον καλλιτέχνη, όσον αφορά τον τρόπο που σκέφτεται, που διαμορφώθηκε και που ζει. Πρόσωπα από το χώρο της τέχνης και της πολιτικής, οι οποίοι με την στάση και την προσφορά τους, σημάδεψαν όχι μόνο τη δική του πορεία, αλλά και την πορεία μιας ολόκληρης γενιάς, πλάθοντας προσωπικότητες, χαρακτήρες και συνειδήσεις. «Πυξίδες πορείας», όπως τους χαρακτηρίζει ο ίδιος.
Σεφέρης, Μπουζιάνης, Ελύτης, Ρίτσος, Αλέκος Παναγούλης, Μανώλης Γλέζος, Χαλεπάς, Μίκης Θεοδωράκης, Καρυωτάκης, Νίκος Μπελογιάννης, Τσίρκας, Καζαντζάκης, Καβάφης, είναι τα πρόσωπα που παρουσιάζονται στην Έκθεση.
Όλοι τους, άνθρωποι της τέχνης (ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφική, μουσική) και της πολιτικής, που λειτούργησαν σε μια έντονα πολιτικοποιημένη εποχή, σε μια κοινωνία σε αναβρασμό, σε κίνηση, σε αλλαγή, που στάθηκαν όρθιοι στα δύσκολα, πηγαίνοντας πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα. Προσωπικότητες, οι οποίες με το έργο τους εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να μας εμπνέουν. Να εμπνέουν ανθρώπους που, όπως λέει ο Ψυχοπαίδης, «έχουν ανάγκη να μείνουν όρθιοι, να μην παρασυρθούν στον εξοβελισμό της ανθρωπιάς» (από συνέντευξή του στη εφ. Η Αυγή, 22-11-2015). Άνθρωποι, οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ιστορίας, της ιδεολογίας, της πολιτικής, του πολιτισμού. Αποτελούν τα κλωνάρια ενός γενεαλογικού δέντρου, στο οποίο όλοι/-ες υπαγόμαστε και μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε μέρος και συνέχεια αυτού του δέντρου· μας κάνει να αισθανόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι/-ες μέσα στις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, πως το νήμα της ιστορίας δεν κόπηκε ή και αν ακόμη κόπηκε είμαστε υποχρεωμένοι να το συνδέσουμε, εκ νέου, αναζητώντας το «εγώ» μέσα στο «εμείς», «το ατομικό μέσα στο συλλογικό, το σήμερα μέσα στο χθες και το χθες μέσα στο παρόν, τις συνέχειες μέσα στις ασυνέχειες, μεθοδεύοντας τη σκέψη για το αύριο ως αναστοχασμό, ως γόνιμη και δημιουργική διευθέτηση ενός παρελθόντος πανταχού παρόντος», όπως λέει πάλι ο Ψυχοπαίδης.
Η ιστορία, οι αγώνες, ο πολιτισμός, η αλληλεγγύη, το μοίρασμα, τα κοινά στοιχεία, αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους για μια νέα κοινωνική αναγέννηση απέναντι στα φαινόμενα παρακμής που ζούμε και μας καλούν να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη απέναντι στην ιστορία που είναι και δική μας ιστορία.
Η εν λόγω έκθεση γίνεται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλ. Κολωνακίου 20), μέχρι της 12-12-2015.