to top

«Συνομιλώντας με την Παλαιστίνη»: Εκδήλωση φεμινιστικής και καλλιτεχνικής αλληλεγγύης

24.11.2024 - 18:30

Στον Πολυχώρο Τέχνης BAUMSTRASSE (Σερβίων 8, Βοτανικός)

Το 3ο Φεμινιστικό Φεστιβάλ στις 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2024, για δύο μέρες μεταμόρφωσε το κηπάκι του Παντείου σε αλληλέγγυο τόπο διαθεματικής και ριζοσπαστικής φεμινιστικής συνάντησης και αντίστασης. Με το σύνθημα “Καμία δεν είναι ελεύθερη μέχρι να είμαστε όλες”, αφιερώσαμε το φετινό φεστιβάλ στις Παλαιστίνιες αδερφές μας, αλλά και σε όλες τις γυναίκες σε τούτη τη γη, που είτε (επι)ζούν στην έμφυλη βία, είτε δεν είναι πια μαζί μας.

Μέσα από τις συζητήσεις, τις συναυλίες, τα θεατρικά εργαστήρια, τις εκθέσεις βιβλίου και τα workshops του Φεστιβάλ ενώσαμε τις φωνές μας με τον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, που παρά την ασύμμετρη βία, συνεχίζει να μάχεται για γη και ελευθερία.

Όλα αυτά δεν θα γίνονταν πραγματικότητα χωρίς τις καλλιτέχνιδες και τους καλλιτέχνες -ερμηνεύτριες, μουσικούς, ποιήτριες, ηθοποιούς, κωμικές- που αφιλοκερδώς και αλληλέγγυα μας πρόσφεραν την τέχνη, τις φωνές και τις λέξεις τους, χωρίς τις ακτιβίστριες και ακαδημαϊκούς που στελέχωσαν τα πάνελ και τα εργαστήρια του φεστιβάλ και, φυσικά, χωρίς όλες/α/ους τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκείνο το διήμερο στον κήπο του Παντείου και έγιναν κομμάτι της συλλογικής μας συνάντησης.

Όλες και όλα μαζί, μετουσιώσαμε το συλλογικό μας πένθος για την γενοκτονία της Παλαιστίνης σε ενεργό εργαλείο πάλης και (στ)οργής, αποφασίζοντας να διαθέσουμε το μεγαλύτερο μέρος των συνδρομών ενίσχυσης του Φεστιβάλ, σε εγχειρήματα αλληλεγγύης, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και ομάδες της αγωνιζόμενης Παλαιστίνης για την κάλυψη ζωτικών αναγκών, δηλώνοντας εμπράκτως τη συμπαράσταση μας στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Την ώρα που το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί τη γενοκτονία και θεσμικές πολιτιστικές διοργανώσεις μετατρέπουν την τέχνη σε «πλυντήριο» για το Ισραήλ (artwashing), εμείς βροντοφωνάζουμε «Όχι στο όνομα μας!».

Παλεύουμε ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και αναζητούμε τρόπους να κάνουμε πράξη τη στήριξη στον παλαιστινιακό λαό.

Ως συνέχεια του Φεμινιστικού Φεστιβάλ 2024, στις 24 Νοεμβρίου σας καλούμε να βρεθούμε στο φιλόξενο (πολυ)χώρο του Baumstrasse/Δρόμος με Δέντρα της αγαπημένης μας οικοδέσποινας Μάρθας Φριντζήλα, και να γνωριστούμε με τα εγχειρήματα που το Φεμινιστικό Φεστιβάλ 2024 ενίσχυσε οικονομικά και τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω:

-Η Πρωτοβουλία Shawwa Gaza Emergency Relief Initiative που προμηθεύει πόσιμο νερό, καθαρή τροφή, υγειονομικό υλικό και ιματισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Χαρακτηριστικό το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου 2023 έως 15 Ιουλίου 2024 και οι δράσεις της στη Λωρίδας της Γάζας σε ένα ευρύτατο πεδίο αναγκών:

α) 4.115 οικογένειες έλαβαν οικονομική υποστήριξη με απευθείας μετρητά στο χέρι για τις βασικές καθημερινές ανάγκες τους,

β) 8,85 εκατομμύρια λίτρα δωρεάν πόσιμου νερού μοιράστηκαν σε δυο μονάδες αφαλάτωσης και μέσω κινητών βυτιοφόρων, για χιλιάδες οικογένειες,

γ) 6.036 δικαιούχοι έλαβαν ένα φρεσκομαγειρεμένο γεύμα του Ιφταρ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ,

δ) 460 οικογένειες έλαβαν οικογενειακά σετ υγιεινής που περιείχαν είδη γενικής & προσωπικής καθαριότητας

ε) 996 οικογένειες έλαβαν δέματα φρέσκων λαχανικών & 100 οικογένειες έλαβαν κατεψυγμένο κοτόπουλο,

στ) Εκατοντάδες οικογένειες έλαβαν ρούχα, ιατροφαρμακευτική βοήθεια & φαγητό σε συνεργασία με την Κουβεϊτιανή Ερυθρά Ημισέληνο,

ζ) Αγοράστηκαν και μοιράστηκαν 449 βαριές κουβέρτες,

η) Διανεμήθηκαν 8.850.877 λίτρα νερού,: πράξη ζωτικής σημασίας, εφόσον δυο εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε νερό και ρεύμαμε το ελάχιστο μηνιαίο κόστος διανομής πόσιμου νερού να αγγίζει τις $50.000!

-Το fundraiser project Shelter for Gaza’s Artists για την εξασφάλιση ασφαλούς στέγης για μουσικούς και καλλιτέχνες και τις οικογένειές τους και για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Το project υποστηρίζεται από την Πρωτοβουλία ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, οι οποίοι/ες μέσω της τέχνης τους επιστρατεύονται για να συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των Παλαιστινίων συνάδελφών τους και των οικογενειών τους στην Γάζα, καθότι υπάρχει άμεση επαφή με τους υπευθύνους που ξεκίνησαν το Fundraiser project “SHELTER FOR GAZA ARTISTS” αλλά και τους Παλαιστίνιους της Γάζας, που είναι και οι τελικοί αποδέκτες της ενίσχυσης και συντονίζουν τη διαχείριση των χρημάτων.

-Την Οργάνωση Γυναικών «Palestinian Women’s Development Society» στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι Παλαιστίνιες γυναίκες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα σε αυτόν τον πόλεμο. Μέχρι και το Μάρτιο του 2024, ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τις 30.000 εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν γυναίκες. Επιπλέον, 20.000 γυναίκες έχουν μείνει χήρες, 180 γυναίκες καθημερινά γεννούν εκτοπισμένες, στο 10% από τις γέννες προκύπτουν σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου των μητέρων και 5.000 γυναίκες έχασαν τα λογικά τους μετά την απώλεια της οικογένειάς τους, των παιδιών τους και του σπιτιού τους, καθώς και λόγω του τρόμου που βιώνουν από τους βομβαρδισμούς. Επίσης, εκατοντάδες γυναίκες συνελήφθησαν µε τη βία, συγκεντρώθηκαν σε στρατιωτικά στρατόπεδα, ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν και δέχτηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από τις Ισραηλινές αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Το πρόσφατο παράδειγμα του αποτρόπαιου εγκλεισμού της Ιρανής Αhoo Daryaei σε «ψυχιατρική κλινική», η επάνοδος του τραμπισμού, οι καθημερινές γυναικοκτονίες και η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού γεννούν την ανάγκη να δημιουργήσουμε (συμ)πράξεις αλληλεγγύης και αντίστασης.

Στις 24 Νοεμβρίου συνομιλούμε με την Παλαιστίνη, ερχόμενες/οι σε επαφή με τις εμπειρίες και το έργο ανθρώπων που δρουν σε συλλογικότητες για την κάλυψη ζωτικών αναγκών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη Γάζα, ενάντια στη γενοκτονία.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν καλλιτέχν(ιδ)ες μεταξύ των συντελεστ(ρι)ών του Φεμινιστικού Φεστιβάλ 2024, που θα μοιραστούν μαζί μας ποιήματα, τραγούδια και μουσικές.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην Παλαιστίνη.