Αθήνα, 28/06/2013 ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Θέμα: «Ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας στο δανειζόμενο προσωπικό του τραπεζικού τομέα».

Οι απα­νω­τές αντερ­γα­τι­κές μνη­μο­νια­κές ρυθ­μί­σεις έχουν οδη­γή­σει στην πλήρη απο­διάρ­θρω­ση των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων στη χώρα και στην απο­κα­θή­λω­ση των συλ­λο­γι­κών και ατο­μι­κών ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των, που κα­τα­κτή­θη­καν μέσα από μα­κρο­χρό­νιους κοι­νω­νι­κούς αγώ­νες. Αθρό­ες απο­λύ­σεις, κα­τάρ­γη­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων ερ­γα­σί­ας, πιέ­σεις για υπο­γρα­φή ατο­μι­κών συμ­βά­σε­ων με μειω­μέ­νες απο­δο­χές και ένα γε­νι­κευ­μέ­νο κλίμα ερ­γο­δο­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας και πα­ρε­μπό­δι­σης της ελεύ­θε­ρης συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης, πα­ρα­τη­ρεί­ται σε δε­κά­δες ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους. Και όλα αυτά σε και­ρούς καλ­πά­ζου­σας ανερ­γί­ας, γε­γο­νός που διευ­κο­λύ­νει την ερ­γο­δο­τι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα.  
Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά είναι τα όσα συμ­βαί­νουν αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα στον τρα­πε­ζι­κό κλάδο και ει­δι­κά σε όσους ερ­γά­ζο­νται σε αυτόν με το απα­ρά­δε­κτο κα­θε­στώς της "ενοι­κί­α­σης ερ­γα­ζο­μέ­νων", το μο­ντέ­λο φθη­νού και ευ­έ­λι­κτου ερ­γα­ζό­με­νου, που ει­σή­χθη σε τρά­πε­ζες και με­γά­λες επι­χει­ρή­σεις τα τε­λευ­ταία χρό­νια και δυ­στυ­χώς τεί­νει να λάβει ανε­ξέ­λεγ­κτες δια­στά­σεις.
Το σω­μα­τείο των ερ­γα­ζο­μέ­νων στην ΕΘΝΟ­DATA (100% θυ­γα­τρι­κή της ΕΤΕ) κα­τέ­θε­σε πρό­σφα­τα πρό­τα­ση στη διοί­κη­ση της εται­ρεί­ας για υπο­γρα­φή Επι­χει­ρη­σια­κής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Ερ­γα­σί­ας που προ­έ­βλε­πε δια­τή­ρη­ση των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας και των μι­σθών, στο επί­πε­δο που δια­μορ­φώ­θη­καν πέ­ρυ­σι (μεί­ω­ση 14.5% με­σο­σταθ­μι­κά). Μειώ­σεις που επι­βλή­θη­καν με εκ­βια­στι­κό τρόπο, όταν οι ερ­γα­ζό­με­νοι κλή­θη­καν από τη διοί­κη­ση να υπο­γρά­ψουν τις ατο­μι­κές τους συμ­βά­σεις.  
Η αντι­πρό­τα­ση της διοί­κη­σης ήταν η άρ­νη­ση υπο­γρα­φής Επι­χει­ρη­σια­κής Σύμ­βα­σης και η απαί­τη­ση για μεί­ω­ση κατά 6% των απο­δο­χών όσων δεν υπέ­στη­σαν πέ­ρυ­σι μειώ­σεις, δηλ. των πλέον χα­μη­λό­μι­σθων, εκεί­νων που -τό­τε- βρί­σκο­νταν στο όρια των κλα­δι­κών συμ­βά­σε­ων. Όπως μά­λι­στα διε­μή­νυ­σε ανώ­τε­ρο στέ­λε­χος της τρά­πε­ζας στους εκ­προ­σώ­πους των ερ­γα­ζο­μέ­νων, "κα­νείς δεν μπο­ρεί να μεί­νει αλώ­βη­τος από την κρίση". Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της διοί­κη­σης η πρό­τα­ση αυτή αφορά 180 ερ­γα­ζό­με­νους και θα απο­φέ­ρει στην εται­ρεία συ­νο­λι­κό όφε­λος 210.000 ευρώ ετη­σί­ως, δηλ. πε­ρί­που 1,2% της συ­νο­λι­κής μι­σθο­λο­γι­κής δα­πά­νης.

Απο­τε­λεί μέ­γι­στη πρό­κλη­ση το να ζη­τά­ει ο όμι­λος της ΕΤΕ από τους πλέον χα­μη­λό­μι­σθους να θυ­σια­στούν, τη στιγ­μή που ολο­κλη­ρώ­θη­κε με επι­τυ­χία η αύ­ξη­ση με­το­χι­κού κε­φα­λαί­ου της ΕΤΕ, τη στιγ­μή που ο ελ­λη­νι­κός λαός έχει χρε­ω­θεί δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ για τη διά­σω­ση των τρα­πε­ζών και κυ­ρί­ως των τρα­πε­ζι­τών. Τα νού­με­ρα είναι απο­κα­λυ­πτι­κά. Ο όμι­λος της ΕΤΕ εμ­φα­νί­ζει κερ­δο­φο­ρία για δεύ­τε­ρο συ­νε­χό­με­νο τρί­μη­νο καθώς τα κα­θα­ρά κέρδη του α΄τρι­μή­νου του 2013 δια­μορ­φώ­θη­καν σε 186 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της ΕΘΝΟ­DATA για το 2012 ανήλ­θαν στα 976.393 ευρώ. Ενώ οι μι­σθοί συ­νε­χώς μειώ­νο­νται, τα έξοδα της διοί­κη­σης το 2012 πα­ρου­σί­α­σαν άυ­ξη­ση κατά 58,5% σε σχέση με το 2011, δηλ. 745.889 ευρώ. Το συ­νο­λι­κό όφε­λος για τον όμιλο, από τη "σφαγή" των χα­μη­λό­μι­σθων δεν ξε­περ­νά τον ετή­σιο μισθό ενός μόνο Γε­νι­κού Διευ­θυ­ντή.
Το κυ­βερ­νη­τι­κό "success story" της υπο­τί­μη­σης της τιμής της ερ­γα­σια­κής δύ­να­μης ση­μαί­νει ανά­πτυ­ξη των κερ­δών σε βάρος των όρων δια­βί­ω­σης και ερ­γα­σί­ας της με­γά­λης κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας, με πρώτα θύ­μα­τα τους ερ­γα­ζό­με­νους με τη μι­κρό­τε­ρη προ­στα­σία. Αυτό είναι το όραμα του κ. Σα­μα­ρά και των τρα­πε­ζι­κών ομί­λων που δια­σώ­ζει με δη­μό­σιο χρήμα.
Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στην ΕΘΝΟ­DATA προ­χώ­ρη­σαν σε απερ­για­κή κι­νη­το­ποί­η­ση στις 25/06/2013. Τις ημέ­ρες πριν την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της απερ­γί­ας υψη­λό­βαθ­μα στε­λέ­χη της ΕΘΝΟ­DATA τη­λε­φω­νού­σαν σε ερ­γα­ζό­με­νους με σκοπό να απο­τρέ­ψουν τη συμ­με­το­χή τους στην απερ­γία. Πράξη έξω από κάθε αρ­μο­διό­τη­τα όσων έκα­ναν τα εν λόγω τη­λε­φω­νή­μα­τα, η οποία διώ­κε­ται και ποι­νι­κά (άρθρο 14 του Ν. 1264/1982, παρ. 2).
Και τα προ­βλή­μα­τα για τους "ενοι­κια­ζό­με­νους ερ­γα­ζό­με­νους" δεν στα­μα­τούν στις απει­λές για υπο­γρα­φή ατο­μι­κών συμ­βά­σε­ων, με τον κίν­δυ­νο της από­λυ­σης σε εν­δε­χό­με­νη άρ­νη­ση. Στις 07/06/2013, ερ­γα­ζό­με­νος στο Contact Center της Εθνι­κής Τρά­πε­ζας στο Μο­σχά­το, σε τη­λε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία, δέ­χτη­κε υβρι­στι­κή επί­θε­ση από πε­λά­τη της τρά­πε­ζας. Μετά το πέρας της συ­νο­μι­λί­ας οι προϊ­στά­με­νοι του, της Εθνι­κής Τρά­πε­ζας, δεν του επέ­τρε­ψαν να συ­νε­χί­σει την ερ­γα­σία του και η ICAP (εν­διά­με­ση εται­ρεία-άμε­σος ερ­γο­δό­της του, με απο­κλει­στι­κό σκοπό να τον «δα­νεί­σει» για να προ­σφέ­ρει τις υπη­ρε­σί­ες του σε άλλη εται­ρεία-έμ­με­σος ερ­γο­δό­της) τον κά­λε­σε στο τη­λέ­φω­νο για να με­τα­βεί στα γρα­φεία της εται­ρεί­ας και να πα­ρου­σια­στεί στο Τμήμα Αν­θρώ­πι­νου Δυ­να­μι­κού. Στην συ­νο­μι­λία συμ­φω­νή­θη­κε να με­τα­βεί στην εται­ρεία ICAP μετά την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη άδεια του που συμ­πτω­μα­τι­κά ξε­κι­νού­σε μετά το πέρας του ωρα­ρί­ου του.
Στις 18/06/2013 μέλη του Δ.Σ. του Συλ­λό­γου Δα­νει­ζό­με­νου Προ­σω­πι­κού Τρα­πε­ζι­κού Τομέα και ο πα­ρα­πά­νω ερ­γα­ζό­με­νος με­τέ­βη­σαν στο Μο­σχά­το προ­κει­μέ­νου να ζη­τή­σουν την απο­μα­γνη­το­φώ­νη­ση της συ­νο­μι­λί­ας όμως δεν τους επε­τρά­πη η εί­σο­δος. Το ίδιο ακρι­βώς συ­νέ­βη και στις εγκα­τα­στά­σεις της ICAP λίγη ώρα αρ­γό­τε­ρα. Η ICAP δέ­χτη­κε μόνο του τον υπάλ­λη­λο για να του ανα­κοι­νώ­σει την από­λυ­ση του. Το γε­γο­νός έχει ήδη κα­ταγ­γελ­θεί στην Επι­θε­ώ­ρη­ση Ερ­γα­σί­ας.

Επει­δή, οι "ενοι­κια­ζό­με­νοι" ερ­γα­ζό­με­νοι συ­νή­θως αμεί­βο­νται με μι­σθούς πεί­νας και απο­λύ­ο­νται άδικα για να ανα­κυ­κλω­θούν με άλ­λους απελ­πι­σμέ­νους συ­να­δέλ­φους τους, θύ­μα­τα όλοι τους των εξο­ντω­τι­κών πο­λι­τι­κών της λι­τό­τη­τας.
Επει­δή, με το κα­θε­στώς ερ­γα­σί­ας της προ­σω­ρι­νής απα­σχό­λη­σης-που γε­νι­κεύ­ε­ται και απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται επι­κίν­δυ­να με μό­νους ωφε­λού­με­νους τους ερ­γο­δό­τες- κα­τα­στρα­τη­γού­νται θε­με­λιώ­δη ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα και πα­ρα­βιά­ζε­ται η συ­νταγ­μα­τι­κή αρχή της ίσης με­τα­χεί­ρι­σης.
Επει­δή, με την ου­σια­στι­κή κα­τάρ­γη­ση του θε­σμού των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων η ερ­γο­δο­τι­κή αυ­θαι­ρε­σία έχει γι­γα­ντω­θεί και η ατο­μι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση μέσα σε μια αγορά ερ­γα­σί­ας «ζού­γκλα», όπου ο πιο αδύ­να­μος ερ­γα­ζό­με­νος αφή­νε­ται μόνος του και απρο­στά­τευ­τος απέ­να­ντι στον ερ­γο­δό­τη, τεί­νει να γίνει κα­νό­νας.
Επει­δή, η επι­χει­ρού­με­νη από κυ­βέρ­νη­ση και τρόι­κα συ­ντρι­βή των ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των, προ­ϋ­πο­θέ­τει την πα­ρε­μπό­δι­ση της νό­μι­μης συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης με ερ­γο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, καλ­λιέρ­γεια κλί­μα­τος φόβου, ακόμα και ποι­νι­κο­ποί­η­ση των ερ­γα­τι­κών αγώ­νων.

Ερω­τά­ται ο κ. υπουρ­γός:

1. Θα συ­νε­χί­σει να μένει αμέ­το­χος μπρο­στά στη με­τα­τρο­πή τμη­μά­των του τρα­πε­ζι­κού κλά­δου σε ερ­γα­σια­κά κά­τερ­γα, όπου το διευ­θυ­ντι­κό δι­καί­ω­μα είναι ο μόνος νόμος που διέ­πει τις σχέ­σεις ερ­γα­σί­ας;

2. Θα ανα­λά­βει τις ευ­θύ­νες που απορ­ρέ­ουν από το ρόλο του ώστε η κρα­τι­κή προ­στα­σία να μην κα­τευ­θύ­νε­ται μο­νο­με­ρώς στους με­τό­χους των τρα­πε­ζών, αλλά κατά προ­τε­ραιό­τη­τα στην άρση των αδι­κιών για τους "ενοι­κια­ζό­με­νους" ερ­γα­ζό­με­νους και στην ορι­στι­κή κα­τάρ­γη­ση του προ­κλη­τι­κού κα­θε­στώ­τος της προ­σω­ρι­νής απα­σχό­λη­σης;

3. Τι άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε να δια­σφα­λί­σει την ανε­μπό­δι­στη άσκη­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής ελευ­θε­ρί­ας και των δι­καιω­μά­των που απορ­ρέ­ουν από αυτή, στην πε­ρί­πτω­ση του "δα­νει­ζό­με­νου προ­σω­πι­κού" στον τρα­πε­ζι­κό τομέα;
                                                                  
Οι ερω­τώ­ντες βου­λευ­τές
Τσί­πρας Αλέ­ξης
Μπό­λα­ρη Μαρία
Στρα­τού­λης Δη­μή­τρης
Κα­ρα­γιαν­νί­δης Χρή­στος
Μπάρ­κας Κων­στα­ντί­νος
Στα­θάς Ιω­άν­νης
Χα­ρα­λα­μπί­δου Δέ­σποι­να
Mη­τρό­που­λος Αλέ­ξης
Τσου­κα­λάς Δη­μή­τρης
Κου­ρου­μπλής Πα­να­γιώ­της
Γαϊ­τά­νη Ιω­άν­να
Αγα­θο­πού­λου Ει­ρή­νη
Βαμ­βα­κά Τζένη
Βε­ρε­μέ­νος Γιώρ­γος
Γάκης Δη­μή­τρης
Δια­κά­κη Μαρία
Διώτη Ηρώ
Δού­ρου Ρένα
Δρί­τσας Θο­δω­ρής
Ζα­χα­ριάς Κώ­στας
Κα­νελ­λο­πού­λου Μαρία
Κα­τρι­βά­νου Βα­σι­λι­κή
Κα­φα­ντά­ρη Χαρά
Κυ­ρια­κά­κης Βα­σί­λης
Μι­χα­λά­κης Νίκος
Ου­ζου­νί­δου Ευ­γε­νία
Πε­τρά­κος Θα­νά­σης
Σα­κο­ρά­φα Σοφία
Τρια­ντα­φύλ­λου Μαρία