to top

ευρωζώνη

  • Ναι στη Μεγάλη Έξοδο αλλά με προϋποθέσεις

    Χωρίς την εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών, μεροληπτικών υπέρ της Εργατικής Τάξης (όπως αυτών του Συνεδριακού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ακόμα πιο ριζοσπαστικών πολιτικών όπως η πλήρης διαγραφή του χρέους το οποίο έχει πληρωθεί πολλαπλά και δεν έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κοινωνίας) και χωρίς τον αυτονόητο πόλεμο στο ελληνικό κατεστημένο, μια απλή επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν αρκεί, μιας και το πρόβλημα δεν είναι καθαρά μονεταριστικό αλλά περισσότερο πολιτικό.

  • Η μάχη για την Ελλάδα μόλις άρχισε

    Με σημερινό του άρθρο στη βρεταννική Guardian ο Κώστας Λαπαβίτσας εξηγεί τι συνέβη στη διαπραγμάτευση του Φεβρουαρίου, τι κερδήθηκε και τι πρέπει να διεκδικηθεί τους επόμενους κρίσιμους τέσσερις μήνας. Αναλύει τι σημαίνει Η μάχη για την Ελλάδα μόλις άρχισε (Τhe fight for Greece has just begun), που ήταν και ο αρχικός τίτλος του άρθρου τον οποίο η εφημερίδα άλλαξε σε To beat austerity Greece must break free from the euro.

  • Επισπεύδεται η προετοιμασία του «έντιμου συμβιβασμού»;

    Αν η αποδέσμευση από το μνημόνιο και η έξωση της τρόικας εξελιχθούν σε «αντικατάστασή» τους από θεσμούς και μηχανισμούς που δεν αμφισβητούν τον πυρήνα του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα της Ευρωζώνης αυτό θα προκαλέσει ιδεολογικοπολιτική δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο νομισματικός πόλεμος, η Ευρωζώνη και η ελληνική «ανταρσία»

    Πρέπει να στηριχτούμε στους πραγματικούς μας συμμάχους: τις εκατοντάδες χιλιάδες της Πουέρτα ντελ Σολ που διαδήλωσαν με ελληνικές σημαίες και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα κινήματα και την Αριστερά της Ευρώπης, που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να μας προσφέρουν την αλληλεγγύη που χρειαζόμαστε.

  • Ευρώπη: στασιμότητα, αντιθέσεις κορυφής και φοροδιαφυγή

    Όταν 25 χρόνια πριν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου ο κόσμος ήλπιζε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την Ενωμένη Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια… Είκοσι πέντε χρόνια μετά η εικόνα της Ευρώπης δεν θυμίζει σε τίποτα την ευφορία εκείνης της εποχής.

  • Η Ευρωζώνη και η ΕΕ μπροστά σε σοβαρή υποτροπή της κρίσης

    Η κρίση επεκτείνεται από την περιφέρεια στο κέντρο και από την οικονομική βάση στο πολιτικό εποικοδόμημα

  • Η εκδρομή στη θάλασσα και η σημαντικότητα ενός συνθήματος

    Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που τελειώνει σε λίγο, πολλές φορές θυμήθηκα την ταινία του Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή», για έναν λόγο που θα προσπαθήσω να εξηγήσω αμέσως παρακάτω.

  • Αριστερά και Ευρωζώνη: πώς να διαχειριστούμε την (αναπόφευκτη) ρήξη;

    Η συζήτηση για την Ε.Ε., την Ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα στην Ελλάδα, σταδιακά τα τελευταία χρόνια έπαψε υποχρεωτικά να εντάσσεται στον ορίζοντα μιας απώτερης στρατηγικής ή να υποτάσσεται σε αφηρημένα "συστήματα αξιών": το βίαιο ξέσπασμα της ιστορικών διαστάσεων δομικής κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού από το 2010, αλλά και το άνοιγμα με ρεαλιστικούς όρους της προοπτικής για εκλογική νίκη και "κυβέρνηση της Αριστεράς" συνέδεσε ευθέως τη συζήτηση με την προοπτική μιας τέτοιας κυβέρνησης αλλά και με τη συζήτηση για ένα συνολικότερο μεταβατικό πολιτικό σχέδιο ανατροπής. Η Κύπρος την άνοιξη του 2013 και η Ουκρανία μόλις πρόσφατα δεν άφησαν (αφήνουν) κανένα περιθώριο για αυταπάτες όσον αφορά την αντίδραση των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε ένα εγχείρημα πολιτικής ρήξης και ανατροπής της λιτότητας σε μια χώρα-μέλος: απέδειξαν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η ιμπεριαλιστική Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα (περιλαμβανομένων των ανοιχτών εκβιασμών, του οικονομικού στραγγαλισμού, ακόμη και της ανοιχτής συνεργασίας με ναζιστές) για να καταπνίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.

  • Ενάντια στην Ευρώπη των αφεντικών και της λιτότητας, για την Ευρώπη των εργαζομένων, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης

    Ενόψει των ευρωεκλογών, και καθώς η συζήτηση για την ΕΕ θα ανοίξει σε όλη την Αριστερά, δημοσιεύουμε κείμενο της ιταλικής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που παρεμβαίνει στον διάλογο που έχει ανοίξει στη γειτονική χώρα και στην Αριστερά αλλά και από τη Δεξιά και από τμήματα της αστικής τάξης για την ευρωζώνη.

  • Μεγάλο αλλά όχι αρκετό το βήμα ρήξης του ΑΚΕΛ

    Η έκθεση-πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη δημιουργεί νέα δεδομένα –πολιτικά και οικονομικά– και στην Ελλάδα, αλλά και πιθανά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σελίδες