Σήμερα 18/4 στις 12 το μεσημέρι, ο νέος γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε (προερχόμενος από την αντικαπιταλιστική πτέρυγα) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τριήμερου εσωτερικού δημοψηφίσματος (15/4 -17/4).

Στο ερώτημα «Θέλεις μια κυβέρνηση συνεργασίας στηριγμένη στη συμφωνια Σάντσες-Ριβέρα;» το 88,23% των μελών στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ψήφισε ΟΧΙ. Στην ερώτηση «συμφωνείς με την πρόταση αλλαγής που προτείνουν το En Comú Podem (Καταλονία)  και  En Marea (Γαλικία) ψήφισε ΝΑΙ το 91,79%. 

Ακολουθεί ένα πρώτο σχόλιο: 

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Ο τρόπος που είχαν τεθεί τα ερωτήματα ήταν πολύ προβληματικός, και αυτό είχε ήδη σχολιασθεί δημόσια από μια σειρά βουλευτών και ευρωβουλευτών αλλά και από πολλά μέλη του Podemos. Ακόμα και έτσι όμως η πλειοψηφία των ψηφισάντων μετέφρασε το ερώτημα ως «Θέλετε μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές;» και ψήφισε ΟΧΙ. Άλλωστε οι πρώτοι ειδησεογραφικοί τίτλοι στα ισπανικά μέσα περιγράφουν το αποτέλεσμα ως ΟΧΙ του Podemos στους Σοσιαλιστές.  

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα η ερώτηση αφορούσε προφανώς την πρόταση του Ιγλέσιας προς τους Σοσιαλιστές για μια κυβέρνηση PODEMOS, PSOE, Ενωμένης Αριστεράς και δημοτικών σχημάτων. Τα δύο ερωτήματα ήταν αντιφατικά μεταξύ τους. Αυτό το δεύτερο ήταν μη υλοποιήσιμο και δεν υπήρχε λόγος να τεθεί με αυτό τον τρόπο αφού ήδη η συμφωνία είχε καταλήξει σε ναυάγιο. Παρ όλα αυτά έλαβε ένα μεγάλο ποσοστό ακριβώς γιατί ήταν διατυπωμένο θετικά και αφαιρετικά. Η πλειοψηφία λοιπόν δήλωσε μεν την κομματικότητά της ψηφίζοντας ΝΑΙ, ψηφίζοντας όμως ταυτόχρονα ΟΧΙ στο πρώτο ερώτημα που θεωρήθηκε και το πιο κρίσιμο. 

Η συμμετοχή για ένα μέρος του τύπου θεωρήθηκε χαμηλή. Από τους 393,538 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 149,513, δηλαδή το 37%. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβρη του 2014 από τους 380,000 τότε εγγεγραμμένους είχαν ψηφίσει για Γενικό γραμματέα τον Πάμπλο Ιγλέσιας οι 107.488, ενώ τον Ιούλιο του 2015 για τις εκλογικές λίστες είχαν ψηφίσει μόλις 59.280 μέλη. Αν και ανέβηκε η συμμετοχή εξακολουθεί να είναι χαμηλή, αν σκεφτεί κανείς ότι το μόνο που χρειάζεται για να ψηφίσεις  είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός και μηδενική οικονομική συνδρομή. Αυτός ο τρόπος ψηφοφορίας άλλωστε έχει γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων μια και δεν μπορεί να θεωρείται σώμα ενός κόμματος ένας αριθμός ανθρώπων που ψηφίζει ηλεκτρονικά, χωρίς να ενισχύει ή να συμμετέχει σε άλλες διαδικασίες. Η ηγεσία του Podemos, θεωρεί ότι η ψηφοφορία ήταν απόλυτα πετυχημένη αφού τα νούμερα ξεπέρασαν τις ψηφοφορίες του ιδρυτικού συνεδρίου στο Vistalegre αλλά και τις εσωτερικές ψηφοφορίες του PSOE, που έφτασαν τον Φλεβάρη γύρω στις 96,000. 

Αναμένονται οι ανακοινώσεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και άλλων ηγετικών στελεχών.

Ετικέτες