Η άλλη Ελλάδα αφήνει πίσω της ένα πολύ άσχημο έτος που δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αποστράτευσης για το επόμενο έτος.

Το ελληνικό 2020 ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη, με την αρθρογραφική υπόσχεση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Καθημερινή της Κυριακής» πως η Ελλάδα επί των ημερών του θα γίνει «αγνώριστος». Σε μεγάλο βαθμό, ο Μητσοτάκης τηρεί κατά γράμμα την υπόσχεση του – η Ελλάδα έχει γίνει αγνώριστη και άρρωστη και ζει στιγμές εξαθλίωσης, θανάτου και συντριβής της εργατικής της τάξης, σημερινής και μελλοντικής.

Ο κορωνοϊός και η πανδημία οριστικοποίησαν το προ πολλού επικυρωμένο διαζύγιο της ελληνικής άρχουσας τάξης με την κοινωνία. Άλλη Ελλάδα αρρωσταίνει, πεθαίνει, χειμάζεται, αποδιοργανώνεται η ζωή της και στερεύει το εισόδημα της και μπαίνει σε λοκντάουν και άλλη Ελλάδα πανηγυρίζει επί πτωμάτων για τα datacenters της Microsoft, τις τηλεκατευθυνόμενες επενδύσεις της αρπαχτής στην ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα, το νέο «ψηφιακό» και εξ αποστάσεως μοντέλο του τουρισμού ή το τσιμέντο που πλημμυρίζει στην Ακρόπολη.

Η Δυτική Αττική έχει γίνει το Βαγιέκας της Ελλάδας την ώρα που άλλοι ετοιμάζονται για χειμερινές εξορμήσεις στην Πάρνηθα ή τα Λεγραινά, ανάλογα με την παραπολιτική όρεξη του ρεβεγιόν, βουνό ή θάλασσα, για να λυθούν προκαταβολικά τα ζωνάρια της σύγκρουσης ενόψει των πρόωρων εκλογών που πρέπει να θεωρούνται δεδομένες εξαιτίας κυρίως του εκτροχιασμού των δημοσιονομικών στοιχείων και της ύφεσης.

Η ελληνική κοινωνία έχει μπει σε μεγάλες περιπέτειες στην αυγή του 2021 και την εξαιρετικά πιθανή έναρξη του λεγόμενου τρίτου κύματος στην πανδημία μόλις αρθεί κάπως το λοκντάουν που τέλος πάντων έχει επιβληθεί όπως έχει επιβληθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κατοικοεδρεύει επίσημα πλέον το νέο ακροδεξιό και ψεκασμένο αντιεμβολιαστικό κίνημα της χώρας – μόλις 300.000 δόσεις εμβολίων και ίσως (ίσως…) περίπου 1,2 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη του Μάρτη θα έχει προμηθευτεί η Ελλάδα, δηλαδή ζήτημα θα είναι αν θα εμβολιαστούν περίπου 600.000 άνθρωποι – και με ποια κριτήρια, ε;

Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του έχει νοσήσει στα βουβά και μακριά από τα καταγραφικά ραντάρ του ΕΟΔΥ αποκτώντας για κάποιο διάστημα ανοσία, δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο φρικτό και κουτοπόνηρο τρόπο για να θέσουν αυτή την εκτίμηση τους στη δημόσια σφαίρα.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων – πόση ανοσία προσφέρουν, σε ποιο στέλεχος του ιού, για ποιο διάστημα. Και έρχεται, ξαναγράφουμε, και νέα τουριστική περίοδος για να αναταχθεί δήθεν το 20% του ΑΕΠ στις πλάτες των πεινασμένων και των εξαθλιωμένων των 534 ευρώ και μείον. Η ίδια τουριστική περίοδος κατά την οποία και μέχρι στιγμής, η TUIαρνείται να καταβάλει το μερίδιο των Ελλήνων καπιταλιστών, που πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τον Μάρτιο, για τα περυσινά live your coronavirus myth μπάχαλα από τα αεροδρόμια έως τα ξενοδοχεία – μιλάμε για την ίδια TUI που στη Γερμανία και την Ολλανδία θέλει να εμφανίζει ζημίες και χασούρα ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είπατε, κάτι; Μύρισαν και σε εσάς πρόωρες εκλογές;

Στα ελληνοτουρκικά, που σίγουρα μας αφορούν και από ταξική σκοπιά, ξεκαθαρίστηκε εκ νέου ότι τίποτα δεν γίνεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έξω από τις πάγιες προβλέψεις του Δόγματος Τρούμαν όπως αυτό έχει προσαρμοστεί στον μετά-το-τείχος-του-Βερολίνου κόσμο. Μόνο ορισμένοι ανόητοι καλοθελητές της «Ευρώπης» συνεχίζουν να αραδιάζουν κοτσάνες για όσα (δεν) γίνονται είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Βερολίνο είτε στο Παρίσι. Και η εκστρατεία εξορυκτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καταρχάς και πρώτα ζήτημα και υπόθεση της Ουάσιγκτον (και των πετρελαϊκών εταιρειών και συμφερόντων της) και αποκλειστικά διμερές ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα που σε αυτό το θέμα και όχι μόνο λειτουργεί ως αυτοφωράκιας λαγός (και αρχοντοχωριάτης Κώτσος) και για το Τελ Αβίβ και για το Κάιρο και για τη Λευκωσία.

Οι στρατιωτικές δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί και εγκριθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τεκμηριώνουν την προπολεμική προετοιμασία του ελληνικού κράτους ενόψει μιας αποτυχημένης όπως θα κριθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν θα είναι αυτή, πολυμερούς μοιρασιάς ανάμεσα στην Ουάσιγκτον, την Αθήνα και την Άγκυρα. Και η Χάγη, ως εναλλακτική επιλογή και βάση του διεθνούς δικαίου, θάφτηκε οριστικά στην πρόσφατη ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής. Η πολυμερής διάσκεψη που θα γίνει και θα συρθεί σε αυτήν εκούσα ή άκουσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή όποια άλλη είναι adhocόργανο έξω από τα θέσμια της διεθνούς τάξης και νομιμότητας που ούτως ή άλλως οι ΗΠΑ ελάχιστα αναγνωρίζει και κυρίως παραβιάζει. Είπατε κάτι; Μύρισαν και σε εσάς πρόωρες εκλογές, αίμα και θάνατος πάνω από το Αιγαίο;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξοπλίζει τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία ενόψει των άγριων, ταξικών και συγκρουσιακών ημερών που έρχονται. Συνολικά, οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα στον στρατό, το ναυτικό, την αεροπορία, τα σώματα ασφαλείας ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αστυνομία εξελίσσεται σε ελαφρύ πεζικό επίθεσης και καταστολής για την εργατιά, τους φοιτητές, το μαχόμενο κίνημα. Ο νεοναζισμός καταδικάστηκε δικαστικά και αναβιώνει γραφειοκρατικά και παρακρατικά. Το κράτος – αγροίκος χωροφύλακας θα κατασπαράξει το κράτος – γιατρό, εκπαιδευτικό, μορφωμένο επιστήμονα. Κατά τα άλλα, κάποιοι θέλουν να λένε ότι θα ανασταλεί το braindrain της χώρας με τις επενδύσεις –τις επενδύσεις στα χημικά, τα κλομπ και την άγρια τρομοκρατία στα πανεπιστήμια και τους μαζικούς χώρους εργασίας εννοούν;

Ασθενείς, διασωληνωμένοι, νεκροί συνεχώς αυξάνονται. Η πανδημία ξεφτίλισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξεβράκωσε τα κακώς κείμενα του εκσυγχρονιστικού επιτελικού κράτους των τελευταίων είκοσι περίπου ετών. Πεθαίνει κόσμος που θα μπορούσε να έχει σωθεί με υγειονομικά μέτρα, με προσωπικό, φάρμακα και ΜΕΘ στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, η Ελλάδα κατρακυλάει σε όλους τους διεθνείς δείκτες νοσηρότητας, θνητότητας, διασποράς και κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας – μέχρι και ο «άριστος» αστικός Bloombergτης παγκοσμιοποίησης και του Νταβός τσάκισε το αφήγημα Μητσοτάκη περί «επιτυχιών» – και η κυβέρνηση της ΝΔ χτενίζεται στα κομμωτήρια, ποδηλατεί στην Πάρνηθα και επισκέπτεται μουσεία στην Καλαμάτα. Έτσι συντίθεται το απολύτως γνώριμο πρόσωπο μιας άθλιας κυβέρνησης και μιας βρώμικης πολιτικής οικογένειας που επιδιώκουν και κάνουν αποκρουστικά και εκτρωματικά αγνώριστη την Ελλάδα.

Το 2020 από ταξική θέση και ανάλυση ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την Ελλάδα που ακόμη δεν έχει συνέλθει από τη μεταμνημονιακή, λέμε τώρα, εποχή και οδεύει πλησίστια και τραυματισμένη στη μεταπανδημική εποχή, όποτε κι αν αυτή έρθει. Οι συνέπειες του θα είναι μακροπρόθεσμες και αιχμηρές μέσα στο 2021. Εξάλλου, με τον κορωνοϊό δεν έχουμε ξεμπερδέψει, οι ανθυγιεινές, αντιπολιτικές και αντικοινωνικές στρατηγικές αντιμετώπισης που ακολουθήθηκαν με ελάχιστες εξαιρέσεις στον κόσμο έχουν οξύνει και όχι επιλύσει τα καθημερινά προβλήματα και τις υγειονομικές εξισώσεις που έθεσε η πανδημία, οι κοινωνίες βράζουν και λόγω του ιού και λόγω των μέτρων που ελήφθησαν ναρκοθετώντας ελευθερίες, δικαιώματα, τον βιοπορισμό της εργασίας ή την ασφάλεια μιας σύντομης και άμεσης υγειονομικής απάντησης στην κρίση.

Το 2021 θα είναι ένα έτος πολλών κοινωνικών και πολιτικών προκλήσεων επειδή ακριβώς οι υπερεθνικές και διακρατικές εξελίξεις στη σκιά της πανδημίας πουθα μας απασχολήσει για καιρό ακόμη κατά αλλεπάλληλα όσο και μειωμένης σφοδρότητας κύματα, δεν έχουν ανατρέψει τις θεμελιώδεις αρχές του κρισιακού καπιταλισμού – την κρίση και για την ακρίβεια τις κρίσεις του κορωνοϊού πάλι οι υποτελείς τάξεις καλούνται να τις πληρώσουν και τα κοινωνικά κράτη πρόνοιας «αναστήθηκαν» κατά περίπτωση και με ημερομηνία λήξης της «ανάταξης» τους, τη χορήγηση των εμβολίων που παραλαμβάνονται με «ανοιχτά» διαλείμματα, τσιγγούνικες διευθετήσεις και σε μικρές αριθμητικά παρτίδες με αποτέλεσμα να θεωρείται μαραθώνιος ακόμη και ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στις κοιτίδες του καπιταλισμού, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου οι αισιόδοξες προβλέψεις μεταθέτουν την ολοκλήρωση του έως και μετά το καλοκαίρι του 2021.

Όλα αυτά μεγεθύνονται περισσότερο και συνιστούν την αγνώριστη εικόνα της Ελλάδας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που πλέον ακόμη και ο συγκριτικός και εξαντλητικός, πολυεπίπεδος καθρέφτης του Bloomberg την κατατάσσει στις χειρότερες και πλέον ακατάλληλες για διαβίωση, εργασία και υγεία χώρες του πλανήτη στο μέσο της πανδημίας.

Ποιος είπε ότι οι πρωθυπουργοί δεν κρατάνε τις υποσχέσεις τους όταν στις αρχές του έτους αρθρογραφούν για το «αγνώριστο» της χώρας που κυβερνούν και στο τέλος του ίδιου έτους η χώρα θρηνεί νεκρούς, φυτοζωεί στο λοκντάουν και διαλύει τις ζωές των εξαρτημένων από τον μισθό τους, με νεοφιλελεύθερο κυνισμό, αστική αγένεια και ταξικά αρπακτική διαχείριση;

Ετικέτες