Για την εκδήλωση των νέων ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2013 διοργανώνεται στην «Τεχνόπολη» εκδήλωση των νέων ΣΥΡΙΖΑ με τον Τζόρτζιο Αγκάμπεν και το «Ινστιτούτο Πουλαντζάς» με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και με θέμα : ««Μια θεωρία για την εξουσία της απογύμνωσης και της ανατροπής».  Στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι εκδήλωση των νέων ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν μια πρόταση της νεολαίας ΣΥΝ που ποτέ δε συζητήθηκε σε επίπεδο συντονιστικού νέων ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη  άποψή μας, οι πολιτικές εκδηλώσεις χρειάζονται μια πολιτική προετοιμασία, μια πολιτική συζήτηση και κυρίως μια πολιτική συμφωνία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε μια πρόταση της νεολαίας ΣΥΝ που μας "φορεθηκε καπέλο" χωρίς καμία συζήτηση, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Για να μην αναφερθούμε στο ότι αυτή διοργανώνεται στην «Τεχνόπολη» και όχι στο Πολυτεχνείο, εν μέσω του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης και σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προκλητικά απειλεί με άγρια καταστολή στο χώρο του Πολυτεχνείου σε περίπτωση που εκπέμψει η ΕΡΤ! Επιπλέον θεωρούμε ότι παρ όλο που οι φιλοσοφικές συζητήσεις πάντα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που θα χρειαζόταν στη φετινή επέτειο είναι να συζητηθεί κυρίως το ότι οι χούντες, και όλα τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα και κυβερνήσεις ανατρέπονται με εξεγέρσεις.

Εμείς θα θέλαμε μια ζωντανή εκδήλωση-συζήτηση (με την απαραίτητη πολιτική προετοιμασία) που θα μπορούσαν τα διαφορετικά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν τα συμπεράσματα και τις απόψεις τους τους από την εξέγερση του '73. Θα θέλαμε να ακουστεί και η άποψη της επαναστατικής αριστεράς που και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο να γίνει η εξέγερση του πολυτεχνείου και συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και των μεγάλων αγώνων για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Ο αποκλεισμός αυτής της άποψης δεν είναι άλμα σε ένα «πιο καινούριο και μοντέρνο τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα, πέρα από την αντιπαράθεση απόψεων» είναι επιστροφή στο κακό παρελθόν μας, είναι αποκλεισμός μιας άποψης, και ενός ριζοσπαστικού ρεύματος.

Χρειαζόμαστε συζητήσεις που θα πυροδοτούν ένα γόνιμο πολιτικό διάλογο για όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, αντλώντας συμπεράσματα για τις σημερινές μάχες που έχουμε να δώσουμε απέναντι στην αυταρχική κυβερνητική συμμορία Σαμαρά-Βενιζέλου, για την ανατροπή των ακραίων μνημονιακων πολιτικών. Να προβληματιστούμε (και να αντιπαρατεθουμε) στα κρίσιμα ζητήματα της εξέγερσης, της οργάνωσης μαζικών κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, του πολιτικού σχεδίου της ανατροπής.

Τέτοιες πρακτικές και τέτοιες λογικές καθόλου δε βοηθάνε την κοινή μας πορεία προς την ιδρυτική συνδιάσκεψη των νέων του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον την κάνουν πιο δύσκολη. Για αυτό δηλώνουμε δημόσια τη διαφωνία μας και τη μη στήριξη από μέρους μας μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Ετικέτες