Αιώνες αποικιοκρατίας, ιμπεριαλισμού και εκμετάλλευσης από τις χώρες του Βορρά έχουν εμποδίσει τα περισσότερα κράτη της Αφρικής να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες δημόσιας υγείας και τις υποδομές που θα περιόριζαν την εξάπλωση του ιού.

Από τα μέσα Απρί­λη 2014 η επι­δη­μία του ιού του Έμπο­λα έπλη­ξε τους πλη­θυ­σμούς των πιο φτω­χών χωρών της Δυ­τι­κής Αφρι­κής. Η εξά­πλω­ση της επι­δη­μί­ας, η βα­ρύ­τη­τα των συμ­πτω­μά­των και η τε­λι­κή έκ­βα­ση της κα­θο­ρί­ζο­νται όχι τόσο, από τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της νόσου όσο από τις κα­τα­στρο­φι­κές κοι­νω­νι­κές και οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στις χώρες αυτές, των οποί­ων τα συ­στή­μα­τα υγεί­ας είναι τρα­γι­κά ελ­λι­πή. Αιώ­νες αποι­κιο­κρα­τί­ας, ιμπε­ρια­λι­σμού και εκ­με­τάλ­λευ­σης από τις χώρες του Βορρά έχουν εμπο­δί­σει τα πε­ρισ­σό­τε­ρα κράτη της Αφρι­κής να δη­μιουρ­γή­σουν εκεί­νες τις συν­θή­κες δη­μό­σιας υγεί­ας και τις υπο­δο­μές που θα πε­ριό­ρι­ζαν την εξά­πλω­ση του ιού. 

Αν και ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας έχει χα­ρα­κτη­ρί­σει την επι­δη­μία του Έμπο­λα ως γε­γο­νός έκτα­κτης ανά­γκης διε­θνούς εμ­βέ­λειας για τη δη­μό­σια Υγεία που απαι­τεί την άμεση κι­νη­το­ποί­η­ση όλων, πα­ρα­τη­ρεί­ται τε­ρά­στια κα­θυ­στέ­ρη­ση συ­ντο­νι­σμέ­νης αντί­δρα­σης και στρα­τη­γι­κής από τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα. Είναι πλέον εμ­φα­νές ότι, επει­δή τα θύ­μα­τα του ιού είναι Αφρι­κα­νοί και υπάρ­χουν ισχνές πι­θα­νό­τη­τες εξά­πλω­σης της επι­δη­μί­ας στις χώρες του Βορρά, απο­τρέ­πε­ται η ου­σια­στι­κή εμπλο­κή της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας στη λήψη απο­τε­λε­σμα­τι­κών μέ­τρων. Είναι επί­σης, σαφές ότι η κρίση αυτή κα­τα­δει­κνύ­ει τα όρια του αγο­ραί­ας λο­γι­κής στο χώρο της υγεί­ας. Σε έναν κόσμο όπου η πρω­το­βου­λία για την έρευ­να για  νέα φάρ­μα­κα ανή­κει απο­κλει­στι­κά σχε­δόν σε πο­λυ­ε­θνι­κούς κο­λοσ­σούς που λει­τουρ­γούν στη βάση του βρα­χυ­πρό­θε­σμου οι­κο­νο­μι­κού κέρ­δους, είναι αδύ­να­το να πα­ρα­χθεί μια φαρ­μα­κευ­τι­κή θε­ρα­πεία για αν­θρώ­πους που αδυ­να­τούν να κα­τα­βάλ­λουν το αντί­τι­μό της.  

Η εξά­πλω­ση όμως μιας γε­νι­κευ­μέ­νης παν­δη­μί­ας στις χώρες της Αφρι­κής θα έχει τρα­γι­κές κοι­νω­νι­κές και οι­κο­νο­μι­κές συ­νέ­πειες για την Αφρι­κή αλλά και για όλο τον πλα­νή­τη. Για αυτό είναι κα­θή­κον της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας να υλο­ποι­ή­σει άμεσα μια απο­τε­λε­σμα­τι­κή εκ­στρα­τεία αν­θρω­πι­στι­κής, υγειο­νο­μι­κής αλλά και οι­κο­νο­μι­κής βο­ή­θειας προς τις πλητ­τό­με­νες χώρες. Πα­ρά­δειγ­μα σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση είναι η πρω­το­βου­λία της Κού­βας να απο­στεί­λει πο­λυ­πλη­θές υγειο­νο­μι­κό κλι­μά­κιο, και όχι αυτή των ΗΠΑ, που απο­στέλ­λει στρα­τιω­τι­κές δυ­νά­μεις, εκ­με­ταλ­λευό­με­νη την κρίση για να εδραιώ­σει τη γε­ω­πο­λι­τι­κή της θέση στην πε­ριο­χή.  

Η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, έστω και κα­θυ­στε­ρη­μέ­να, οφεί­λει να λάβει δρα­στι­κά μέτρα με σκοπό την εξεύ­ρε­ση πόρων, την κι­νη­το­ποί­η­ση της Ια­τρι­κής κοι­νό­τη­τας και την πα­ρο­χή αν­θρω­πι­στι­κής βο­ή­θειας. Πρέ­πει επί­σης, να φρο­ντί­σει ώστε η αυ­το­νό­η­τη λήψη μέ­τρων προ­στα­σί­ας της δη­μό­σιας υγεί­ας να μην εκτρα­πεί σε πρα­κτι­κές που στιγ­μα­τί­ζουν και στο­χο­ποιούν τους με­τα­νά­στες από την Αφρι­κή.

Η Ελ­λά­δα, με τη σειρά της, οφεί­λει να σχε­διά­σει τη στρα­τη­γι­κή της για την αντι­με­τώ­πι­ση εν­δε­χό­με­νων κρου­σμά­των Έμπο­λα. Είναι γε­γο­νός ότι η χα­ώ­δης δια­φο­ρά τόσο στις κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες όσο και στην ορ­γά­νω­ση και στον εξο­πλι­σμό των συ­στη­μά­των υγεί­ας κα­θι­στούν σχε­δόν απί­θα­νη την εξά­πλω­ση της επι­δη­μί­ας και της αν­θρω­πι­στι­κής τρα­γω­δί­ας στις Ευ­ρω­παϊ­κές χώρες. Ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας κα­τα­τάσ­σει την Ελ­λά­δα στις χώρες που δια­τρέ­χουν πολύ μικρό κίν­δυ­νο για την εξά­πλω­ση της επι­δη­μί­ας. Πα­ρό­λα αυτά, οι υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες πρέ­πει να βρί­σκο­νται σε εγρή­γορ­ση για να αντι­με­τω­πί­σουν έστω και το πα­ρα­μι­κρό κρού­σμα.

Ει­δι­κά στη χώρα μας, η ανά­γκη για αντι­με­τώ­πι­ση κρου­σμά­των του Έμπο­λα έρ­χε­ται να υπεν­θυ­μί­σει τις κα­τα­στρο­φι­κές επι­πτώ­σεις που έχει η εφαρ­μο­γή των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων πο­λι­τι­κών που ασκού­νται στην υγεία. Η χρό­νια υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος Υγεί­ας, η απο­διάρ­θρω­ση των υπη­ρε­σιών υγεί­ας και η απο­ψί­λω­ση τους από αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό λόγω των εφαρ­μο­ζό­με­νων μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών κα­θι­στούν το σύ­στη­μα υπη­ρε­σιών υγεί­ας ευά­λω­το και αδύ­να­μο να αντι­με­τω­πί­σει έγκαι­ρα επι­δη­μί­ες που απει­λούν τον πλη­θυ­σμό. Οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες ίσως δεν κιν­δυ­νεύ­ουν άμεσα από μια επι­δη­μία του Ιού Έμπο­λα, όμως άλλα λοι­μώ­δη νο­σή­μα­τα μι­κρό­τε­ρης βα­ρύ­τη­τας που έχουν επα­νεμ­φα­νι­στεί λόγω της αν­θρω­πι­στι­κής και οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης (φυ­μα­τί­ω­ση, ελο­νο­σία κτλ) απει­λούν τη δη­μό­σια υγεία.

Σε αυτό το πλαί­σιο, και με δε­δο­μέ­νες τις αδυ­να­μί­ες του συ­στή­μα­τος Υγεί­ας, οφεί­λου­με ως χώρα να προ­ε­τοι­μα­στού­με. Στην κα­τεύ­θυν­ση αυτή:

  • Το Υπουρ­γείο Υγεί­ας οφεί­λει να εκ­πο­νή­σει άμεσα Εθνι­κό σχέ­διο δρά­σης και να ενη­με­ρώ­σει υπεύ­θυ­να τους πο­λί­τες, ώστε να απο­φευ­χθεί εν­δε­χό­με­νος πα­νι­κός και κύμα κιν­δυ­νο­λο­γί­ας από τα ΜΜΕ.
  • Χρειά­ζε­ται να εκ­πο­νη­θεί σχέ­διο δια­σύν­δε­σης των αρ­μό­διων υπη­ρε­σιών (ΕΚΑΒ, ΚΕ­ΕΛ­ΠΝΟ, νο­σο­κο­μεία και ερ­γα­στή­ρια ανα­φο­ράς, ΕΣΔΥ, Υπουρ­γείο Υγεί­ας, Σώ­μα­τα Ασφα­λεί­ας) και επι­κοι­νω­νί­ας με διε­θνείς ορ­γα­νι­σμούς που έχουν την τε­χνο­γνω­σία αντι­με­τώ­πι­σης επι­δη­μιών (Π.Ο.Υ., Για­τροί Χωρίς Σύ­νο­ρα, κλπ)
  • Πρέ­πει να δη­μιουρ­γη­θεί ει­δι­κή μο­νά­δα αρ­νη­τι­κής πί­ε­σης / ασφα­λούς λει­τουρ­γί­ας για την αντι­με­τώ­πι­ση εν­δε­χό­με­νων κρου­σμά­των του Έμπο­λα. Είναι λο­γι­κό να ορι­στεί ένα δη­μό­σιο νο­σο­κο­μείο ως νο­σο­κο­μείο ανα­φο­ράς, αλλά αυτό οφεί­λει να συ­νο­δεύ­ε­ται από κα­τάλ­λη­λη στε­λέ­χω­ση, εξο­πλι­σμό και επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο.
  • Πρέ­πει να επι­σπευ­στεί η προ­μή­θεια τε­χνο­λο­γι­κού εξο­πλι­σμού και υγειο­νο­μι­κού υλι­κού που θα χρη­σι­μεύ­σουν στην έγκαι­ρη και σωστή αντι­με­τώ­πι­ση επι­κίν­δυ­νων επι­δη­μιών. Ο σύγ­χρο­νος και κα­τάλ­λη­λος εξο­πλι­σμός προ­στα­τεύ­ει τους ασθε­νείς, τους υγειο­νο­μι­κούς και όλο τον πλη­θυ­σμό.
  • Είναι ανά­γκη να προ­σλη­φθεί επι­πρό­σθε­το υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό προ­κει­μέ­νου να στε­λε­χω­θούν κα­τάλ­λη­λα οι απα­ξιω­μέ­νες και υπο­λει­τουρ­γού­σες, λόγω της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής, μο­νά­δες υγεί­ας. Οι Μο­νά­δες Υγεί­ας ανα­φο­ράς πρέ­πει να στε­λε­χω­θούν κα­τάλ­λη­λα, ώστε ο χρό­νος ερ­γα­σί­ας του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού (2-4 ώρες την ημέρα) να δια­σφα­λί­ζει ότι θα απο­φευ­χθούν τα λάθη λόγω ερ­γα­σια­κής κό­πω­σης, τα οποία μπο­ρούν να απο­βούν μοι­ραία για την εξά­πλω­ση επι­κίν­δυ­νων επι­δη­μιών.
  • Είναι ανά­γκη να δια­σφα­λι­στεί η προ­στα­σία και η ανω­νυ­μία των υγειο­νο­μι­κών που θα αντι­με­τω­πί­σουν εν­δε­χό­με­να κρού­σμα­τα Έμπο­λα για να προ­λη­φθούν οι κοι­νω­νι­κές συ­νέ­πειες προς τους ίδιους και τις οι­κο­γέ­νειές τους.
  • Χρειά­ζε­ται να ορ­γα­νω­θεί άμεσα η ενη­μέ­ρω­ση - εκ­παί­δευ­ση του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού ως προς τις δια­δι­κα­σί­ες αντι­με­τώ­πι­σης πι­θα­νού κρού­σμα­τος.
  •  Πρέ­πει να στε­λε­χω­θεί και να εξο­πλι­στεί εξει­δι­κευ­μέ­νη μο­νά­δα ΕΚΑΒ και να δια­σα­φη­νι­στούν τα πρω­τό­κολ­λα προ­νο­σο­κο­μεια­κής φρο­ντί­δας και με­τα­φο­ράς των ασθε­νών.

  1.  

ΕΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ