Εκτός από τις συντάξεις, το αφορολόγητο, την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το κόψιμο του νερού και του ρεύματος, που είναι αποτέλεσμα των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και πλήττουν τα πιο φτωχά και αδύναμα λαϊκά στρώματα, αρπάζουν τώρα και την δημόσια περιουσία.

Στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν στις 14/8/15 ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, προβλεπόταν η ίδρυση του υπερταμείου, για την εκχώρηση -εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας από ιδιώτες και την αποπληρωμή του ληστρικού χρέους στους δανειστές. Με τον νόμο 4389/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύστησε το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ), με την υπαγωγή σε αυτό του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ. Με υπουργική απόφαση του Τσακαλώτου τον Μάιο του 2017 ορίστηκε 39μελής επιτροπή για να επιλέξει τα ακίνητα που θα εκχωρηθούν στην ΕΤΑΔ. Τον Ιούνιο του 2018 μετά από αίτημα του υπερταμείου και την σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, εκδόθηκαν από τον Τσακαλώτο δύο υπουργικές αποφάσεις,  η ΦΕΚ Β 2317/19-6-2018 που είναι η λίστα των ακινήτων και η ΦΕΚ 2320/19-6-2018 που τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ για εκμετάλλευση από το υπερταμείο για 99 χρόνια. Αρχαιολογικοί χώροι, σχολεία, μουσεία, νοσοκομεία, πολιτιστική κληρονομιά, γήπεδα, στρατόπεδα, κτίσματα, δασικές εκτάσεις, πάρκα, πλατείες, περιλαμβάνονται στα 10119 ακίνητα που αρπάζουν χωρίς αντίδραση οι δανειστές και με την σύμφωνη γνώμη των μνημονιακών κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.

Στην Ανατολική Αθήνα περιλαμβάνονται 203 από τα 10.119 ακίνητα. Στον Άγιο Δημήτριο 14, στον Βύρωνα 40, στου Ζωγράφου 26,στην Ηλιούπολη 95, στην Καισαριανή 28. Οι δημοτικές αρχές δυστυχώς, παρά τον θόρυβο και τις πρώτες αντιδράσεις, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, συναινώντας ουσιαστικά στην αρπαγή αυτή, συνεχίζοντας την μέχρι τώρα συμφιλιωτική στάση τους απέναντι στα μνημόνια που πλήττουν την χώρα και το λαό μας. Οι δημοτικές αρχές είναι η αιχμή του δόρατος που υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές φτώχειας και εξαθλίωσης, της εκχώρησης της λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας, της απόλυτης δέσμευσης και εκμετάλλευσης της χώρας και του λαού για 99 χρόνια.

Αν είχαν τηρήσει διαφορετική στάση μέχρι σήμερα, κανένα μνημόνιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε τους μαζικούς φορείς, τα συνδικάτα, τις τοπικές συλλογικότητες και τα κινήματα, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους γονέων, τους εργαζόμενους στους δήμους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ανέργους, το σύνολο των πολιτών στις περιοχές μας και να τους καλέσουμε να αντιδράσουν παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

Να απαιτήσουμε σε τοπικό επίπεδο από τις δημοτικές αρχές και παρατάξεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Να ξυπνήσουν από τον βαθύ ύπνο, να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των δημοτών τους και να απαιτήσουν δυναμικά μαζί με τους πολίτες της πόλης τους, τα ακίνητα του δημοσίου να δοθούν στην τοπική κοινωνία και στους πολίτες για τις ανάγκες τους.

Για να μην γίνουν λάφυρα στα χέρια των δανειστών και κάθε είδους «επενδυτών».

Νομαρχιακή Επιτροπή Ανατολικής Αθήνας της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Αθήνα 28/09/2018