Διαβάζουµε τίτλο στα Νέα «5.000 ποινικές δικογραφίες µε ανήλικους δράστες» και µέσα στο άρθρο «οι αριθµοί, αδιάψευστοι µάρτυρες του κοινωνικού φαινοµένου της παραβατικότητας των ανηλίκων, µόνο ανησυχία και προβληµατισµό προκαλούν στους εισαγγελικούς λειτουργούς».

Συ­ναι­σθη­µα­τι­κοί τί­τλοι «νέο τρα­γι­κό πε­ρι­στα­τι­κό βίας ανη­λί­κων», ανα­λυ­τι­κές πε­ρι­γρα­φές και βι­ντε­ο­λη­πτι­κό υλικό της βιαιο­πρα­γί­ας, επι­θε­τι­κοί προσ­διο­ρι­σµοί της εί­δη­σης όπως «σο­κα­ρι­στι­κό», «συ­ντα­ρα­κτι­κό», το­νι­σµός στην επα­νά­λη­ψη «άλλο ένα παιδί στο νο­σο­κο­µείο από συ­µµα­θη­τές του» είναι ορι­σµέ­να χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που συν­θέ­τουν ση­µα­ντι­κό κο­µµά­τι της µι­ντια­κής κά­λυ­ψης του θέ­µα­τος και του ηθι­κού πα­νι­κού γύρω της. Η «ανή­λι­κη πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα» έχει φτά­σει να απο­τε­λεί σχε­δόν ξε­χω­ρι­στή κα­τη­γο­ρία στα ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κά sites δίπλα στα «διε­θνή» και στο «σχε­τι­κά µε µας», βρί­σκε­ται κα­θη­µε­ρι­νά στην ηµε­ρή­σια διά­τα­ξη που κα­θο­ρί­ζει η τη­λε­ό­ρα­ση, υπο­δει­κνύ­ο­ντας τα ζη­τή­µα­τα που συ­ζη­τά­µε και ορί­ζου­µε ως «φαι­νό­µε­να» και ως «προ­βλή­µα­τα».

Ο ηθι­κός πα­νι­κός από τη µία, τα στοι­χεία από την άλλη

Για να το πά­ρου­µε, όµως, από την αρχή. Στο ίδιο άρθρο των συ­στη­µι­κών Νέων πα­ρου­σιά­ζε­ται ότι «το 2021 έφτα­σαν στην Ει­σαγ­γε­λία Ανη­λί­κων της Αθή­νας 2.520 υπο­θέ­σεις» οι οποί­ες αυ­ξή­θη­καν το 2023 στις 3.725. Πρά­γµα­τι, σύ­µφω­να, µε την ΕΛ­ΣΤΑΤ (Ελ­λη­νι­κή Στα­τι­στι­κή Αρχή) τα δια­πρα­χθέ­ντα αδι­κή­µα­τα στις ηλι­κί­ες 13 µε 17 το 2021 ήταν 6.086 και το 2023, 11.670, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι υφί­στα­ται µία αύ­ξη­ση. Όµως, το ίδιο διά­στη­µα, τα αδι­κή­µα­τα που δια­πρά­χθη­καν από ενή­λι­κους 45 έως 50 ετών το 2021 από 33.587 έφτα­σαν στα 40.004 το 2023. Εντο­πί­ζου­µε, δη­λα­δή, µία πιο συ­νο­λι­κή όξυν­ση της βίας, και όχι µόνο µέσα στα στενά όρια της νε­α­νι­κό­τη­τας, όπως προ­βάλ­λε­ται. Ενώ, αν γυ­ρί­σου­µε πιο πίσω στο 2005, τα αδι­κή­µα­τα που κα­τα­γρά­φη­καν για την πρώτη νε­α­νι­κή κα­τη­γο­ρία ήταν 24.733, πε­ρισ­σό­τε­ρο από τον δι­πλά­σιο αρι­θµό του 2023, κα­ταρ­ρί­πτο­ντας πλή­ρως το αφή­γη­µα περί «πρω­τό­γνω­ρης έξαρ­σης». Ει­δι­κοί, όπως ψυ­χο­λό­γοι και ψυ­χί­α­τροι συ­νι­στούν ψυ­χραι­µία και νη­φα­λιό­τη­τα, καθώς τα στοι­χεία δεν είναι σε καµία πε­ρί­πτω­ση τόσο ανη­συ­χη­τι­κά, όσο εµφα­νί­ζο­νται στα τη­λε­ο­πτι­κά πάνελ. Αλλά, ακόµη κι αν έχου­µε πε­ρισ­σό­τε­ρα πε­ρι­στα­τι­κά ανή­λι­κης πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τας, η ανά­γνω­ση και στην συ­νέ­χεια η λύση που προ­τεί­νε­ται από την κυ­βέρ­νη­ση είναι, επί­σης, εγκλη­µα­τι­κή…

Η ατο­µι­κή ευ­θύ­νη στο επί­κε­ντρο της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής

Ο Μάρεϊ Έντε­λµαν που ανέ­λυ­σε σε βάθος τη σχέση της γλώσ­σας και της πο­λι­τι­κής εξου­σί­ας εξη­γεί ότι «τα προ­βλή­µα­τα είναι προ­ϊ­ό­ντα του λόγου και ως εκ τού­του υφί­στα­νται ως υπο­στυ­λώ­µα­τα ιδε­ο­λο­γιών» και, δυ­στυ­χώς, η ιδε­ο­λο­γία που νοη­µα­το­δο­τεί την ση­µε­ρι­νή πρα­γµα­τι­κό­τη­τα είναι η αστι­κή, δη­λα­δή «ατο­µι­κή ευ­θύ­νη». Στο ζή­τη­µα αυτό ατο­µι­κή ευ­θύ­νη ισού­ται µε το βλέ­µµα στην οι­κο­γέ­νεια, στους «ανά­ξιους, απρό­σε­κτους γο­νείς που δεν επι­τε­λούν σωστά τον κοι­νω­νι­κό ρόλο του φρο­ντι­στή και της φρο­ντί­στριας που έχουν ανα­λά­βει» απο­σιω­πώ­ντας, φυ­σι­κά, οποια­δή­πο­τε κοι­νω­νι­κή, οι­κο­νο­µι­κή, κρα­τι­κή διά­στα­ση. Καµιά φορά η ευ­θύ­νη πέ­φτει και στην κουλ­τού­ρα της νε­ο­λαί­ας (µε αλη­σµό­νη­τες εµφα­νί­σεις Βε­λό­που­λου να χώνει ρίµες του Mad Clip), στα κι­νη­τά ή στα video games (αν και αυτό δεί­χνει βγα­λµέ­νο από πα­λιό­τε­ρη εφη­µε­ρί­δα) αλλά δεν απο­τε­λεί την βα­σι­κή πλαι­σί­ω­ση των ει­δή­σε­ων αυτών. Με το αφή­γη­µα, λοι­πόν, «στο στό­χα­στρο οι γο­νείς» ο υπουρ­γός Δι­καιο­σύ­νης, Γιώρ­γος Φλω­ρί­δης δια­µη­νύ­ει σε όλα τα κα­νά­λια πως απο­τε­λούν εξ’ ολο­κλή­ρου τους υπεύ­θυ­νους και προει­δο­ποιεί ότι «ο κίν­δυ­νος να πάνε φυ­λα­κή θα είναι µε­γά­λος» µε σκλη­ρές ποι­νές φυ­λά­κι­σης που φτά­νουν ως και τα πέντε έτη. Νο­σταλ­γεί, µά­λι­στα, την εποχή που ήταν ο ίδιος µα­θη­τής, και «αν ο δά­σκα­λος µου έδωσε κανά χα­στού­κι, ο πα­τέ­ρας µου µου έρι­χνε άλλα δέκα και µου έλεγε “για να σε δεί­ρει ο δά­σκα­λος κάτι κακό έκα­νες”», οπι­σθο­δρο­µώ­ντας εντυ­πω­σια­κά. Κά­ποιες µέρες αρ­γό­τε­ρα µα­θαί­νου­µε για 3 νέες φυ­λα­κές σε Κρήτη, Δράµα και Ασπρό­πυρ­γο µε το αυ­στη­ρό «σή­µε­ρα δεν υπάρ­χει αδί­κη­µα χωρίς επί­πτω­ση».

Η µε­τα­κύ­λη­ση ολό­κλη­ρης της ευ­θύ­νης στις πλά­τες των γο­νέ­ων και στη δική τους «αµέ­λεια», σε µία κοι­νω­νία που τους φτω­χο­ποιεί µέσω του πλη­θω­ρι­σµού και της ακρί­βειας, που προ­ά­γει, πα­ράλ­λη­λα, την ιδιω­τι­κή εκ­παί­δευ­ση προ­σθέ­το­ντάς τους όλο και µε­γα­λύ­τε­ρο οι­κο­νο­µι­κό βάρος και υπο­χρε­ώ­νο­ντας τους σε εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια η δεύ­τε­ρες ερ­γα­σί­ες, την ίδια στι­γµή που το κρά­τος πρό­νοιας όλο και κα­ταρ­ρέ­ει, είναι του­λά­χι­στον υπο­κρι­τι­κή. Το κενό µε­τα­ξύ γονέα και παι­διού που δη­µιουρ­γεί η κα­θη­µε­ρι­νό­τη­τα µέσα στο νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σµό, θα κά­λυ­πτε ένα δη­µό­σιο σχο­λείο που θα προ­ω­θού­σε την συ­νερ­γα­σία και την αλ­λη­λεγ­γύη. Αντ’ αυτού, το ση­µε­ρι­νό σχο­λείο εκ­παι­δεύ­ει στον αντα­γω­νι­σµό και τον ατο­µι­σµό, στοι­χεία που απο­τε­λούν βα­σι­κούς πυ­λώ­νες της κυ­ρί­αρ­χης ιδε­ο­λο­γί­ας στον κα­πι­τα­λι­σµό και τα οποία υπο­θέ­του­µε πως δεν λει­τουρ­γούν απο­τρε­πτι­κά στην βία. Οι ποι­νές που αναγ­γέλ­λει ο κ. Φλω­ρί­δης, για ηλι­κί­ες από 12 έως 15 ετών είναι τρία ανα­µορ­φω­τι­κά µέτρα συ­µµε­το­χής του «ανή­λι­κου πα­ρα­βά­τη» σε πο­λι­τι­σµι­κά, αθλη­τι­κά ή κοι­νω­νι­κής ερ­γα­σί­ας προ­γρά­µµα­τα, η συ­στη­µα­τι­κή πα­ρα­κο­λού­θη­ση από κοι­νω­νι­κή λει­τουρ­γό ή ο εγκλει­σµός τους στο ανα­µορ­φω­τή­ριο του Βόλου, ενώ ήδη από τα 15 θα δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα φυ­λά­κι­σης στις Φυ­λα­κές Ανη­λί­κων του Αυ­λώ­να. Πρό­κει­ται για ξε­κά­θα­ρη αυ­στη­ρο­ποί­η­ση του πλαι­σί­ου και επι­λο­γή απο­κλει­στι­κά της τι­µω­ρη­τι­κής οδού. Μέ­θο­δοι που έχουν δο­κι­µα­στεί, για πα­ρά­δει­γµα, στην Αµε­ρι­κή οδη­γώ­ντας δε­δο­µέ­να σε σπι­ράλ βίας.

Ρη­το­ρι­κή µί­σους, ακρο­δε­ξιά και νε­ο­λαία

Πολύ ση­µα­ντι­κή είναι η εξέ­τα­ση της φύσης των αδι­κη­µά­των που συν­δέ­ο­νται µε το µπού­λινγκ. Το Νο1 πεδίο άσκη­σης βίας του µπού­λινγκ είναι η ταυ­τό­τη­τα του φύλου και ο σε­ξουα­λι­κός προ­σα­να­το­λι­σµός, ενώ το Νο2 είναι η εθνι­κή και θρη­σκευ­τι­κή ταυ­τό­τη­τα του θύ­µα­τος. Αρκεί να θυ­µη­θού­µε ένα πρα­γµα­τι­κά σο­κα­ρι­στι­κό βί­ντεο λιν­τσα­ρί­σµα­τος δυο ΛΟ­ΑΤ­ΚΙ ατό­µων στην πλα­τεία Αρι­στο­τέ­λους από δε­κά­δες εφή­βους µε κα­θα­ρά ρα­τσι­στι­κά και οµο­φο­βι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Οδη­γη­θή­κα­µε ξαφ­νι­κά σε ει­κό­νες νε­α­νι­κού όχλου που κα­θο­δη­γεί­ται από τυφλό µίσος για το δια­φο­ρε­τι­κό; Στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του Ιου­νί­ου 2023 το υπο­κι­νού­µε­νο από τον  Κα­σι­διά­ρη κόµµα Σπαρ­τιά­τες συ­γκέ­ντρω­σε στη νε­ο­λαία 17 µε 24 ετών πο­σο­στό 7,8%, η Ελ­λη­νι­κή Λύση 2,1%, και η Νίκη 2,7%, συ­νο­λι­κά 12,6 το πο­σο­στό της ακρο­δε­ξιάς, µε βάση τα στοι­χεία των exit poll της metron analysis. Η διείσ­δυ­ση της ακρο­δε­ξιάς, µε την ρη­το­ρι­κή µί­σους, του αντι­µε­τα­να­στευ­τι­κού, αντι-woke, σε­ξι­στι­κού λόγου στην δη­µό­σια συ­ζή­τη­ση, συ­νο­λι­κά στην κοι­νω­νία, δεν µπο­ρεί να µην επη­ρε­ά­σει τα πιο εύ­πλα­στα πλά­σµα­τα µιας κοι­νω­νί­ας, τα παι­διά.

Την βα­σι­κή υπό δια­µόρ­φω­ση κοι­νω­νι­κή κα­τη­γο­ρία που λέ­γε­ται νε­ο­λαία, οφεί­λου­µε να την εκ­παι­δεύ­σου­µε να προ­στα­τεύ­ε­ται από την µι­σαλ­λο­δο­ξία και την βία, κάτι που δεν µπο­ρεί να συ­µβεί στή­νο­ντάς την στον τοίχο, απο­κα­λώ­ντας την «εγκλη­µα­τία» και απει­λώ­ντας την µε κα­τα­σταλ­τι­κά µέσα. Για τον Έντε­λµαν, «µία ορι­σµέ­νη εξή­γη­ση ενός χρό­νιου προ­βλή­µα­τος είναι πι­θα­νόν να φαί­νε­ται σωστή σε ένα µε­γά­λο µέρος του πλη­θυ­σµού για µία µε­γά­λη χρο­νι­κή πε­ρί­ο­δο, στο µέτρο που αντα­να­κλά και εν­δυ­να­µώ­νει την κυ­ρί­αρ­χη ιδε­ο­λο­γία της επο­χής». Αυτή µέσα στο κα­πι­τα­λι­στι­κό σύ­στη­µα θα γυ­ρί­ζει τον φακό στο άτοµο, ποτέ στη βία του ίδιου του συ­στή­µα­τος που δεν µπο­ρεί παρά να ανα­πα­ρά­γει τον εαυτό της, σε παι­διά, εφή­βους, ενή­λι­κες.

Δεν αγνο­ού­µε ότι η οι­κο­γέ­νεια εν­δε­χο­µέ­νως να έχει ευ­θύ­νες, αλλά εκεί είναι που το κρά­τος οφεί­λει µέσα από υπο­δο­µές φρο­ντί­δας µε κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς, ψυ­χο­λό­γους, εκ­παι­δευ­µέ­να άτοµα να φρο­ντί­σουν παι­διά που ίσως εκ­δη­λώ­νουν επι­θε­τι­κές συ­µπε­ρι­φο­ρές. Ίσως έτσι κα­τα­φέ­ρου­µε αυτό που έλεγε ο Βί­κτωρ Ουγκώ, να κλεί­νου­µε φυ­λα­κές ανοί­γο­ντας σχο­λεία και όχι το αντί­στρο­φο…

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Ετικέτες