Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει εικόνα παραλυτικής κρίσης (διαδοχικά κλεισίματα γραφείων κλπ), μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες και το σκηνικό αλληλοφαγωμάρας που επικρατεί, ενώ σύντομα τα στελέχη και η ηγεσία της θα ξαναβρεθούν απολογούμενα στις δικαστικές αίθουσες, καθώς η δίκη ξαναρχίζει μέσα στο Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το φόντο, το κίνημα και η Αριστερά έχουν δυνατότητες κι ευκαιρίες με τη δράση τους να «τελειώσουν τη δουλειά», να δώσουν στην νεοναζιστική συμμορία χτυπήματα που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασηκώσει κεφάλι. Αυτά κάνουν τον –κεκτημένο πλέον– «αντιφασιστικό Σεπτέμβρη» πολύ πιο σημαντικό φέτος. Πάντοτε η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είχε τη σημασία της, για να θυμόμαστε τον Killah-P, για να θυμίζουμε τι είναι η Χρυσή Αυγή και να δίνουμε συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Αλλά η ιδιαίτερη φετινή συγκυρία είναι εμφανής και η ευρύτερη συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος είχε φανεί από τα τέλη Ιούνη ακόμα, όπου η μαζικότητα της αντιφασιστικής συνέλευσης στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, πιάνοντας μεγέθη «ανοιχτής εκδήλωσης».

Στο ίδιο το Κερατσίνι, ήδη προγραμματίζεται μια πιο πλούσια εκδήλωση από κάθε άλλη φορά –τόσο σε διάρκεια με καθημερινές δράσεις, όσο και σε εύρος δραστηριοτήτων. Εκθέσεις, προβολές ταινιών, εργαστήρια, γκράφιτι στους τοίχους της γειτονιάς, καθημερινές συζητήσεις με πλούσια αντιφασιστική θεματολογία, συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα από τα σχολεία της περιοχής, διαμορφώνουν ένα «υπόδειγμα» αλληλεγγύης και αντιφασισμού στη γειτονιά, ως απάντηση στην προσπάθεια των νεοναζί να μετατρέψουν τις γειτονιές σε «φωλιές» μίσους. Οι τοπικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την κεντρική συναυλία (Σιγά Μη Φοβηθώ) και με την συγκέντρωση που θα διαδηλώσει προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.

Όπως είχαν δηλώσει ότι επιδιώκουν και οι διοργανωτές κατά την αντιφασιστική συνέλευση του Ιούνη, φέτος επιχειρείται ένα «μοντέλο» που θα προσπαθεί να «ριζώσει» την αντιφασιστική δράση στη γειτονιά και να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία και μάλιστα σε μια περιοχή που αποτελεί ένα από τα τελευταία «κάστρα» τα οποία επιχειρεί να κρατήσει ακόμα και σήμερα η Χρυσή Αυγή.

Είναι μια καλή ευκαιρία να απομονωθούν οριστικά οι φασίστες στις γειτονιές του Παύλου, αλλά και ένα παράδειγμα που θα πρέπει να γενικευτεί. Η διάθεση για «πανελλαδικές δράσεις», για να μην περιοριστεί στο Κερατσίνι η επέτειος, είναι πολύτιμη.

Μέσα από έναν τέτοιο «πόλεμο θέσεων» σε κάθε γειτονιά μπορούμε να δώσουμε επιτυχημένα τη μάχη με τις ρατσιστικές-ακροδεξιές ιδέες που διαχέονται ως δηλητήριο κι αποτελούν το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη δυνάμεων όπως η Χρυσή Αυγή, αλλά και άλλα ακροδεξιά ή νεοφασιστικά «φρούτα». Με τέτοιες δράσεις μπορούμε να συσπειρώσουμε και τις κοινωνικές δυνάμεις που χρειάζονται και για την κεντρική-πολιτική αντιπαράθεση, που παραμένει αναντικατάστατη, ειδικά καθώς η δίκη θα μπαίνει στην τελική της ευθεία και το κίνημα θα πρέπει να δώσει δυναμικό και μαζικό «παρόν» σε κρίσιμες ημερομηνίες.

Οι φετινές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη:

- Αντιφασιστικό Φεστιβάλ «Παύλος Φύσσας Killah P».                                

Χώρος διεξαγωγής Πρώην Εργοστάσιο Καχραμάνογλου, Κωνσταντινουπόλεως 51, Κερατσίνι.

Παρασκευή 13/9  -  Κυριακή 15/9:

«Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Παρασκευή  13/9  

18.00 Έναρξη εκδηλώσεων

19.00 – 23.00 Εκθέσεις

19.30 Συζήτηση: «ΜΜΕ και φασισμός», Άρης Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος, INFOWAR),  Μάριος Λόλος  (Φωτορεπόρτερ),  Λουκάς  Σταμέλλος (ΟΜΝΙΑ TV). Συντονίζει η Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος, Πρωτοβουλία Golden Dawn Watch).

21.30–23.00 Dj Set με τους Damned1 & LowP.

Σάββατο  14/9 

11.00–19.00 «Να μην αφήσουμε σπιθαμή τοίχου στους φασίστες» (street art). Με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών: Political Stencil, AcG, Alone 98, platon, onetwo, nique, sner, spent 1, spantone,  taish, rtm, zie κλπ. 

11.00–23.00 Εκθέσεις

18.30–20.30 Προβολές Αντιφασιστικών - Αντιρατσιστικών ταινιών μικρού μήκους: «Red Hulk» (σενάριο - σκηνοθεσία Ασημίνα Προέδρου), «Jafar» (σενάριο - σκηνοθεσία Νάνσυ Σπετσιώτη), «Η εκπαίδευση για το Θάνατο: Πώς δημιουργείται ένας Ναζι» (Walt Disney), «Φίλο(ι)…Ξένοι» (1ο ΓΕΛ Κερατσινίου). Θα ακολουθήσει συζήτηση με συμμετοχή των δημιουργών και με θέμα: «Μπορεί ο κινηματογράφος να σταθεί ως ανάχωμα στη διάχυση ρατσιστικών και φασιστικών ιδεών στην κοινωνία;».

18.00 Ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργία εργαστηρίων σκίτσου, φωτογραφίας, Graffiti.

19.30–24.00 Μουσικό Φεστιβάλ με συμμετοχή νέων ερασιτεχνικών σχημάτων από σχολεία και γειτονίες. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι συμμετέχοντες.

Κυριακή 15/9 

18.00–23.00 Εκθέσεις 

19.00 Συζήτηση: «Η δίκη της Χρυσής Αυγής και η δράση του αντιφασιστικού κινήματος καθοριστικοί παράγοντες στη συρρίκνωση της Χ.Α.». Συμμετέχουν Χρύσα Παπαδοπούλου, Ελευθερία Τομπατζόγλου (Δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής), Δημήτρης Κουσουρής (πανεπιστημιακός, ιστορικός), Δημήτρης Ψαρράς (δημοσιογράφος), Αγγελική Βαλσαμάκη (Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά). Συντονίζει ο Χρήστος Καραγιαννάκης (Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης).

21.30–23.30 Συναυλία: Παντελής Κυραμαργιός, Αστικά Καβούκια.

-  Συναυλία  Τρίτη 17 Σεπτέμβρη

Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας

Έναρξη 19.30μμ  –  Είσοδος Ελεύθερη.

Διοργάνωση: Οικογένεια Φύσσα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Άλλος Κόσμος, Night Stalker, No Hard Feelings, Social Waste, The Titz, Dj Moya.

- Αντιφασιστική συγκέντρωση Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019, 17.30μμ  

Οδός Παύλου Φύσσα 60, Κερατσίνι. 

Και Πορεία στον Πειραιά προς τα γραφεία της Ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ετικέτες