Με την «πετυχημένη» διαχείριση της πανδημίας, να οδηγεί από ρεκόρ σε ρεκόρ τoν αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων από covid, η κυβέρνηση προχωρά τη Δευτέρα 19/4 στην άρση υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, επιχειρώντας το πιλοτικό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, πριν την επίσημη πρεμιέρα της σεζόν στις 14 Μαΐου.

Με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει υψηλό, ταξιδιώτες από την ΕΕ, τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από αύριο, δεν θα υπόκεινται σε καραντίνα, εάν αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή αν επιδείξουν αρνητικό τεστ. Ήδη, οι πρώτες «ασκήσεις υποδοχής» με οργανωμένα γκρουπ τουριστών στη Ρόδο, στην Κρήτη κ.α. έχουν αρχίσει από τις προηγούμενες εβδομάδες, τη στιγμή που ισχύει ακόμα η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Και ενώ η μη ενίσχυση του ΕΣΥ έχει οδηγήσει στην τραγική εξέλιξη να επιλέγονται οι ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ουσιαστικά μπροστά την εφαρμογή του «πράσινου διαβατηρίου», πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ψηφιακό πιστοποιητικό στην ΕΕ και παρά τις ενστάσεις του ΠΟΥ. Προφανώς, όταν πρόκειται για τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου και των μεταφορικών, δεν χωρά καμιά καθυστέρηση. Ακόμα και η περίφημη κουβέντα για «Πάσχα στο χωριό», φαίνεται ότι κλείνει, ώστε να μην διαταραχθεί η επανεκκίνηση του Τουρισμού και της εστίασης και δευτερευόντως, λόγω της οριακής κατάστασης στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, ο καθολικός εμβολιασμός επεκτείνεται και στα 85 συνολικά νησιά έως 10.000 κατοίκους, ώστε να γίνουν «covid free» προορισμοί πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους φυλακισμένους και τους πρόσφυγες που διαβιούν σε συνθήκες συνωστισμού, προφανώς και δεν υπάρχει ανάλογη προτεραιότητα. Γενικότερα, ο ρυθμός εμβολιασμών ασθμαίνει με την Ελλάδα να έχει χαμηλή επίδοση στο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις (7,1%). Οι συγκρίσεις με τρίτες χώρες είναι απογοητευτικές, εξαιτίας και της συνολικής αποτυχίας της ΕΕ στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Παρά το φιάσκο όμως, οι Βρυξέλλες συζητούν με τη Pfizer για την προμήθεια 900 εκατ. δόσεων με αυξημένη τιμή κατά 60% για κάθε δόση (19,5ευρώ από 12ευρώ), ενώ αναστολή εμβολιασμών υπάρχει για την ώρα για το σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Μετά την «ατομική ευθύνη» για πιθανή μόλυνση από covid, υπάρχει πλέον και ο αυτοέλεγχος με τα διαβόητα (και με υψηλά ποσοστά ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων όπως έδειξε η χρήση τους στα σχολεία) self-tests, που επιχειρείται να υποκαταστήσουν τη σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα και αυτά όμως, θα αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένων κλάδων και όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις, γραφεία και μαζικούς εργασιακούς χώρους, όπου γίνεται πραγματικό «κορωνοπάρτι» με ελλιπή μέτρα υγιεινής, απόκρυψη κρουσμάτων, πρόωρα τεστ -αν υπάρξει θετικό κρούσμα-που όμως δεν ανιχνεύουν την πραγματική διασπορά.

Για τη «λύση» στο συνωστισμό στα ΜΜΜ, «γελούν» ακόμα και τα αμαξοστάσια που στήθηκε το επικοινωνιακό σόου παρουσίασης 40 μεταχειρισμένων και με βλάβες λεωφορείων, χωρίς επαρκή παράθυρα, τα οποία μισθώθηκαν πανάκριβα (2.500-2.800 ευρώ τον μήνα ανά όχημα).

Η προκλητική εξυπηρέτηση των απαιτήσεων μεγάλων και μικρών καπιταλιστών, ήταν και παραμένει το βασικό κριτήριο των κυβερνητικών μέτρων. Από τους κλινικάρχες και τα διαγνωστικά κέντρα, μέχρι τους tour operators και τους επιδοτούμενους εργοδότες, κάθε κυβερνητική απόφαση βάζει σε…τρίτη μοίρα τις ζωές των εργαζομένων και της νεολαίας.

Εμβληματικό παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής που τα δίνει όλα για τις επιχειρήσεις, είναι και οι προθέσεις της για το άνοιγμα του τουρισμού «όπως-όπως», διαμορφώνοντας ανάλογα ακόμα και τη σειρά εμβολιασμών. Με την πλειοψηφία της κοινωνίας να στενάζει κάτω από τις οικονομικές δυσκολίες και τις διαρκείς απαγορεύσεις, με τη δημόσια υγεία σε μόνιμη απειλή, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μετράει αφίξεις τουριστών, όσο εμείς καθημερινά μετράμε τους νεκρούς της πολιτικής της.

Ετικέτες