update 23/5: Απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο η προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την προσωρινή επαναπρόσληψη των 397 καθαριστριών στις υπηρεσίες του υπουργείου. Η απόρριψη της αίτησης από τον Άρειο Πάγο σημαίνει ουσιαστικά την άμεσα επαναπρόσληψη των καθαριστριών έως τις 10 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών. Οι καθαρίστριες σταμάτησαν τη συμβολική κατάληψη στην είσοδο του ΥΠΟΙΚ και δηλώνουν ότι θα συνεχίζουν την κινητοποίηση έξω από το υπουργείο. Από τα ξημερώματα οι καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ. έχουν καταλάβει συμβολικά το κτίριο στην Καραγιώργη Σερβίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του υπουργείου να εφαρμόσει την απόφαση του Πρωτοδικείου, που ζητά την προσωρινή επαναπρόσληψη των 397 καθαριστριών.

Οι απολυμένες καθαρίστριες έδεσαν με αλυσίδες τις πόρτες του υπουργείου και κλειδώθηκαν μέσα, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου και να επαναπροσληφθούν άμεσα.

Το μεσημέρι, με δελτίου τύπου, ο υπουργός οικονομικών ενημέρωσε ότι κάνει δεκτή την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εισηγείται: α) την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από το δικαίωμα άσκησης του ενδίκου μέσου της έφεσης β) την άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών γ)την άσκηση αίτησης αναστολής της εκτέλεσης και αναστολής της ισχύος της εν λόγω απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε η υπόθεση να αντιμετωπιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο συντομότερο χρόνο. Με άλλα λόγια, ο Στουρνάρας προσφεύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας αναίρεση της απόφασης για επαναπρόσληψη των καθαριστριών.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα υποβάλλει ερώτημα της διοίκησης προς την τριμελή επιτροπή του Αρείου Πάγου, η οποία εποπτεύει τη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις, με αντικείμενο τη δεσμευτικότητα εκτέλεσης της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου σε παρόντα χρόνο (σ.σ. την άμεση επαναπρόσληψη των καθαριστριών).

Η κυβέρνηση της ανεργίας και του αυταρχισμού, παραπλανεί την κοινωνία εν όψει εκλογών. Αυτοί που εγκαλούν καθημερινά τους αγωνιζόμενους κλάδους και την Αριστερά για παραβίαση της «νομιμότητας», με νομικά τερτίπια και κάθε είδους προσχήματα, επιδιώκουν να μην εφαρμοστεί η ξεκάθαρη απόφαση της δικαιοσύνης, κατανοητή όχι μόνο από νομικούς, αλλά από τον καθένα και την καθεμία. Αυτή είναι η δημοκρατίας τους στα χρόνια της μνημονιακής εξαθλίωσης.

Η απαράμιλλη μαχητικότητα και αντοχή των καθαριστριών, ανάγκασε τα δικαστήρια να τις δικαιώσουν. Αυτό ακριβώς το παράδειγμα κινηματικής νίκης θέλει να συσκοτίσει η συγκυβέρνηση, δύο μέρες πριν την κάλπη των ευρωεκλογών.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθαριστριών, από το πρωί, έχουν βρεθεί εκατοντάδες αλληλέγγυοι-ες, ανάμεσά τους οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπόλαρη, Θ. Φωτίου, Μ. Παπαδημητρίου, Νάντια Βαλαβάνη κ.α., υποψήφιοι ευρωβουλευτές όπως η Κωνσταντίνα Κούνεβα και η Ρένα Δούρου. 

Ετικέτες