Μέτωπο λαού-υγειονοµικών για να τα καταφέρουµε!
Μετά την έναρξη λειτουργίας των απογευµατινών επί πληρωµή χειρουργείων, η κυβέρνηση προχώρησε στο επόµενο βήµα για την ιδιωτικοποίηση-εµπορευµατοποίηση του δηµόσιου συστήµατος υγείας. Με τον νέο νόµο που ψηφίστηκε αρχές του Απριλίου επικαιροποιείται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, διευκολύνοντας τη µετατροπή των νοσοκοµειακών γιατρών σε κυνηγούς ασθενών-πελατών και τη µετατροπή του ΕΣΥ σε προθάλαµο του ιδιωτικών κλινικών-θεραπευτηρίων.
Ελλείψεις
Αλλά δεν είναι µόνο αυτό. Οι ελλείψεις σε σηµαντικά φάρµακα έχουν γίνει καθηµερινότητα, οι ανασφάλιστοι περιµένουν µήνες για ένα ραντεβού συνταγογράφησης στα λιγοστά και χωρίς επαρκή στελέχωση Κέντρα Υγείας ενώ τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκοµείων, σηµαντικά τµήµατα και κλινικές κλείνουν ή υπολειτουργούν. Η πρόσβαση στη δηµόσια υγεία γίνεται δυσκολότερη και αυτό πάει µαζί µε τη φτώχεια, την περιστολή δηµοκρατικών δικαιωµάτων και την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση.
Τα νοσοκοµεία βιώνουν τη χειρότερη περίοδό τους σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση τόσο σε ιατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπου η κατάσταση είναι δραµατική. Ακόµη και νέες κτιριακές υποδοµές παραµένουν ανεκµετάλλευτες, πρακτικά κλειστές, λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και πρακτικά το Δηµόσιο Νοσοκοµείο συρρικνώνεται! Πολύ ωραία τα καινούργια κτίρια, αλλά τα νοσοκοµεία δεν τα κάνουν οι τοίχοι και τα ντουβάρια αλλά οι άνθρωποι.
Είναι χαρακτηριστικό το τι γίνεται στα νησιά. Η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Οµοσπονδία Εργαζοµένων στα Δηµόσια Νοσοκοµεία) είχε από τα τέλη του περασµένου Απρίλη λίστα µε τις ελλείψεις προσωπικού σε κάθε νησί. Ελλείψεις που δεν αντιµετωπίστηκαν ποτέ από την κυβέρνηση παρά την µαζική αύξηση του πληθυσµού σε κάθε νησί το καλοκαίρι. Έτσι στην Σαντορίνη και στην Κω για παράδειγµα δεν υπάρχει παθολόγος µε αποτέλεσµα τον Ιούνη που µας πέρασε να µη µπορούν να αντιµετωπιστούν περιστατικά και ενώ ο covid-19 ήταν σε έξαρση εκείνο το διάστηµα. Στο Κέντρο Υγείας Αµοργού υπάρχει µόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. Στην Κέρκυρα και αλλού µπαλώνουν τα κενά µε γιατρούς µε µπλοκάκι.
Αντίστοιχα τραγική υποστελέχωση υπάρχει και στο ΕΚΑΒ των τουριστικών περιοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόµη και διοικητές διορισµένοι από τη ΝΔ αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, όπως η διοικήτρια του νοσοκοµείου Σάµου.
Ψυχική υγεία
Το δε νοµοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθµιση, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, κατά την εφαρµογή του θα σηµάνει µια ισοπέδωση των ήδη ασθµαινόντων δοµών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, µε απορρύθµιση των εργασιακών ρυθµών για το προσωπικό τους, σηµαντικά φίλτρα για τους λήπτες των υπηρεσιών και παραχώρηση ακόµα µεγαλύτερου τµήµατος των παρεχόµενων υπηρεσιών στον ήδη δυσανάλογα µεγάλο ιδιωτικό τοµέα του κλάδου. Είναι ένα σχέδιο που οδηγεί το σύστηµα υπηρεσιών ψυχικής υγείας εκτός του ΕΣΥ και τους ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθηθούν από αυτό στον ιδιωτικό τοµέα ή στο περιθώριο.
Εδώ και λίγες µέρες εξάλλου επανέρχεται µε επίσηµο τρόπο το «σχέδιο» για καθηµερινή γενική εφηµερία νοσοκοµείων της 2ης ΥΠΕ Αττικής και το «σχέδιο» αυτό είναι καταστροφικό. Οι τραγικές ελλείψεις υγειονοµικού και λοιπού προσωπικού, η απουσία ενίσχυσης της δηµόσιας Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας που οδηγεί αναγκαστικά πολλούς ασθενείς στα ΤΕΠ των νοσοκοµείων δίπλα στα πραγµατικά σοβαρά έκτακτα περιστατικά έχει σαν αποτέλεσµα την επιφόρτιση των ΤΕΠ µεγάλων νοσοκοµείων µε τις γνωστές εικόνες των ασθενών που στοιβάζονται στα ράντζα και την τεράστια ταλαιπωρία ασθενών και υγειονοµικών. Επιπρόσθετα, τα νοσοκοµεία της Αττικής που ανήκουν στην 2η ΥΠΕ είναι ήδη από χρόνια επιφορτισµένα και µε σχεδόν όλα τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά των νησιών. Στο παρελθόν αποδείχθηκε πως µε εφαρµογή καθεστώτος «πρωινής» - «απογευµατινής» γενικής εφηµερίας εναλλάξ, ο όγκος αυτός πολλαπλασιάζεται αφόρητα. Γι’ αυτό ακριβώς οι ίδιοι οι τότε αρµόδιοι που προσπάθησαν να καθιερώσουν αυτό το καθεστώς είχαν υποχωρήσει και το είχαν αναστείλει µέσα σε λίγες µόνο µέρες, λόγω αδυναµίας κάλυψης µε το υπάρχον προσωπικό της πρόσθετης εφηµεριακής υπερφόρτωσης.
Το µόνο στο οποίο σίγουρα θα οδηγήσει είναι η τραγική υποβάθµιση σε ποιότητα και σε ποσότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών υγείας και στην περαιτέρω µείωση της δυνατότητας για τακτικές ιατρικές πράξεις. Αυτό συνδυάζεταιµε τα πρόσφατα νοµοθετικά µέτρα για «άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός νοσοκοµείου». Έτσι λοιπόν τα µεγάλα δηµόσια νοσοκοµεία θα παραµείνουν για να καλύπτουν τις επείγουσες ιατρικές πράξεις καθώς και τις µείζονες χειρουργικές επεµβάσεις, ενώ οι προγραµµατισµένες ιατρικές πράξεις χαµηλότερου κινδύνου θα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τοµέα λόγω αδυναµίας κάλυψης από το ΕΣΥ. Αυτή εξάλλου είναι και η κατεύθυνση αυτής της πολιτικής στην Υγεία: η αύξηση της ιδιωτικής «επιχειρηµατικής» κερδοσκοπίας σε βάρος των ασθενών, των υγειονοµικών, της εκπαίδευσης των νέων ιατρών και της υγείας του λαού.
Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωµα και όχι προϊόν προς πώληση. Ούτε προνόµιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση κατ’ εξαίρεση και µε προτεραιότητα οι VIP, ενώ οι «πληβείοι» θα στοιβάζονται στα ράντζα και τα φορεία των επειγόντων λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της αδυναµίας πρόσβασης στην πρωτοβάθµια Υγεία.
Αντίσταση
Με αυτή την έννοια η υπεράσπιση του δικαιώµατος αφορά όλη την κοινωνία, το µαχόµενο τµήµα της πρωτίστως. Οι υγειονοµικοί, όσοι και όσες επιµένουµε στην υπεράσπιση του δηµόσιου συστήµατος υγείας, γνωρίζουµε καλά ότι αυτή η µάχη µπορεί να είναι νικηφόρα µόνο εάν συναντηθούµε µε τον λαό.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει κλιµάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων µε γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκοµείο και καθορισµό αγωνιστικού προγράµµατος στα νοσοκοµεία καθώς και η δηµιουργία µετώπου συνεργασίας του λαού και των υγειονοµικών για την διάσωση του ΕΣΥ. Για ένα Δηµόσιο Σύστηµα Υγείας όχι για τους λίγους και εκλεκτούς, αλλά για όλους και όλες ισότιµα.
*Γιατρός, µέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζοµένων Ασκληπιείου Νοσοκοµείου
**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά