Περίπου 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο της Πτολεμαΐδας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την Παρασκευή 7/4.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια και τη ΓΕΝΟΠ αποτελεί δείγμα της έκτασης της ανησυχίας του τοπικού πληθυσμού για τη ΔΕΗ και το μέλλον της περιοχής, δείγμα του ποιο είναι το πολιτικό μέλλον που επιφυλάσσετι σε όσους βάλουν το χεράκι τους στο ξεπούλημα, δείγμα του ότι ο κόσμος διατηρεί αποθέματα διάθεσης να αναζητήσει «λύσεις» στο δρόμο απέναντι στο μνημονιακό οδοστρωτήρα.

Βέβαια η πείρα δείχνει ότι ο Περιφερειάρχης Δ.Μακεδονίας,  οι δήμαρχοι Εορδαίας, Κοζάνης, Φλώρινας και το ιερατείο (!) που έβγαλαν φλογερούς λόγους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να δώσουν καμία μάχη πέρα από πυροτεχνήματα όπως το χθεσινό. Ο «ριζοσπαστικός λόγος»  είναι μεν αποτέλεσμα της πίεσης «από τα κάτω», (αυτή η πίεση είναι που υποχρεώνει και τις ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση»!) η μάχη όμως θα κριθεί από το κατά πόσο θα περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργατών στα εργοστάσια .

Οι  δυνατότητες είναι υπονομευμένες, η συνδικαλιστική ηγεσία μια σκληρή γραφειοκρατική ΠΑΣΚΕ συνεπικουρούμενη από τη ΔΑΚΕ και τα συνδικάτα σοβαρά απαξιωμένα. Η Αριστερά έχει μικρές δυνάμεις και γνωστές αδυναμίες. Ωστόσο η μάχη αξίζει να δοθεί , γιατί η λύση θα έρθει μόνο «από τα κάτω». Η ΝΔ συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν  ότι θα ψηφίσουν «με πόνο». Η οργή του κόσμου, οι εργατικές κινητοποιήσεις και η δράση της Αριστεράς είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να κλιμακωθεί η πίεση «από τα κάτω κι αριστερά» πάνω στην κυβέρνηση και  τη μνημονιακή αντιπολίτευση, για να υπάρξουν ανατροπές τόσο για θέμα της ΔΕΗ όσο και συνολικά απέναντι στα νέα μνημονιακά μέτρα και το πολιτικό σκηνικό. 

Η οργανωμένη Αριστερά (KKE, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) ήταν παρούσα στο συλλαλητήριο για να καταδείξει τους υπευθύνους, να εκθέσει τους πολιτικάντηδες, να δώσει στίγμα και κάλεσμα για μάχη. Έδωσε τον τόνο στη συγκέντρωση με πανό, σημαίες, έντυπο υλικό και συνθήματα όπως:  "Ο λαός δε χρωστά-δεν πληρώνει-δεν πουλά", "τέρμα πια στις αυταπάτες -ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες" , "Τσίπρας-Μητσοτάκης δουλεύουνε μαζί-αυτή η πολιτική θα ανατραπεί" και με πρωτοβουλία της ακολούθησε σύντομη πορεία στο κέντρο της πόλης με 150 άτομα. Στη συγκέντρωση και την διαδήλωση παραβρέθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κι αρκετά μέλη και στελέχη της ΛΑΕ από άλλες πόλεις.

Το «παρών» έδωσε και η Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας, ενώ πολύ ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι το ΚΚΕ κατέφτασε στην κεντρική συγκέντρωση, φωνάξαμε κοινά συνθήματα κι έπειτα πορευτήκαμε μαζί. Το ενωτικό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο και η αριστερή συμπαράταξη είναι αναγκαία εργαλεία για να συμβάλουν στον προσανατολισμό της οργής του κόσμου σε αριστερή-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση (και όχι ακροδεξιά, γιατί υπήρξαν χθες και θα υπάρξουν γενικά τέτοιες συγκαλυμμένες προσπάθειες).

Ετικέτες