Mε το τέταρτο κύμα της πανδημίας να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις (πάνω από 17.000 νεκροί και περίπου 600 διασωληνωμένοι ασθενείς εντός και εκτός ΜΕΘ), η κυβέρνηση «σφυρίζει» αδιάφορα, αρνούμενη να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Απλά προσπαθεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της, βαφτίζοντας τη νέα έξαρση του κορωνοϊού «πανδημία ανεμβολίαστων», υποχρεώνοντας τους τελευταίος σε άτυπο lockdown.

Οι θάνατοι που σημειώθηκαν τις πρώτες 20 ημέρες του Νοεμβρίου, είναι αυξημένοι κατά 20% σε σχέση με τον ίδιο καιρό πέρσι, όταν δεν υπήρχε ακόμα η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να μη δαπανά ούτε ευρώ για να στηρίξει αποφασιστικά το ΕΣΥ, που λειτουργεί στα όρια των αντοχών του με το προσωπικό του μειωμένο κατά 7.000 υγειονομικούς, λόγω των αναστολών. Φυσικά ούτε συζήτηση για πραγματική επίταξη (και όχι παχυλές επιδοτήσεις στους κλινικάρχες…) των δομών του ιδιωτικού τομέα, ενώ η επιστράτευση ακόμα και ανεμβολίαστων ιδιωτών γιατρών, δείχνει την προχειρότητα των ημίμετρων που λαμβάνονται. 

Αντίθετα, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα από τον Αύγουστο και μετά κυριολεκτικά να ασθμαίνει (εξαιτίας των αντιφάσεων της κυβερνητικής προπαγάνδας και των κυβερνητικών επιλογών), πολλαπλασιάζονται τα μέτρα αυταρχικών απαγορεύσεων και διαχωρισμού, με τους ανεμβολίαστους να αποτελούν τον τελευταίο «εκφραστή» της περίφημης ατομικής ευθύνης. Και αν οι ανορθολογικές θεωρίες προκαλούν μια φορά ζημιά στα ποσοστά συλλογικής ανοσίας, η επιλεκτική υποχρεωτικότητα (πχ. υγειονομικοί και όχι αστυνομικοί…) και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από πτυχές της κοινωνικής ζωής (σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια κλπ.) επιχειρεί να υποκαταστήσει την πειθώ του επιστημονικού λόγου με την καταστολή. 

Με το lockdown να επανέρχεται και πάλι σε χώρες της ΕΕ, είναι προφανές ότι η σύγκρουση και ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, που αθροίζει φέρετρα καθημερινά, αποτελεί τη μόνη ασφαλή μέθοδο ανακοπής της πανδημίας. Προτάσεις «διακομματικών επιτροπών» με τους κυνικούς ενοίκους του Μαξίμου, όπως αυτές που επαναφέρει διαρκώς η «συναινετική κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι δεν θα φέρουν κανένα διαφορετικό αποτέλεσμα. 

Μαζί με τον καθολικό εμβολιασμό, μέτρα που θα μπορούσαν να συνδράμουν καταλυτικά στη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων, είναι αυτά που διατυπώνουν επίμονα τα σωματεία των υγειονομικών και η Αριστερά: χιλιάδες προσλήψεις για να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία και η ΠΦΥ, με τα λεφτά που καταλήγουν στους εξωφρενικούς εξοπλισμούς. Πραγματική επίταξη της ιδιωτικής υγείας, παρεμβάσεις αποσυμφόρησης σε ΜΜΜ, χώρους δουλειάς και σχολεία, δωρεάν τεστ για όλους/ες. Διαφορετικά, τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. 

Ετικέτες