ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Οι εκλογές για τους αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΕΦΚΑ διεξάγονται σε μια περίοδο, όπου η οικονομική κρίση εντείνεται παρά τα αιματηρά μέτρα λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, ενώ το κεφάλαιο σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και τα μνημονιακά κόμματα επιχειρεί να μονιμοποιήσει τα μνημόνια και την διεθνή ιμπεριαλιστική επιτροπεία μέχρι το 2060!

Η χρεοκοπία της χώρας το 2010 με το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματιστικής-τραπεζικής κρίσης 2008 φορτώθηκε με τα μνημόνια, τη διαρκή λιτότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα στην εργατική τάξη: μαζική ανεργία, φοροληστεία, δραστική υποτίμηση του κόστους της εργατικής δύναμης, τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, εξαθλίωση των εργαζομένων, μεταφορά του πλούτου του Δημόσιου Τομέα και της κοινωνικής πλειοψηφίας στα χέρια των λίγων. 

Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι-ες, οι νέοι-ες, οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς μόνιμης λεηλασίας δικαιωμάτων και ελευθεριών, που συμπυκνώνεται στα τρία Μνημόνια που σχεδίασαν και επιβάλλουν από κοινού η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτές τις πολιτικές στηρίζει και υλοποιεί με υποδειγματικό τρόπο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εφαρμόζει το 3ο Μνημόνιο και ταυτόχρονα σχεδιάζει τη διαρκή λιτότητα με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060!

Η ακραία λιτότητα δεν υλοποιείται με τη συναίνεση των θυμάτων της, αλλά με αυταρχισμό, καταστολή και «κράτος έκτακτης ανάγκης». Το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει μέτρα που ουσιαστικά καταργούν την απεργία μαζί με δεκάδες νέα προαπαιτούμενα.

Ακόμη και στο πεδίο στοιχειώδους ευαισθησίας και δικαιωμάτων, όπως στον αντιρατσισμό, το «ξέπλυμα» της Χρυσής Αυγής και η υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, οδήγησε σε πλήρη υποταγή στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-«φρούριο» και των στρατοπέδων κράτησης.

Όμως, εκεί που οι εξελίξεις είναι πραγματικά θεαματικές, είναι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής: ο βαθμός υποταγής της κυβέρνησης στον ευρωατλαντισμό, το «βάθος» της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό άξονα με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου υπό την μπαγκέτα των ΗΠΑ και με τις ευλογίες συνολικά του δυτικού ιμπεριαλισμού, είναι πρωτοφανής.  

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΕΦΚΑ

Ο Δημόσιος Τομέας είναι στο στόχαστρο για άλλη μια φορά υλοποιώντας ταχύτατα τη συρρίκνωση του Κοινωνικού Κράτους και εκχωρώντας φιλέτα και αρμοδιότητες στα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα. Τα αγαθά της παιδείας, της υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης εμπορευματοποιούνται και υποτάσσονται στον κανόνα του κέρδους των λίγων. Η δημόσια περιουσία, οι ελεύθεροι χώροι και οι ΔΕΚΟ χαρίζονται στους κερδοσκόπους, αφού πρώτα απαξιώνονται και υποχρηματοδοτούνται.

Ο ΕΦΚΑ αποτελεί το όχημα διάλυσης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και του αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρας της. Διακαής πόθος του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η μετατροπή της σύνταξης σε ατομική υπόθεση με την βασική να έχει προνοιακό χαρακτήρα και την ανταποδοτική να περιορίζεται ή να μετατρέπεται σε επαγγελματική ασφάλιση, συνεπικουρούμενη φυσικά από την αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτή η κατ’ επίφαση ενοποίηση και τα προβλήματα που έχει φέρει, δεν συμβαίνει μόνο λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης ή από οικονομική δυσπραγία, αλλά κυρίως γιατί η απαξίωση και η κατάρρευση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, θα μετατρέψουν σε μονόδρομο την ιδιωτική και επαγγελματική ασφάλιση. Για όσους έχουν βέβαια την δυνατότητα να πληρώνουν…

Για να τα πετύχουν αυτά θέλουν τους δημόσιους υπαλλήλους πειθήνιους, φοβισμένους, διασπασμένους. Η νέα προσχηματική αξιολόγηση με την στοχοθεσία των ΔΥ (ν.4369/2016, αρθ.22) και η καινούρια κινητικότητα, που κάθε άλλο παρά σε εθελοντική βάση θα είναι (ν. 4440/2016, αρθ.9 & 12), στοχεύουν συνδυαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υποχρεωτική κινητικότητα πλανάται πάνω από τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ με βάση όσα έχουν ψηφιστεί για «τυχόν πλεονάζον προσωπικό» (ν. 4389/2016 αρθ.234, παρ.8), όπως επίσης και υποχρεωτικές μετακινήσεις από πόλη σε πόλη.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ βιώνουμε  τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας  με επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική  υγεία μας. Αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τις αθρόες προσελεύσεις των ασφαλισμένων, καθώς έχουμε αποδεκατιστεί από μετακινήσεις  εντός και εκτός του ΕΦΚΑ. Τα περιφερειακά υποκαταστήματα και τα τμήματα συντάξεων έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους με την Διοίκηση από την μία να ζητάει οι καλοκαιρινές άδειες να γίνουν με φειδώ» και από την άλλη να προσφέρει το καρότο των ομάδων εργασίας.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Σε αυτές τις συνθήκες διεξάγονται οι εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των μονίμων και ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου).

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ασκούν  αρμοδιότητες, που όμως λόγω της μειοψηφικής συμμετοχής  των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων αποτελούν όργανα της  Διοίκησης, που επιδιώκουν την εξασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού για την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών  σε επίπεδο στελέχωσης, υπηρεσιακών και άλλων μεταβολών.

Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή των αιρετών δεν μπορεί να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και αντίκρισμα στη λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο, παρόλο που χρησίμευσε στη δημιουργία ενός καθεστώτος πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας, μεταξύ των Διοικήσεων και εκπροσώπων διαφόρων παρατάξεων, οι εργαζόμενοι είχαν την δυνατότητα να πληροφορηθούν (έστω και καθυστερημένα), διάφορες αυθαιρεσίες και αδικίες σε βάρος τους.  

Τώρα διαφαίνεται μια προσπάθεια επιπλέον περιορισμού του ρόλο τους, μαζί με πολλά ακόμα κεκτημένα και ελευθερίες. Στον ΕΦΚΑ ακόμα δεν λειτουργούν Υπηρεσιακά Συμβούλια και όλα γίνονται με αποφάσεις Διοικητή και Υπουργού, ενώ στο νόμο της νέας κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων (ν.4440/2016) τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν θα έχουν κανένα ρόλο στις διαδικασίες των μετατάξεων. Παρόλο που το Σύνταγμα στο άρθρο 103 στην παρ. 4 ορίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «…δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση, ούτε να υποβιβασθούν ή παυθούν χωρίς απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου …».

Για έναν συνδικαλισμό της βάσης, ταξικό, αγωνιστικό, ενωτικό

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τον γραφειοκρατικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που κυριαρχεί στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες μας. Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ μέσα από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρέπει να εκλέξουμε εκπροσώπους αποφασισμένους να αντισταθούν στην εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών και ενεργειών της Διοίκησης και της κυβέρνησης. Όχι συμβιβασμένους ή ταλαντευόμενους, ούτε υποχωρητικούς σε πιέσεις και καταναγκασμούς. Να εκλέξουμε συναδέλφους αγωνιστές που βάζουν πάνω από όλα το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων. Που απορρίπτουν τον παραγοντισμό και δεν καλλιεργούν την ανάθεση.

Σε πλήρη σύνδεση με τα Σωματεία θα ενημερώνουν και θα λογοδοτούν στους εργαζόμενους που τους εκλέξανε και θα υπερασπίζουμε ισότιμα τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, χωρίς μεροληψία και αποκλεισμούς. Για να ενημερώνουν τους  εργαζόμενους για όλα τα θέματα, σπάζοντας  «νομικά» κωλύματα και απόρρητα, ώστε να αντιδρούμε άμεσα και συλλογικά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αγωνιζόμαστε σαν παράταξη για να αλλάξει ο χαρακτήρας, ο τρόπος συμμετοχής των αιρετών και η λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Διεκδικούμε:

- Υπηρεσιακά Συμβούλια μακριά από οποιοδήποτε κυβερνητικό έλεγχο. - Αλλαγή στη σύνθεσή τους με πλειοψηφία των αιρετών των εργαζομένων.

- Πλήρη σύνδεση των εκλεγμένων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. - Οι διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας να είναι υπόθεση του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι της Διοίκησης.

- Δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας με ανοιχτές συνεδριάσεις και δημοσιοποίηση των αποφάσεων. Δικαίωμα εκλογής σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς αποκλεισμούς. - Να σταματήσει εντελώς η επιστολική ψηφοφορία  και να γίνονται παντού εκλογές με κάλπη.

- Κατάργηση του νέου Πειθαρχικού Δίκαιου που στοχεύει στον εκφοβισμό και την μετατροπή των εργαζομένων σε πειθήνια όργανα. - Κατάργηση των αντιδημοκρατικών και αυταρχικών διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Αγωνιζόμαστε συνολικά σαν παράταξη για:

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων του ν.4387/2016 (ασφαλιστικό Κατρούγκαλου) και του ΕΦΚΑ. – Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους.

- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, αποκατάσταση των μεγάλων απωλειών. Επαναφορά των αδειών και του ωραρίου στα επίπεδα προ-Μνημονίου. -Βελτίωση των συνθηκών εργασίας

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στις δημόσιες υπηρεσίες. - Κατάργηση της ενοικιαζόμενης, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας, των εργολαβιών και της μερικής απασχόλησης.

- Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών, επιχειρήσεων και επαναφορά των ιδιωτικοποιημένων οργανισμών στο Δημόσιο.

- Άμεση απόσυρση των διαδικασιών «αξιολόγησης» δομών και εργαζομένων, της υποχρεωτικής κινητικότητας Δημοσίων Υπαλλήλων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων περικοπής οργανικών θέσεων.

- Μονομερής διαγραφή του χρέους, με εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο. – Ανατροπή της λιτότητας και κατάργηση των μνημονίων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ:  Ανειρήνευτη σύγκρουση με όλα τα Μνημόνια

Μοναδική επιλογή για τους εργαζόμενους είναι η ρήξη και η απαλλαγή, όχι μόνο από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από συνδικαλιστικές ηγεσίες που ευθύνονται πλήρως για τη σημερινή κατάσταση και την αναποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών μας αγώνων.

Οι ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ επιχειρούμε να συμβάλουμε στη συγκρότηση   ενός   ευρύτερου  κοινωνικού   μετώπου   για   την ανατροπή   των νεοφιλελεύθερων   πολιτικών   και  των   μνημονίων,   για   την επαναφορά   και   διεύρυνση   των   εργασιακών,   κοινωνικών   και   δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στηριζόμαστε σε θέσεις και αρχές που πηγάζουν από τις ιστορικές αξίες του εργατικού κινήματος, την ταξική αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αγωνιστική ενότητα και πάλη όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την υπεράσπιση των εργαζομένων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ - Αγωνιστικά, Ριζοσπαστικά, Ενωτικά

ΣΤΙΣ   ΕΚΛΟΓΕΣ   ΓΙΑ   ΤΑ   ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ   ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ- ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ:

Ψηφίζουμε στην Αθήνα στις 20 Σεπτέμβρη, στην Περιφέρεια μία εβδομάδα νωρίτερα και ακόμα πιο νωρίς όπου εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος. Υποχρεωτικά βάζουμε 1 ή 2 σταυρούς στα ψηφοδέλτια για να είναι έγκυρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ